Ghostwriting/ghostproducing w plhh

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
mario995

Re: Ghostwriting/ghostproducing w plhh

Post autor: mario995 »

niuhniuh pisze: 26 kwie 2021, 12:54 imo zależy od kontekstu, 0 przypału jak takiej Dziarmie ktoś pisze teksty, byłby przypał gdyby się okazało, że np. jakieś teksty Piotra Siary o rodzinie pisze kto inny
Nie zgodzę się :D
To że mówimy o raperce nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
encrenoire

Post autor: encrenoire »

Jest, bo pisanie samemu to nie jest rzeczywistosc, romantyczny mit autora geniusza zostal zdekonstruowany, nie jest nawet nominalnie standardem w muzyce w ogole by pisac samemu (piosenki jak Sztuka Latania byly pisane przez innych), tylko jesli w ogole to subkulturowym, albo osobistym quasi mitem.

A wielu raperow nie aspiruje do bycia w jakiejkolwiek subkulturze i wysmiewa te 'zasady', jak jakis Igi/Multi, no i pewnie te raperki tez (chyba ze ta Kara, to nie wiem).

Zreszta, zawsze w HH pisano w kilka osob, jakies Wu Tangi, Pezet Noon, tylko kiedys bez pomocy eksperckiej z zewnatrz. A teraz Sokol ma, lacznie z autokreujacym WS, tylko nie mowi. I sie zyje.

Zawsze zostaje Tede (bez ironii: ja cenie te szczerosc i 'prawde').
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

@encrenoire pisałem to z myślą o tym kawałku właśnie, ofc nie żebym myślał, że piotr siara = kanye west :rotfl:

@mario995 nie chodzi o płeć. Tak samo myślę o Ekipie. Imprezowa muzyka o dupie marynie pisana przez kogoś innego jest dla mnie rzeczą znacznie bardziej zrozumiałą niż gdyby ghostwriting się skupiał na ważnych dla artysty sprawach/przeżyciach. Nie widzę różnicy, czy kawałek o przepierdalaniu hajsu na jachcie napisał Friz czy ktoś mu to napisał. Inna sprawa, gdyby taka np. Zorza Quebo (pierwsze z brzegu, ostatnio nie śledzę zbytnio 'poważnego' odłamu plhh) została napisana przez kogoś innego, bo mamy tam dość mocne otwarcie się, gadkę o przemocy w rodzinie itp.
encrenoire

Post autor: encrenoire »

niuhniuh pisze: 26 kwie 2021, 13:19 @encrenoire pisałem to z myślą o tym kawałku właśnie, ofc nie żebym myślał, że piotr siara = kanye west
No to wprawia w konsternacje, z jednej strony, a z drugiej moze to tylko wokalni aktorzy. Gdyby nie to mitologizujace pierdolenie w hyphopie, to by chyba nie bylo szczegolnego problemu. Tylko wtedy, to nie wiem czy ktos by naszych blokersow sluchal, jak moze spiewu, u niektorych bardziej autentycznego emocjonalnie i ciekawszego intelektualnie.
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

@niuhniuh a to prawda, to by było pozerstwo mocne. Na szczęście wydaje mi się, że coś takiego jest bardzo mało prawdopodobne.
Co do samego ghostwritingu to ja w sumie nie uznaję, oczwyiście chodzi o przypadek kiedy ktoś mówi o sobie per raper i taką otoczkę buduje.
Ofc. wszelkie krytyczne podejście do tekstu, jakieś małe rady nie są dla mnie problemem. Wprost przeciwnie, jeśli nagrywa dwóch ziomków i jeden składa chujowo, to ten drugi powinien mieć odwagę zwrócić mu uwagę :D To samo producenci. To by było bardzo na plus, gdyby producenci mieli więcej odwagi w pracy z raperami i czasem krytycznie się wyrażali na temat ich tekstów. Mniej kaszany by wychodziło.
Awatar użytkownika
KamilNO

Post autor: KamilNO »

Forxst wyklepała niby bity na cały gang Albanii, niepotwierdzone ofc, ale jeśli prawda to imo spoko, duży i łatwy hajsik
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

Avi pisze teksty louisowi na pewno
Awatar użytkownika
guzi

Post autor: guzi »

O kruca też dzisiaj o tym myślałem słuchając zwroty w 'soprano'. Identyczny patent na gry słowne i to już od numeru 'moya'.
Awatar użytkownika
fromage

Post autor: fromage »

Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

guzi pisze: 26 kwie 2021, 20:45 Identyczny patent na gry słowne i to już od numeru 'moya'.
W jednym z wywiadów Louis mówił, że sam nie piszę sobie tekstów, a jedynie czasami coś przerobi trochę po swojemu.
Awatar użytkownika
typ

Post autor: typ »

^ żeby to tylko tekstów sam nie pisał xD w "champs elysees" z bałaganem pełno jest spustów dot. muzyki, ale chociaż tym razem uczciwie w opisie są podane creditsy "Producer: Penacho". ale oczywiście słuchacze zakładają, że to dzieło tego grubaska :roll:
ODPOWIEDZ