offtopic zhh

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów spoza naszego kraju.

Moderatorzy: instinkt, luk0as

Awatar użytkownika
vampmoney

Re: offtopic ZHH

Post autor: vampmoney »

Ja pierdole, od jakiegoś czasu mocno mu się pojebalo ale to już przesada
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

jogi pisze: 17 kwie 2020, 9:42 Ab Soul powiedział że wkrótce.
oby się odbił i nagrał coś faktycznie dobrego, bo jednak do tej pory nie spełnia oczekiwań po Control System
Obrazek
Awatar użytkownika
Chojny

Post autor: Chojny »

ab-soul to chyba najgorszy upadek z rowerka minionej dekady
edit: no może obok czensa
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

niestety muszę się zgodzić, cotrol system mocno się jarałem a potem :bag:
Awatar użytkownika
Archie

Post autor: Archie »

oldschool pisze: 16 kwie 2020, 14:59 Byki poleccie jakiś dojebany trapowy mixtape, taki czysty trap z Atlanty nie wiem opus magnum Gucciego Mane zanim stał się bardziej mainstreamowy itd. Mam ochotę na takie brzmienie
Czyli tak do 2009 roku i premiery The State vs. Radric Davis ;)? A tak serio i lecąc przekrojowo pod względem brzmienia:

Writing on The Wall 2 (2011) - Mój ulubiony mixtape pod względem lirycznym od Gucciego. Szczególnie przy wersach z Brrrr po prostu ciężko mi się nie uśmiechnąć biorąc pod uwagę o czym La Flare tam nawija :lol:. Produkcyjnie jest tu dużo (dzisiaj już "vintage" :lol:) brzmienia od Fatboia i Drumma Boya i panowie idealnie robią szkielety pod taki więzienny "dope boy talk". Goście też są ciekawi bo mamy tu jeszcze Yo Gottiego zanim zaczął się ich konflikt, Yelawolfa, Wooh Da Kida (warto sprawdzić od niego Full Metal Jacket) i 50 Centa.

Trap Back (2012) - Mixtape nagrywany po jednej z odsiadek Gucciego i mamy tu dużo bitów od Mike Willa, który wtedy wchodził do gry. Współpraca tych dwóch jest o tyle ciekawa, że Mike potrafi się wjebać do kabiny i powiedzieć Gucciemu co ma zmienić. Guwop miał napisane teksty w więzieniu i Mike Will powiedział mu żeby to wypierdolił i zaczął po prostu znowu freestylować w kabinie jak za czasów No Pad, No Pencil. Coach K kiedyś Willowi zwrócił uwagę żeby nie doradzał Gucciemu co ma robić, ale ten miał to w dupie. Ogólnie to La Flare szanuje go za to podejście. Materiał został bardzo dobrze przyjęty i ludzie mocno jarali się Plain Jane. Do tego na bitach młodzi Southside, Luger + klasyczni Zay, Fatboi i Drumma Boy.

I'm Up (2012) - Kolejny mixtape w którym maczał palce m.in. DJ Holiday, a do tego ludzie znowu chcieli z Guccim współpracować, więc mamy tutaj czołówkę mainstreamu i południa na występach gościnnych - Ross, Lil Wayne, Birdman, Chris Brown, Scarface, 2 Chainz, Future, Yo Gotti i T.I z którym się przy tej okazji pogodził. Całość produkcyjnie spajają style Drumma Boya i Mike'a Willa, więc mamy tutaj taki trapowy mainstream, który niesie.

Trap God (2012) - Okres kiedy La Flare był na sinusoidzie zachowania (lean belly i te sprawy), tu akurat "ogarniał się" po tym jak odpierdalał podczas wydawania The Appeal. "Ogarniał się", bo klip do Fuck The World zrealizowali nielegalnie podczas sesji zdjęciowej dla LRG, a właściciel willi gdzie były robione zdjęcia i który był na miejscu został postawiony przed stanowiskiem w stylu - zrealizujemy ten klip i chuj. Sam tytuł wziął się z tego, że Todd Moscowitz (wtedy CEO Asylum Records) doradził Gucciemu żeby oficjalnie zmienił swoje imię i nazwisko na "Trap God". Po tym materiale Gucci został przetransferowany do Atlantic Records. Jak masz dobrze podbity bas to możesz utworem pt. Head Shors wyburzać budynki.

