GOAT - dyskusja

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
samir

GOAT - dyskusja

Post autor: samir »

witam mordencje, nazwa tematu sprowokowała mnie do tego totalnie zwyczajnie zebysmy skupili się luzno na najwiekszch wariatach w historii pl hh, byly skurwysyny pokroju młodego g ktory jest zywa legenda, byl laik, byl sokół, był smarki czy tez rosnie nam i tu czekam na opinie ROSNIE taki młody gnoj jak mata ktory rapuje jak wczesny sooppi doggi z dystansem ofc

chce, kurwa obym nie dublowal tematow, abyscie wymienili tutaj oczywiscie kto chetny swojego przedstawiciela który zasluzyl lub zasluzy na miano best one ever rapera wymieniajac (kto woli) jego skille, charyzme, tracki game changery czy takie ktore definiuja na nowo droge, influerserskie bestie z nadzwyczajnym potencjalem

chciałbym zeby ten temat się rozwinal na tyle zeby mozna było realistycznie podyskutowac ktory z chamów jest najwybitniejszy bo moim zdaniem scena z roku na rok bedzie się i rozwijac ofc ale gloryfikacja legend będzie coraz wieksza, bo na to zasluguja racja

ode mnie leci mlody g belmondo, belmondawg, belmondziarz, bojkot, mlody G, mlody sarmata

a traki ktore go definiuja

https://youtu.be/2Yy9RP6HQh0
https://youtu.be/2GnDA9k4CDU
https://youtu.be/9Q89XLwUqCU
https://youtu.be/nbkWU6kSrrQ
https://youtu.be/rzpQoVG0qD4
https://youtu.be/-0QiCWGmBcw
https://youtu.be/A-pXUdsLSiI
https://youtu.be/5x4Kk_1X_3U
https://youtu.be/HfVr3uZ0BZw
https://youtu.be/aiKikuIz-nY

lcmy
Awatar użytkownika
taktyk

Re: BOGOWIE RAPGRY JA PIERDOLE CO

Post autor: taktyk »

Gog Lso naczelny giga ultra alpha chad polskiej rap gry. Tysiące zwrotek na przestrzeni prawie 20 lat, niesamowita charyzma wybijająca się na tle innych polskich raperów. Respekt od bardzo wielu słuchaczy i praktycznie brak hejterów. Rozwinięty muzyczne, potrafi robić bity i czerpać inspiracje z innych gatunków. Doświadczenie życiowe wylewa się jego tekstów. Setki klipów na koncie. Zajebiście ogarnia jak lecieć na bitach. Nieugięty w swoich poglądach, tyle lat w podziemiu, mimo wielu ofert wybicia się na mainstream.

Wankej Dinal Nie ma co dużo mówić, bo każdy wie. za całokształt wkładu w polskie podziemie, które jakby nie było swego czasu definiował swoimi kawalkami.
ja chce tylko widzieć szczęście najbliższych
zanim jeszcze się przekręcę jak kickflip
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Sentino za to, że zastał Polskę w fullcapach i bluzach z głupimi nadrukami, a zostawił w Gucci i LV.

Rozwinę swoją wypowiedź, ale dzisiaj nie mam weny ani czasu.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
mlodyperkez

Post autor: mlodyperkez »

dobra to jeszcze kaza balagane wpiszcie wielka 4 slizgawki belmondo, gog, sentino, kaz balagane i mozna zamykac
Spoiler
post prowokujacy, nie spinajcie dup
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

kaz bałagane za bycie obrotnym i kumatym już od małolata
Awatar użytkownika
mlodyperkez

Post autor: mlodyperkez »

zamykam
DeDoK

Post autor: DeDoK »

//zamykam
oyche

Post autor: oyche »

gucci to większy przypał niz bluza z nadrukiem chyba co

nominuję smarki smarka, bo to taki wankej tylko lepszy
Awatar użytkownika
Offcheck

Re: GOAT - dyskusja

Post autor: Offcheck »

Paweł z Ursynowa.

