Szpaku

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
vampmoney

Re: Szpaku

Post autor: vampmoney »

Bardzo fajny kawałek
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

fajne, fajne, ta kamizelka to chyba follow up do żeromskiego xDDD
ale
no to przytul mnie do chuja
troche dwuznaczne
moody

Post autor: moody »

kurwa specjalnie szukalem tematu szpaka, zeby sie wpisac, a tu widze @przedszkolanek mnie ubiegl i zwrocil uwage na ten wybitny wers w refrenie, ktory az musialem rozchodzic
dziendobry

Post autor: dziendobry »

Co kto lubi
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Zobaczyłem temat, więc przyszedłem tylko powiedzieć, że kurwa obok Bedoesa to chyba największe gówno, którym z niezrozumiałych dla mnie przyczyn jara się w chuj osób. A ja kurwa nie dzierżę, jak ten typ zaczyna wyć i zawodzić tym swoim buczącym głosem. Cringe level hard.
dziendobry

Post autor: dziendobry »

Na poczatku to bylo spoko, nawet bardzo, ale poszlo w bardzo chujowa strone, a jak dodasz grozne miny + pizdowaty glos na zywo i pucowanie do young multiego u yurkoskiego, to tak jak mowisz - cringe level hard.
Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master »

Ogólnie mam problem z akceptacją "Nowej szkoły" jako takiej. Dlaczego tyle osób się jara Szpakiem? Jakie są jego mocne strony? Co w nim doceniacie?
Widzę beton i tylko beton, gdy patrzę ślepo
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

dzien dobry, podbijam dziendobry i ogolnie takie rzeczy jak gummo czy bajke to lubilem swego czasu ale teraz nie da sie typa sluchac
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
bedoer
Zbanowany

Post autor: bedoer »

Żeby się za bardzo nad tym nie rozwodzić, co moim zdaniem sprawiło że Szpaku stał się tak popularny:
- Charakterystyczne wykorzystanie autotuna odróżniające go od reszty w mainstreamie
- Melodyjność
- Dużo autentycznych emocji: miał do przekazania ciekawą, poruszającą historię związaną ze swoją przeszłością i był w tym szczery
- Nietypowy wizerunek, połączenie patologii, prawilniactwa ze światem bajek, fantasy, anime (vide pierwszy numer na kanale BOR w kominiarach a w tle pluszowy miś)
- ''Legendarny'' przekaz (dla kontrastu z Bedoesem: potępienie ruchania dupek czy apel jeśli jesteś moim fanem to nie dobijesz słabszego ogniwa w szkole tylko mu pomożesz)

Zarówno Bedoes jak i Szpaku mają parę cech wspólnych, ale też wiele ich różni, dla mnie ten drugi wygrywa autentycznością (można zarzucić piwo z Multim ale to w zasadzie potwierdza jego słowa że jest aspołeczny, boi się ludzi i na banię mu czasem siada), i to słynne wycie w jego wykonaniu jestem w stanie znieść (ale nie w za dużych dawkach) podczas gdy przy wyciu Bedoesa czuję po prostu czysty cringe. I jest powiedzmy bardziej Paluchowy niż Sentinowy w swoich tekstach.

Przed Szpakiem ten problem, że na tej dramatycznej historii z jego ojcem, czy problemach będących pochodną, nie da się jechać w nieskończoność i już druga płyta była słabsza. Ale mówienie że jego wyskok to jakieś nieporozumienie jest nie na miejscu. Choć bardziej cenię sobie naturalnych raperów a nie takich co bez efektów brzmią zupełnie inaczej, to Szpaku był jednak ciekawym zjawiskiem na polskiej scenie, nie przypominam sobie równie mocnego pierdolnięcia na początku kariery i umniejszanie mu mija się z celem.
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

gods bidness pisze: 08 cze 2020, 11:20 Zobaczyłem temat, więc przyszedłem tylko powiedzieć, że kurwa obok Bedoesa to chyba największe gówno, którym z niezrozumiałych dla mnie przyczyn jara się w chuj osób. A ja kurwa nie dzierżę, jak ten typ zaczyna wyć i zawodzić tym swoim buczącym głosem. Cringe level hard.
daveyo

Post autor: daveyo »

Kinny Zimmer - Jadę Nocą Na Mazurach feat. Szpaku
Spoiler
dojebana zwrota Szpaka :lol:
Awatar użytkownika
vampmoney

Kurwa :rotfl:
daveyo

ale w sumie spoko patent na promo
8es

Post autor: 8es »

Hahahah tego nie grali jeszcze
Ja, jo wiym kaj je gryfny maszket :joint:
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

nawed spoko
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
daveyo

Kiedy chcesz pocisnąć Szpakowi, że dał chujową zwrotę, ale szybko orientujesz się, że tam jej nie ma:
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec »

Gościnka u Białasa, Białas feat. Szpaku - Sępy
moxxi

Post autor: moxxi »

- tata ✓
- brat ✓
- zabije wrogów ✓
- moi ludzie ✓
- darcie mordy ✓
- gugu ✓
Biorę pałe i załatwiam nocą sprawe
kshaq pisze: 26 paź 2020, 19:53 Jeżeli te kilka straconych lat było potrzebne, żeby młodzi w tym kraju zaczęli walczyć o swoją wolność, to I ain't even mad.
Awatar użytkownika
vampmoney

Lirycznie ultra padaka, Szpaku z Alcomindz / boruto ep jakiś taki w chuj lepszy był. Za to do tego jak to brzmi nie ma co, jest dobrze. Irytują tylko momenty załamującego się głosu, sztucznie to brzmi
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Ktos tego slucha na powaznie? Serio pytam. Ciarki wstydu.
ODPOWIEDZ