Siłownia

Wszystkie ulubione dyscypliny sportowe w jednym miejscu. Nieważne, którą piłkę wolisz.

Moderatorzy: Sidd, Cz4rny1337

Jeśli trening to:

FBW
116
60%
Split
52
27%
Inny
25
13%

Liczba głosów: 193

Awatar użytkownika
Gawka

Re: Siłownia

Post autor: Gawka »

@ofensywa

ze swojej strony mogę polecić kettle, sprawiłem sobie do domu zestaw niecałe dwa tygodnie temu i zajawka mocna.
Zrobić można z nimi wszystko, a niektóre ćwiczenia są po prostu fajne do nauczenia i wykonania, ja stałem się fanem Turkish Get-Upów.
Czuć tę różnicę wynikającą z balansu, fajnie dla odmiany popracować nad stabilizacją mniejszych mięśni niż nad chamskim wyciskaniem.
I nie popełnij tego błędu co ja, nie bierz dziadowskich kettli kompozytowych (są za duże) tylko normalne np. żeliwne.
To proste - jak pójdę leżeć to w końcu odpocznę
Wiem jak to się kończy, nie jestem głupcem
Będę bogaty w kurwę! lub martwy, okaże się wkrótce
Awatar użytkownika
kr0pka
sauna freak

Post autor: kr0pka »

encrenoire pisze: 10 sty 2021, 23:12 Przeciez wiekszosc whey protein ma cukier lub sa zastrzezenia zdrowotne, nie mowiac o tym, ze z woda paskudne, a dobre sa drogie.
Ja mam z KFD i są pyszne nawet z wodą a nie posiadają w składzie cukru, jedynie bezkaloryczne słodziki. Więc jak mam ochotę na coś słodkiego to sobie wrzucam fajną porcję białka i zaspokajam głód słodyczy.

@ofensywa ja turbo polecam kettle, jest ogromnym fanem i dużo przyjemniej mi się z nimi ćwiczy niż ze sztangą. Można wykonać więcej ćwiczeń i wymuszają większą stabilizację. Wspomniane TGU to sztos ćwiczenie po maksie, tylko trzeba mieć wielkiego kettla. Ja teraz spokojnie robię na 22kg więc przydałby się taki 24-26kg a to już srogie siano. Jednak z samą 16 można jedną ręką robić masę ćwiczeń i zakup takiego odważnika planuje. Taki powinien być legitny: https://allegro.pl/oferta/kettlebell-ze ... ZEQAvD_BwE chociaż ja będę szukał czegoś z okleiną żeby o panele nie stukać.
nic na potem
yaneq

Post autor: yaneq »

Czy ktoś tutaj ćwiczy jogę i mógłby polecić jakieś kanały na yt lub konkretne filmiki treningowe dla początkujących? :)
Awatar użytkownika
kr0pka
sauna freak

Post autor: kr0pka »

nic na potem
nigdyniebralemkoksu

Post autor: nigdyniebralemkoksu »

Nigdy nie ćwiczyłem brzucha, bo na siłce szkoda mi było czasu, a zawsze tłumaczyłem sobie, że przy FBW i tak używam go do stabilizacji przy przysiadzie, martwym, wiosłowaniu.
Teraz ćwiczę na chacie i zacząłem w końcu robić brzuch i zacząłem od planków.
Tylko pytanie, czy to ma sens skoro to ćwiczenie izometryczne? Czy lepiej robić skłony?
Albo inaczej, jak najlepiej ćwiczyć brzuch bez sprzętu?
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Moim zdaniem różnego rodzaju planki są najlepszym ćwiczeniem na brzuch bez sprzętu.
Tzw. "brzuszki" mocniej obciążają kręgosłup. Poza tym robiąc planki trenujesz nie tylko mięśnie brzucha, ale też tzw. "core", różne mięśnie głębokie stabilizujące postawę.
Także wg mnie zróżnicowane planki przodem, bokiem, z różnymi rodzajami podparcia najlepsze są na mięśnie brzucha.
Awatar użytkownika
knarku

Post autor: knarku »

Spoiler
ja tam swego czasu robilem taki secik, czyli w sumie stricte izometria na wzmocnienie brzucha i polecam, idzie sie tym dopierdolic
Awatar użytkownika
jAg
ZADYMIARZ

Post autor: jAg »

Planki, side planki, hollow body, ab wheel to podstawa u mnie przy treningu bebzona. Do tego dorzucam jakieś skręty tułowia z ciężarem, unoszenie nóg w zwisie, czy przyciąganie kolan do klatki leżąc.
Lista ciumcioków ślizgawki: lygrys, saturn, Patryk233, azar, 2rzyn, Szaju, benzoabuser, Addicted, samcro, DJ_BOBO, hwjsk, RIVALDO111, Moltisanti, the badman, WHITE, JastrzabHBO, 4-HO-MET, Indio, camzat, baqlashan
yaneq

