Jak sie poznales z polskim rapem?
Re: Jak sie poznales z polskim rapem?
Był czas Prosto Mixtape, gdzie VNM i Sokół byli głównymi, u mnie w gimbazie zaczęło się wtedy jaranie Fałem i jakoś mi się spodobało. Przez to moja droga jest nietypowa, bo VNM -> WENA -> Rasmentalism -> Peerzet -> Brudne Serca. Mniej więcej taka była moja droga poznawania rapu, potem jakieś inne podziemne rzeczy. Jakoś w podobnym czasie wyszło DNB Fała, tam był Cypher, więc sprawdziłem też Mesa, Pyskatego, Pezeta. Od Pezeta to już Małolat i potem jakoś poszło dalej. No ale pamiętam jak pomiędzy tym poznawaniem wszystkiego odpaliłem Tedzika (chyba Notes skoro okolice 10/11) i pomyślałem "kurwa co to za gówno, serio taki ktoś jest czołowym polskim raperem?" 
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
HG Peja DGE bo koledzy słuchali na tyle autobusu szkolnego
pierwsze zetknięcie to prawdopodobnie dyskoteka w podstawówie, gdzie mogliśmy sami zadbać o stronę muzyczną imprezy, no i ktoś przyniósł bumboxa, a inni kasety, raczej przegrywane. wśród nich na pewno był Kaliber i Wzgórze, no i niektórzy już tam coś kumali z tego (albo udawali), a ja raczej się tak odrazu nie zajarałem chociaż zaciekawiło mnie.
chwilę później, na jakimś wspólnym wyjeździe rodzinnym, kuzynka miała w walkmanie Kinematografię, no i powiedziała, że to taka muza, gdzie bardzo klną, więc, żebym nie mówił starym, ale mogę posłuchać, jeśli mam ochotę. posłuchałem, no i chyba już wiedziałem, co zrobię zaraz po przyjeździe z wakacji.
przełomowym momentem było jednak pójście do gimnazjum i kumpel z klasy, z którym odrazu się skumałem, bo już zaczynał malować wrzuty (wtedy, to było naprawdę coś i w kurwę imponujące), napierdalał projekty w zeszycie i pewnego dnia podklepał mi Światła Miasta. wtedy już oszalałem maksymalnie, oczywiście zacząłem skrobać projekty, a potem próbować się na ściance. wjechał Peja z Na Legalu, Wzgórze, Warszafski Deszcz, Molesta, no i oczywiście wszystko co związane z PFK (psychofaństwo potężne było).
chwilę później, na jakimś wspólnym wyjeździe rodzinnym, kuzynka miała w walkmanie Kinematografię, no i powiedziała, że to taka muza, gdzie bardzo klną, więc, żebym nie mówił starym, ale mogę posłuchać, jeśli mam ochotę. posłuchałem, no i chyba już wiedziałem, co zrobię zaraz po przyjeździe z wakacji.
przełomowym momentem było jednak pójście do gimnazjum i kumpel z klasy, z którym odrazu się skumałem, bo już zaczynał malować wrzuty (wtedy, to było naprawdę coś i w kurwę imponujące), napierdalał projekty w zeszycie i pewnego dnia podklepał mi Światła Miasta. wtedy już oszalałem maksymalnie, oczywiście zacząłem skrobać projekty, a potem próbować się na ściance. wjechał Peja z Na Legalu, Wzgórze, Warszafski Deszcz, Molesta, no i oczywiście wszystko co związane z PFK (psychofaństwo potężne było).
- DamianosWariatos
Jakoś w 2005-06 roku zobaczyłem klipy np. Płomienia 81 "Powiedz na osiedlu" albo WWO "Mogę wszystko". Miałem wtedy około 12 lat, więc chuja rozumiałem o czym tam nawijają, ale zajarałem się. Teraz już słucham wielu gatunków, ale wtedy był tylko rap 
W oczach społeczeństwa za dużo we mnie szaleństwa, bo nie mam tolerancji do pedalstwa i kurestwa!
W gimbazie, to były czasy kiedy za jeszcze w miarę szanowanych raperów uchodzili m.in. Ascetoholix i Trzeci Wymiar, pamiętam że miałem kumpla, który strasznie jarał się Doniem i jego "Przestrzenią", hitem było wtedy "Dla mnie masz stajla" 3W i "Skarby" Libera. Trochę innego rapu podłapałem później z listy przebojów 30 TON i pamiętam jeszcze jakieś nocne audycje z rapem w ESCE. To musiało być jakoś 2002-03. Później była eksplozja pierwszej fali hiphopolo, "Jak zapomnieć" 18L i Mezo na festiwalu w Opolu, to wtedy byłem już na etapie rozkminiania backmaskingu w "Plus i minus" K44 (xD) i jarania się beefem Płomienia z TDFem.
Na legalu Rysia Peji, wtedy zaczęła się moja przygoda z tą muzyką
Szczyl byłem dwunastoletni, kolega z podstawówki przyniósł kasetę od sztarszego brata i poszło
W podstawówce wymienialiśmy się z kolegami przegrywanymi płytami/kasetami z różną muzyką, tam były kawałki liroya, karramby, peji z cno i otrzutów, ascetoholix
Na pewno pierwszym polskim raperem którego w życiu usłyszałem to był Liroy i kawałek "I Co Dalej" którego fragmenty klipu często były na rotacji w programie TVP2 30 Ton Lista nie wiem który to był rok 96,97. A moja faktyczna przygoda z polskim rapem zaczęła się gdzieś w wakacje 99 kiedy to mój brat dostał oryginalna kasetę Kalibra 44 z albumem "W 63 Minuty Dookoła Świata" przekatowana do oporu i naturalna kolej rzeczy była taka że sięgnęło się po kolejne produkcję spod znaku K44 czyli Księga Tajemnicza Prolog czy 3:44 później wiadomo wjechała standardowo Paktofonika i psychofaństwo w osobie Magika. Kamieniem milowym na pewno w drodze z polskim rapem był dostęp w latach 00 do telewizji kablowej i odbiór kanału MTV Polska w którym to pojawiło się pasmo dokładnie chyba w 2001 legendarne MTV Squad z Redem łooooo, no i często wtedy były tematyczne weekendy co jakiś z danym gatunkiem muzyki wtedy prawie całą sobotę i niedzielę leciały klipy z rapem US/PL (Wtedy poznałem praktycznie resztę sceny oprócz Kalibra i Paktofoniki jak np. Łonę, Molestę, Grammatik, WWO, Mor W.A., Tede, Peja itp.) do roku 2005 moja przygoda z rapem wyglądała tak że słuchałem tego co było na rotacji w TV (MTV i VIVA Polska) oraz Radio ESKA, gazety Ślizg, Klan, Bravo. Bo w swojej kolekcji posiadałem mało taśm i CD z rapem nawet tych przegrywanych. W 2005 roku dorobiłem się Komputera z stałym łączem do internetu i tak do dzisiaj staram się być na czasie z tym co się dzieje w Polskim rapie. Choć nie powiem że w latach 00 bardziej słuchałem i jarałem się zagranicznym rapem z US czy DE niż Polskim. Standardowo bardziej zacząłem wracać do polskich korzeni kiedy boom na rap zaczął opadać i zaczęto go co raz mniej grać w TV i radiu. I Kiedy to zaczęły się najlepsze lata polskiego podziemia z Brudnymi, Te-Trisem, VNM, Wudoe, Jimsonem itp. Tak to wyglądało w skrócie.
RapCelownik.pl - Najwięcej Treści o Muzyce Rap i Kulturze Hip Hop