Quiz + Goście - Materiał Producencki (2009)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
2rzyn

Re: Quiz + Goście - Materiał Producencki (2009)

Post autor: 2rzyn »

Michakraw pisze: 14 maja 2020, 22:47 Dosyć często wracam do tej płyty, chyba mój prywatny klasyk. Ostatnio miałem refleksje, że jeden numer psuje klimat tej płyty - Niosę prawdę. Lubiłem Wenę z tego okresu, płytka z Rasmentalismem drugi prywatny klasyk, ale 1. Styl tego kawałka nie pasuję do reszty, 2. Jak na Wenę poleciał słabo, 3. Wersy o bejsbolówce dalej kłują w uszy.
TdW pisze: 30 gru 2019, 21:34 O co chodzi z tym Gliderem?
No kawałek jest dosyć ciężką metaforą i ludzie próbowali go interpretować. "Rozkminianie Glidera" weszło do slangu, bo chyba sam Laikike1 nawinął coś w którymś późniejszym kawałku o ludziach próbujących rozkminiać Glidera

https://genius.com/Quiz-glider-lyrics
Laikike1 na Levelup2 pisze:Dolny Śląsk, czytaj dobry joint
Jak masz lolki, nie pytam: ej a torby skąd?
I jak pytasz ej Laik, jak Glidera rozkminiać
To jak chciałbym, żebyś dał mi cella do tego dilla

Co masz na mysli z ta bejsbolowka?
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Michakraw

Post autor: Michakraw »

Wena na Wyższym Dobrze:
Spoiler
Nienawidzę pierdolonych palantów
W bejsbolówkach za dwie stówy z hologramem na daszku

Kurtki z futrem, obok plastikowe kurwy w futrze
Ja pierdolę, ale te kurwy są głupie
Buty z krokodylem, po co tyle na te buty wyrzuciłeś?
Po co kryjesz pod mankietem ten drogi zegarek
Skoro chwilę temu i tak już go wdziałem? naprawdę
Nie sądziłem, że jak jest, wiesz
Bo kiedy na ciebie patrzę, ty łapiesz stres
Wstydzisz pokazywać się z hajsem, weź
Nie jest mi wstyd, że niż ty mam znacznie mniej
Nawet nie liczmy plików banknotów
Nigdy nie mam kilku banknotów, mam kilku na roku takich jak ty
Stoję na winklu na boku
A tamci koniecznie zapach blichtru chcą poczuć
Co ci daje to, że bogaty jesteś?
Nic poza tym, chyba, że koniak i kreskę
To ma być hardkor? Dla mnie to tagi w metrze
Ty, za co mam ci okazywać respekt?
WENA na quizie
Spoiler
wkładam bejsbolówkę, ty masz mnie za hipokrytę
ale z ciebie lamus, chcesz mieć hajs to na siebie zarób
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Ja tu będę adwokatem diabła, zawsze to rozumiałem jako po prostu hejty na noszenie czapki z hologramem a nie samo noszenie bejsbolówek dlatego potem nawinął to co u Quiza. Jeśli już chcesz się do czegoś przyczepiać to bym bardziej szedł w stronę 
Buty z krokodylem, po co tyle na te buty wyrzuciłeś?
Bo w późniejszej części swojego życia Wena sam został buciarzem/sneakergłową i nawet follow-upował ten wers na Tinkerze Hatfieldzie -
Już niedługo, pewnie myślisz, że tym żyję
Proszę spytaj "po co tyle na te buty wyrzuciłeś"
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Michakraw

KillerCroc pisze: 15 maja 2020, 9:44 Ja tu będę adwokatem diabła, zawsze to rozumiałem jako po prostu hejty na noszenie czapki z hologramem a nie samo noszenie bejsbolówek dlatego potem nawinął to co u Quiza.
Dlatego wstawiłem całą zwrotkę w tym przypadku, bo bejsbolówka to jedno, ale cały sens tej zwrotki jest taki, że ubrania (blichtr) to dla Weny rzecz drugorzędna. Drugorzędna, bo w momencie nagrywania tej zwrotki nie miał hajsu. Potem hajs zarobił i okazało się, że nie dość, że sam jest jednym z typów z tej zwrotki i jarają go drogie ciuchy, to wręcz stał się symbolem takiej osoby. :damn:

Oczywiście mam w dupie co on ma na sobie, mówię o konsekwencji i hipokryzji w wersach. Jeżeli nawija o bejsbolówce, a potem sam dodaje o hipokryzji i marnie się tłumaczy zarabianiem na siebie, to znaczy, że sam zauważył, że sam sobie przeczy.
Awatar użytkownika
kr0pka
sauna freak

Post autor: kr0pka »

Sprzedaż tej płyty to było najgłupsze co zrobiłem w mojej kolekcjonerskiej karierze. Jeden z nielicznych rapowych albumów do których systematycznie wracam. Świetni zawodnicy, bardzo dobre kawałki. O taki rap nic nie robiłem.
nic na potem
Awatar użytkownika
loco

Post autor: loco »

