Duwap Kaine - Bad Kid from the 4 (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: instinkt, luk0as

Awatar użytkownika
przedszkolanek

Duwap Kaine - Bad Kid from the 4 (2020)

Post autor: przedszkolanek »

OKŁADKA
Obrazek
1. Crack
2. Express Myself
3. Earfquake
4. Da Feeling
5. Ferris Wheel
6. Killin'
7. Hoe Money
8. Choppa
9. Diamonds Hit
10. Wit Me
11. Rackaids
12. GOMB (Flip)
13. Blunt
14. Rollin' Dope in a Castle
15. Puttin' Dat Shit On
16. Modern Day
17. Earl Sweatshirt
18. Taxin'

https://music.apple.com/us/album/bad-ki ... 1499408304
SPOTIFY
YOUTUBE
No i co tam koledzy? Nadal grane walonko pod zaledwie dobrą płytę Nudyego? Jak tak, to sobie posłuchajcie tego.
Samą płytkę miałem na radarze od jakiegoś czasu, jeszcze przed jej wydaniem, ale dopiero teraz kończę pierwszy odsłuch. Wyszła 21 lutego, dokładnie wtedy, kiedy Duwap Kaine świętował swoją osiemnastkę (które pewnie w Georgii nic mu nie daje). Jakby ktoś chciał dowiedzieć się coś więcej polecam Levelsa od Pitchforka, z zeszłego roku, więc trochę się zmieniło, ale na start wystarczy.

Jaka to jest muzyka? Powiem tak - obrzydliwie piękna, piękno się z niej wylewa jak krew z rzeźni w jatki.
Porównanie oczywiście od czapy, ale takie pierwsze skojarzenie.

Jak ktoś chce pooglądać klipy i inne wizuale - zostawiam link do kanału YT, nie chce mi się już tego ładować w tracklistę.
Awatar użytkownika
luk0as
Moderator

Re: Duwap Kaine - Bad Kid from the 4 (2020)

Post autor: luk0as »

cloud rap wrocil na salony
ok is the hardest, I swear to God
We gon' be okay
Awatar użytkownika
vampmoney

Post autor: vampmoney »

Racja zakurwisty to jest album i przepiękny ale nudy’ego proszę nie obrażać
Awatar użytkownika
Finn

Post autor: Finn »

vampmoney pisze: 05 mar 2020, 1:29 Racja zakurwisty to jest album i przepiękny ale nudy’ego proszę nie obrażać
nudy lepsiejszy od tego, przedszkolakowi po prostu od słuchania wszystkiego po trochu pomieszało się :rotfl:
Awatar użytkownika
gawi

Post autor: gawi »

Muzyczka owszem piękna, ale proszę o album w wersji instrumentalnej, bo gość jest męczący. Spróbuję się jeszcze przekonać, bo ma to potencjał. :dunno:
Sprzedam płyty CD (głównie rap amerykański, ale jest i Ortega Cartel - LAVORAMA)

viewtopic.php?f=31&t=9041&p=661906#p661906
Awatar użytkownika
przedszkolanek

widze Nudne stronnictwo rośnie w siłe
materiał oczywiście dużo lepszy od Anyways (już prędzej tu bym poprosił o instrumentale, nie wiem co może męczyć w wokalach Duwapa), ale najzabawniejsze jest to, że ja przecież nie szkaluje Nudyego, tylko pisze że wyszła mu dobra płyta :lol:
Awatar użytkownika
gawi

Oj wbijasz szpileczkę przyznaj się :lol:
Mnie męczy jego flow, offbeatowe, takie mocno eksperymentalne. Ale całkiem fajnie się tego słucha jak już się przywyknie. Dam jeszcze szansę...
Sprzedam płyty CD (głównie rap amerykański, ale jest i Ortega Cartel - LAVORAMA)

Awatar użytkownika
vampmoney

Mnie jego flow właśnie takie offbeatowe eksperymentalne mnie mega jara tak samo jak te produkcje
Awatar użytkownika
gawi

[mention]vampmoney[/mention] , [mention]przedszkolanek[/mention] podtrzymujecie swoje zdanie? Spróbowałem dzisiaj wrócić do tej płyty, ale nadal po za bardzo ciekawymi bitami to tego nie da się słuchać na dłuższą metę. Wokal gościa jest strasznie męczący i wydaje się że album trwa całe wieki a tu tylko 37 minut :dunno:

