Ogólna dyskusja o grach i konsolach

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

lambiczi

Re: Ogólna dyskusja o grach i konsolach

Post autor: lambiczi »

Polećcie gry warte nadrobienia z ostatnich 4 lat.
oyche

Post autor: oyche »

detroit
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

what remains of edith finch
Awatar użytkownika
MoTyW
Pierwszy Mod

Post autor: MoTyW »

Bloodlines 2 będę kochał i napierdalał w nie, dzięki [mention]oldschool[/mention] za wzmiankę. Martwi mnie jednak trochę silnik graficzny - patrząc po ruchach NPCów z fragmentów, w tym animacji włosów z ery 2008, jestem trochę niespokojny - dla mnie nie ma to żadnego znaczenia, ale jako fan marki, znający jej historię i problemy, z jakimi borykała się pierwsza gra w uniwersum, obawiam się, że w kwestii niedoróbek historia może zatoczyć koło, a w dzisiejszych czasach może to sporo kosztować.
daveyo

Post autor: daveyo »

kupiłem sobie Crossroads Inn - Edycję specjalną, która wygląda ślicznie i będzie dzisiaj budowana karczma :oops: kocham takie klimaty i chuj w to, że gra ma bug na bugu.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Zarzuć jakąś opinię po kilku h gry [mention]daveyo[/mention]
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
daveyo

na razie mam 3 godzinki i jest bardzo przyjemnie, fajnie poprowadzona kampania, niesamowicie to wszystko klimatyczne, mi się podoba.

a tak poza tym to ruszyły gadżety z Cyberpunka:
https://lowcygier.pl/edycje-kolekcjoner ... -sklepach/

te figurki :bowdown: sztos mocny
oyche

widzieliscie? akcja dzieje sie w krakowie
daveyo

oczywiście czekanko, uwielbiam takie gry, a tu ciekawostka:
„Pomysł był już w 2012 roku, chyba pierwsza jego iteracja. Oczywiście gra się zmieniła i nasze podejście się zmieniło, ale tylko następna generacja jest w stanie poradzić sobie z naszą wizją. Więc tak, czekaliśmy na ten sprzęt. Nie mogę ci teraz powiedzieć o naszej najważniejszej funkcji, bo będziemy musieli ją zachować na później. Ale mechanika rozgrywki zbudowana wokół dwóch światów nie mogła zostać w pełni zrealizowana na obecnym sprzęcie klasy "current-gen". To jest coś, co moim zdaniem odróżnia naszą grę od innych. Jest ona nawet opatentowana. Więc tak, gra po prostu nie może działać w ten sam sposób na platformach bieżącej generacji. I dlatego tworzymy grę na Xbox Series X, plus PC.”
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

Czyli będzie broń biała. Czekam.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Awatar użytkownika
tw7

Post autor: tw7 »

Co wybrać? PS4 czy XBOX? Jestem totalnym amatorem w kwestii konsol i nie mam pojęcia co będzie lepsze. Grałem kilka razy na domówkach itp. na Xbox i PS4 i bazując na tych doświadczeniach nie widziałem różnicy. Zdecydowałem się na zakup konsoli i chciałbym wybrać coś dobrego i uniwersalnego.

Konsola ma posłużyć do:
1. Grania na imprezach w śpiewanie, tańczenie, itp. Co będzie lepsze? Kojarzę, że xbox ma taką kamerkę i można tańczyć, grać w sporty bez trzymania jakichś gałek bo kamera rozpoznaje gesty. Wydaje mi się, że ps4 ma takie kontrolery, które trzeba trzymać i wydaje mi się to niewygodne. Może się mylę i na ps4 też można tańczyć itp bez trzymania tych kontrolerów? Ze względu na takie gry co będzie lepszym i może bardziej ekonomicznym rozwiązaniem?
2. Granie w gry typu Mortal Kombat, UFC, może jakieś wyścigi. Czy któraś z konsol prezentuje się pod tym kątem lepiej?
3. Która konsola poza możliwością grania ma lepsze funkcje multimedialne? Może jakaś ma aplikacje typu youtube, spotify, itp.? Może któraś z nich ma możliwość instalowania różnych aplikacji z jakiegoś sklepu aplikacji jak na androidzie?
4. Pamięć ma znaczenie? Dlaczego są wersje 500GB/1TB, itp.? Po co ta pamięć? Można pobrać gry do pamięci aby ich nie kupować na nośnikach, coś na wzór np. Steama?
5. Czy w przypadku ps4/xbox warto wydać więcej na wersje Pro/X? Nie jestem zapalonym graczem i domyślam się, że odpalę ją w weekend i może kilka razy w tygodniu, żeby "odmóżdżyć się" przez pół godzinki przy Mortal Kombat.

