Ja tak szczerze to wolałbym mieć dziś ciarki od słuchania Eldoki niż od tego co latało na naszych telefonach w czasach wczesno-gimnazjalnychmario995 pisze: ↑11 kwie 2020, 9:51Jakaś truskulowa trauma u Ciebie e-kolego?Truskul piękny nurt xD
No akurat od słuchania Eldoki to po latach można mieć ciarki wstydu ( każdy chyba ma w życiu okres takiego przeemocjonalizowania i przeintelektualizowania, albo w drugą stronę "ulicznictwa" xD )
Niemniej nie ma co się bać truskulu!Kasztany są i po jednej i po drugiej stronie barykady, a luzacki truskul bez napinki i na szeleszczących bitach idealny na chillout
![]()
Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
- KillerCroc
Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Oj tak, jak sobie przypomnę pierwsze rapy, które u mnie latały toKillerCroc pisze: ↑11 kwie 2020, 10:07 Ja tak szczerze to wolałbym mieć dziś ciarki od słuchania Eldoki niż od tego co latało na naszych telefonach w czasach wczesno-gimnazjalnych![]()
Musimy założyć temat w stylu - Czego słuchałeś X lat temu ( PLHH ) - wyczuwam kopalnię prawdziwych pereł hip-hopu
- Hyperborea
No nie wiem. Z Killaz Group na pewno nie wygrał ani nie zastopował ich kariery - jak już to ich wypromował, zwłaszcza Gurala. Poziom samych dissów też był lepszy u KG, ale pamiętam, że Peja się wtedy wahał, czy wypuścić swoją odpowiedź. Pojawił się ostatecznie "Znikający punkt", ale być może było nagrane coś jeszcze, coś dużo bardziej bezpośredniego, co nigdy nie ujrzało światła dziennego.KillerCroc pisze: ↑11 kwie 2020, 9:26 Podbijam w całości wypowiedzi na temat dissów Rycha i nie uważam je ani trochę za kontrowersyjne, nie przegrał żadnego beefu w którym brał udział a mało kiedy jego oponenci wyszli dobrze po zakończonych konfliktach. To jest niesamowite że on potrafił praktycznie sam zakończyć karierę Tedego na grube lata
Ciężko teraz brać beef z Liroyem na poważnie, ale też na pewno nie był wygrany przez stronę poznańską (chociaż zwrotka Faziego z "Anty" zawsze będzie legendarna
Z TDF-em też moim zdaniem nie wygrał wyraźnie, ale to był specyficzny beef, gdzie dwóch zawodników z mainstreamu dało w chuj kawałków grubo poniżej swoich możliwości, zwłaszcza Tede. A niektórzy uważają Jacka za zajebistego bitewnego MC
Nie ma jednej odpowiedzi na to, jak ma wyglądać beef czy diss. Zawsze chodzi o przewagę jednej strony nad drugą. Można spokojnie wygrać beef napierdalając błyskotliwymi panczami i wyśmiewając przeciwnika i można oczywiście wygrać jechaniem po bandzie, wyzwiskami i wyciąganiem brudów. Zależy z kim się walczy i w jakim kontekście. Ciekawym beefem było starcie Piha z Dużym Pe, gdzie obie strony reprezentowały totalnie inne podejście i dały naprawdę porządne dissy na siebie. Dla mnie to wciąż najlepszy beef w PL rapie.Whtn pisze: ↑11 kwie 2020, 9:18 No Ryszard w trybie bitewnym te parę lat temu to okropny skurwiel, zero jakichkolwiek hamulców i myślenia biznesowego przy pisaniu dissow, wypierdalał wszystko co leżało mu na sercu i nakurwiał te dissy jak z karabinu. Szkoda tylko, że w poldonie większość słuchaczy i tak uważa, że dobry diss = sznurek panczy jak na jakimś wbw XD
Też sądzę że jest nagrany diss i to może nie jeden na killzaz group, zajebiście byłoby posłuchać
- Moltisanti
Tez mnie wkurwiał ten etap na podniecanie się inteligenckim rapem i jechanie rycha dla zasady. Ten 10 minutowy diss na Parias do dzisiaj sobie odpalam, Pelson został tam rozczłonkowany 
Nie od dziś wiadomo że tydzień bez peja - wszystko na mój koszt to tydzień stracony
- scam_sakawa
Niby dlaczego? Taka 27 imo bynajmniej nie jest przeintelektualizowaną płytą, a czystym hip-hopem, który po dziś dzień bangla mi w słuchawkach.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Może to było lekkie generalizowanie z mojej strony, bo sam bardzo szanuję Eldokę, ale jak sobie pomyślę jaką fazę można podłapać mając te 13-15 lat gdy się trafi na jego płyty ( wiesz takie nagle przekonanie, że się słucha czegoś co jest wyżej, że rap to poezja itp ) to potem po latach jak się zmienia state od mind jest taki stan delikatnego zażenowania, nie Eldoką, ale tym jaki się miało do tej muzyki stosunek, że się ją przyjmowało tak na sztywno [mention]cyniu[/mention]
- scam_sakawa
A to jak najbardziej, zgadzam się z tym ziomeczku.
