Blu & Exile - Below the Heavens (2007)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: instinkt, luk0as

Awatar użytkownika
Yayo

Blu & Exile - Below the Heavens (2007)

Post autor: Yayo »

OKŁADKA
Obrazek
1. My World Is...
2. The Narrow Path
3. So(ul) Amazin' (Steel Blazin')
4. Juice n' Dranks (feat. Ta'Raach)
5. In Remembrance of Me
6. Blu Colla Workers
7. Dancing in the Rain
8. First Things First (feat. Miguel)
9. No Greater Love
10. Show Me the Good Life (feat. Aloe Blacc)
11. Simply Amazin'
12. Cold Hearted (feat. Miguel)
13. The World Is (Below the Heavens)
14. You Are Now in the Clouds With (The Kookie Monsters)
15. I Am...

https://thenewcolorblu.bandcamp.com/alb ... he-heavens
https://music.apple.com/us/album/below- ... /256776564
SPOTIFY
YOUTUBE
Skoro płyta jest wychwalana w temacie o nowej płycie duetu można tutaj o niej podyskutować. Moim zdaniem jedna z najważniejszych płyt z undergroundu west coastu, spokojnie może być stawiana obok Fashawna, Dilated Peoples, Jurassic 5 czy Kendricka Lamara (choć to już z nieco innych sfer, chodzi mi o Section.80). Blu podobnie jak wyżej wymienieni wykonawcy nie jest gangsterem, a zwykłym chłopaczyną z Kalifornii. W tym roku sprawiłem sobie na winylu i znowu katuje ten materiał. Exile dał tu świetne, momentami soulowe bity. Płyta o wiele lepsza niż pozostałe projekty obu wykonawców solowo. Myślę, że można spokojnie mówić o tym albumie jako o podziemnym klasyku.
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

Re: Blu & Exile - Below the Heavens (2007)

Post autor: instinkt »

rozumiem że wydania różnią się tylko tytułami i są to te same traczki?
Awatar użytkownika
gawi

Post autor: gawi »

Wróciłem do tego albumu z okazji wydania Miles (które swoją drogą średnio mi podeszło ale jeszcze zamierzam spróbować). Te 12-13 lat temu jarałem się niesamowicie. Dzisiaj owszem, nawet fajne się tego słucha po latach, ale chyba przesadzamy z ubóstwianiem :dunno: . Nie nazwałbym Below The Heavens klasykiem, zbyt nierówna jest to płyta. W 2007 robiła wrażenie, ale nie miała wtedy dużej konkurencji więc się nie dziwię :D
Awatar użytkownika
johnsonpokrywa

Post autor: johnsonpokrywa »

zdecydowanie klasyk album, dzięki za przypominajkę. moje ulubione numery to otwierający płytę, 6, 7, 9. muszę w końcu zawinąć na wosku. Exile muzyczka na poziomie, Blu fajnie płynie po tych bitach, ma głos i super linijki

moim skromnym zdaniem imo Boy Meets World Fasha i Exa jest jeszcze level wyżej niż BtH, kocham obie płyty, ile to już lat :cry:
I live on borrowed time, my expiration date I passed it, so lock me up forever, but this shit is everlastin'
Awatar użytkownika
Yayo

Post autor: Yayo »

@instinkt chyba tak, na winylu pomimo braku "I Am..." na tylnej trackliście jest na płycie.
W 2007 wyszło trochę fajnych płyt mimo bycia gorszym czasem dla hip hopu, a to jest chyba moja ulubiona z tamtego roku. Z całej płyty tylko "Juice n' Dranks" mniej mi podchodzi, reszta sztos. Co do Fashawna to muszę wrócić bo zupełnie nie pamiętam tej płyty.
ODPOWIEDZ