Chicken Talk (2006) - Pierwszy mixtape Gucciego i to DJ Burn One (znany również z Trunk Muzik Yelawolfa) nakreślił Gucciemu jak wygląda scena mixtejpowa w USA i że jest tam papier do zarobienia. La Flare był po wydaniu Trap House, odsiadce, miał nagrany drugi album, ale pojawił się konflikt z szefem Big Cat Records w kwestii sałaty, więc się nie pierdolił, wrócił zarabiać sos na ulicy i na tym mixtejpie dissował raperów z wytwórni w której był :lol:. Dzisiaj ciężko się tego słucha jako całości, ale warto sprawdzić jako ciekawostkę znając kontekst.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
Awatar użytkownika
Paul
Mistrz Fantasy NBA

Post autor: Paul »

Archie pisze: 19 kwie 2020, 13:45 Chicken Talk
Pamiętam, że w czasach świetności forum RapGodfathers (czyli grubo ponad 10 lat temu) postował tam jeden osiedlowy murzyn z ATL i zawsze we wszystkich zestawieniach najlepszych albumów umieszczał właśnie ten mixtape, miał go oczywiście w avatarze i zawsze postował, że na osiedlu wszyscy słuchają tylko Gucciego i Chicken Talk ma tam status biblii. Dlatego jak widzę jakiekolwiek zapytania o trap, jego definicję, to zawsze mam przed oczami Chicken Talk, ten teledysk i ten freestyle, święta trójca :D
Awatar użytkownika
Whtn

Post autor: Whtn »

Paul pisze: 19 kwie 2020, 18:15 Dlatego jak widzę jakiekolwiek zapytania o trap, jego definicję, to zawsze mam przed oczami Chicken Talk, ten teledysk i ten freestyle, święta trójca
to najprawdziwsza prawda :D w ogóle klip do my kitchen nie był jednym z pierwszych rapowych klipów wrzuconych na jutubka? coś mi się wydaje, że gdzieś mi śmignęła taka teoria
a co do guwopa, na myśl o o nim mam przed oczami jeden filmik
Spoiler
przy coverze lennego kravitza zawsze pieje na głos, he smokin, he just smoke, you see this boy smokin :rotfl:
a i jeszcze zezłomowanie angeli yee też klasyczny guwop moment :lol:
Awatar użytkownika
Archie

Paul pisze: 19 kwie 2020, 18:15Pamiętam, że w czasach świetności forum RapGodfathers (czyli grubo ponad 10 lat temu) postował tam jeden osiedlowy murzyn z ATL i zawsze we wszystkich zestawieniach najlepszych albumów umieszczał właśnie ten mixtape, miał go oczywiście w avatarze i zawsze postował, że na osiedlu wszyscy słuchają tylko Gucciego i Chicken Talk ma tam status biblii.
Gucci był wtedy przed wydaniem drugiego albumu, który stał pod znakiem zapytania bo singiel My Chain nie przyjął się. Wtedy Gucci po prostu wrócił do dillowania i odbiło się to w znaczący sposób na materiale. Do tego ten mixtape przebił się poza Atlantę i dotarł do Midwestu dzięki niemu Guwop grał koncerty w Detroit, Chicago i po Ohio. Ciekawa jest historia powstania tego materiału, bo zaistniał nie tylko dlatego że Burn One był uporczywie namawiał La Flare'a do współpracy (ten go spławiał), ale przede wszystkim dlatego że pomógł mu okraść kilku typów z 5 tys. dolarów, bo chujowo rapowali i Gucci słysząc nagrywkę jednego z gości rozmyślił się w kwestii wspólnego kawałka, ale postanowił zatrzymać kasę :lol: argumentując, że to tylko za bit Zaytovena. Sytuacja zmierzała do eskalacji (tamci mieli pistolety), więc Burn One zaproponował rozładowanie emocji w klubie ze striptizem, a kiedy przyszło co do czego to obaj prostu spierdolili samochodem Burn One'a. :lol:
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
TheD

Re: offtopic zhh

Post autor: TheD »

Usunięto
Ostatnio zmieniony 23 lut 2023, 18:12 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.
RIP Earl "DMX" Simmons - 1970-2021 [*]

#freeardrian

https://youtu.be/eFTlFPRCytU
Awatar użytkownika
kelsohmm

Post autor: kelsohmm »

co od project pata z solowych rzeczy? bo słucham belly i piękny materiał
możesz mi mówić daquan
Awatar użytkownika
Archie

