ŻYTO/NOON - Morza Południowe (2021)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Re: ŻYTO/NOON - Morza Południowe (2021)

Post autor: oldschool »

No masz 2 posty wyżej dosłownie :D
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

ten bonus track potężny, jeden z lepszych na płycie
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
2ps__

Post autor: 2ps__ »

o kurwa ten bonus trak, żyto pisze słabe teksty i nie umie rapować XDDD no jak huj smarki smark se posłuchajcie

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

encrenoire

Post autor: encrenoire »

Ile moich pięknych zwrotek poszło na szrot
No bez jaj.

A tak serio, to moze rzeczywiscie jeden z lepszych utworow od niego. Biorac pod uwage, ze wszyszlo ich lacznie 9, to tez nie sztuka. Sprawdzilem az poprzedni album, utwor Parmezan, utwor Nie Psa Wina, no to kurwa, nawet jest mityczny p r o g r e s raperski.
pieschrodingera

Post autor: pieschrodingera »

Dajcie ten bonus track na spotify, proszę. :bowdown:
tbc
Johnny

Post autor: Johnny »

Co za gówno :lol: Noonowi się chyba palą styki na starość, tyle się zapierał że go rap nie interesuje i inne sraty taty, po czym wraca po latach z takim beztalenciem na majku.
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Beznadziejny raper z beznadziejnymi tekstami i odpychającą osobowością. On wcześniej w jakichś składach rapował? Pfuj.

A skity poziomem cringe'u biją na głowę pogaduchy Oskara ze Steezem i prawie dobijają do VNM-a z CTDN.
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Podbijam dwóch ziomków powyżej, niestety te rymy tak kłują w uszy że dałem radę przesłuchać album tylko 3 razy. Jak wjeżdża Ladk Zdrj to już poniżej granic przyzwoitości. Albo ten refren cośtam wiem ale nie powiem, albo każdy wie ona tylko je je je <- no kurwa bracia i siostry. Dodam, że to wszystko już było, w lepszej formie, z lepszymi rymami, lepszym flow. Kollabo Noona z Pezetem czy Grammatikiem to inny level. Co on pierdoli o "okresie ochronnym". Nie hejtuje specjalnie, po prostu obiektywnie oceniam wartość rapsów. Typ pokroju rapera Intruz, który opowiada o życiu w rodzinie alkoholików, siadłby tu o kilka leveli lepiej niż Żyto bo jest bardziej prawdziwy w swoich historiach. No dobra, są momenty jak ten z trzęsieniem ziemi. Tylko momenty.

Wyobraźcie sobie ten album bez bitów Noona, który jest legendą sceny. Jestem pewien, że Noon mógłby podbić do kogokolwiek na rodzimej scenie z propozycją albumu MC/producent i KAŻDY raper zrobiłby to lepiej niż Żyto. Jebany Friz z EKIPY, gdyby chciał pokazać artystyczną duszę to by na tych bitach śmigał jak szalony.

Sokół i Wini już powiedzieli prawdę na temat gustu słuchaczy HH. Oszukujcie się dalej, fakt jest taki, że bity ratują tą płytę.

Miłego dnia życzę wszystkim :D
Awatar użytkownika
azar

Post autor: azar »

Ty sie dalej oszukuj, skoro lepiej wg Ciebie poradzilby sobie tutaj Friz albo Intruz :lol: ona jest na diecie ale i tak je je je to zajebisty wers, szkoda ze go nie zrozumiales. Zabawne, jak bardzo ludzi potrafi bolec, ze komus podoba sie cos innego, ten placz o te wspolprace jest az niewiarygodny :lol:
Eldoka pozdrawia wszystkich pis jol
sven22

Post autor: sven22 »

many-s pisze: 06 lip 2021, 9:05Sokół i Wini
To oni są jakimiś wyznacznikami jakości pl hh?
Awatar użytkownika
many-s

azar pisze: 06 lip 2021, 13:09 Ty sie dalej oszukuj, skoro lepiej wg Ciebie poradzilby sobie tutaj Friz albo Intruz :lol: ona jest na diecie ale i tak je je je to zajebisty wers, szkoda ze go nie zrozumiales. Zabawne, jak bardzo ludzi potrafi bolec, ze komus podoba sie cos innego, ten placz o te wspolprace jest az niewiarygodny :lol:
Ano faktycznie, olśniło mnie. Żyto kocur, ale rozkminił. I ta składnia słów :lol:
A tak na poważnie - taki Intruz w piosence Dante Ulic zmieścił więcej emocji niż bohater tematu na całym albumie. Piszę to starając się być jak najbardziej obiektywnym wobec obu.

@sven22
Sokół jako twórca wytwórni muzycznej PROSTO i legenda rapowej sceny na pewno.
Wini jako twórca wytwórni muzycznej STOPROCENT również.
Awatar użytkownika
carl

Post autor: carl »

nie no, nie róbmy z żyta jakiegoś zajebistego tekściarza

jest to rap lepszy od tego co obecnie wychodzi bo przede wszystkim zgoła inny, taki lepszy ale tylko trochę :dunno:
sven22

