GOAT - dyskusja

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Mko21

Re: GOAT - dyskusja

Post autor: Mko21 »

Nawet w połowie nikt mi nie towarzyszył na słuchawkach tak jak Jimson, za małolata często też dawał mi szersze spojrzenie na niektóre sprawy i głębsze przemyślenia, wiem jak to infaltylnie, głupio brzmi dziś polski rap i treść xd sentymentalnie pewnie to już zawsze będzie numer 1, ale Jimsa do dziś lubię posłuchać, na laika też kiedyś miałem zajawke, teraz nie mogę słuchać, a grafomania kluje w uszy, w zasadzie z starszych lat pl rapu często wracam tylko do Jimsona. Wielkie 5 dla niego GOAT
Zdziczeć to dalej dla mnie top 1 polskiego rapu, a Te rzeczy dzieją się naprawdę, najbardziej niedoceniony track
Nie pal jointów, nie pal wiader, pal aluminium i majkę czasem walnij w kabel
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Mko21 pisze: 30 kwie 2020, 21:58 Nawet w połowie nikt mi nie towarzyszył na słuchawkach tak jak Jimson, za małolata często też dawał mi szersze spojrzenie na niektóre sprawy i głębsze przemyślenia, wiem jak to infaltylnie, głupio brzmi dziś polski rap i treść xd sentymentalnie pewnie to już zawsze będzie numer 1, ale Jimsa do dziś lubię posłuchać, na laika też kiedyś miałem zajawke, teraz nie mogę słuchać, a grafomania kluje w uszy, w zasadzie z starszych lat pl rapu często wracam tylko do Jimsona. Wielkie 5 dla niego GOAT
Zdziczeć to dalej dla mnie top 1 polskiego rapu, a Te rzeczy dzieją się naprawdę, najbardziej niedoceniony track
siema, witaj w domu, wielkie pozdro dla ciebie, proste że Jimson kurwa goat polskiego rapu
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Mko21 pisze: 30 kwie 2020, 21:58 Nawet w połowie nikt mi nie towarzyszył na słuchawkach tak jak Jimson, za małolata często też dawał mi szersze spojrzenie na niektóre sprawy i głębsze przemyślenia, wiem jak to infaltylnie, głupio brzmi dziś polski rap i treść xd sentymentalnie pewnie to już zawsze będzie numer 1, ale Jimsa do dziś lubię posłuchać, na laika też kiedyś miałem zajawke, teraz nie mogę słuchać, a grafomania kluje w uszy, w zasadzie z starszych lat pl rapu często wracam tylko do Jimsona. Wielkie 5 dla niego GOAT
jestem w stanie to przyklepać
jimson król
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
guzi

Post autor: guzi »

Ankieta?
Awatar użytkownika
KapitanRozpierdol

Post autor: KapitanRozpierdol »

c'mon myślałem, ze odpowiedź będzie jednoznaczna:
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

1.Smark
2.Jimson
3.Pezet
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

1. Jimson (soundtrack do tematu "Toniejatostyl", w ogóle jeśli to jest faktycznie z 2006 to tym bardziej props.)
2. Smarki
3. Pezet
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Borixon, bo:
- jest na scenie od samego początku ("Wspólna scena", Wzgórze)
- ma na koncie legendarny, bardziej pod względem ćpania niż muzyki, epizod w RRX i w sumie szkoda, że tak mało tam wyszło, nielegal z Tede to niestety tylko nielegal, gdyby to dopracowali, to mógłby być klasyk
- u Cameya miał klasyczne "Mam pięć gram" i dobre/solidne dwa kolejne krążki
- rozpoczął polski trap na Hardkorowej Komercji
- z Anglii wrócił na białym koniu i nagrał top singli w pl rapie - "Papierosy"
- "Koktajl" to newschoolowy klasyk
- jest jednym z niewielu dinozaurów, którzy najpierw dogonili, a teraz dotrzymują tempa młodym (to jego zwrotki i kilku wersowe wersy napędzały chillwagon, a teraz na epce z Reto wciąż daje radę)
- olał Flinta
- był członkiem w pełni świadomie gównianego, ale mega komercyjnego Gangu Albanii (na pierwszej płycie składu jego zwrotki były naprawdę dobrze zarapowane)
- jak na liczbę wydanych płyt ma stosunkowo niewiele wpadek - "Semtex", kompilacyjno-składankowy "Koń trojański" i mixtape/nielegal "Kielce się palom"
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

