najlepsze darmowe mixtapy / street albumy / mash-upy

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów spoza naszego kraju.

Moderatorzy: instinkt, luk0as

Awatar użytkownika
Yayo

najlepsze darmowe mixtapy / street albumy / mash-upy

Post autor: Yayo »

Jak w temacie - najlepsze darmowe mixtapy/street albumy/mash-upy. Jedyny warunek - projekt musiał być udostępniony za darmo w necie. Dyszka ode mnie:
1.A$AP Rocky - LiveLoveA$AP - Najlepszy cloud rapowy materiał i można już śmiało powiedzieć, że klasyk i moim zdaniem najlepszy mixtape ever.
2.Da Mafia 6ix - 6ix Commandments - powrót po latach z darmowym projektem był strzałem w dziesiątke. O wiele lepszy materiał niż tak szumnie zapowiadane oficjalne LP.
3.Future - Monster - najlepszy album Future'a, z tego co się orientuje to już nie darmowy, ale przy wydaniu był darmowym mixtapem z hostingiem Dj Esco.
4.Action Bronson & The Alchemist - Rare Chandeliers - Biały Ghostface na bitach Alchemista to nie miało prawa nie być dobre. Mój ulubiony materiał od grubasa, lepszy niż jego oficjalne longplaye.
5.Fabolous - The Soul Tape - Fabolous na soulowych bitach, coś pięknego. Mnóstwo panczy na klasycznych podkładach. Wypuścił w ten sposób całą trylogie.
6.Wiz Khalifa - Kush & Orange Juice - Świetna chillowa płyta, szkoda, że Wiz Khalifa nie poszedł w takim kierunku na legalach.
7.Curren$y - Covert Coup - Kolejny projekt z The Alchemistem na mojej liście i kolejny raz kozak materiał. Na pewno w innym klimacie niż seria "Pilot Talk", ale wciąż przepoteżna rzecz, topka rzeczy Curren$iego.
8.Nipsey Hussle - The Marathon - Mimo wielu mixtapów które wydał ten jest najlepszy. RIP.
9.Maxo Kream - The Persona Tape - Tym materiałem Maxo Kream mnie kupił całkowicie. Trap, ale na jakim poziomie! Jaram się bardzo, pomimo, że to trap to nie jest wtórne - sprawdźcie taki track jak "Big Worm" z klipem. Gościnnie Paul Wall, Playboi Carti czy Rich The Kid.
10.Mac Miller - Faces - Myślałem czy nie dać jakiegoś lżejszego projektu Maca, ale ostatecznie wybieram ten. Najmroczniejsze oblicze Mac Millera. Na featach między innymi Vince Staples, Earl Sweatshirt, Rick Ross czy Mike Jones. Trochę za długi mixtape, ale na pewno warty sprawdzenia.

Nie sposób wymienić wszystkich wartych sprawdzenia projektów, ale na wyróżnienie zasługuje na pewno Big K.R.I.T. który rzucał znakomite darmowe albumy z tym, że teraz te płyty są już do kupienia na cd i vinylu. Na propsy zasługują jeszcze Lil Wayne czy Flatbush Zombies. Polecałbym jeszcze coś od Chief Keefa ale myślę, że inni użytkownicy zrobią to lepiej ;) O mash-upach napisze coś kiedy indziej, ale pewnie wszyscy kochają Amerigo Gazaway (ja tak średnio).
Awatar użytkownika
Parlae

Re: najlepsze darmowe mixtapy / street albumy / mash-upy

Post autor: Parlae »

Od siebie muszę dodać Tha Tour Pt. 1 Rich Gangu oraz I Promise I Will Never Stop Going In Rich Homie Quana. Obydwa klasyki moim zdaniem.
Spoiler
Spoiler
https://www.last.fm/user/Parlae

I got a ray gun in my hand
Pow, pow, pow, pow, pow, pow
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

Od Faba wolę Soul Tapes 2, ale nie wymienienie w tej 10 ani jednej rzeczy od Weezyego i danie go tylko w honorable mentions to bluźnierstwo straszne, ten człowiek jest królem mixtejpów niepodważalnym
TheD

Post autor: TheD »

Usunięto
Ostatnio zmieniony 23 lut 2023, 18:58 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.
RIP Earl "DMX" Simmons - 1970-2021 [*]

#freeardrian

https://youtu.be/eFTlFPRCytU
Awatar użytkownika
Yayo

[mention]koniec[/mention] to zrób swoją dyszke, ja ostatnio poza featami praktycznie nie słucham Weezyego, a na liście dałem swoje ulubione obecnie rzeczy.
Awatar użytkownika
Archie

Post autor: Archie »

