Producenci i beatmakerzy

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
KillerCroc

Producenci i beatmakerzy

Post autor: KillerCroc »

Szukałem ale nie znalazłem tematu, wiem że jest dział produkcja ale on jest dedykowany dla beatmakerów na naszym forum i raczej kwestii technicznych więc zakładam tutaj bo brakuje takiego prostego tematu żeby se pogadać o beatch, o tym co kto komu podkradł, komu hi-hat fajnie wybija rytm a komu bass fałszuje. No i brakuje mi czasami tematu żeby mógł zapytać kto robi podobne rzeczy.

Często mamy sytuacje w których jakiś kawałek niesie tylko beat i nie jest to zarzut w stronę raperów a raczej props dla producentów którzy czasami sobie żyły wypruwają żeby dać nam świetne bębny. Jeśli do rodzimego rapu można mieć wiele zarzutów to przecież mamy dużo świetnych producentów na każdej płaszczyźnie którzy odwalają kapitalną robotę. Jest też dużo mniej znanych producentów którzy dają pętle niewłaściwym raperom przez to mało kto ich zauważa a przecież powinniśmy. No i mamy też producentów którzy lubią sobie posklejać paczki w całość jak puzzle, nie mi oceniać czy jest to złe bo świat idzie do przodu i gotowe rozwiązania zawsze będą chętnie chwytane :dunno:

W tamtym roku do topki producentów dałem Steeza, mamy półmetek roku i jestem pewien że na obecną chwilę nie trafiłby nawet do mojego top 5 na ten moment. Jaram się ostatnio produkcjami Nocnego, SecretiveSuicide, Bartocuta czy chociażby Magiery i kieruje ogromne propsy w stronę tego ostatnia za chociażby ostatnie poczynania z Kukonem.

Co tam u was gra w głośnikach i do kogo ślecie bowdowny za produkcje?
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
jawor

Re: Producenci i beatmakerzy

Post autor: jawor »

Kurde ja wielkim fanem geezybeatz jestem, miał swój czas ale mam wrażenie ze nie wykorzystał go na 100%
jestem chłodny jak gucci la flare, z ciebie żaden la flame
dead problem - la flare
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

Olek robil w chuj klimatyczne produkcje i dziwi mnie ze nie dosc ze porzucil spiewanie to chyba teraz robi tylko dla Malika
no i geezybeatz podbijam
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
KillerCroc

Szkoda że niektórzy idą na wyłączność, taki Sir Mich potrafi dobre beaty dać które tylko i wyłącznie się marnują
Awatar użytkownika
jawor

Post autor: jawor »

No i Kietlon co dawał
jestem chłodny jak gucci la flare, z ciebie żaden la flame
dead problem - la flare
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

dobry temacik

a jest w PL taki producent, którego bit słyszycie i mówicie 'o to na pewno xyz?' Nie chodzi oczywiście o producer tagi, tylko o unikalny styl. Tak jak słuchając płyt z USA można powiedzieć 'o to na pewno Pharrell/Kanye/El-P', itp.

Na myśl przychodzi jedynie Steez i Soulpete. i chociaż bity tego drugiego uwielbiam, to jednak nie są zbyt odkrywcze, po prostu łatwo mi rozpoznać jego produkcje. Aa, no i zapomniałem o Noon type cięty sampel.

uważam, że mamy dobrych producentów i bity w PL są całkiem solidne, ale jednak brakuje im różnorodności. może to wina samych raperów, którzy proszą o hard trap/pop/boombap type beat?
sp0ko

Post autor: sp0ko »

sztosy David Gutjar dawał, aż szkoda, że jest tak mało aktywny.

Steeza podkładów nie da sie pomylić z nikim innym
Sotnikov

Post autor: Sotnikov »

Wymieniłbym jeszcze 4 z charakterystycznym brzmieniem,
Młodzik, bardzo niedoceniony, a według mnie gościu ma niezaprzeczalnie swój, dojebany styl.
Metro też robi bity ze swoim brzmieniem i stylem, tak samo urb
I osobna laurka dla emade, może teraz fisz rapuje o wiele mniej na jego podkładach, ale też zawsze miał i dalej ma swój styl, do tego jego aktualne produkcje są według mnie na światowym poziomie.

