1.A$AP Rocky - LiveLoveA$AP - Najlepszy cloud rapowy materiał i można już śmiało powiedzieć, że klasyk i moim zdaniem najlepszy mixtape ever.
2.Da Mafia 6ix - 6ix Commandments - powrót po latach z darmowym projektem był strzałem w dziesiątke. O wiele lepszy materiał niż tak szumnie zapowiadane oficjalne LP.
3.Future - Monster - najlepszy album Future'a, z tego co się orientuje to już nie darmowy, ale przy wydaniu był darmowym mixtapem z hostingiem Dj Esco.
4.Action Bronson & The Alchemist - Rare Chandeliers - Biały Ghostface na bitach Alchemista to nie miało prawa nie być dobre. Mój ulubiony materiał od grubasa, lepszy niż jego oficjalne longplaye.
5.Fabolous - The Soul Tape - Fabolous na soulowych bitach, coś pięknego. Mnóstwo panczy na klasycznych podkładach. Wypuścił w ten sposób całą trylogie.
6.Wiz Khalifa - Kush & Orange Juice - Świetna chillowa płyta, szkoda, że Wiz Khalifa nie poszedł w takim kierunku na legalach.
7.Curren$y - Covert Coup - Kolejny projekt z The Alchemistem na mojej liście i kolejny raz kozak materiał. Na pewno w innym klimacie niż seria "Pilot Talk", ale wciąż przepoteżna rzecz, topka rzeczy Curren$iego.
8.Nipsey Hussle - The Marathon - Mimo wielu mixtapów które wydał ten jest najlepszy. RIP.
9.Maxo Kream - The Persona Tape - Tym materiałem Maxo Kream mnie kupił całkowicie. Trap, ale na jakim poziomie! Jaram się bardzo, pomimo, że to trap to nie jest wtórne - sprawdźcie taki track jak "Big Worm" z klipem. Gościnnie Paul Wall, Playboi Carti czy Rich The Kid.
10.Mac Miller - Faces - Myślałem czy nie dać jakiegoś lżejszego projektu Maca, ale ostatecznie wybieram ten. Najmroczniejsze oblicze Mac Millera. Na featach między innymi Vince Staples, Earl Sweatshirt, Rick Ross czy Mike Jones. Trochę za długi mixtape, ale na pewno warty sprawdzenia.
Nie sposób wymienić wszystkich wartych sprawdzenia projektów, ale na wyróżnienie zasługuje na pewno Big K.R.I.T. który rzucał znakomite darmowe albumy z tym, że teraz te płyty są już do kupienia na cd i vinylu. Na propsy zasługują jeszcze Lil Wayne czy Flatbush Zombies. Polecałbym jeszcze coś od Chief Keefa ale myślę, że inni użytkownicy zrobią to lepiej