Mista Don't Play: Everythangs Workin z pięknym utworem pt. Chickenhead oraz ulubiony album Gucciego czyli Ghetty Green. Opisy dlaczego warto zostawiam doktorowi habilitowanemu w kwestii Memphis - [mention]Paul[/mention]owi.
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Paul pisze: 19 kwie 2020, 18:15
Pamiętam, że w czasach świetności forum RapGodfathers (czyli grubo ponad 10 lat temu) postował tam jeden osiedlowy murzyn z ATL i zawsze we wszystkich zestawieniach najlepszych albumów umieszczał właśnie ten mixtape, miał go oczywiście w avatarze i zawsze postował, że na osiedlu wszyscy słuchają tylko Gucciego i Chicken Talk ma tam status biblii. Dlatego jak widzę jakiekolwiek zapytania o trap, jego definicję, to zawsze mam przed oczami Chicken Talk, ten teledysk i ten freestyle, święta trójca :D
O props. Też siedziałem na RapGodfathers. Super forum to było. Pamiętam jak hejtowali Forever (ten kawałek Drake'a itd.) jak wyszło. I słusznie.

O tak nawiasem mówiąc to przypomniałem sobie jeszcze o TexasTakeOver http://www.texastakeover.com/ Tam też lubiłem siedzieć i forum o dziwo nadal istnieje. Czasem fajnie poczytać opinie od osiedlowych murzynów. Znają prawdziwie niszowe a często kozackie materiały.
Awatar użytkownika
Yayo

Post autor: Yayo »

kelsohmm pisze: 19 kwie 2020, 22:35 co od project pata z solowych rzeczy?
Jak szukasz bardziej bangerów niż mroku to polecałbym "Crook by da Book: The Fed Story", dla mnie lepsza płyta niż "Most Known Unkown"
Spoiler
Awatar użytkownika
vampmoney

Post autor: vampmoney »

Archie pisze: 19 kwie 2020, 22:44 Mista Don't Play: Everythangs Workin z pięknym utworem pt. Chickenhead oraz ulubiony album Gucciego czyli Ghetty Green. Opisy dlaczego warto zostawiam doktorowi habilitowanemu w kwestii Memphis - [mention]Paul[/mention]owi.
Poważnie Ghetty Green Pata to ulubiony album Guwopa? :eek:
TheD

Re: offtopic zhh

Post autor: TheD »

Usunięto
Ostatnio zmieniony 23 lut 2023, 18:17 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.
RIP Earl "DMX" Simmons - 1970-2021 [*]

#freeardrian

https://youtu.be/eFTlFPRCytU
Awatar użytkownika
Archie

vampmoney pisze: 19 kwie 2020, 23:52Poważnie Ghetty Green Pata to ulubiony album Guwopa? :eek:
Doprecyzuję - za małolata (choć pewnie sentyment nadal jest). Pat to ulubiony raper Gucciego i GG było soundtrackiem do robienia ruchów za czasów liceum: https://imgur.com/a/1xI3eBw

Czyli...
Spoiler
Ghetty Green = S.P.O.R.T. :lol:
Awatar użytkownika
Archie

TheD pisze: 20 kwie 2020, 0:23Ktoś potwierdziłby czy naprawdę śp. Pimp C został porwany przez Mastera P i jego ludzi i ten mu groził że zabije go ale po tym jak otrzymał odmowę od J. Prince'a to tego nie zrobił czy coś w tym stylu?
1. Nakreślenie sytuacji: https://www.vice.com/en_us/article/695w ... rtesy-call
2. Szczegóły cz. 1: https://www.youtube.com/watch?v=EeJPLky ... =emb_title
3. Szczegóły cz. 2: https://www.youtube.com/watch?v=buD4UERLyHs
4. Szczegóły cz. 3: https://www.youtube.com/watch?time_cont ... oN_ufjonBM
5. J. Prince o tym jak sytuacja została rozwiązana cz. 1: https://www.youtube.com/watch?v=voshNJKRFJ8
6. J. Prince cz. 2: https://www.youtube.com/watch?v=WVvtslo1s3w
7. No i enigmatyczna odpowiedź samego Mastera P: https://www.youtube.com/watch?v=BnTQpFv9AXw
Awatar użytkownika
Paul
Mistrz Fantasy NBA

