[film] Co to ja ostatnio widziałem

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

tROuBl3
Zbanowany

Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem

Post autor: tROuBl3 »

Jak zostać gangsterem. Żałuję, że włączyłem, bo mogłem w tym czasie odtworzyć znaną klasykę, a nie jak kolega wyżej stawiać tak daleko posunięte wnioski w zestawieniu do tego hucpiarza. Mentalne discopolo powinięte od stolików z rynku bałuckiego. Pamiętam pushera, jak ci zwykli kolesie budzili grozę i niepokój, te duszne klaustrofobiczne zaplecza, pomieszczenia gdzieś na tyłach. Kamera za nimi idąca jak na miejsce zbrodni, pełen naturalizm.Tu żadnego respektu do nich nie masz, bo zbudowane to jest z klocków lego i bezalkoholowego szampana. Pamiętacie Pesciego przy barze w kasynie? Siedzi se jak jakiś agent ubezpieczeniowy z gębą wesołego ogrodnika, ale pamiętacie co piórem zrobił? I na tym polega fundamentalna różnica.
tROuBl3
Zbanowany

Post autor: tROuBl3 »

Pod mocnym aniołem. Bardziej docenią amatorzy alkoholu z doświadczeniem. No ja np. nie docenię na zamierzonym poziomie filmów o miłości gejów albo do pszczół. Ten czas linearny postawiony tutaj na głowie, kiedy zaczyna się w sobotę, budzi nie wiadomo dlaczego tam w niedziele, a niedziela dzieje się jakimś snem z poniedziałku, a poniedziałek jest kartką z kalendarza poprzedniego miesiąca. Takie oglądanie tego samego dnia, albo granie w tą samą grę do pewnego levelu, bo dalej na fazie nie pójdziesz i nic po za kolejnym zgonem nie osiągniesz. Zgon to taki game over chorej gry, z tymi samymi ustawieniami rzadko na innym tle, tylko zamiast kolejengo życia tracisz zdrowie i pieniądze. Więckiewicz aktor jednej roli jak Holoubek, naturalnie się tutaj sprawdza. Postać demona Woronowicza świetna, wyjmuje obraz z głowy bohatera i można zobaczyć teatr jaki się odczłowiecza w duszy alko pacjenta.
Bakan

Post autor: Bakan »

The Master- to co tam się dzieje aktorsko to wow ale to w sumie nic zaskakującego bo obsada kozacka, świetna muzyka, sama historia ok ale nie porwało mnie, solidne kino 7/10
Awatar użytkownika
JVCORE

Post autor: JVCORE »

Dark Web: Usuń znajomego - w sumie cos innego z gatunku horrorów(?) Historia ciekawa, wiadomo że niezbyt realistyczna i przerysowana, ale w ramach ciekawostki warto obejrzeć film, który cały rozgrywa sie na ekranie komputera
#freefromage

GVMBLER
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Da 5 bloods (pięciu braci) - Spike Lee w najlepszym wydaniu. Pojebana, niejednoznaczna i pelna zawirowań historia powrotu do Wietnamu pięciu czarnych weteranów. Jak bardzo pojebany i skomplikowany jest świat, jak niejednoznaczne i nieoczywiste są ludzkie wybory. Zajebiste kino.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
Finn

Post autor: Finn »

Tromeo i Julia (1996) - jeśli ktoś lubi kicz (oczywiście celowy) i filmy poniekąd budzące niesmak, to bardzo mocno polecam. 7/10
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Obejrzałem Deerskin / Le Daim i jestem dość zawiedziony. Wrong Quentina Dupieux to jeden z moich ulubionych filmów ale tutaj wyszedł mu taki nudnawy Lanthimos dla ubogich. Dujardin stara się jak może ale cały pomysł z fetyszyzacją kurtki z jeleniej skóry wydaje się wymuszony i nieautentyczny, jeden dowcip powtarzany przez cały film (na szczęście krótki).
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
Finn

Post autor: Finn »

Mud (2012) - fajny, taki przyjemny 7/10
Człowiek, który wszystkich zaskoczył (2018) - o typie, który dowiaduje się, że ma raka. zaczyna się przebierać za kobietę, ale rodzina i wieś nie reaguje na to z entuzjazmem. polecam sprawdzić 8/10
Awatar użytkownika
Luxair

Obejrzałem Sorry to bother you i niestety nie pykło, mimo że lubię wykręcone filmy, Cronenberga kocham, a Us naprawdę mi podeszło (Get Out mniej). Zaczyna się nawet nieźle, ale potem robi się z tego jeden wielki chaos - zbyt dużo pomysłów na sekundę bez jakiejkolwiek myśli przewodniej. Miał być Fight Club A.D. 2020 nakręcony przez rapera z odważnym komentarzem społecznym, wyszedł taki średni odcinek Black Mirror.
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
Luxair

