Mata - Młody Matczak (2021)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Jasion94

Re: Mata - Młody Matczak (2021)

Post autor: Jasion94 »

Czy ktoś z młodszego pokolenia może wypowiedziec i potwierdzić że mata jest tym głosem pokolenia? W sensie jak dla mnie on rapuje to samo co każdy od zawsze, jest kawałek wspominkowy, kawałek o miłości, jakiś banger, coś tam o ruchaniu i robieniu floty. Czy przyjebali mu ten głos pokolenia przez Patointeligencje i że w jednym kawałku ma Jacek Kurski chuj ci w dziąsło? Nic do maty nie mam, spoko gość się wydaje, w odróżnieniu od ojca atencjusza, ale nazywanie każdego popularniejszego artysty od razu głosem pokolenia to trochę na wyrost
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

Jasion94 pisze: 09 paź 2021, 7:43 przyjebali mu ten głos pokolenia przez Patointeligencje
jako ten z mlodszego pokolenia potwierdzam zdanie u gory. glownie przez patointeligencje no i pozniej jeszcze cala plyta w tematyce szkolnej to jeszcze bardziej zaznaczyl ze jest z tego konkretnego pokolenia
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
JVCORE

Post autor: JVCORE »

Głosem mojego pokolenia jest rogal ddl a nie jakiś matczak
#freefromage

GVMBLER
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Post autor: badi »

głosem mojego pokolenia jest jan paweł II a nie jakiś rogal ddl
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

glosem mojego pokolenia jest don poldon a nie jakis pawel
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

Jeśli kogoś interesuje to koncert jest już dostępny.
Awatar użytkownika
benzoabuser
Zbanowany

Post autor: benzoabuser »

Jak dla mnie część tych ludzi (sam jestem z rocznika maty, 00) może się utożsamiać jakoś z tym i się na swój sposób zgadzać. Do mnie to i tak nie trafia jakoś mocno, bo jestem zupełnie z innej gliny ulepiony.
Jasion94 pisze: 09 paź 2021, 7:43 Czy ktoś z młodszego pokolenia może wypowiedziec i potwierdzić że mata jest tym głosem pokolenia? W sensie jak dla mnie on rapuje to samo co każdy od zawsze, jest kawałek wspominkowy, kawałek o miłości, jakiś banger, coś tam o ruchaniu i robieniu floty. Czy przyjebali mu ten głos pokolenia przez Patointeligencje i że w jednym kawałku ma Jacek Kurski chuj ci w dziąsło? Nic do maty nie mam, spoko gość się wydaje, w odróżnieniu od ojca atencjusza, ale nazywanie każdego popularniejszego artysty od razu głosem pokolenia to trochę na wyrost
znajdę wszystkie kurwy świata i rozjebie

!EXTRA ANNOTATION!

ALL OF MY POSTS ARE FICTION
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

mam problem z oceną tej płyty, żaden numer mnie tu nie porwał, a jednak kilka razy do niej wróciłem. nie wiem, Mata ma warsztat i potrafi rapować, czasami rzuci fajnym wersem (ten z Pazdanem spoko przekminiony), ale kurwa w prawie każdym numerze albo wpierdoli jakiś wers ociekający żenadą, albo zaczyna dziwnie akcentować, albo drzeć mordę, albo jeszcze coś innego, przez co na dłuższą metę nie potrafię się tym w pełni zajarać. i też mam wrażenie, że tej płyty lepiej słucha się w całości niż pojedynczych numerów.
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Awatar użytkownika
FLoo

Post autor: FLoo »

Obejrzałem a raczej przeskipowalem ten koncert i cring fchuj na tych przebitkach na publiczność. Średnia wieku to chyba z 9 lat i Rupert
IT’S COMING HOME 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
Awatar użytkownika
manieq

Post autor: manieq »

Mata - Szafir

Co by nie mówić - niby ma budżet na takie obrazki, ale trzeba przyznać, że klipy TOP.
Spoiler
Chociaż tutaj widzę inspirację "Goosebumps" Travisa (początek - choć pewnie i tak było mnóstwo tego motywu wszędzie indziej), filmem "Runaway" Kanye, a sam motyw przejścia w postać syreny kojarzy mi się z Cameronowskim "Avatarem"
Hard head, tight fists, I stand tall,
Instinct unleashed when the tension calls.

