Jak sie poznales z polskim rapem?
Jak sie poznales z polskim rapem?
no czyi jak w temacie kto byl waszym pierszym i jak to sie wszytsko zaczelo
ja na rozpoczelem kariera z dwoma kasetami mezo i 18L
ja na rozpoczelem kariera z dwoma kasetami mezo i 18L
Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Re: [TEMAT] Jak sie poznales z Polskim rapem?
Ja zaczynałem słuchać rapu od króla Tupaca Amaru Shakura, ktoś mi szepnął, że Peja jest polskim 2Paciem i tak wciągnąłem całą dyskografię Rycha krzycząc jebać Tedego, później zacząłem szperać głębiej, w podziemiu, wjechał Vnm, Jimson, Peerzet i dalej jakoś poszło
ale wiadome jest ze okolo 30zeta dajesz w kawejce i nakurwiasz cala nocke i grasz w ka esa i wyjasniasz typow na aztecu albo innym dascie, o kurwa nie trafilem w temat, ale nie no serionie kmiine hejtu na 18l/mezo bo pamietam za to nawet w morde mozna bylo dostac a ja mlodt kasetka to jedno a drugie no ze hate po dekadzie lub dwie przeciez ten starszy polski rap;/hiphop to naprwade elo co kurwa 52debie to my polact albo rapowe ziarno lecialo na vive ? cmon bro rispekt the olders
brat był ulicznikiem i słuchał firmy, pcp, hemp gru takich klimatów to i ja słuchałem, proste pozdro
Re: Jak sie poznales z polskim rapem?
od solowek gurala sie zaczelo
ej kurcze bo mam takie mnienie ze wiekszosc was jest o pare lat starsza i o pare lat okolo PL rapu sie wiecej zna zeby kurcze nie wyszlo ze to tylko fromasz kupowal slizg(awke) na papierku kiedys tam kiedys bo wy tam cos nawijacie ze firma? nie no nie wiem ale PCP jak chuj pamietam w empiku sie sluchalio jak dawali takie headphonsy ze wbijasz i ze kurwa sluchasz a obok ciebie z lewej mlodsza kobieta slucha kali uychis zeby tak samo jak (miasto moje a wnim) sie zdecydowala czy kupic album czy nie i to bylo elo, a pcp to uooooooo krazek na w ogole inny temat
nie wiem nic o empikach i innych tego typu legalnych bzdurach, ja z małego miasta jestem, tutaj wszyscy mieli piraty, a brat puszczał całymi dniami z winampa pierwsze pcp, pierwszą firme, tak sie zaczęła moja pasja, a jak wychodziło HG klucz a potem BC klasyk to w podstawówce całe przewijałem na przerwach z ziomkami, jak ktoś miał na komórce 'nienawiść" w mp3 to był boss, ja miałem fona nieco później i odtwarzał tylko polifonie i pamietam jak zycie kurewskie peji polifoniczne sama melodie sie słuchalo xDDD ;/
biwak, rok 2001
tzn juz wczesniej slyszalem rap grany w tv, chociaz sie tym nie interesowalem w ogole
ale wlasnie na tym biwaku poznalem magazyn slizg a moj kumpel przyniosl ze soba kilka kilogramow kaset z polskim rapem, walkman ktory zostal przerobiony na miejscu tak zeby mozna go bylo podlaczyc do gniazdka, jakies kolumny i sluchalismy przez kilka dni
wzgorze, usta miasta kast, paktofonika , kaliber, moelsta, wfd itd.