Za Muzykę Poważną, która jest ścisłym topem PL rapu (imo top5)
Za Muzykę Klasyczną, która również jest klasykiem.
Za Muzykę Rozrywkową zrobioną z Szogunem, która była fajnym powiewem świeżości w tamtych czasach.
Za wiele pojedynczych tracków później, na których jeszcze mu się chciało.

Bo jak mu się chce, to jest kozakiem.
A jak nie, to nagrywa z Sidneyem Polakiem.
Siemano, stolica WWA, a nie Waszyngton,
Jeśli chodzi o hajs jestem je**ną maszynką
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Ode mnie wpada nominacja dla Rycha. Wiadomo że teraz to raczej jego płyty w większości ciekawostka no ale były czasy że to on praktycznie rozdawał karty na scenie.

Najwięcej albumów wprowadzonych na OLiS, 13 złotych płyt, 8 platyn, na koncie co najmniej 3 klasyki, dwa największe beefy na polskiej scenie były prowadzone przez niego i oba były wygrane przez spuszczenie srogiego wpierdolu oponentom a jednego prawie na dobre zakończył karierę, no i w sumie sam się tak zatytułował.

Oprócz niego widziałbym jeszcze Sokoła ale bardziej ze strony ruchów jakie popełnił niż strony muzycznej. Takie dwie historie na naszym podwórku które są prawdziwym started from the bottom now we here
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

taktyk pisze: 27 kwie 2020, 23:40 naczelny giga ultra alpha chad polskiej rap gry. Tysiące zwrotek na przestrzeni prawie 20 lat, niesamowita charyzma wybijająca się na tle innych polskich raperów. Respekt od bardzo wielu słuchaczy i praktycznie brak hejterów. Rozwinięty muzyczne, potrafi robić bity i czerpać inspiracje z innych gatunków. Doświadczenie życiowe wylewa się jego tekstów. Setki klipów na koncie. Zajebiście ogarnia jak lecieć na bitach. Nieugięty w swoich poglądach, tyle lat w podziemiu, mimo wielu ofert wybicia się na mainstream
Brzmi jak opis Rogala DDL
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Oczywiście, że Rychu Peja, zamykam :)
Awatar użytkownika
baqlashan

Dla mnie tylko Jimson, no i ewentualnie jeszcze Belmondo, ale G za dużo rzucił rzeczy na odjebsię żeby tu go wyszczególnić.
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

[mention]baqlashan[/mention] weź uzasadnij Jimsona
przecież nic jego twórczość nie zmieniła, nie był on obecny na scenie jakoś długo, mało kto o nim pamięta (co pokazał brak szumu po ostatniej nowej zwrotce, która pojawiła się w tym roku, o ile faktycznie była nowa?) etc.
zakładając nawet, że płyty Jimsona są świetne to imo to nie jest wyznacznik bycia goatem
Obrazek
rubinstein

Post autor: rubinstein »

dla mnie wankej, bo polozyl podwaliny pod nowoczensy polski hib-hob ze swoim luzem i kapitalnymi gierkami slownymi.
byl lona, byl pezet - oboje blyskotliwi jak na tamte czasy - ale wankej mial cos wiecej. byl bardziej "normalny". inteligentny, ale nie przeintelektualizowany. zwyczajny, nie skrzywdzony przez biede. palil jointy, chodzil na silke i robil dobrze... ollie. jowialny, aczkolwiek nie trywialny.
dla mnie dalej jest uosobieniem podziemia.
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

No i też jakby Dinale i Wankej pokazali, że da się robić fajny rap bez przesadnej wczuty, moralizatorstwa, czy gloryfikowania jakiegoś skrajnie niefajnego stylu życia, taki ziomalski rap, ale piękny technicznie i z niesamowitym klimatem, także popieram [mention]rubinstein[/mention]
Awatar użytkownika
baqlashan

