Nie rozumiem dzisiejszych rapów #boomer

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

taka

Re: Nie rozumiem dzisiejszych rapów #boomer

Post autor: taka »

Godhand pisze: 23 maja 2021, 14:39 Ekipę Ci polecą.
Albo jakiegoś blachę czy inny discorap, w ogóle bym się nie zdziwił, bo przecież fajna skoczna muzyczka ziomek.

Nie rozumiem dokąd to wszystko od jakiegoś czasu zmierza, przykład: w 2012 "Wilk Chodnikowy" był powszechnie propsowany, pięć lat później można już było przeczytać, że w sumie to album średni i nie przetrwał próby czasu a jakoś niedawno ktoś pisał, że Bisz to grafoman i chujowy ten jego debiut. Tylko czekać, aż eksperci wrzucą Światła Miasta i Eternie do szufladki pt. "smutne wysrywy".
oyche

Post autor: oyche »

to szacun dla mnie bo hejtowalem wilka od razu po premierze
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

:lol:
taka

Jest się czym chwalić, wyprzedziłeś czas :lol: Props dla @oyche za wysublimowany gust muzyczny i natychmiastowe wyjaśnienie łaka Bisza.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

właśnie, o co chodzi z tą beką, że wilk to płyta dekady? kto to zaczął i gdzie? kilka razy już słyszałem ten żart i nie kumam
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
DJ_BOBO

Post autor: DJ_BOBO »

a żart "kto tam hipopotam" kumasz?
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

aleksy pisze: 23 maja 2021, 15:37 właśnie, o co chodzi z tą beką, że wilk to płyta dekady? kto to zaczął i gdzie? kilka razy już słyszałem ten żart i nie kumam
Popkiller przyznał jej taką nagrodę/tytuł w 2020.
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
GoodStuff

Post autor: GoodStuff »

Ja sie dzis zastanawialem czemu hejtuje Ekipe a jaram sie w chuj Sentinio.Puscilem sobie nalpepszy numer ekipy czyli ten pierwszy i byle jaki Sentinio ,i zrozumialem ze nie mozna porownywac artysty to produktu marketingu,i refleksyjnie porownalem odlsluchujac sobie numer Zajebicie z Orym gdzie nawet ta ruda go zjadla stwiedzilem ze nie ma co sie spinac o Ekipe skoro brzmieniowo i nawet tekstwo zjadalja duza czesc raperow mlodej szkoly

PS.Sentino swoja tworczoscia otworzyl moja wychowana na truskolowo-ulicznym rapie glowe
Ostatnio zmieniony 23 maja 2021, 21:55 przez GoodStuff, łącznie zmieniany 1 raz.
heniekone

Post autor: heniekone »

to nie jest rap jwp/bc zip skład to był rap teraz popelina ale wy to szanujecie 5!
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

DJ_BOBO pisze: 23 maja 2021, 16:49 a żart "kto tam hipopotam" kumasz?
nie
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
Finn

Post autor: Finn »

taka pisze: 23 maja 2021, 15:05 Tylko czekać, aż eksperci wrzucą Światła Miasta i Eternie do szufladki pt. "smutne wysrywy".
Eternia i Światła Miasta to chujowe albumy, bo Ci poeci nie potrafią rapować. Jotuze to już w ogóle jest ewenement, do dzisiaj duka i nagrywa zwrotki na szesnaście podejść co wers.

Ekipa >>>> Grammatik
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

No ja bym polecił jakiegoś Quebonafide, jest taki w sumie w każdym klimacie, pasuje na każdy głośnik, a jednocześnie robi te wszystkie różne rzeczy całkiem dobrze (zaznaczam, że nie zajebiście). Taki ktoś kto chce sie osłuchać odpali sobie kilka numerów w różnym klimacie, jednocześnie nie za bardzo przekombinowanych jak na sam początek i obczai. A potem może se odpalić SCIB

Jak ktoś pyta w 2021 o rap to usłyszał coś tam ostatnio i to mu się jakoś spodobało, a nie słucha Chady i nie wie o istnieniu dobrych raperów.
W Polsce Bisz i Łona mają garstkę słuchaczy i to kurwa nie jest przypadek bo są specyficzni, ich nagrywki to więcej treści niż muzyki, musiałbym być pojebany żeby od tego zacząć wprowadzanie kogoś do rapu

e: Chociaż troche nie pamiętam już tematu, jak chodziło o wejscie na wyższy poziom to bym polecił Belmondo albo Problem albo Pikersa chyba, ale wciąż nie Łone i Bisza
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
taka

Finn pisze: 23 maja 2021, 22:26
taka pisze: 23 maja 2021, 15:05 Tylko czekać, aż eksperci wrzucą Światła Miasta i Eternie do szufladki pt. "smutne wysrywy".
Eternia i Światła Miasta to chujowe albumy, bo Ci poeci nie potrafią rapować. Jotuze to już w ogóle jest ewenement, do dzisiaj duka i nagrywa zwrotki na szesnaście podejść co wers.