Post autor: yaneq »

dodatkowo dead bug, bird dog, bear crawls, z gumą można porobić różne wariacje paloff press, jak się ma jakiś hantel to woodchoppers i dodatkowo praca na oddechu czyli ćwiczenia typu vacuum od niskich pozycji do wysokich ;) a co do brzuszków to można sobie przetestować wersję prof. Stuarta McGill'a ;)
sven22

Post autor: sven22 »

janda sit ups a nie jakieś brzuszki. chyba, że chcecie ćwiczyć zginacze biodra xd
zuperhero

Post autor: zuperhero »

to co chłopaki piszą plus od siebie polecę (ale to już jak będziesz na siłce) landmine twist + spacer farmera jednorącz, oba bardziej złożone niż izolacje na brzuch można od razu ćwiczysz sobie mnóstwo innych grup od od samej stopy po szyję
Awatar użytkownika
Domek

Post autor: Domek »

Leaf pisze: 10 sty 2021, 19:56 Dlaczego trenerzy i jutuberzy polecają na redukcji jeść/pić szejki z białkiem? Takie nabijanie białka płynem, który nie zapełni cię na długo nie jest bez sensu? Nie lepiej w to miejsce ojebać pierś z kurczaka czy twaróg?
Przez to, że robię IF i ledwo wciskam 2000 kalorii w moje okienko taki szejk białkowy to wybawienie, bo łatwo wchodzi i mam miejsce na coś jeszcze. No i nie ukrywam, to miły deserek (smak mleczna czekolada, mieszam z mlekiem migdałowym.)

Podpowiedzcie, zmienić plan całkowicie, urozmaicić czy zostawić na razie tak jak jest? Jutro zaczynam 8 tydzień z nim (oczywiście stopniowo zwiększam ciężar)

Monday: Legs and shoulders
*squats/deadlifts
*leg extensions
*leg curls
*dumbbell lunges
*calf raises
*hip thrusts
*seated dumbbell press
*dumbbell front raise
*plank

Wednesday: Back and biceps
*seated cable rows
*lat pull down
*bent-over barbell row
*hammer curls
*alternating dumbbell curls
*plank

Fridays: Chest and triceps
*push ups
*dumbbell chest press
*dumbbell flyers
*overheard tricep extension
*bench dips
*plank

+do tego wszystkiego przygotowanie do pullups (podciąganie z pomocą, zwisanie na drążku nachwytem)
sven22

Post autor: sven22 »

@Domek

Nikt Ci nie napisze, czy masz zmienić plan. To Twój plan, i to Ty powinnaś wiedzieć, czy potrzebujesz zmian. Odpowiedz sobie na pytania, czy się z niego odpowiednio dobrze regenerujesz, czy nadal progresujesz, czy Ci się nie znudził? Nie wiem też jak podchodzisz do treningu (bardziej lub mniej ambicjonalnie), wtedy należało by zadać inne pytania na zasadzie co mam wzmocnić, jak być lepszym w danej płaszczyźnie, konkretnym ćw. itp.
No, ale wtedy taki trening trzeba odpowiednio speriodyzować, podzielić sobie na bloki itd.

Jak chcesz się zacząć podciągać to rób wolną fazę ekscentryczną, i nie rób tego jako dodatek, tylko dodaj do planu w dzień góry jako jedno z ćwiczeń.
Awatar użytkownika
Wiewior

Post autor: Wiewior »

Jak plan działa to nie zmieniać. Co do podciągania to polecam podciąganie australijskie i negatywy.
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

imo za duza objetosc, ale tez nie wiem jakie masz cele treningowe
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
encrenoire

Post autor: encrenoire »

:cool: :cool: :cool: :cool:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2021, 15:50 przez encrenoire, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Godhand

Post autor: Godhand »

encrenoire pisze: 03 lut 2021, 5:07 Niech sie konczy ten covid, marazm i kontuzja, bo moje treningi to kpina, a sylwetka juz sie poszla...
Załatwiasz papier i jedziesz z treningiem.
O ile macie otwarte. U nas dwie są.
How nonbinary persons kill people?
They / them.
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

Polski zwiazek triathlonu oraz Polski Zwiazek przeciagania liny wydaja za +/- 70ziko kwity reprezentanta kadry co pozwala legalnie trenowac
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Awatar użytkownika
Godhand

Post autor: Godhand »

Megidox pisze: 03 lut 2021, 8:38 Polski zwiazek triathlonu oraz Polski Zwiazek przeciagania liny wydaja za +/- 70ziko kwity reprezentanta kadry co pozwala legalnie trenowac
Triathlon 80 PLN.
PZPL 50 pln.

Tyle, że triathloniści wymagają badań lekarskich, a PZPL nie. Tylko wypełniony formularz testu sprawnościowego.
How nonbinary persons kill people?
They / them.
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

Czekam teraz na wysyp ludzi śmigających w dresiwach tych kadr :D
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
ODPOWIEDZ