potem owczesny chlopak mojej dziewczyny przyniosl mi kasete szejsetkilovolt
minelo 20 lat a ja mam to na winylu
az sie lezka w oku kreci
edit: z samych poczatkow to pamietam jeszcze jak kumpel w klasie rysowal "znaczek" wu tang clanu i mowil ze nikt nie potrafi tego perfekcyjnie narysowac takie to jest zajebiste
albo ze smialem sie z ksywy kaczy, ze chujowa i kojarzy mi sie z kaczorem donaldem, na co kumpel reagowal oburzeniem i mowil ze jakby kaczy to slyszal to by mnie zajebal xD
pamietam pierwsze tagi w podstawowce, nie mialem sily nacisnac jednym palcem sprayu
mialem ksywe SID wymyslana przez innego kumpla ktory ulozyl ja z liter dostepnych na mojej bluzie ale to juz nie o rapie w sumie
tzn juz wczesniej slyszalem rap grany w tv, chociaz sie tym nie interesowalem w ogole
ale wlasnie na tym biwaku poznalem magazyn slizg a moj kumpel przyniosl ze soba kilka kilogramow kaset z polskim rapem, walkman ktory zostal przerobiony na miejscu tak zeby mozna go bylo podlaczyc do gniazdka, jakies kolumny i sluchalismy przez kilka dni
wzgorze, usta miasta kast, paktofonika , kaliber, moelsta, wfd itd.
potem owczesny chlopak mojej dziewczyny przyniosl mi kasete szejsetkilovolt
minelo 20 lat a ja mam to na winylu
az sie lezka w oku kreci
edit: z samych poczatkow to pamietam jeszcze jak kumpel w klasie rysowal "znaczek" wu tang clanu i mowil ze nikt nie potrafi tego perfekcyjnie narysowac takie to jest zajebiste
albo ze smialem sie z ksywy kaczy, ze chujowa i kojarzy mi sie z kaczorem donaldem, na co kumpel reagowal oburzeniem i mowil ze jakby kaczy to slyszal to by mnie zajebal xD
pamietam pierwsze tagi w podstawowce, nie mialem sily nacisnac jednym palcem sprayu
Ostatnio zmieniony 02 maja 2021, 17:23 przez 2rzyn, łącznie zmieniany 1 raz.
kaliber44 an tym pierwszym shufle ajfpodzie klasyq
tutaj soundtrack do tematu
ale kurcze kiedys viva polska/4fun.tv grali naprawde spoko numery (patrz wsz cne jeszcze raz/ rapowe ziarno, 52d, ascoteholikx i jeszcze wiele duzo innych klasykow)
tutaj soundtrack do tematu
ale kurcze kiedys viva polska/4fun.tv grali naprawde spoko numery (patrz wsz cne jeszcze raz/ rapowe ziarno, 52d, ascoteholikx i jeszcze wiele duzo innych klasykow)
Antyliroy i centrum
Liroy, Wzgórze.
Kaliber 44.
Potem x lat nic, na fali zainteresowania językiem i literaturą przypomniałem sobie na starość, że jest coś takiego jak rap.
Kaliber 44.
Potem x lat nic, na fali zainteresowania językiem i literaturą przypomniałem sobie na starość, że jest coś takiego jak rap.
How nonbinary persons kill people?
They / them.
They / them.
zaczynałem od peji i reposty
....
Ostatnio zmieniony 03 sie 2022, 10:57 przez hwjsk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
laxoncreed
około 2002-2003 (miałem 6-7 lat) jako gówniarz pierwsza ekspozycja z liroyem w TV, na przegrywanych kasetach paru braciakow ciotecznych puszczało na legalu. potem jakoś się to rozmyło, wróciło w okolicach 2006 (dostałem empetrójkę na urodziny, nasciagalem sobie paktofoniki, hemp gru i paru innych z bearshare'a), jak dostałem wykurwisty telefon w 2007 na mikołajki to nasciagalem sobie tego jeszcze w pizdu więcej i stawalem się stopniowo psychofanem paktofoniki za sprawą natknięcia się w internecie na pfk.one.pl i forum fokuspace, gdzie jako jedenasto-dwunastoletni gówniarz zacząłem rapować i wkurwiać innych użytkowników i przeraża mnie trochę to, że sa w internecie ludzie, którzy to pamiętają. mało tego, stosunkowo niedawno odzyskałem kontakt z jednym ze znajomych stamtąd i po latach mamy zajebisty kontakt plus współpracujemy trochę z muzyczką, co jest zabawne w chuj. no, ale byłem tam jebany mocno za odpierdalanie tak, jak mogło odpierdalac dziecko z podstawówki i byłem trochę maskotką forum

borixon > juicy j
2005-2006 mój sąsiad o parę lat starszy pokazał mi Ryśka i kastę później katowałem tylko dyskografie Peji i po paru latach zacząłem sprawdzać innych raperów
10 lat, rok 2001 pobieram z dysku sieciowego osiedlowego o MIAŻDZĄCEJ pojemności 12 GB utwory zespołów, których nazwy podsłyszałem od starszych kolegów
- oKulTywowany
Stopniowo rozkochiwałem się w polskim rapie ,
jakoś w wieku 12 lat kuzyn puścił mi z kasety scyzoryk liroya oraz pare surowych sztosów slums attack
wtedy no fajne fajne że przeklinają w piosence po polsku ale jednak tamci murzyny w telewizorze wuja darka tak samo śpiewali i ładniej i byli jacyś tacy ciekawsi bo wieecieeeee zajebiście było być całym na brązowo/czarno i jeszcze do tego móc tak się upierdolić żeby stara nie kazała iść się szorować
.