Michakraw pisze: 15 maja 2020, 9:53
KillerCroc pisze: 15 maja 2020, 9:44 Ja tu będę adwokatem diabła, zawsze to rozumiałem jako po prostu hejty na noszenie czapki z hologramem a nie samo noszenie bejsbolówek dlatego potem nawinął to co u Quiza.
Oczywiście mam w dupie co on ma na sobie, mówię o konsekwencji i hipokryzji w wersach. Jeżeli nawija o bejsbolówce, a potem sam dodaje o hipokryzji i marnie się tłumaczy zarabianiem na siebie, to znaczy, że sam zauważył, że sam sobie przeczy.
odkryłeś ten gatunek muzyczny dopiero w 2020, że mówisz o hipokryzji w rapie?
wjeżdża największy kaliber, twoja ekipa koliber
Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master »

Wybitna płyta. Na pewno najlepsza producencka. Wiele życiówek raperów - Proceente, Laik, Karwan, Pivot, BRD SRC.
Klasyka, w furze śmiga do dzisiaj.
Widzę beton i tylko beton, gdy patrzę ślepo
Michakraw

loco pisze: 15 maja 2020, 13:59
Michakraw pisze: 15 maja 2020, 9:53
odkryłeś ten gatunek muzyczny dopiero w 2020, że mówisz o hipokryzji w rapie?
Nie, po prostu ten wers wyjątkowo mnie razi. Nie masz tak, że lubisz jakiś jakiś kawałek, a jeden wers byś wywalił?
u mnie to na przykład wers Kuby Knapa o wciąganiu dupą z Żadnych Zmartwień (i chyba u wielu osób)
albo wers Kubana z "Jak na ironię" o tym, że jego biografia byłaby bestsellerem w empiku, pisałem o tym ostatnio w temacie najgorsze wersy
tak mam z tym wersem o bejsbolówce i hipokryzji w tym kawałku i tak mam z tym kawałkiem na tej płycie. Jedyny który skipuje.
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

W życiu się nie zgodzę ze to najlepsza producencka bo te bity są po prostu byle jakie.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Awatar użytkownika
2rzyn

Bolo pisze: 15 maja 2020, 14:46 W życiu się nie zgodzę ze to najlepsza producencka bo te bity są po prostu byle jakie.
Mi sie podobaja ale nie wszystkie. U Brd typiara w samplu falszuje na przyklad i mnie wkurwia. Co do zyciowek to jedyna jaka ktos tu dal jest Karwan. Genialny numer
pandemiusz

Post autor: pandemiusz »

Pamiętam że lubiłem ten materiał z tym że pamiętam też że chyba quiz mało ciął i wszystko jest w większości na mało odkrywczych pętlach ( czy może coś mi się pomyliło? ). No ale miło wspominam.
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Quiz tutaj to jeszcze nie jest prime. Monochromy w jego wykonaniu dużooo lepsze, ale ten undergroundowy "dym" tej płyty niesie ją pięknie.
Awatar użytkownika
mario995

Wybaczcie Panowie post pod postem ale tak w temacie płyty to może nie każdy kojarzy ten odrzut. Dla mnie bit lepszy niż niejeden na płycie ;)

Awatar użytkownika
2rzyn

mario995 pisze: 17 maja 2020, 14:35 Wybaczcie Panowie post pod postem ale tak w temacie płyty to może nie każdy kojarzy ten odrzut. Dla mnie bit lepszy niż niejeden na płycie ;)

kto nie zna ten faja :D żart

Quiz faktycznie na tej płycie jeszcze nie w prajmie , monochromy dla mnie klasyk
na płytach NA PÓŁ ETATU też sporo pięknych klasyków, nawet jeśli więszkośćto tylo pętle. Dobrą pętlę trzeba umieć znaleźć i równie dobrze użyć ;)
pandemiusz

Post autor: pandemiusz »

Dobra pętla broni się sama wiadomo :D
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

O podbije 2rzyna, na monochromach Quiz miał życiową formę, wszędzie indziej takie meh
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
mario995

Podbijam, Monochromy top1 od Quiza. Była nawet jakaś gadka, że Wudoe chciał nagrywać dwójkę ale Quiz chyba trochę się rozleniwił :D
Awatar użytkownika
2rzyn

mario995 pisze: 17 maja 2020, 15:05 Podbijam, Monochromy top1 od Quiza. Była nawet jakaś gadka, że Wudoe chciał nagrywać dwójkę ale Quiz chyba trochę się rozleniwił :D
ostatnio ponowił pytanie na insta, czy ludzie chcą monochromy 2
ether

Post autor: ether »

Pomnik podziemia :cool: Zajebista płytka, lubie wracać zawsze mniej wiecej tym okresie. Niepowtarzalny klimat, kozackie numery, zajebiste wersy. To byly czasy jak podziemie rozpierdalalo mainstream, w ogole bez gadania. Zajebiste czasy.
bedwae

Post autor: bedwae »

ether pisze: 19 gru 2020, 20:03 Pomnik podziemia Zajebista płytka, lubie wracać zawsze mniej wiecej tym okresie. Niepowtarzalny klimat, kozackie numery, zajebiste wersy. To byly czasy jak podziemie rozpierdalalo mainstream, w ogole bez gadania. Zajebiste czasy.
ale żeś ether odkopał cd, mój prywatny klasyk :D mi się zawsze numer brudnych serc odpala z tej płyty przed wigilią. wiadomo, że w tym roku brudne na wigilię - 2020 może się udać

ps. siurki, ile warte może być cd tej płyty pierwsze wydanie (nie wiem czy było więcej?) w folii
ODPOWIEDZ