Awatar użytkownika
vampmoney

ja właśnie pluje sobie w brodę że zapoznałem się z typem dopiero przy tym albumie, wcześniejsze forever kaine, underdog czy mr.4 to to są takie rzeczy że o jezu, jaram się chłopem jest prze oryginalny. Jak ktoś pięknie na fb napisał "Duwap jest po prostu niesamowity w znajdowaniu tych dziwnych, off-kilter melodycznych miejsc na bitach, na których brzmi jak król. Synthowy motyw w Da Feeling robi ze mnie wariata, Choppa to jedna z najlepszych piosenek, jakie kiedykolwiek wydał. Stopniowe budowanie napięcia na Wit Me jest naprawdę niesamowite." Podpisuje się w 100%
Awatar użytkownika
przedszkolanek

powiem więcej - na spółkę z pop smokiem na te chwile płyta roku
ale mniej więcej po tym jak zapostowałem do materiału chyba nie wracałem, ale to zrobie pewnie jeszcze nie raz
wcześniejszych materiałów nie znam, ale czekam na dalsze ruchy tego 18-letniego wariata
Awatar użytkownika
vampmoney

za to ja właśnie codziennie odpalam
Awatar użytkownika
przedszkolanek

wróciłem sobie i napisze troche więcej niż wczoraj

po pierwsze - myślę że możemy mieć do czynienia z jedną z płyt roku nie tylko roku, ale nawet z szeroką czołówką dekady

po drugie - niesamowicie mnie się podoba jak on odrywa nawijke od bitów i jak to wykorzysteje, tak że sprawia to wrażenie zderzania się ze sobą dwóch różnych warstw muzycznych, melodycznych, wspaniałe to wytwarza dysonanse, zresztą w miniaturze to samo dzieje się w samych podkładach duch Charlesa Ivesa wiecznie żywy

po trzecie - świetne jest też to jak on w ogóle dekonstruuje nawijke jako taką, co do celu podobny jest w tym do Cartiego, chyba dojrzałem do trzeciego podejścia do Die Lit :oops: , fajne jest też to jak ten swój offbeat konstruuje w oparciu o - bo ja wiem jak to nazwać - paralelizmy rytmiczne, tak że z tego na pozór chaotycznego antyflow robi się nieco paradoksalnie całkiem poukładane i melodyczne flow, tylko oparte o własny, wewnętrzny schemat rytmiczny oderwany od tego co tam sobie stuka perkusja

btw chyba pora już najwyższa zarzucić ten anachroniczny podział na oldschool i newschool tworzony względem kryterium liczby bpm i rodzaju perki, a zacząć tworzyć podział między starą a nową szkołą na linii różnicy podejścia do nawijki bo - skoro już nawet Bishop Nehru nagrywa na trapach, a i Madlib potrafi trzasnąć trapiszcze - to nie ma to już większego różnicującego znaczenia

po czwarte - oczywiście tej płycie brakuje trochę do zupełnej kompletności: wokale w kilku numerach są do poprawy, bo aż słychać że to nagrywki mocno garażowe i kuje to w uszy, przydały by się też jakieś inne głosy na przełamanie (ale wbrew pozorom nie narzekam na brak featów - bo nie oczekiwałbym od przeciętnego murzyńskiego nastolatka ogarnięcia liluzivertów czy gunn tego świata, a ile to już potencjalnie dobrych materiałów zawalono, bo się musiały dograć ziomki z dzielni - tylko pisze czego teoretycznie brakuje)

TLDR
jest zajebiście, a może być jeszcze lepiej, płyta roku, a killin' track roku
btw - pamiętajcie jeszcze że połowę tych bitów, w tym większość z początku gość wyprodukował sobie sam
Awatar użytkownika
vampmoney

:bowdown: :bowdown:
Z każdym słowem się zgadzam, nawet z tym kolejnym podejściem do die lit bo sam muszę odbyć jeszcze pare żeby w pełni się przekonać xD
Mocno podbijam Killin’ bezapelacyjnie najlepszy trak na płycie, burzy mury swoim wajbem.
Awatar użytkownika
gawi

W sumie nie dziwię się, że może ta płyta zbierać tak odmienne opinie, zresztą wystarczy spojrzeć na RYM.
Jeśli chodzi o Die Lit to zdecydowanie jest to bardziej przystępny album, chociaż też hiphopowi puryści nie od razu zrozumieją jego fenomen o ile w ogóle. Ja do Cartiego przekonałem się po jakimś czasie, a obecnie uważam DL za jeden z najlepszych albumów poprzedniej dekady.