Nooo i potem z górki pare lat do przodu , wyszły w tym samym czasie 2 płyty , 63 minuty kalibra 44 i skandal molesty czyli boom w mojej głowie love 4life ten gatunek kulture itp itd ,
kaliber pokazał jak fajnie mozna bawić sie słowem i stylem operowania wtedy tego ,,śpiewu'' a molesta
uruchomiła szacunek do prostoty w pisaniu (wtedy)sensownych/życiowych/długich historyjek
na wyróżniającym ten gatunek podkładzie i to jeszcze wszystko rymując (wiadomo jak z rymami wtedy było).
Ponad 3 lata później wychodzi płyta 4 pory rapu Trzeciego Wymiaru <3 R.I.P
po niej temat flow u polskiego rapera był mi częstym towarzyszem ,amen
jakoś w wieku 12 lat kuzyn puścił mi z kasety scyzoryk liroya oraz pare surowych sztosów slums attack
wtedy no fajne fajne że przeklinają w piosence po polsku ale jednak tamci murzyny w telewizorze wuja darka tak samo śpiewali i ładniej i byli jacyś tacy ciekawsi bo wieecieeeee zajebiście było być całym na brązowo/czarno i jeszcze do tego móc tak się upierdolić żeby stara nie kazała iść się szorować
Nooo i potem z górki pare lat do przodu , wyszły w tym samym czasie 2 płyty , 63 minuty kalibra 44 i skandal molesty czyli boom w mojej głowie love 4life ten gatunek kulture itp itd ,
kaliber pokazał jak fajnie mozna bawić sie słowem i stylem operowania wtedy tego ,,śpiewu'' a molesta
uruchomiła szacunek do prostoty w pisaniu (wtedy)sensownych/życiowych/długich historyjek
na wyróżniającym ten gatunek podkładzie i to jeszcze wszystko rymując (wiadomo jak z rymami wtedy było).
Ponad 3 lata później wychodzi płyta 4 pory rapu Trzeciego Wymiaru <3 R.I.P
po niej temat flow u polskiego rapera był mi częstym towarzyszem ,amen
This page is no longer available.
Okolice 2004 albo 2005, namiętnie grałem w Need for Speed Underground 1/2 na przemian z NBA Live 2003, słuchałem MTV (kiedy jeszcze grali rap, a nie randki pedałów) i zawsze największe wrażenie robiły na mnie amerykańskie bangery z Lil Johnem, Mafią, Fat Joem czy innym 50 Centem smażącym wtedy hity na samym szczycie, jako totalny l00zak z podstawówki pasowała mi ta forma, luzackie przyduże ciuchy, smażenie blantów w klipach i przesadzony przepych, stąd pierwsze czym się zainteresowałem to dirty south. Przechodząc na Polskę również szukałem jak najbliższego odpowiednika, stąd moimi wieloletnimi ulubieńcami zostali - "szpanerscy", jak się wtedy mawiało - Tede (tak gdzieś do Mefistotedesa mogłem go bronić na zabój, potem coraz częściej w głowie pojawiało się "nie no, chujowe tak szczerze", aż teraz jestem wręcz hejterem) i Donguralesko z czasów mixtapów z Matheo.