Po latach, odrzucając to poczucie wyższości ze względu na właśnie poetyckość, spoko mi się słucha płyt Leszka. Światła miasta po dziś dzień potrafią mnie zainspirować przy gorszym nastroju, a 27, Zapiski z 1001 nocy i Eternia również są idealnym tłem do samotnych spacerów z muzyką na uszach.
Pozdro!
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
- Hyperborea
A propos Eldoki, to po latach dużo lepiej słucha mi się "EP+" niż "Świateł miasta". Absolutnie nie mówię, że "Światła" są gorszą płytą, bo obiektywnie patrząc były dużo lepsze, ale bity jednak bardziej "stopowały" raperów i trzymały ich w ryzach, nie dając im się rozwinąć. Ich umiejętności i tak były - nie oszukujmy się - dość ograniczone, ale na "EP+" Eldoka wiele razy fajnie płynął (jak na tamte lata), a Juzek potrafił pojechać agresywnie. "Światła" to tylko refleksyjny hip-hop, zajebiście wyprodukowany, ale rapowo po latach ciężkostrawny. Brakuje mi tam kawałków w stylu "Dali" albo "CHCWD".
Oczywiście, dwie pierwsze płyty Grammatika i tak były o niebo lepsze niż ukochane przez Leszka "CKCUA". Piszę to w pełni subiektywnie
Oczywiście, dwie pierwsze płyty Grammatika i tak były o niebo lepsze niż ukochane przez Leszka "CKCUA". Piszę to w pełni subiektywnie
Z całym szacunkiem do Peji, ale w beefie to Killazi go zjedli. Jedynie zwrotki Rafiego i Koniego nie były potrzebne.
cyniu pisze:Niby dlaczego? Taka 27 imo bynajmniej nie jest przeintelektualizowaną płytą, a czystym hip-hopem, który po dziś dzień bangla mi w słuchawkach.
Zgadzam się w 100% - jak zawsze miałem alergię na przeintelektualizowane pierdolenie Eldoki i nawet tak wychwalane w 2006 CKCUA mi nie podeszło (byłem wkurwiony wtedy, bo kupiłem fizyka, by po latach gratulować sobie zakupu opychając go na Allegro z siedmiokrotna przebitka
- Moltisanti
Z takich niepopularnych opinii to jeszcze beka z podniecania sie charyzmą raperów. Zawsze jak ktoś jara się charyzmą jakiegoś rapera to wizualizuję sobie jak ta osoba ochoczo bierze pyrtka owego charyzmatycznego samca alfa do ust.
przejebane ziomus moze jestes pedalem podswiadomie ze myslisz w kolko o tym jak typy sobie opierdalaja preta ale walcz z tym dupeczke se znajdz i nie sluchaj rapu charyzmatycznego to bedzie dobrze
swiry jak cos ale ogladalem bulleta znowu i mi sie odrazu ta scena przypomniala jak bullet przewija temu latino ze ziomus moze pedalem jestes a on potem dwie cipy rucha na zmywaku w kuchni w knajpie jak bullet zaprawia nozem leszczy w kiblu
Zaorane w pizdu
Charyzma w rapie to podstawa. Raper bez charyzmy to wydmuszka
- scam_sakawa
Jimson i Laik to nudni raperzy, pomimo wielu prób nigdy nie przesłuchałem żadnej płyty od nich w całości.
Dobrze że eldo27 ciągle na słuchawkach w takim wypadku