Będę wdzięczny za jakieś porady.
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

tw7 pisze: 10 maja 2020, 14:42 2. może jakieś wyścigi. Czy któraś z konsol prezentuje się pod tym kątem lepiej?
GT Sport >> bycie zgwałconym >> Forza 7, gdzie nawet po wprowadzeniu systemu kar banda idiotów robi destruction derby na pierwszym zakręcie każego wyścigu.
tw7 pisze: 10 maja 2020, 14:424. Pamięć ma znaczenie? Dlaczego są wersje 500GB/1TB, itp.? Po co ta pamięć? Można pobrać gry do pamięci aby ich nie kupować na nośnikach, coś na wzór np. Steama?
Grę z płyty także trzeba zainstalować na dysku.

a reszta nie wiem
Ostatnio zmieniony 10 maja 2020, 14:49 przez genocidegeneral, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
deska

Post autor: deska »

1. nie wiem
2. bez różnicy, xbox może ma trochę wygodniejszego pada
3. Obie. Teraz konsole to już nie konsole, a multimedialne centra rozrywki
4. Ma znaczenie. Teraz na konsolach gry się instaluje tak samo jak na PC, nawet jeśli masz na nośniku, to musisz zainstalować.
5. W twoim wypadku nie
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

Jak masz kolegów z xboxem to kup xboxa jak masz kolegów z ps4 to kup psa jak nie masz kolegów to kup PS dla exclusivów.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

tw7 pisze: 10 maja 2020, 14:42 5. Czy w przypadku ps4/xbox warto wydać więcej na wersje Pro/X? Nie jestem zapalonym graczem i domyślam się, że odpalę ją w weekend i może kilka razy w tygodniu, żeby "odmóżdżyć się" przez pół godzinki przy Mortal Kombat.
Nie warto.
oyche

ps ma lepszy pad i interfejs, dla mnie to big deal
Awatar użytkownika
redman23

Post autor: redman23 »

tw7 pisze: 10 maja 2020, 14:42 2. Granie w gry typu Mortal Kombat, UFC, może jakieś wyścigi. Czy któraś z konsol prezentuje się pod tym kątem lepiej?
W większość gier zagrasz na obu konsolach, pomijając oczywiście exclusivy - np. w Gran Turismo zagrasz tylko na Playstation, w Forzę na Xboxie. Mortal Kombat i UFC dostępne są na obu platformach. Co zaś do samego grania i wydajności to X/Pro są dość podobne, pozostaje jeszcze kwestia padów i osobistych preferencji
tw7 pisze: 10 maja 2020, 14:42 3. Która konsola poza możliwością grania ma lepsze funkcje multimedialne? Może jakaś ma aplikacje typu youtube, spotify, itp.? Może któraś z nich ma możliwość instalowania różnych aplikacji z jakiegoś sklepu aplikacji jak na androidzie?
https://www.xbox.com/en-US/entertainmen ... /live-apps
https://www.playstation.com/en-us/netwo ... rtainment/
Obie konsole mają swoje sklepy i na obu bez problemu zainstalujesz youtube, spotify, netflixa itd.
tw7 pisze: 10 maja 2020, 14:42 4. Pamięć ma znaczenie? Dlaczego są wersje 500GB/1TB, itp.? Po co ta pamięć? Można pobrać gry do pamięci aby ich nie kupować na nośnikach, coś na wzór np. Steama?
Więcej miejsca = możliwość posiadania większej ilości gier zainstalowanych na konsoli. Nie musisz mieć płyt, można kupować gry tak jak na steamie - kupujesz, instalujesz (lub nie, gra tak czy tak będzie przypisana do Twojego konta i możesz ją zainstalować kiedy chcesz), grasz.
Mortal Kombat 11 na ps4 zajmuje około 40gb, Tekken 7, Fifa 20, Wiedźmin 3 podobnie. Red Dead Redemption 2 to około 90gb
tw7 pisze: 10 maja 2020, 14:42 5. Czy w przypadku ps4/xbox warto wydać więcej na wersje Pro/X? Nie jestem zapalonym graczem i domyślam się, że odpalę ją w weekend i może kilka razy w tygodniu, żeby "odmóżdżyć się" przez pół godzinki przy Mortal Kombat.
To zależy od paru kwestii, głównie od tego na jakim tv/monitorze (4k? HDR?) będziesz grał. Gry na Pro/X będą płynniej chodzić i wyglądać lepiej niż na podstawach, może obejrzyj jakieś porównania na youtube?
Z tego co pamiętam to podstawowe wersje tych konsol wychodziły w 2014, ulepszone w 2017, a pod koniec roku wyjdzie PS5 i Xbox Series X, to będzie dużo większy przeskok niż podstawa --> X/Pro, ale to wszystko zależy od tego ile czasu spędzałbyś przed konsolą i podejścia do grafiki/płynności.

+ to co napisał Bolo, tylko pamiętaj, że musisz wykupić abonament, żeby grać online, ale dostajesz wtedy co miesiąc darmowe gierki, z których korzystać możesz do końca abonamentu
Awatar użytkownika
Chojny

Post autor: Chojny »

jeśli chodzi o ps - trochę tytułów, które wyszły przez ostatnie kilka lat, a nie były pisane specjalnie pod konsolę, krztusi się niestety momentami na podstawowej wersji. polecałbym dopłacić do wersji pro, nawet jak nie masz ekranu 4k
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Jakie te gry się krztuszą? Pytam bo podsiadam PS4 od 2014, cały czas ten sam stary model i nigdy nie miałem problemu że fajna gra ale nie da się grać bo za mało fps.
Awatar użytkownika
Chojny

Post autor: Chojny »

np asassin's creed origins, rdr2 - w obu przypadkach wyraźne spadki fps w lokacjach miejskich. nie na tyle by było niegrywalnie, ale mimo wszystko psuje to ogólny odbiór
ODPOWIEDZ