Ablazir pisze: 28 kwie 2020, 13:40 [mention]baqlashan[/mention] weź uzasadnij Jimsona
przecież nic jego twórczość nie zmieniła, nie był on obecny na scenie jakoś długo, mało kto o nim pamięta (co pokazał brak szumu po ostatniej nowej zwrotce, która pojawiła się w tym roku, o ile faktycznie była nowa?) etc.
zakładając nawet, że płyty Jimsona są świetne to imo to nie jest wyznacznik bycia goatem
GOAT to termin czysto subiektywny, i czysto subiektywnie dla mnie greatest of all time w polskim rapie jest Jimson. Dużo pisałem spustów na jego temat na tym forum, wiec może nie będę się powtarzał tylko przekopiuję jakiś mój post:
baqlashan pisze: 14 cze 2019, 18:57 Ogólnie to huja kłade na "ambitny rap" i ogólnopolski trend oceniania rapsztajna w sposób "obiektywny" (takie coś nie istnieje) ale gadka, że Jimson jest grafomanem jest chyba jedynym wyjątkiem od reguły w moim przypadku. Nie wiem o jakim konkretnie okresie Jimsa mówisz (ja rzeczy sprzed Ucieczki uważam za po prostu dobre, ale nie są dla mnie żadną wyrocznią) ale to jak Jims składa wersy na UZWM i w ogóle cała zabawa liryką i kontekstem oraz wynikającą z tych redefinicją podstawowych motywów literackich w rapie - jest dla mnie czymś mistrzowskim, jedynym w swoim rodzaju. Jimson używa tam panczlajnów, które nie są panczlajnami. Jest to coś czego w Polsce nikt nie umie zrobić oprócz Jimsona (był kiedyś taki kolo Trzybe, on to umiał w jakiejś 1/100 tego co Jimson, w każdym razie on chyba był najbliżej) a w USA wymieniłbym takich tekściarzy na palcach jednej ręki, z pewnością znalazłby się wśród nich Jay Electronica, Riff Raff i Mf Doom, nad resztą musiałbym pomyśleć.
Ucieczka z Wesołego Miasteczka to jest zupełnie nowe uniwersum literackie, stworzone od podstaw przez Jimsona i doprawdy mógłbym piać peany na temat tej epki do jutra, ale powstrzymam się i po prostu cię zachęcę abyś dał jeszcze jedną szansę (a najlepiej dziesięć) dla tego materiału, bo jest tego warty!

A co do Laika - jego grafomaństwo z Bybzi Bybzi to jest poprzeczka nie do przeskoczenia, wątpię żeby poziom tej żenady został kiedykolwiek przekroczony w Polskim rapie. Dla mnie Jimson i Laik są względem siebie po dwóch skrajnie przeciwnych stronach na kompasie liryki w rapie. Jimson to authoritarian right, Lajkonik to liberal left. Zapewne wiele osób ma podobne skojarzenie do twojego, na moje oko wynikające jedynie z tego, że obydwaj raperzy poruszają się w abstrakcyjnej estetyce i często odfruwają od Ziemi. Tyle, że Jimson opanował tę sztukę do perfekcji, a Laik po prostu zapomina brać leki.

A co do jego tegorocznej zwrotki to nie słyszałem, możesz podesłać
lysy

Post autor: lysy »

mario995 pisze: 28 kwie 2020, 14:07 No i też jakby Dinale i Wankej pokazali, że da się robić fajny rap bez przesadnej wczuty, moralizatorstwa, czy gloryfikowania jakiegoś skrajnie niefajnego stylu życia
już w latach 90. wychodziły takie albumy
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

[mention]baqlashan[/mention]
Spoiler
wers z Ole Gunnarem Solskjærem chyba potwierdza, że dość świeża nagrywka
Obrazek
rubinstein

Post autor: rubinstein »

lysy pisze: 28 kwie 2020, 14:21
mario995 pisze: 28 kwie 2020, 14:07 No i też jakby Dinale i Wankej pokazali, że da się robić fajny rap bez przesadnej wczuty, moralizatorstwa, czy gloryfikowania jakiegoś skrajnie niefajnego stylu życia
już w latach 90. wychodziły takie albumy
no dlatego wyminilem lone, pezeta. kto (w miare rozpoznawalny) wtedy taki byl jeszcze? lata 90 to byla glownie ulica przeciez.
no eis moze jeszcze, ale on nie byl specjalnie blyskotliwy.
ODPOWIEDZ