Później nastały te (chyba najgorsze IMO) biedne czasy w PL rapie, powiedzmy 2008-2011, gdzie na mainstreamowych płytach truizm poganiał truizm, raperzy pierdolili linijki od linijki celując w łzawe opisy na gadu-gadu, producenci przynudzali jakimś totalnie nijakim z perspektywy czasu stylem. Jako małoletni użytkownik forum rapgry (pozdrawiam kumatych) opierającego się przede wszystkim na, ekhem, BANGERACH DO FURKI i wszelkiej maści kopiach Gucci Mane'a ziewałem z nudów. Na fali popularności wiadomego albumu Małpy, nie pamiętam już jakim dokładnie sposobem (najpewniej po prostu skakaniem po propozycjach youtube'a) zacząłem trafiać na starsze perełki polskiego podziemia. Nie zapomnę tamtych wakacji, dosłownie dzień w dzień poznawałem jakiś klasyk przy którym łapałem się za głowę - Dinale, Smarki, Reno, Ortega - wszystko wydawało się tak (paradoksalnie) świeższe, ciekawsze, kreatywniejsze, INNE niż mainstreamowa papka dominująca wtedy na głównej yt. Chłonąłem to całe lato i na bieżąco przekazywałem odkrycia kumplowi, który razem ze mną diggował coraz głębiej i głębiej, aż w końcu naturalną koleją rzeczy (czytając komentarze czy tam szukając downloadu) trafiłem na s**g.eu, piękna historia.
Później nastały te (chyba najgorsze IMO) biedne czasy w PL rapie, powiedzmy 2008-2011, gdzie na mainstreamowych płytach truizm poganiał truizm, raperzy pierdolili linijki od linijki celując w łzawe opisy na gadu-gadu, producenci przynudzali jakimś totalnie nijakim z perspektywy czasu stylem. Jako małoletni użytkownik forum rapgry (pozdrawiam kumatych) opierającego się przede wszystkim na, ekhem, BANGERACH DO FURKI i wszelkiej maści kopiach Gucci Mane'a ziewałem z nudów. Na fali popularności wiadomego albumu Małpy, nie pamiętam już jakim dokładnie sposobem (najpewniej po prostu skakaniem po propozycjach youtube'a) zacząłem trafiać na starsze perełki polskiego podziemia. Nie zapomnę tamtych wakacji, dosłownie dzień w dzień poznawałem jakiś klasyk przy którym łapałem się za głowę - Dinale, Smarki, Reno, Ortega - wszystko wydawało się tak (paradoksalnie) świeższe, ciekawsze, kreatywniejsze, INNE niż mainstreamowa papka dominująca wtedy na głównej yt. Chłonąłem to całe lato i na bieżąco przekazywałem odkrycia kumplowi, który razem ze mną diggował coraz głębiej i głębiej, aż w końcu naturalną koleją rzeczy (czytając komentarze czy tam szukając downloadu) trafiłem na s**g.eu, piękna historia.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Ehh, to były czasy. Plus/minus 2000 rok, kuzyn zostawił u mnie kasetę Liroya, więc z automatu trafiła na mój walkman. Warto zaznaczyć, że miałem wtedy około 5 lat
Niestety potem mama się zorientowała i moja zabawa się skończyła. Ale do tej pory Moja Autobiografia Liroya to prywatny klasyk i znam na pamięć.
Potem z racji dosyć późnego dostępu do internetu zostało mi tylko rap z Vivy/MTV.
Potem z racji dosyć późnego dostępu do internetu zostało mi tylko rap z Vivy/MTV.
PFK u kuzyna i opierdol od wujasa żeby to gówno wyłączył. Pamiętam jak dzisiaj.