Ekipa >>>> Grammatik
Nawet nie wiem co mam odpisać na coś takiego, przykro się tylko robi że młode pokolenie zestawia w taki sposób osoby, które kształtowały tą kulture z jakimś marketingowym tworem i maszynką do robienia pieniędzy. Na ślizgu za coś takiego dostałbyś dopisek "dzban", ale tutaj pewnie jeszcze propsy wlecą od kilku wiadomych userów.

@edit
No tak, jak wejście na wyższy poziom to tylko SCiB i słuchanie o cipce elastycznej jak ze stretchu :bowdown:
Ostatnio zmieniony 23 maja 2021, 23:00 przez taka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

ty powinienes za to dostac dopisek "boomer"
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
GoodStuff

Post autor: GoodStuff »

Finn pisze: 23 maja 2021, 22:26 Ekipa >>>> Grammatik
Nie przeginaj ziomek
Awatar użytkownika
Yayo

Post autor: Yayo »

Wiem, że to oczywiste prowo, ale niech będzie.
Finn pisze: 23 maja 2021, 22:26 Eternia i Światła Miasta to chujowe albumy
Nawet jeżeli raperzy nie są kozakami w kwesti skillsów to same podkłady Noona czy Webbera są lepsze niż cała twórczość Ekipy gdzie rapują cudze teksty. Z drugiej strony poza "Światła Miasta" Grammatik nie nagrał nic co by mnie zatrzymało na dłużej. Co innego Eldo, który wydał parę dobrych płyt. Poza tym to porównanie nie ma żadnego sensu, są to inne czasy, dodatkowo odwieczna walka truskul vs niuskul prowadzi do wkładania przysłowiowego kija w mrowisko co rusz. Porównujcie Ekipę z nie wiem Chillwagonem który chyba nawet ma podobny styl, a nie do Grammatika który nie dość, że jest powszechnie uważany za klasyk, to jest to całkowicie inne brzmienie.
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

No to chyba normalne, że wspominam o jednej z najlepszych płyt tamtej dekady, która pasuje 100% pod określenie, że raczej nie nadaje się do słuchania przy pierwszym obcowaniu z rapem

Ale może być też coś innego, byleby dać coś co można nazwać słuchaniem muzyki, a nie książki lub artykułu naukowego, bo do tego to trzeba mieć większą wczutkę i bardziej skupiać się na tekstach przy słuchaniu, czego chyba nikt poza słuchaczamiu truskulowego rapu nie robi (a sam w jakimś stopniu się do tych słuchaczy zaliczam)

Dodano po 3 minutach 57 sekundach:
Tak samo jak uważam się za sajko Bonsona do 2019, ale no nikomu bym nie powiedział "oo chcesz poznać rap? puśc sobie Bonsona"
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

W sumie równie dobrze tę dyskusję można by było sprowadzić do porównywania aparatów analogowych (Eldoki itp) z cyfrowymi (Ekipa).
Wiadomo, że dobra cyfrówka, nawet nie high-endowa zmiecie rozdzielczością i rozpiętością tonalną każdą kliszę, co można porównać do obecnych "zasięgów", jednak totalnie pomijamy w tym kwestię feelingu, kultowości i jakiejś nuty człowieczeństwa w procesie analogowym. Takie aparaty jak Leica M4/M5 czy Canon AE-1 to nie są najlepsze aparaty na świecie, a wielu ludzi jest w stanie wydać na nie niemałe sumy. To samo widzę w tych wszystkich starych płytach typu W Pogoni za lepszej jakości życiem, to są takie naświetlone klisze tamtych lat, które przez dekady obrosły już legendami i ogromnym sentymentem. Każda nowa kultura na pewnym etapie próbuje totalnie ośmieszyć starą szkołę, bo przecież oni tworzą nową, lepszą. Stąd tylu takich edgy śmieszków potrafiących powiedzieć każdy farmazon, byle zrobiła się wokół tego jakaś kontrowersja. Z latami życia przychodzi jednak ogłada i gdzieś zaczynasz rozumieć przekminki, które trafiły na te dwudziestoparoletnie kawałki. Konflikt stare - nowe istniał od początku i będzie istnieć już chyba zawsze. Pamiętajcie, że boomerowaty, boombapowaty hip hop który dzisiaj już trochę trąci myszą też był jakąś kontrkultura i wybijał się przed szereg te 25 lat temu.
Awatar użytkownika
Finn

Post autor: Finn »

No nie wiem.
Bardziej:
Ekipa jakaś zajebista nowa cyfrówka, która cyka mega zdjęcia, a Eldo (ten z Eterni i Grammatików) to rozjebany aparat analogowy, z którym już nic nie zrobisz. Ekipa x Noon - to byłoby coś.
oyche

Post autor: oyche »

ekipa, tuzza, belmondo, sentino na ostatniej płycie - teleskop hubble'a
eldo, bisz, laik, noon, łona - camera obscura
ODPOWIEDZ