Awatar użytkownika
przedszkolanek

ja cartiego szanuje, a die lit uważam za wielką płytę (w sumie nie tylko ze względów formalnych), ale w tym uznaniu, szacunku i chyba też podziwie nie ma u mnie miłości
Qardasowsky

Post autor: Qardasowsky »

Słucham tego już któryś raz i próbuję się do tego przekonać ale nie dam rady chyba już,jednym uchem wpada drugim wypada,zdecydowanie jestem w tej części RYMu która daje 2/2.5,dla mnie Kaine powinien zostać przy produkcji Pi'erra bo Santa to klasyk i imo jego peak,jedynie mogę podbić tych propsujących Killin',flow wise zajebiste to jest chociaż ta perka która wybija się ponad wokal jest mega wkurwiająca jak się tego slucha więcej niż 2 razy,ale może ostatecznie po prostu nie siada mi jego vibe tylko jeszcze o tym nie wiem :dunno:
Awatar użytkownika
k4ve

Post autor: k4ve »

takie jaranko w tym temacie że aż mnie zainteresowaliście chłopaki, ale nie wiem czy będę miał do napisania coś co tu jeszcze nie padło

opinii typu album roku/dekady na razie nie podzielam, bo to nie ten kaliber, słychać że to wszystko się dopiero wykluwa i dopracowuje, jakość jest mocno garażowa a ze stylu typka jest jeszcze dużo do wyciśnięcia. niemniej jednak jest to świeże, taki cloud rap zaktualizowany do dzisiejszych czasów z lekko eksperymentalnym zacięciem.

na początku nie siadała mi nawijka typa ale jak zmieniłem podejście ze słuchania całego albumu z odpalonym geniusem na zwykły odsłuch w tle, to zorientowałem się po kilku trackach że płynę razem z gościem i album w końcu 'zaskoczył'. momentami chciałbym mniej monotonii i zmiany akcentowania wersów ale to wszystko jest jeszcze do dopracowania pewnie

props dla gościa że wyprodukował sobie połowę albumu, zdecydowanie nie ma do czego się przyczepić, wytworzył świetny klimat, czekam aż to dojrzeje, na pewno chłop ma potencjał żeby pierdolnąć jakiegoś gatunkowego game-changera. więcej chyba nie mam co się rozpisywać, bo wszystko zostało tu powiedziane i raczej się ze wszystkim zgadzam
TO SYBERIA
ZIMNO NA TYCH PERYFERIACH
Awatar użytkownika
zlewam

Post autor: zlewam »

gawi pisze: 10 kwie 2020, 18:50 wydaje się że album trwa całe wieki a tu tylko 37 minut
to w huj, myslalem ze z godzine ma ten album

ogolnie to jestem pomiedzy spustami a mowieniem ze mid. to jest imo jeszcze zbyt garazowe zeby mowic o plycie roku ale kibicuje mocno bo chcialbym troche wiecej cloudow sluchac.

moze to nie temat na ta dyskusje, ale znacie cos ciekawego z cloud rapu co wyszlo na przestrzeni ostatnich 2 lat? bo mi nic nie przychodzi do glowy a ta plytka mi przypomniala o istnieniu gatunku

e: dziena [mention]przedszkolanek[/mention]
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2020, 15:53 przez zlewam, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

niedawno sobie wyszła taka płytka, zahaczająca o cloudy, ma nawet temat na forumku i nawet mi się podoba
Spoiler
z ciekawszych rzeczy to trójca: Bladee, ECCO2K & Thaiboy Digital i Yung Lean
Thaiboy rzucił w zeszłym roku dość uznaną płytkę, ale ja się nie mogę przekonać w pełni, w spoilerze jeszcze zeszłoroczny materiał od tej czwórki, ale chyba nie słuchałem
Spoiler
jest też typek $ilkMoney, ale to bardziej experimental zahaczający o cloudy
Spoiler
poza tym swoje pchał Thouxanbanfauni i Unotheactivist, puścili po kilka tapów, ale nic odkrywczego

w zeszłym roku też mnie się to podobało, ale też nic wielkiego
Spoiler
troche też takie ksywy jak KirbLaGoop, Adé Hakim, Chris Crack - ale nigdzie tu cloudy nie dominują
imo nie było w sumie jakoś wiele klasycznych cloudów w ostatnich latach

i na koniec coś francuskiego
Spoiler
ODPOWIEDZ