Obejrzałem Kieł (Dogtooth) Lanthimosa i jestem mocno rozczarowany. Lobster i Święty Jeleń bardzo mi się podobały; tutaj też było dużo spoko pomysłów - pokręceni rodzice izolujący swoje dzieci od urodzenia, ryjąc im mózgi i trenując w różnych dziwacznych rytuałach... jednak całości brakuje tempa i jest to piekielnie nudne, mimo pojawiających się co pewien czas naturalistycznych scen seksu czy przemocy. Jestem raczej na nie.
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Bakan

Post autor: Bakan »

Portret Kobiety W Ogniu- wreszcie nadrobiłem i nie żałuję, faktycznie czołówka ubiegłego roku, klimat, zdjęcia, aktorstwo, z jednej strony subtelne i wyważone, z drugiej w finale aż kipi od emocji, inna sprawa, że mnóstwo punktów zbieżnych z Call Me By Your Name, żaden zarzut ale np. ostatnia scena to już wypisz wymaluj Chalamet w damskiej wersji, 8/10
Awatar użytkownika
WHITE

Post autor: WHITE »

Revoler - bardzo dobry, wiem że jeszcze muszę Memento obejrzeć, bo ponoć podobne, a dalej nie wiem
Train 2008 - gówno, ale bym coś jeszcze obejrzał z tematyki handlu narządami
Wizyta - przypadkiem oglądałem, nuda
Influencer.
Awatar użytkownika
msh

Post autor: msh »

Dawno temu w Ameryce: bardzo dobry film gangsterski, niedoceniony, ma w sobie takie coś, że nie czuć, że jest taki długi. No i rola De Niro :bowdown:
Awatar użytkownika
Luxair

Jak ktoś lubi rozkmniać alternatywne linie czasowe, jara się Dark i Primerem a z Incepcji jako prostackiego gówna szydzi, polecam film Coherence.

Minimalny budżet, nieznani aktorzy, improwizowane dialogi i spory mindfuck (mimo że bez podróży w czasie). Klimacik trochę jak w The Invitation a trochę The Man from Earth.

EDIT

Les Miserables - hardkorowy obraz z dzikich paryskich banlieu, nie mylić z musicalem z Hugh Jackmanem 2012. "Zły" biały glina, neutralny czarny i wyśmiewany świeżak lawirują w betonowym labiryncie między strefami Cyganów, Arabów i Murzynów; dzieci są zostawiane samym sobie i to im się najczęściej obrywa. Mega mocne, testosteron buzuje, przekleństwa latają, jedna iskra wystarczy żeby to wszystko wybuchło. Kiedyś przypadkiem trafiłem na spotkanie z reżyserem, mówił że zobaczywszy scenariusz nikt nie chciał dać mu pieniędzy na film.
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

Właśnie obejrzałem Photon, ależ to jest uczta wizualna :bowdown:
Awatar użytkownika
jogi

Luxair pisze: 17 lip 2020, 15:23 Les Miserables - hardkorowy obraz z dzikich paryskich banlieu, nie mylić z musicalem z Hugh Jackmanem 2012. "Zły" biały glina, neutralny czarny i wyśmiewany świeżak lawirują w betonowym labiryncie między strefami Cyganów, Arabów i Murzynów; dzieci są zostawiane samym sobie i to im się najczęściej obrywa. Mega mocne, testosteron buzuje, przekleństwa latają, jedna iskra wystarczy żeby to wszystko wybuchło. Kiedyś przypadkiem trafiłem na spotkanie z reżyserem, mówił że zobaczywszy scenariusz nikt nie chciał dać mu pieniędzy na film.
jak to ma sie z La Haine?
Awatar użytkownika
Luxair

La Haine leży u mnie na serwerze od 1410 i ciągle nie mogę się zabrać do obejrzenia :(
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
jogi

Bo jak widziałem trailer do nędzników to pierwsze skojarzenie z La Haine. A La Haine to moje top 10 ever.
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

nędznicy mi się kojarzyli z pizdowatym hardkorem i moralizatorsko nastawioną wersją La Haine
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Zakochałem się w "Before Sunrise" i "Before Sunset", aż się boję odpalać "Before Midnight", bo będę płakał, że się kończy. Niby tylko łażą i gadają, a nie mogę oderwać wzroku, piękne dialogi, niesamowita chemia między bohaterami i takie to romantyczne, że ojejej. :oops: :oops: :oops:
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
ODPOWIEDZ