Jose pisze: 01 maja 2020, 8:24Borixon
otóż to
Jose pisze: 01 maja 2020, 8:24olał Flinta
:lol:
Awatar użytkownika
kuldziuki

Post autor: kuldziuki »

Tak obiektywnie to Mes albo Pezet
to nie pierdolony zbieg okoliczności
RappaR

Post autor: RappaR »

kuldziuki pisze: 02 maja 2020, 16:10 Tak obiektywnie to Mes
:rotfl:
Awatar użytkownika
kuldziuki

Trudno jest znaleźć lepszego rapera biorąc pod uwagę jedynie skille (tak wie, że goat to nie tylko to)
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

łatwiej będzie znaleźć lepszego technicznie rapera niż mniej zakompleksionego yntelygenta
cztery żubry i dwie kurwy
RappaR

kuldziuki pisze: 02 maja 2020, 16:46 Trudno jest znaleźć lepszego rapera biorąc pod uwagę jedynie skille (tak wie, że goat to nie tylko to)
Jest dość dobry i tyle. Żaden top nawet pod tym względem.
Awatar użytkownika
kuldziuki

Mes:
- świetna technika, co wedle starej wykładki równa się wielokrotne rymy (cały Flexxip i Alkopoligamia to festiwal tego typu rzeczy)
- z powyższym punktem łączy się jeszcze flow, a jeżeli chodzi o nie to w Polszy jedynie Pezet, Peja i Gural grają w podobnej lidze
- promocja młodych zawodników typu Kuba Knap (i serio, to co się z nimi stało później nie ma znaczenia)
- otwarcie polskiego poletka na progresywne dźwięki (Trzeba Było Zostać Dresiarzem)
- przysłowiowe wręcz "osiem flow na zwrotkę"

To tak na szybko.
RappaR

kuldziuki pisze: 02 maja 2020, 19:08 - świetna technika, co wedle starej wykładki równa się wielokrotne rymy (cały Flexxip i Alkopoligamia to festiwal tego typu rzeczy)
Sporo lepszych i to naprawdę sporo lepszych
kuldziuki pisze: 02 maja 2020, 19:08 - z powyższym punktem łączy się jeszcze flow, a jeżeli chodzi o nie to w Polszy jedynie Pezet, Peja i Gural grają w podobnej lidze
Dla mnie wielu jedzie lepiej, w tym Quebo czy Ostry
kuldziuki pisze: 02 maja 2020, 19:08 - promocja młodych zawodników typu Kuba Knap (i serio, to co się z nimi stało później nie ma znaczenia)
Każdy praktycznie to robi, on mało kogo faktycznie wypromował, do tego alkopoligamia miała swoje akcje.

Imho dla mnie GOAT to skrzypek, ale zrozumiem, jeśli ktoś typuje Pezeta czy Sokoła.
-ze sceną od początku prawie
-jeden z nielicznych mainstreamowców potrafiących freestylować(w dawnych czasach)
-czołowy producent w Polsce, ścisły top
-współpraca z wieloma rapera, produkowanie dla i promowanie i wspieranie w Asfalcie wielu raperów
-Życie po śmierci to dla mnie top1 płyt w Polsce(chociaż w sumie ona u mnie ma silny ładunek emocjonalny, bez tego pewnie byłaby top10)
-miał pierwsze miejsce na OLIS w czasach, kiedy na OLIS nie było W OGÓLE ani jednej płyty z HH

