[film] Zabić Sekala [1998], reż. Vladimír Michálek

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
arboozrap

[film] Zabić Sekala [1998], reż. Vladimír Michálek

Post autor: arboozrap »

Obrazek

Akcja filmu toczy się w czasie II wojny światowej w 1943 w niewielkiej osadzie na Morawach. Do wsi przyjeżdża Ivan Sekal, dawny mieszkaniec. Jako nieślubny syn odrzucony przez ojca przez wiele lat był upokarzany i wyśmiewany przez mieszkańców i nazywany „bękartem”. W latach 30. walczył w hiszpańskiej wojnie domowej po stronie lewicowego rządu przeciwko prawicowej opozycji wspieranej m.in. przez III Rzeszę. Teraz przysłuża się nazistowskiemu okupantowi i z jego pomocą postanawia zemścić się za doznane krzywdy. Wykorzystując swoje wpływy, kolejno przejmuje ziemie gospodarzy, którzy go poniżali, a w razie oporu wydaje ich Niemcom na śmierć. Przerażeni mieszkańcy snują plan zabicia Sekala, gdyż to zapewni im wreszcie bezpieczeństwo we wsi. Żaden z nich nie podejmuje się tego zadania. Wobec tego posługując się szantażem, gromada zmusza do wykonania zabójstwa Jurę Barana, w odróżnieniu od reszty protestanta, byłego partyzanta poszukiwanego przez gestapo, który niedawno osiadł na wsi.
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Re: [film] Zabić Sekala [1998], reż. Vladimír Michálek

Post autor: mateko »

Muzyka w tym filmie to arcydzieło. Gdzieś na zoom tv lub stopklatce ostatnio leciał. Ta scena krążyła kiedyś w obiegu:
Spoiler
Awatar użytkownika
arboozrap

Post autor: arboozrap »

Ja wczoraj sobie obejrzałem i uważam, że to bardzo dobry film. Ta scena epicka, ale jak Linda wykrzykuje do Agnieszki 'Będziesz wrzeszczeć jak stara ku*wa' i później opisuje poetycko przyrodzenie tego karła, to :bowdown: Swoją drogą, to kino psychologiczne, które pokazuje jak ludzie mogą sami wychować sobie bestię i jakimi potrafią być cynicznymi oraz obrzydliwymi istotami (łącznie z Sekalem).
oyche

Post autor: oyche »

Bedzie temacik o demonach wojny wg goi? :idea:
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Post autor: mateko »

Liczę na Reich mocno
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Operacja Koza
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
vampmoney

Post autor: vampmoney »

Bardzo mi się podobał ten film, czy jest dobry tego już nie wiem ale klimat mega i mocno psychologiczny sznyt również lit
dziejaszek

Post autor: dziejaszek »

"Ty już mnie długo wkurwiać nie będziesz" - rzucamy często do siebie z ziomkami.
ODPOWIEDZ