Eminem - Music to Be Murdered By (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: instinkt, luk0as

Awatar użytkownika
niuhniuh

Re: Eminem - Music to Be Murdered By (2020)

Post autor: niuhniuh »

mimo niechęci do Marshalla - wpływ =/= kopiowanie 1:1

bardzo wielu artystów podawało Eminema jako kogoś kto mocno na nich wpłynął :dunno:

pytanie, czy Eminema wymienia się w takich listach ze względu na to, że wypada, czy ze względu na to, że rzeczywiście miał wpływ? To tak samo jak wymienianie 2paca na każdej liście GOAT. Pominięcie go dla wielu pewnie by było uważane za nietakt, więc dla spokoju go tam umieszczają.

gdyby zapytano mnie, czy Eminem wpłynął na mój gust, to tak, na bank wpłynął. Przez lata był jedynym raperem którego słuchałem, więc jakiś tam wpływ musi być, chociaż dzisiaj już do jego muzyki nie wracam.
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Mnie najnowsze rzeczy Eminema jakoś bardzo nie siadają, ale to jest żyleta jeśli chodzi o składanie, a jego wkurwione flow może zjeść każdego jeśli mu się chce. Do MMLP2 bardzo równa i dobra dyskografia z bardzo mocno niedocenionym Relapse. Gość zdominował Rap na dekadę luźno ( 1996-2006 )
Co do komercji to Recovery dla mnie to był taki moment wyjścia z bagna ( jak było potem różnie można oceniać ) i otworzenia się mocno na mainstream, ale to nadal była dobra płyta, do której chętnie wracam bez cienia żenady. Słabą płytą był Revival, ale zaraz potem dostaliśmy bardzo mocne Kamikaze
Fakt, że Eminem zawsze był na świeczniku jak już się wybił, ale nie powiedziałbym że robiąc muzę kalkulował. Gdy był w top formie dawał po prostu dobry rap i robił co chciał, a ludzie po prostu chcieli tego słuchać bo było dobre ( coś jak P83 w PL - sorry że tak nawiązuje, ale chcę to dobrze zobrazować :D )
Po Recovery Em też dawał dobre killery, ale wiadomo, znów zmiana pokoleniowa nastąpiła.
Trochę ze mnie kwadratowa głowa może, ale ja zawsze miałem wrażenie, że to co robił Eminem było właśnie bardzo rapowe w dobrym znaczeniu, bez parcia na komerchę full,
Co do stękania to nie wiem o co chodzi xD Stękają to Migosi xD Także dla mnie to też trochę brak szacunku, bo Em świetny raper, chociaż faktycznie w ostatnich latach i słuchacze i dziennikarze z tej "nowej fali" często biorą za punkt honoru dojebać mu, tak jakby mieli mu za złe, że koleś jest prawie 25 lat na poważnie kimś na tej scenie, nadal wzbudza zainteresowanie i ktoś chce go słuchac, mimo że mamy już ten w ich mniemaniu lepszy i świeży rap. Wypracował sobie styl odbiegający od obecnych trendów, ale ja to w opór szanuje i nie rozumiem hejtu. Swoje dla rapu zrobił podobnie jak Jay, Dre, West czy Kendrick, pozostając przy tym dużo mniej medialnym i bardziej skupionym na muzie niż np Kanye. Oczywiście o Emie media też dużo piszą, jest kimś kto zwraca uwagę, ale ta medialność Eminema wypływa w minimum 90% z muzyki i to jest warte podkreślenia.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2020, 16:27 przez mario995, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jesse7

Post autor: jesse7 »

niuhniuh pisze: 17 lip 2020, 16:11

gdyby zapytano mnie, czy Eminem wpłynął na mój gust, to tak, na bank wpłynął. Przez lata był jedynym raperem którego słuchałem, więc jakiś tam wpływ musi być, chociaż dzisiaj już do jego muzyki nie wracam.
Fajny, konstruktywny komentarz.
Awatar użytkownika
wtt

Post autor: wtt »

hejciki na eminema, ale zwroteczką nicki na monsterze to się jaracie i bronicie zaciekle. przecież to jest ten sam poziom spierdolenia, który tworzy eminem od parunastu lat. z tym, że niewiele osób powie coś złego na temat nicki, tylko dlatego, że znajduje się na takim a nie innym albumie, a jebanie m&ma jest super i tak trzeba według internetów.
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

nie wiem, mnie zawsze irytowały te fragmenty w zwrotce nicki gdzie zaczyna warczeć :dunno: W każdym razie, Nicki zrobiła to raz, dwa może (? nie wiem, nie słucham, ale to raczej nie jej brzmienie) na całkiem pasującym bicie, a Eminem robi to od lat na każdym bicie jaki uda mu się dorwać. Akurat za niedawną zwrotkę na projekcie Cudiego props, chociaż głównie właśnie za to, że jest mało Eminemowa.