Tyle ode mnie pzdr!
moody

Post autor: moody »

niuhniuh pisze: 06 cze 2020, 19:09 dobry temacik

a jest w PL taki producent, którego bit słyszycie i mówicie 'o to na pewno xyz?' Nie chodzi oczywiście o producer tagi, tylko o unikalny styl. Tak jak słuchając płyt z USA można powiedzieć 'o to na pewno Pharrell/Kanye/El-P', itp.

Na myśl przychodzi jedynie Steez i Soulpete. i chociaż bity tego drugiego uwielbiam, to jednak nie są zbyt odkrywcze, po prostu łatwo mi rozpoznać jego produkcje. Aa, no i zapomniałem o Noon type cięty sampel.

uważam, że mamy dobrych producentów i bity w PL są całkiem solidne, ale jednak brakuje im różnorodności. może to wina samych raperów, którzy proszą o hard trap/pop/boombap type beat?
czarny hifi tez ma bardzo charakterystyczne brzmienie
Liquidsnake

Post autor: Liquidsnake »

₪ aka oktokopter
Awatar użytkownika
boras

Post autor: boras »

kiełas kozak
Awatar użytkownika
KillerCroc

Webber też ma taki swój styl, nie siedzi mi do końca duet Łona/Webber ale pod względem muzycznym najwyższa półka, duża różnorodność i przede wszystkim odmienność od reszty sceny.
GangiMuffin

Post autor: GangiMuffin »

Patr00 topka, tak samo Urb, bity na Dinalu są przezajebiste. Kixnare też świetnie, pamiętam że końcówkę kawałka o życiu zapętlałem bo zakochałem się w tym bicie.
Awatar użytkownika
Amadi

Post autor: Amadi »

Oczywiście ₪. Mam wrażenie, że strasznie underrated. Według mnie osoba, która miała największy wpływ na złote czasy H&M.
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

Rzeczywiście, macie rację. Gość od Hewerki robi mega unikalne rzeczy, które są zajebiste nie tylko jako eksperyment, tylko zajebiste po prostu, muzycznie. Wspomniany Młodzik też ma dojebany styl, który się ładnie wyróżnia na tle innych samplowanych rzeczy. Podpis użytnika @KillerCroc mi przypomniał, że przeca jeszcze mamy gościa od Ćpajstajl, który też robi zajebistą robotę.
Awatar użytkownika
camzat

Post autor: camzat »

No dobra co tam jak tam ..podbijam
To kto tam tera jest Szopenem rapu dziwko cytując klasyka.
Opiat wali porządne produkcję dla Kabe jak i działa zajawkowo robiąc też i piękne klasyczne bity pod alterego jako Opiat The Phantom
Ten cały crackhouse to kojarze ze współpracy z Sentino.
Z mainstrimu to tyle wiem..spoza to Rtn zbiera gwiazdy gfunku na swoim kolejnym projekcie, poczuj kalifornię w Polsce mordeczko. Gap1 underatted oprócz tłustych drillowych biciów to hiphop mu dalej w duszy gra. Ostatnio rzuciło mi się że bob air nadal żyje xd
Kto wart uwagi bo z tych nowych rzeczy to ja nieznam
kawarano

Post autor: kawarano »

Szogun jest moim zdaniem producentem mocno niedocenionym i zapomnianym (bo nikt go tutaj nie wymienił :] ), a jest to topka z tegokraju - mixtape Szybkiego Szmalu, "Muzyka rozrywkowa" Pezeta, płyty WdoWy, bity dla Mesa czy wogle Alkopoligamii - grube produkcje, byku
funt, kurwa, drahma czy Dinal???
Awatar użytkownika
shelby

Post autor: shelby »

Ja ze swojej strony polecę typa o ksywce Moo Latte, widziałem, że miał już jakieś mariaże z mainstreamem ale głównie zasłuchiwałem się w jego solowych projektach "Snax" czy "North". Wydał ostatnio płytkę "S.E.N" ale jeszcze nie dane było mi sprawdzić.
ODPOWIEDZ