[serial][Netflix] Squid Game (2021 - )
Moderatorzy: gogi, con shonery
- retriakaretrox
[serial][Netflix] Squid Game (2021 - )
Trochę w szoku, że tak kurewsko nośny serial bez tematu na slgwk. Jak opinie po pierwszym sezonie? Czekacie na kolejne czy chujowka i wjbn?
ja się nie ślizgam, ja się ślizgawkuje
- PeterStillNinety's
- WNB Weteran
Re: [serial] Squid Games
Skrobnij ze dwa zdania o czym to Bez spoilerów
Kontuzje brak sportu byłem wyczerpanym wrakiem dziś powracam po swój łup jak pirat w ręce z hakiem
- retriakaretrox
Generalnie nienatkniecie się na spoiler tego serialu w tej chwili graniczy z cudem, ale po krotce:
456 bardzo różnych od siebie osób otrzymuje zaproszenia do udziału w tajemniczej grze. Łączy ich jedno - wszyscy mają poważne problemy finansowe. Gra, w której stawką jest 45,6 miliarda południowokoreańskich wonów, toczy się na tajnym i zamkniętym terenie i obejmuje serię "tradycyjnych" dziecięcych zabaw, w których karą za przegraną jest śmierć. Komu uda się wygrać w tę okrutną grę i jaki, tak naprawdę, jest jej cel?
456 bardzo różnych od siebie osób otrzymuje zaproszenia do udziału w tajemniczej grze. Łączy ich jedno - wszyscy mają poważne problemy finansowe. Gra, w której stawką jest 45,6 miliarda południowokoreańskich wonów, toczy się na tajnym i zamkniętym terenie i obejmuje serię "tradycyjnych" dziecięcych zabaw, w których karą za przegraną jest śmierć. Komu uda się wygrać w tę okrutną grę i jaki, tak naprawdę, jest jej cel?
ja się nie ślizgam, ja się ślizgawkuje
IMO i tak spojlery
Napisałbym tak ziomek ma długi a jego życie to gówno znajduje jednak szanse wzięcia udziału wgl grze która może mu pozwolić na odmienię swojego życia
Napisałbym tak ziomek ma długi a jego życie to gówno znajduje jednak szanse wzięcia udziału wgl grze która może mu pozwolić na odmienię swojego życia
Nie no pomysł i realizacja ogólnie ok, na koniec sie tylko dłużyło (ostatni odcinek), ale oglada się dość lajtowo. Pare wkurwiajacych postaci (w tym główny bohater), wiadomo przewidywalny, ale i tak poziom wyzej niż jakieś kurwa la casa de papel. Obejrzeć warto.
Przecież to jest dokładnie poziom Casa de papel.
(Ja wiem że po ostatnich sezonach wszyscy drwią z Domu z papieru, ale no nie mówcie, jak zaczynał lecieć to była sroga podjarka).
(Ja wiem że po ostatnich sezonach wszyscy drwią z Domu z papieru, ale no nie mówcie, jak zaczynał lecieć to była sroga podjarka).
Stupid poor people, stupid poor people
I've got more money than you
They can't even afford food!
I've got more money than you
They can't even afford food!
To taki serial battle royal
Ja tu gram, a ty Mateusz Borek
https://rateyourmusic.com/~kaemdeq
-
MalinowyJogurt
Pierwszy odcinek się dłuży i myślisz o co tym koreańcom chodzi, ale jak już zaczyna się gierka to 
Re: [serial] Squid Game
XDDD
Ostatnio zmieniony 13 mar 2023, 10:04 przez DeDoK, łącznie zmieniany 1 raz.
A mi się bardzo podoba, polecam, fajnie ze kino azjatyckie coraz bardziej wchodzi w mainstream
Ja tu gram, a ty Mateusz Borek
- IllEisenheim
Mocno przewidywalny i faktycznie koniec się już mocno dłużył. Ogląda się lajtowo i osobiście byłem ciekawy co wymyślą w kolejnych odcinkach. Dla mnie spoko, ale nic więcej i faktycznie trochę przehajpowany
Obejrzałem 4 pierwsze i zakończenie, które mnie wkurwiło.
Na plus na pewno pomysł, brutalność, trzyma w napięciu. Obejrzeć warto, ale nie trzeba.
Spoiler
Powinny zakończyć na tym sezonie, teraz pewnie będą to ciągnąć przez kilka sezonów. Weź se typie hajs i przestań w końcu żyć jak robak.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2021, 16:36 przez gracjangk, łącznie zmieniany 1 raz.