Post autor: sven22 »

many-s pisze: 06 lip 2021, 13:45 Sokół jako twórca wytwórni muzycznej PROSTO i legenda rapowej sceny na pewno.
Ja bardziej miałem na myśli, że po co w ogóle patrzeć na czyjś gust muzyczny i brać to jako prawda objawiona? Albo się coś podoba, albo nie. Oczywiście, że ktoś z branży będzie miał więcej pojęcia na temat muzyki od jakiegoś Kowalskiego. Będzie znał historię gatunku, trendy na przestrzeni czasu itd. I w ten sposób może coś lepiej ocenić, obiektywniej. Ale koniec końców to i tak nie zmieni Twojego gustu... Chyba że ktoś jest tak ograniczony, że jedna czy dwie opinie kogoś znanego sprawią, że przestanie czegoś słuchać. Z drugiej strony to się dzieje, czytaj influencerzy i ich wpływ na społeczność. Szkoda mi takich ludzi. Ludzi, którzy są uzależnieni od opinii innych, walczących o chuj wie co.
Awatar użytkownika
eddy_wata

many-s pisze: 06 lip 2021, 13:45
azar pisze: 06 lip 2021, 13:09 Ty sie dalej oszukuj, skoro lepiej wg Ciebie poradzilby sobie tutaj Friz albo Intruz :lol: ona jest na diecie ale i tak je je je to zajebisty wers, szkoda ze go nie zrozumiales. Zabawne, jak bardzo ludzi potrafi bolec, ze komus podoba sie cos innego, ten placz o te wspolprace jest az niewiarygodny :lol:
Ano faktycznie, olśniło mnie. Żyto kocur, ale rozkminił. I ta składnia słów :lol:
A tak na poważnie - taki Intruz w piosence Dante Ulic zmieścił więcej emocji niż bohater tematu na całym albumie. Piszę to starając się być jak najbardziej obiektywnym wobec obu.

@sven22
Sokół jako twórca wytwórni muzycznej PROSTO i legenda rapowej sceny na pewno.

podwójne, technika i jak to ujałeś "zamieszczanie emocji" to nie są jedyne składowe rapu, a doświadczanie muzyki jako sztuki, można wznieść na wyzszy poziom na przykład prostotą i brutalizmem, chamskimi wersami i kwadratową techniką. Żyto robi to świadomie i z klasą, i właśnie dlatego Noon go zaprosił, bo rozumie tą konwencję. Ty natomiast nie i nie zapowiada sie zebys zrozumiał

Dodano po 3 minutach 25 sekundach:
e: i to nie jest kwestia jedynie gustu tylko pewnej wrażliwości też IMO!!!
Awatar użytkownika
Spenser

Post autor: Spenser »

Rzeczy Żyta wychodziły na kanale prosto, chyba cała druga jego płyta tam wyszła.
Awatar użytkownika
eddy_wata

no i właśnie na wydanych w PROSTO "Wirach" można juz było usłyszeć potencjał Żyta, te kanciaste bity i nawijka to wyprzedziły pl rap w tamtym momencie. troche podobnie nawijał jeszcze wtedy taki raper VIC, który chyba na dobre odszedł od rapu, a ostatnio udzielił się na
Spoiler

powinien się spodobać tym, którzy lubią słuchać Żyta
Johnny

Post autor: Johnny »

"Żyto robi to świadomie i z klasą" :lol: czy wy w ogóle czytacie te farmazony, zanim klikniecie wyslij? co tu jest za klasa, chujowo poskładane wersy o maksymalnie dennej treści. Wstyd by mi tę płytę było puścić przy kimś średnio inteligentnym. Zresztą jakby nawet brnąć w tę brednię, to jak ktoś świadomie zrobi gówno, to nie czyni nagle tego gówna lepszym, co to w ogóle za bzdury.
Awatar użytkownika
eddy_wata

nie musisz wszystkiego rozumieć
Awatar użytkownika
many-s

Spenser pisze: 06 lip 2021, 14:53 Rzeczy Żyta wychodziły na kanale prosto, chyba cała druga jego płyta tam wyszła.
O widzisz, mogłem sprawdzić. Płytę Żyta Wiry w 2014 wydało PROSTO. W sumie musiałbym jej posłuchać, żeby się wypowiedzieć ale nie mam zbytnio ochoty.

Problem tej płyty jest taki, że po prostu Noon jest zajebistym producentem, to Noon stworzył klimat i to dzięki produkcji można go uznać za sztukę bo muzycznie jest naprawdę bardzo ładnie. Moim zdaniem jak na powrót legendy po latach to wybrał sobie strasznie kiepskiego partnera do rapu. Ta kwadratowa prostota tekstowa jakoś do mnie nie trafia i ciężko mi uznać to za przejaw charyzmy albo dorosłego przekazu. A stawianie tego w topce to już w ogóle wysoki odlot. Wydaje mi się, że Noon mógłby zadzwonić do każdego możliwego rapera, powiedzieć że szykuje powrót, ma kilka bitów i szuka MC i nikt by nie odmówił.

Weźcie ktoś podrzućcie jaka była geneza tego duetu, z ciekawości bym przeczytał.
ipk

Post autor: ipk »

Moim zdaniem to właśnie o to chodziło Noon-owi. Nie brać kogoś w rapowym sztosie, bo by to zrobił zgodnie z "podręcznikiem". Jemu na tym nie zależy, nie musi nic ani sobie ani innym udowadniać. Celowo wziął kogoś z poza rap-gry, nie szukał mistrza podwójnych. Chciał kogoś kto jest jakiś i kto ta swoja osobowością dopełni te bity.
Mi te słabości nawijki nie przeszkadzają, uważam że właśnie idealnie ten rap Żyta uzupełnia bity Noona. Płyta z kategorii albo bierzesz ja w całości albo w całością ja odrzucasz. To w dobie robienia muzyki dla wszystkich, jest chyba w niej najfajniejsze.
ODPOWIEDZ