btw dyskusja chyba powinna się znaleźć w temacie o artyście, a nie o konkretnym albumie
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

Po pierwsze od czasu sukcesu Cardib leci pełno hejtów na Nicki, po drugie jej zwrota na Monster to w ogóle nie jest to samo co robi Marshall, który na patencie wkurwionego flow rapuje od czasu Recovery w niemalże każdym tracku, do poziomu w którym kawałki w których w pewnym momencie nie zaczyna drzeć japy jak rozhisteryzowana pizda można chyba wymienić na palcach jednej ręki(shiet nawet spropsowałem ostatnio go u Cuddera że się od tego syfu powstrzymał). Chłop tyle razy rozjebał mood kawałka nawijką, która do bitu i całej reszty nie pasuje, że powinni go za to kurwa zamknąć :wall:
Relapse też jest dla mnie niedocenione, też je kiedyś hejtowałem ale tam robił coś innego dziś tylko przekolorowany wkurw i szybkie napierdalanie, które może być fajne jako ciekawostka tak jak sobie nwm Kendrick poleciał na Rigamortus ale to było raz na całe S80 a nie co drugi track.

@ w międzyczasie niuhniuh prawie to samo napisał więc w.e
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

jesse7 pisze: 17 lip 2020, 16:06 Zapomniałeś dodać NF'a. :) tu nawet nie chodzi o to na kogo wywarł wpływ czy na Kendricka czy kogoś tam jeszcze. Ktoś napisał wyżej ze talent pokroju Wayna, Hovy. Jak najbardziej. Popularność dla hip-hopu która dał to już jest coś czego nikt mu nie odbierze. The Eminem Show czy MMLP to albumy których słuchał chyba każdy słuchacz rapu. To czy ktoś dalej go słucha bo nagrywa tak jak nagrywa i ma refrenach Rihanne to kwestia indywidulana.;)
Sorry ale to co tu napisałeś to jest jakiś bełkot tylko po to żeby coś napisać a dalej nie wspomniałeś ani słowem na co miał wpływ, jakie nurty przetrał, jakie rozwiązanie muzyczne które on zpopularyzował zostały z nami.

Ja osobiście nie trawię rapu Eminem, dla mnie to jest definicja przerostu formy nad treścią i dochodzi do tego absolutnie najgorszy fanbasem co już zostało to przytoczone.
wtt pisze: 17 lip 2020, 16:33 hejciki na eminema, ale zwroteczką nicki na monsterze to się jaracie i bronicie zaciekle. przecież to jest ten sam poziom spierdolenia, który tworzy eminem od parunastu lat. z tym, że niewiele osób powie coś złego na temat nicki, tylko dlatego, że znajduje się na takim a nie innym albumie, a jebanie m&ma jest super i tak trzeba według internetów.
Nicki na monsterze przedewszystkim zaskoczyła i dała świetną zwrotę, dobrze się pobawiła swoim barbie voice i dla mnie ta zwrotka przez to, że pod względem technicznym jest kontrastem do reszty robi robotę, darcie ryja nie zawsze jest równe darciu ryja :dunno: no i jeszcze dodatkowo przecież sam zamysł kawałka bardzo przemawia za tym co ona zrobiła, Ah, I'm a motherfucking monster!
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
TheD

Post autor: TheD »

Usunięto
Ostatnio zmieniony 24 lut 2023, 18:52 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.
RIP Earl "DMX" Simmons - 1970-2021 [*]

#freeardrian

https://youtu.be/eFTlFPRCytU
daveyo

Post autor: daveyo »

Dyskusja jak dyskusja, ale większość osób nie jest w stanie uświadomić sobie że Eminem był, jest i będzie najlepszy w swoim fachu i umniejszanie mu jakichkolwiek umiejętności mija się z celem. Jest to gość, który od samego początku zaskakiwał i wyróżniał się swoją techniką i warsztatem. Odnajduje się również i teraz, pojawiając się zawsze budzi wielkie emocje. To już legenda, ale niektórzy mają jakąś barierę przed tym niewiadomo z jakiego powodu.
Awatar użytkownika
Finn

Post autor: Finn »