1. DJ Paul & Ya Boy & Lil Lody - Pray For Forgiveness - Piękny, agresywny i niedoceniony materiał od jednego z założycieli Three 6 Mafii. Te bity przy premierze były czymś nowym i dalej nieźle się trzymają. Do tego mamy tu typowe dla Paula poczucie humoru idealnie zdefiniowane w odświeżonym Still Gettin' My Dick Sucked. :lol:
2. Lil Wayne - No Cellings - Weezy to najsilniejszy gracz mixtejpowej sceny, ale to właśnie tu był u szczytu formy.
3. Rick Ross - The Albert Anastasia EP - Za darmo dostaliśmy takie hity jak MC Hammer, B.M.F., White Sand, pt. II i do tego Knife Fight z Kool G Rapem i cutami z Biggiego, które niestety nie trafiło na żaden album, a szkoda.
4. Future - 56 Nights - Trap Niggas i March Madness no i gra zamknięta. To m.in. dzięki temu materiałowi Future wbił na tę pozycję kariery na której teraz jest.
5. Moneybagg Yo & Yo Gotti - 2 Federal - Bardzo fajny mixtape łączący style dwóch mocnych zawodników z Memphis. Na początku wydawał mi się monotematyczny i wymagający mocniejszej selekcji utworów, ale z czasem elegancko mi się wkręcił i ma coś w sobie dzięki czemu lubię do niego wracać.
6. Young Jeezy - Real Is Back - W oczekiwaniu na TM:103 Jeezy wyskoczył z tym mixtejpem i pozamykał mordy. Wolne, ale stanowcze cykacze i najwyższej czystości dope boy talk. Najlepiej wyobrazić sobie Snowmana w niebieskim Lambo z podniesionymi drzwiami, który powoli tocząc się przez ulice nawija o tym jak opierdalał towar.
7. Young Jeezy - Real Is Back 2 - Po premierze wolałem tylko pierwszą część gdzie m.in. mamy piękne Flexin', ale po czasie druga, bardziej agresywna cześć też mi przypadła do gustu. Tutaj Jeezy nie wjeżdża niebieskim Lambo, ale po prostu czołgiem. I said I pull up in that Bentley like phantom of the opera. We in the coupe strapped 2 deep, me and my partner. Try us if you want boy, you gon' need a doctor. So what you niggas want boy? Bandana on the choppa! Dodatkowym plusem jest to, że w stosunku do pierwszej części mamy tu mniej pierdolenia DJ-a Dramy, który słuchaczom uprzykrzał życie równie efektywnie co Lil Uzi Vertowi.
8. Gucci Mane - Writing On The Wall 2
9. Gucci Mane - Trap Back

10. Project Pat - Mista Don't Play (Throwback) - Jeden z najlepszych albumów Pata po latach wzbogacony o dodatkowe utwory i wrzucony do Internetu za darmo.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
Awatar użytkownika
bukaj

Post autor: bukaj »

ja bym jeszcze dorzucił BetterOffDead, Days Before Rodeo i Acid Rap
when the beat is dope, I get excited
Awatar użytkownika
joey

Post autor: joey »

od gucciego to można w ciemno wszystkie mikstejpy puszczać, bo tam się dużo dzieje przeważnie
z action bronsona to mi lepiej siedziały blue chipsy obydwa, bardzo fajne i przyjemne taśmy zrobione na luzaczku, z mac millera jest dużo fajnych pozycji, ale z tych mniej oczywistych to the high life i macadelic, z meek milla seria dreamchasers jest kapitalna (dwójka jest taka najprzyjemniejsza w odbiorze, naszpikowana featami i w ogóle), no i z mniej znanych rzeczy j stone - neighborhood watch czyli cripsowska odpowiedź na wyczny yg ze stajni nipseya, klimatyczny, osiedlowy mikstejpik prosto z ulic watts
trójkąt bermudzki wola mokotów
Awatar użytkownika
Yayo

Jak mowa o Rick Rossie to trzeba dołożyć jeszcze "Rich Forever", po premierze katowałem strasznie. Od Dj Paula całkiem wporzo jest też mixtape wydany przed "YOTS" czyli "Mafia 4 Life".
joey pisze: 07 maja 2020, 20:52 j stone - neighborhood watch czyli cripsowska odpowiedź na wyczny yg ze stajni nipseya, klimatyczny, osiedlowy mikstejpik prosto z ulic watts
brzmi ciekawie, a nic o tym nie słyszałem, sprawdzę.

Co do mash-upów to polecam dwie rzeczy - Wu-Gazi - 13 Chamber czyli połączenie Wu-Tang Clanu z Fugazi, wyszło świetnie. Druga rzecz to The Notorious B.I.G. & Frank Sinatra -Blue Eyes Meets Bed-Stuy genialne połączenie, do dziś ciary przy "A Day In The Life Of Fool"
Spoiler
ODPOWIEDZ