Ja rozumiem, że na ślizgu jest nielubiany, ale ślizg to taki wykop polskiego HH i ślizgerzy potrafią mniej więcej docenić raperów, jak mirki są świadomymi użytkownikami internetu, co nie dadzą sobie wcisnąć kitu(pozdro Biauek).
Sokół i Pezet jedynie są z nim w tej lidze
Ostatnio zmieniony 02 maja 2020, 20:07 przez RappaR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Whtn

Post autor: Whtn »

RappaR pisze: 02 maja 2020, 19:54 Ja rozumiem, że na wykopie jest nielubiany, ale ślizg to taki wykop polskiego HH i ślizgerzy potrafią mniej więcej docenić raperów, jak mirki są świadomymi użytkownikami internetu, co nie dadzą sobie wcisnąć kitu(pozdro Biauek).
złote usta panowie, konkurs zamknięty :bowdown:
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

kuldziuki pisze: 02 maja 2020, 19:08 Mes:
- świetna technika, co wedle starej wykładki równa się wielokrotne rymy (cały Flexxip i Alkopoligamia to festiwal tego typu rzeczy)
- z powyższym punktem łączy się jeszcze flow, a jeżeli chodzi o nie to w Polszy jedynie Pezet, Peja i Gural grają w podobnej lidze
- promocja młodych zawodników typu Kuba Knap (i serio, to co się z nimi stało później nie ma znaczenia)
- otwarcie polskiego poletka na progresywne dźwięki (Trzeba Było Zostać Dresiarzem)
- przysłowiowe wręcz "osiem flow na zwrotkę"

To tak na szybko.
- Technika w obecnych czasach nie jest żadnym elementem wartym uwagi a co dopiero ze strony Mesa, a kalkulator rymów i truskulową linijkę to zostawmy w kapsule czasu z lat 2010-2015 i o niej zapomnijmy.
- Stawianie w jednej linijce Flow i Peja jest strzałem w stopę.
- Kuba Knap to miał z Alko więcej złego niż dobrego tak jak każda osoba która tam wydawała oprócz Mesa, wytwórnia z zerową promocją spięta przez grupę alkoholików, nie wiem czy ktoś odszedł z tej wytwórni bez spiny z That Dude Bałaganem
- Jedyne Otwarcie jakie on zrobił w Polsce to to na KNS, przypominam że ten człowiek nagrał płytę na autotunie w 2020 roku i robił z tego krok milowy w polskim przemyśle muzycznym a zrobił jedynie krok w tył w swojej karierze.
- Trzeci raz wspominasz o flow, to jest jedyne co on ma do zaoferowania?

Mes nie utrzymuje równej formy z wydawanymi albumami, nie miał aż tak ogromnego wkładu w polski rap jak Pezet czy Peja, lata świetności ma za sobą podczas gdy jego rówieśnicy przeżywają drugą młodość, dochodzą do tego stricte personalne rzeczy jak pamiętne przycięcie na fanach.
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
kuldziuki

Wiecie co?
Chyba macie rację.
Przez kilka ostaniach lat jedynymi polskimi raperami, których słuchałem byli Kidd i Mes właśnie i wytworzyłem sobie jakiś nierealny obraz tego drugiego. Postawiłem go sobie na piedestale, na który nikt inny nie mógłby się wdrapać i chyba czas, aby zerwać z tym bezsensownym konceptem.

DZIĘKI FORUMEK, OTWORZYLIŚCIE MI OCZY
Awatar użytkownika
JoeyJoeJoe

Post autor: JoeyJoeJoe »

KillerCroc pisze: 03 maja 2020, 11:57 - Technika w obecnych czasach nie jest żadnym elementem wartym uwagi
aha czyli lubisz jak raper wypada z bitu i rymuje na czasownikowych? spoko
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
ODPOWIEDZ