Obrazek
Awatar użytkownika
benzoabuser
Zbanowany

Post autor: benzoabuser »

Co za omnibusy w komentarzach :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Teledyski Maty są jak pełnometrażowe filmy w kilka minut.
Dodano po 1 minucie 16 sekundach:
+ mata nawiązuje do Króla
muszę się zaszyć
znajdę wszystkie kurwy świata i rozjebie

!EXTRA ANNOTATION!

ALL OF MY POSTS ARE FICTION
Awatar użytkownika
SiNi

To już było pewne, iż otrzymamy fajnie stworzone video, można się nawet doszukać inspiracji w kinematografii, trochę tych filmów powstało z syrenami, choćby nawet horrory z nutką romansu, ale jak dla mnie "Szmata" jest najciekawszą konstrukcją montażową ze wszystkich singli, po prostu najbardziej mi się podoba ze względu na swój niepowtarzalny klimat. Oby więcej ciekawych klipów na polskiej scenie.
kubelekklasik

Post autor: kubelekklasik »

SiNi pisze: 10 paź 2021, 20:43 można się nawet doszukać inspiracji w kinematografii, trochę tych filmów powstało z syrenami
xdddddd co to w ogóle ma znaczyć, że niby postać syreny została zapoczątkowana w filmach?
Awatar użytkownika
SiNi

Oczywiście, że nie, geneza syreny sięga mitologicznych korzeni co do filmów powstało kilka produkcji w którym pojawił się wątek podobny do klipowego.
Awatar użytkownika
gawi

Post autor: gawi »

Nie jestem ani w docelowej grupie wiekowej Maty, ani nie słucham polskiego rapu (zdarza mi się coś sprawdzać, od czasu do czasu), aaaale. No właśnie, podoba mi się tu sporo kawałków, brzmienie oczywiście kopia Ameryki, ale fajne to to. Będę wracał do paru rzeczy na pewno.
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

Przesłuchalem i to fajna płyta jest. Nie wiem czy tez macie takie wrażenie ale ja bardzo wyraźnie słyszę na tej płycie chęć bycia kimś w rodzaju hybrydy Taco z Bedoesem pod wieloma względami .

Najbardziej ciekawi mnie czy gdyby Bedoes się nigdy nie urodził to czy dzisiaj raper Mata miałby potrzebę mówić na jednej płycie że rucha ale jednak nie rucha a w ogóle to się zakochał bardzo, ps zaraz wpada Zuzia a jutro Basia. Generalnie chodzi mi o te jego grindowanie po cienkiej lini za którą leży mitomanstwo. Osobiście wolałem go w tej formie mniej hedonistyczno hustlerskiej bo to było coś innego, ale póki potrafi te nową odsłonę fajnie podać to dla mnie spoko
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Miałby, bo ta memiczność się bardzo dobrze sprzedaje i kręci hype.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Post autor: sugarhill_notausgang »

E tam od razu mitomaństwo. Kiss Cam jest w takiej konwencji, w jakiej jest, widać to w teledysku. "Mam krzywe zęby, mieszkam z rodzicami i mam IQ rozgwiazdy"(rozgwiazda nie ma mózgu i centralnego układu nerwowego -> nie jest w stanie planować swoich działań) ale też mam prawo do słodkiej miłości. Po prostu numer obliczony na hit dla nastolatków i obliczony jak widać bezbłędnie. Już nie wymagajmy real talku w każdej (tutaj to chyba powiedzmy sobie szczerze - popowej) piosence.

Dla mnie wszystko to, co się dzieje na tej płycie między numerem z Popkiem a numerem z Taco włącznie to niezły rozpierdol i kulminacyjny moment albumu.

Ja nie wiem o co chodzi z tym "15,2 Freestyle" w tytule? On tam rzuca podwójne, potrójne, gry słowne - nie wierzę, że jest na tyle dobry.. IMO to nie jest freestyle, ewentualnie 30 razy freestylował i później najlepsze wersy jakie mu wyszły posklejał.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

To freestyle tego typu benc

Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
ODPOWIEDZ