[film] Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa. (2020) reż. Maciej Kawulski

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
lolok

[film] Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa. (2020) reż. Maciej Kawulski

Post autor: lolok »

Film od 3 stycznia w kinach, bije rekordy otwarcia. Byłem wczoraj i bardzo dobry, chociaż szedłem z mieszanymi uczuciami, ale Kawulski po Underdogu zdecydowanie odrobił lekcje. Dawno nie widzialem tak wielu ludzi zadowolonych, którzy wychodzili z kina po obejrzeniu polskiego filmu.
8/10 imo

P.S.
Jeśli ktoś myśli, że to kolejne coś Vego-podobnego o tematyce gangsterskiej to się myli.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio zmieniony 13 sty 2020, 19:14 przez lolok, łącznie zmieniany 1 raz.
Bisclavret

Re: [film] Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa. (2020) reż. Maciej Kawulski

Post autor: Bisclavret »

Poszedłem na to wręcz na spontanie, biorąc na klatę pełne ryzyko że to może być konkurencja dla Krzemienieckiego. Czekało mnie bardzo pozytywne zaskoczenie, film jest ciekawy, ogląda się go bez zażenowania, główny bohater jest fajnie wykreowany. Gdyby wyciąć kilka niepotrzebnych wątków to byłby mocny props. Nie wiem czy 7, czy 8/10.
Spoiler
Na koniec mocno zaśmiałem z tego, że przecież nawet nie wiecie jak się nazywam. Rzeczywiście zdałem sobie wtedy sprawę, że ani razu nie pada imię bohatera. Było śmiesznie, ale oczywiście i tak cała mistyfikacja psu w dupę bo każdy i tak wie, że to ten słynny Magik.
Spoiler
Bardzo dużo jest tutaj mniej lub bardziej zawoalowanych follow-upów do innych filmów. Początkowym napisom brakowało tylko informacji, że wydarzenia miały miejsce w Minesocie (Fargo), za chwilę dostajemy informacje że węgiel przywieźli (Miś), później scena ślub/morderstwo wyjęta z Ojca Chrzestnego. Coś jeszcze? Oczywiście poza żartem z "Tylko nie mów nikomu".
Awatar użytkownika
BENGAL

Re: [film] Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa. (2020) reż. Maciej Kawulski

Post autor: BENGAL »

dobry film i pokazuje tu spoko pare rzeczy tam wiadomo zmienione to i owo kosmetycznie jak w beaty salonie i pare spraw przemilczanych ciii wiadomo specnaz czemu i powiem wam ja np wiem o kim to jest juz jak posluchacie wywiadow roznych mafinych wariatow polskich to rozkminicie ja podpowiem ze on sie nasiedzial w kryminale troche z dyche chyba no ale daje wywiady jest na wolce mowi jak bylo i nie jest baranem a w takim kurwa wywiadzie przewija takie cos ze on swoich ludzi np pytal czy dadza rade glowe zrobic i wiedzial z kim ma do czynienia i wiedzial ze np ten typ mu daje szmal ale niech lepiej zostanie przy tym co robi i wie za co idzie siedziec ze idzie 6tke za to albo 10 z grupa i po 5 wyjdzie to wiadomo ze sie nie rozjebie jak ktos kto kradl auta i nagle musial jechac papale zajebac dla kogos to wiadomo ze zajebie van damme jak mial 4 za auta miec a tu mu cwiara albo dozywka wisi
Bartuz

Post autor: Bartuz »

Bardzo dobry film, spore zaskoczenie. Premiera była chyba tydzień po tygodniu z "Psami" i myślałem, że wypadnie gorzej od Pasikowskiego, a wyszło całkiem odwrotnie.
PS. Chłopaki z "Jesteś Bogiem" bardzo dobrze sie rozwinęli, Magik główna rola w powyższym filmie, Fokus drugoplanowa w psach, a Rahim w "Rojst".
oyche

Post autor: oyche »

dobre to bylo, polski film ponad 2h a nie przynudza, ladna muzyka, zajebisty walden, w obsadzie wini, kasta, a na koncu jeszcze followup do hewry. kurde warto
PaTiKot

Post autor: PaTiKot »

Gdzie można obejrzeć?
oyche

Post autor: oyche »

no na cda.pl a gdzie
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

[mention]gonny_trebor[/mention]
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
mlodyperkez

Post autor: mlodyperkez »

kurwa odpalilem sobie wczoraj wieczorem wlasnie na cda, obejrzalem polowe i zasnalem. teraz chcialem dokonczyc a tu juz usuniete. znacie jakies inne stronki na ktorych to mozna obejrzec?
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

filman.cc
ekino-tv.pl
Prognozy na Mundial - 01.06.2026 r.
Awatar użytkownika
mlodyperkez

dzieki mordini niech ci bozia w dzieciach wynagrodzi
svlv96

Post autor: svlv96 »

Byłem w kinie na tym filmie i serio bardzo fajna produkcja. Ciekawi bohaterowie, dość fajna historia, magik i Walden super postacie. Props
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