Taka szósteczka, poprawny serial, o którym jutro już zapomnę.
tak się składa, że mam w chuj skilla
- Cz4rny1337
- Moderator
no w ogóle klasyk koreańskich filmów, które mieszają klimaty i gotunki i zaczyna się klimatem niczym z polskich komedii z Karolakiem. Parasite wyglądał przez pewien czas jak Bulionerowie [XD], Lament też jak komedia i to słabaMalinowyJogurt pisze: ↑09 paź 2021, 20:26 Pierwszy odcinek się dłuży i myślisz o co tym koreańcom chodzi, ale jak już zaczyna się gierka to![]()
gdy się zrozumie, że koreańskie kino nie lubi zamykać się w gatunkach i jak ciężko napisać spójną produkcję zahaczającą jednocześnie o tak wiele skrajnych gatunków to inaczej się to ogląda
Ty no nie wiem bo te kilka odcinków w sumie mocniej zarysowuje rozterki głównego bohatera i tak w ogóle w spoiler to chyba daj

gowno, ktore ogladacie tylko dlatego, ze inni ogladaja. Mam nadzieje, ze pomoglem w ocenie.
Eldoka pozdrawia wszystkich pis jol
Nie kumam spustów nad tym tytułem. Serial jest mega średni żeby nie powiedzieć słaby. Gra aktorska jak w przerysowanej komedii,żenująca, nagminny brak logiki i głupota a końcówka i decyzje bohaterów to jest w ogóle beka. max 4/10 i te zasady gry w kalmara wtf ?
ja trochę zmieniłem zdanie jak sobie obczaiłem po seansie różne analizy i np ten motyw
jest fajnie przekminiony, ale zaś z graczem 001 już nie do końca mnie te wszystkie sygnały przekonują.
Też nie czepiałbym się gry aktorskiej, widziałem kilka azjatyckich rzeczy i oni tak tam grają podobnie, mocno ekspresyjnie, jedynie mnie wkurwiała ta babka no wiecie która.
Generalnie trochę przeciągnięte, trochę naciągane, ale mimo wszystko inne i wciągające. Oczywiście końcówka zjebana i Netflix nie odpuści takiego hita i będzie ciągnąć w nieskończoność więc podejrzewam, że będzie tylko gorzej.
Spoiler
że kilkoro pierwszoplanowych postaci ginie tak jak w drugim odcinku ukazano ich działania, czyli gość z tatuażem rzuca się w przepaść żeby żyć a tu ginie od upadku, dziewczyna grozi nożem i od noża ginie, Arab kradnie pieniądze i ucieka a tu zostaje okradziony i ginie itd
Też nie czepiałbym się gry aktorskiej, widziałem kilka azjatyckich rzeczy i oni tak tam grają podobnie, mocno ekspresyjnie, jedynie mnie wkurwiała ta babka no wiecie która.
Generalnie trochę przeciągnięte, trochę naciągane, ale mimo wszystko inne i wciągające. Oczywiście końcówka zjebana i Netflix nie odpuści takiego hita i będzie ciągnąć w nieskończoność więc podejrzewam, że będzie tylko gorzej.
- Cz4rny1337
- Moderator
-
Bisclavret
Jesteś liderem w supertajnej supernielegalnej grze na śmierć i życie, co robisz?
No brzmi logicznie
Spoiler
nie dajesz rodzinie żadnego znaku życia, nie wymyślasz żadnego alibi że wyjeżdżasz na tydzień w Himalaje, nie płacisz czynszu za kilka miesięcy, a dla bezpieczeństwa zostawiasz wizytowkę będąca wejściem do gry na biurku w swoim nieopłaconym mieszkaniu
po pierwszych 6 odcinkach byłem ostro zajarany, ale niestety finalnie trochę kapiszon z tego wyszedł
Spoiler
Zakończenie nie dość, że niezbyt sensowne to po prostu nudne - na początku liczyłem, że cała ta akcja to jakaś forma eksperymentu społecznego lub czegoś w tym stylu, przerobienie tego na kolejną wariację "Hrabiego Zarowa" i zabawy bogaczy trochę mnie znudziła. Ogólnie od momentu gdy pojawiają się VIP-y w maskach zwierząt to już cała oryginalność znika ze sceny na scenę - pomijając już przeruchany motyw to jeszcze poziom cringu dialogów wyjebywał poza skalę. W dodatku cały ten motyw Lidera (który miał najgłupszą kurwa maskę na świecie - no wyglądało to tak idiotycznie, że wybijało mnie z jakiejkolwiek powagi/ciężaru scen w których się pojawiał) i jego brata psa czy w sumie całej tej kradzieży organów też tak naprawdę nie zszedł się z niczym i mogłoby go nie być. Generalnie jak to się często zdarza w serialach/filmach gdzie jest motyw jakiejś tajnej gry/bractwa/sekty twórcom zdecydowanie zabrakło odwagi, żeby pozostawić większość rzeczy niedopowiedzianymi, spokojnie można by wyjebać w/w motywy i skrócić to do ~6 odcinków i wtedy byłoby super, bo pod względem scenografii jest pięknie, przeszarżowane azjatyckie aktorstwo też lubię, no ale już pod koniec były duże ciężary i ogółem to wychodzi z tego taka szósteczka tak jak ktoś pisał.