Post autor: Paul »

Archie pisze: 19 kwie 2020, 22:44 Mista Don't Play: Everythangs Workin z pięknym utworem pt. Chickenhead oraz ulubiony album Gucciego czyli Ghetty Green. Opisy dlaczego warto zostawiam doktorowi habilitowanemu w kwestii Memphis - @Paulowi.
Hehe, dziękuję bardzo za ten zaszczytny tytuł, pamiętam jak kiedyś wygrzebywałem taśmy DJ Sounda z odmętów internetu i byłem oburzony czemu nikt nie chce docenić tego brzmienia, a teraz jak słyszę go w samplach Hewry czy jak Frank Ocean umieszcza MC Macka na swoich playlistach, to jestem w środku odrobinę oburzony, że to chwyciło gdy mi ta zajawka już dawno opadła :lol:

@kelsohmm Na pewno Ghetty Green oraz Mista Don't Play. Oficjalny debiut jest ciekawszy muzycznie ze ze względu na mnogość sampli oraz gości, z drugiej strony surowe poza kilkoma wyjątkami Mista Don't Play jest po prostu klasyczną pozycją gdy mówimy o południowym gangsta rapie czy też proto-trapie. Cheese and Dope, We Can Get Gangsta, Ski Mask, Aggravated Robbery (na kozackim samplu z Carlito's Way), North North i nie tylko, to cholernie realistycznie napisane, groźne utwory, które po wgłębieniu się w teksty pozwalają zanurzyć się w mroczną rzeczywistość gościa, który jest synonimem street creditu w Memphis.
Parlae pisze: 19 kwie 2020, 22:45 O props. Też siedziałem na RapGodfathers.
Zabawne czasy. Pamiętam jeszcze realraptalk i rapvault, gdzie ludzie wrzucali naprawdę bardzo rzadkie pozycje z pełnymi skanami okładek w 320. A Ty chyba na rapgrze też siedziałeś, kojarzę ksywkę jak i rapera ;)
vampmoney pisze: 19 kwie 2020, 23:52 Poważnie Ghetty Green Pata to ulubiony album Guwopa?
W Birds of a Feather Gucci miał nawet linijkę Project Pat is still my favourite rapper. Pimp C też zawsze wymieniał Pata wśród swoich ulubieńców, w więzieniu cały czas słuchał Layin' da Smack Down i nie mógł uwierzyć, że Choose U nie stało się hitem, dlatego postanowił wykorzystać ten bit w International's Players Anthem.
TheD pisze: 20 kwie 2020, 0:23 Ktoś potwierdziłby czy naprawdę śp. Pimp C został porwany przez Mastera P i jego ludzi i ten mu groził że zabije go ale po tym jak otrzymał odmowę od J. Prince'a to tego nie zrobił czy coś w tym stylu? Już teraz widzę że to powalona historia jak 6 postów wyżej o Guccim Mane
Choćby w I Know U Strapped Pimp nawijał You niggas weak so you call Houston for the hit/But didn't know that we got gangsta niggas all over this bitch/So now you bitches gotta deal with the King hoe/Cause you done crossed me three times, we just can’t let that go. Too $hort w jednym z wywiadów też wspominał, że podczas wspólnych koncertów z UGK, nie chciał być z nimi na scenie, gdy Pimp zaczynał obrzucać wyzwiskami Mastera P, bo to było po prostu niebezpieczne.
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Paul pisze: 20 kwie 2020, 4:01
Parlae pisze: 19 kwie 2020, 22:45 O props. Też siedziałem na RapGodfathers.
Zabawne czasy. Pamiętam jeszcze realraptalk i rapvault, gdzie ludzie wrzucali naprawdę bardzo rzadkie pozycje z pełnymi skanami okładek w 320. A Ty chyba na rapgrze też siedziałeś, kojarzę ksywkę jak i rapera ;)
O tak, Realraptalk też pamiętam. Jeszcze było jedno forum tylko o rapie z West Coastu ale zupełnie zapomniałem nazwy.
Reszta się zgadza. Cóż, na początku mojej fascynacji rapem bardzo jarałem się Dem Franchize Boyz. :oops:
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

Co do Ab-Soula to wjechało dzisiaj:

[mention]jogi[/mention] [mention]Chojny[/mention] [mention]koniec[/mention]
Obrazek
ODPOWIEDZ