Raper, który ma wszystko, poza jednym - klimatem.
Awatar użytkownika
jesse7

Rozumiem, że zdania na tym forum są podzielone każdy ma swój gust. Eminem jest był i będzie legendą. Umniejszanie mu techniki, umiejętności jest jakimś zupełnym obłędem. Ciekawe jest to jak ludzie potrafią krytykować kogoś bo poprostu słuchają innego rodzaju muzyki, rapu.
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Aoropos wpływu na grę. Wyprowadził mainstream z bipolarnego środowiska east west. Wprowadzil alternatywę i swiezosc w kontrze do typow w timbach 6inch i lowriderach. Pokazał życie białych społeczności z domów z tektury i przyczep campingowych. Był w chuj eksrawertykiem co było niespotykane na tą skalę nigdy wcześniej, niezależnie czy się to komuś podoba czy nie. Jego bezpośredniość była w chuj bezczelna, na trzech pierwszych albumach ten jego brak granic i pochamowan byl bardzo swieży, dla mnie osobiscie na dwoch pierwszych albumach bylo to mocno wciągające. I googlując na kogo miał wpływ wg samych powołanych przy różnych okazjach to:
A number of hip-hop and pop artists have cited Eminem as an influence, including Crooked I, Tech N9ne, Logic, Lil Wayne, Nicki Minaj, T.I., B.o.B, Jhené Aiko, 50 Cent, Usher,Earl Sweatshirt, Ab-Soul, Freddie Gibbs, Kendrick Lamar,Ed Sheeran, Lana Del Rey, Big Sean, J. Cole, Skylar Grey, Bubba Sparxxx, Asher Roth, Machine Gun Kelly, Yelawolf, Hopsin, Tyler, The Creator, Hollywood Undead, Chris Webby,] Chance the Rapper Stalley, Royce da 5'9", Joe Budden, Tony Yayo, and The Game.
Rap pioneers David Banner, Wiz Khalifa, Talib Kweli, Kool G. Rap, Redman, Kurupt, Dr. Dre, N.O.R.E., Rakim, Busta Rhymes and Jay Z have each called Eminem one of the greatest rappers of all time.
Od siebie dodam że Juice WRLD też coś takiego kiedyś chyba wspomniał.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Szacunek Pan @jogi
samcro

Post autor: samcro »

jesse7 pisze: 18 lip 2020, 0:04 Rozumiem, że zdania na tym forum są podzielone każdy ma swój gust. Eminem jest był i będzie legendą. Umniejszanie mu techniki, umiejętności jest jakimś zupełnym obłędem. Ciekawe jest to jak ludzie potrafią krytykować kogoś bo poprostu słuchają innego rodzaju muzyki, rapu.
Zobacz kto mu ubliża a potem zdziwienie mija;) nie ma się czym przejmować. Ogarnięci ludzie Emowi nie umniejszają i to wystarczy.
Swego czasu wymiatak. Teraz nie będzie przecież na szczycie skoro jest stary już. Chociaż kilka kawałów z tego albumu jest fajnych.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2020, 16:40 przez samcro, łącznie zmieniany 1 raz.
Lista forumowych najmanic.: jAg, art, moltisanti,camzat
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Fajny post, props jogi

Ja np. mu nie uminiejszam techniki ani umięjętności tylko uważam, że w dzisiejszych czasach są groteskowe, fajnie że potrafi szybko rapować, dobrze składać etc. ale nie niesie to za sobą nic oprócz pokazu techniki, jeśli kogoś to rajcuje to niech sobie go słucha ale nie każdego jara taki rodzaj rapu
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
pawoleh666
Zbanowany

Post autor: pawoleh666 »

Finn pisze: 17 lip 2020, 23:35 Raper, który ma wszystko, poza jednym - klimatem.
To jakiś troll?
Słuchałeś w ogóle jego albumów?
Dla Ciebie utwory pokroju Stan, When I'm Gone, Mockingbird albo całe Recovery nie tworzą klimatu? :crazy:
Te tępe kurwy mogą wypierdalać bo ja takich kundli al dente wpierdalam
Awatar użytkownika
jesse7

Odbite od tematu mocno ale chyba na plus. Co do albumu tak jak napisałem wcześniej I Will, petarda. Godzilla (teledysk zajebisty) i No Regrets imo najlepsze pozycje. Skróciłbym ten album o połowę. Fajną długość miało Kamikaze.
TheD

Post autor: TheD »

Usunięto
Ostatnio zmieniony 26 lut 2023, 0:53 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.
RIP Earl "DMX" Simmons - 1970-2021 [*]

#freeardrian

https://youtu.be/eFTlFPRCytU
Awatar użytkownika
crbn

Post autor: crbn »

To deluxe niby ma być, przynajmniej tak zleakowana okłada nam mówi.
Spoiler
Obrazek
No ale to tylko ploty i nic pewnego, równie dobrze to faktycznie jakiś fejur może być.
Obrazek
encrenoire

Post autor: encrenoire »

:cool: :cool: :cool: :cool:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2021, 16:10 przez encrenoire, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