Wchodząc w temat spodziewałem się beki i czegoś na poziomie Vegi, zobaczyłem propsy to sprawdziłem i faktycznie dobre kino, dzięki ślizgawka za polecenie :exclaim: :exclaim:
Takie 8/10 można dać z czystym sumieniem :D Przyjemnie się oglądało, a na jakieś wady, które wytykali recenzenci typu to jak została pokazana Polska i że do końca nie widać tej przemiany, czy zbytnia prostota jeśli chodzi o głębię życia emocjonalnego bohaterów to przymknąłbym oko, trochę inny zamysł na ten film był, po prostu. Wchodząc do dobrej burgerowni nie oczekuję czegoś wyszukanego ;)
Obrazek
ocznik

Post autor: ocznik »

followup do hewry :bowdown:
Awatar użytkownika
Whtn

Post autor: Whtn »

Jak wyglądał ten followup?
I o jakim gangusie w końcu to jest, bo kawulski wspominał że to dość luźna biografia jakiegoś gangbangera
Rossi

Post autor: Rossi »

BENGAL pisze: 11 kwie 2020, 1:02 dobry film i pokazuje tu spoko pare rzeczy tam wiadomo zmienione to i owo kosmetycznie jak w beaty salonie i pare spraw przemilczanych ciii wiadomo specnaz czemu i powiem wam ja np wiem o kim to jest juz jak posluchacie wywiadow roznych mafinych wariatow polskich to rozkminicie ja podpowiem ze on sie nasiedzial w kryminale troche z dyche chyba no ale daje wywiady jest na wolce mowi jak bylo i nie jest baranem a w takim kurwa wywiadzie przewija takie cos ze on swoich ludzi np pytal czy dadza rade glowe zrobic i wiedzial z kim ma do czynienia i wiedzial ze np ten typ mu daje szmal ale niech lepiej zostanie przy tym co robi i wie za co idzie siedziec ze idzie 6tke za to albo 10 z grupa i po 5 wyjdzie to wiadomo ze sie nie rozjebie jak ktos kto kradl auta i nagle musial jechac papale zajebac dla kogos to wiadomo ze zajebie van damme jak mial 4 za auta miec a tu mu cwiara albo dozywka wisi
:lol: :lol:
Awatar użytkownika
mlodyperkez

nie no panowie szanujmy sie. tzn spoko kazdy ma swoj gust i inne kryteria oceniania, ale to jest naciagane 6/10 TOPS. tez sie troche nakrecilem po tej fali pozytywnych komentarzy (i moze to byl blad bo jakbym podchodzil bez jakichkolwiek oczekiwan to bym lepiej ocenil) ale to nadal jest chujowy poziom. to ze jest to lepsze od filmow vegi (a jest bo nie jest tak prostacki i durny jak filmy papryka) to imo nie oznacza ze odrazu to jest film na 8/10 (7.9 ocena na filmwebie woot).

scenariusz jak w wiekszosci polskich filmow pisany na kolanie, bohaterzy sa nijacy, aktorsko oprocz epizodu frycza (chociaz i tak bez podjazdu do kreacji ze slepnac od swiatel) i chabiora to tez tragedia (magik dla mnie fest chujowy aktor, schroeder nie ma co komentowac), soundtrack mimo ze kozacki to wkurwialo mnie ze w zasadzie miedzy kazda scena, co 5 min wchodzi jakis przerywnik muzyczny. no i przede wszystkim widac ze kawulski to zaden rezyser, chlop po prostu lubi kino, pewno sporo filmow w zyciu widzial i takie tez jest jego dzielo, bardzo odtworcze (caly film to w zasadzie przeniesiona na nasze realia historia opowiedziana w good fellas). mysle ze najlepsze slowo jakie oddaje ten film to POPRAWNY. 6/10 na zachete pozdrawiam wszystkich, sle usciski.
Awatar użytkownika
kon rafal

Post autor: kon rafal »

Whtn pisze: 14 kwie 2020, 12:09 Jak wyglądał ten followup?
Magik wypłaca plaskacza bodajże Waldenowi i dodaje
Spoiler
wielkie 5 dla Ciebie
a później
Spoiler
mówiłem nie rusz, prosiłem zostaw
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

Whtn pisze: 14 kwie 2020, 12:09 Jak wyglądał ten followup?
do tekstu Wazy jest w jednej scenie, jeśli celowo to what a time to be alive :cool: :cool:
Obrazek
MalinowyJogurt

Post autor: MalinowyJogurt »

Zastanawiałem się będąc chwilę po premierze w kinie czemu nie ma tutaj tematu o tym filmie.

Jak dla mnie produkcja bardzo dobra, w końcu coś z klimatem, czego nie ogląda się z zażenowaniem, film długi, ale nie nudzi, bardzo podobała mi się gra aktorka Waldena oraz smaczek w postaci Winiego grubaska.

Ktoś tam wyżej napisał o żarcie z "tylko nie mów nikomu" a to chyba było w tym horrorze z Wieniawą a nie tu
ODPOWIEDZ