Rogal DDL - najbardziej autentyczny polski raper

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

Rogal DDL - najbardziej autentyczny polski raper

Post autor: Jasny »

Wątek poświęcony najbardziej autentycznemy polskiemu raperowi - Rogal Dziwki Dragi Lasery
Co można o nim powiedzieć, po za tym, iż posiadał niezwykły talent?
Przede wszystkim nigdy się nie sprzedał, nagrywał w podziemiu i pomimo intratnych propozycji zawsze odmawiał. W wywiadach z mainstreamowymi raperami ze sceny możemy wyczytać, że odwiedzali go i proponowali mu współpracę. Widząc, że nie wiedzie mu się najlepiej, tłumaczyli, że wystarczy że nagra COKOLWIEK - a poprawi swój byt, jednak Rogal odmawiał, tłumacząc, że jak będzie czuł to będzie nagrywał, a nie czuje - jako artysta bardzo w porządku i uczciwie.
Umarł tak jak żył, o czym możemy dowiedzieć sie jedynie z nieoficjalnych źródeł, a żył tak, jak rapował.
O czym rapował Rogal? O życiu po za nawiasem społeczeństwa, o dragach, dilowaniu, dziwkach, ponarkotykowych schizach, filozofii i sprawiedliwości
O czym nie rapował o co odróżniało go już samą tematyka od reszty pseudo ulicznych raperków? Nie rapował o tym jak mu źle, nie tworzył martyrologii, jeśli juz wspominał o czymś, co dla zewnętrznego słuchacza mogło wydawać się przykre - przedstawiał to raczej jako "patrzcie, a ja w tym pływam! Ja tym oddycham i wszystko gra, a to czyni mnie silniejszym!"
Miał ewidentne braki w edukacji, co nie raz manifestuje się w słowach jak "włanczam" etc., pomimo tego dysponował bardzo bogatym słownictwem i miał niepowtarzalny talent do tworzenia zabaw słownych typu "ebe ebe".
Nie udawał kogoś kim nie był, nagrywał bo czuł, nie czerpał z tego nawet profitów - pomimo tego, że mógł, a wręcz profity się do niego dobijały.
Nie wymyślał tematów, nie zgrywał gangstera, którym nie był, nie zeszmacił się autotunem - w moim mniemaniu to najbardziej autentyczny polski raper - dzięki czemu pomimo niecodziennego warsztatu, słucham z przyjemnością nawet najprymitywniejsze jego utwory.
W tym wątku chciałem oddać mu hołd i zachęcić do dzielenia się jego twórczością wedle waszych upodobań. Najwyżej wątek zapełnię sam, uważam, że tak autentyczna i inspirująca postać zasługuje na oddanie honorów

Dodano po 2 minutach 43 sekundach:
rogal ddl / miszyn / reddot / lahandra
Światowy poziom albo i wyższy
I live my life free of compromise and step into the shadows without complaint or regret.

Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Re: Rogal DDL - najbardziej autentyczny polski raper

Post autor: OmarStooleyman »

płacą ci za wierszówkę czy jak? Temat Rogala już od dawien dawna jest.
Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

Blisko, ale od posta, a że zawsze wkładam w pracę serce, to tak wychodzi.
Masz rację
I live my life free of compromise and step into the shadows without complaint or regret.

Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Najbardziej autentycznie to mam wypierdolone w rogala
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

masz uszy wariacie?
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

Wszystko na swoim miejscu, przy czym widocznie mam inną wrażliwość. Dla mnie super istotne jest, by artysta był autentyczny i wiarygodny, dlatego wbijam w Białasów, Sentinów, Malików i resztę pozerni - choćby lirycznie i pod względem muzycznym takiego rogala miażdżyli (co akurat nie ma miejsca, bo jadą na autotune i to tak jakby twierdzić, że gracz z aimbotem jest lepszy od tego bez). Dzięki Rogalowi nauczyłem się w zeszłym tygodniu grać na ukulele, by móc śpiewać i grać jego piosenkę w tej właśnie aranżacji. Jego teksty uważam za niezwykle życiowe
Tylko 4 akordy, a jak zaśpiewam to jakiejś dziewczynie przy ognisku to jest moja

Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

dobra, bortwick, ale nie spamuj, bo wylecisz, jest temat: https://slizgawka.eu/viewtopic.php?f=6& ... ogal#p1664
Zablokowany