Wizjonerstwo w polskim rapie
- oKulTywowany
Re: Wizjonerstwo w polskim rapie
Trzeci Wymiar i wizjonerstwo na technike , przyśpieszenia oraz pustą bragge
This page is no longer available.
Trochę posiłkuję/inspiruje się artykulem, który widziałem już pewnie pare lat temu.
Uważam, że Gural wniósł dużo nowych rzeczy.
Pierwsza telewizja internetowa (FTR), łączenie słowiańskich brzmień z rapem (DGE/Matheo), rozwinięcie sceny mixtapowej (Tede też).
Nie wiem czy przed Magnum Ignotum ktoś tak mocno inspirował się dziełami sztuki z kategorii chociażby malarstwa.
Uważam, że Tede wprowadził dużo nowości na scene.
Generalnie w obu przypadkach mogę się mylić bo sceny PL raczej nie śledzę mocno ale wracając do Tedego to wspomniane już wydawanie mixtapów, tematyka melanżowa czy rapowanie o butach. Do tego jedna z pierwszych wytwórni HH w PL (w sensie przejście na swoje), akcja z Samsungiem z bodajże 2006.
Jak gdzies się minąłem z prawdą to poprawcie.
Uważam, że Gural wniósł dużo nowych rzeczy.
Pierwsza telewizja internetowa (FTR), łączenie słowiańskich brzmień z rapem (DGE/Matheo), rozwinięcie sceny mixtapowej (Tede też).
Nie wiem czy przed Magnum Ignotum ktoś tak mocno inspirował się dziełami sztuki z kategorii chociażby malarstwa.
Uważam, że Tede wprowadził dużo nowości na scene.
Generalnie w obu przypadkach mogę się mylić bo sceny PL raczej nie śledzę mocno ale wracając do Tedego to wspomniane już wydawanie mixtapów, tematyka melanżowa czy rapowanie o butach. Do tego jedna z pierwszych wytwórni HH w PL (w sensie przejście na swoje), akcja z Samsungiem z bodajże 2006.
Jak gdzies się minąłem z prawdą to poprawcie.
Czy Szpaku przewidział wydarzenia z udziałem Soboty FLOOO już w 2018 roku w kawałku Alicja?
FLOOO wystąpił w tym czasie w filmie u Vegi, a Młody Simba nawija
Wciąż mam bekę (ściero!), jaki z ciebie prawilniak
Obok starego w aucie, tak wozisz się po winklach
Nowa Alicja w krainie bólu nędzy
Na czerwonym dywanie się lansują konfidenci
Stary w aucie to być może nawiązanie do przyjemnego grubaska ze Szczecina, który jeszcze wtedy był starszym kolegą FLOO.
Normalnie zapytałbym co na to Paluch, ale tym razem wypada zapytać - co na to [mention]Tracz[/mention]?
Stary w aucie to być może nawiązanie do przyjemnego grubaska ze Szczecina, który jeszcze wtedy był starszym kolegą FLOO.
Normalnie zapytałbym co na to Paluch, ale tym razem wypada zapytać - co na to [mention]Tracz[/mention]?
wjeżdża największy kaliber, twoja ekipa koliber
Dzięki za wspomnienie o mnie ziomalu. Wydaje mi się że trochę nadinterpretacja ale kto wie.loco pisze: ↑02 kwie 2020, 15:39 Czy Szpaku przewidział wydarzenia z udziałem Soboty FLOOO już w 2018 roku w kawałku Alicja?
Stary w aucie to być może nawiązanie do Winiego, który był wówczas starszym kolegą FLOO.
#BOR4LIFE
może Syny?
[Zwrotka 1: Sentino]
Nie masz hajsu dla mnie, to się pierdol
Nie masz hajsu dla mnie, to się pierdol
Sentino - Tatuażyk
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
Szybki Szmal z niuskulowa plyta w 2005 dosc mocno wyprzedzili scene.
Pierdolicie głupoty. Cruz, Kidd (szczególnie na projekcie ddekombinacji) - to oni wyprzedzili rap wznosząc go na wyżyny.
[mention]daveyo[/mention] pewnie powie, że Mezo i Liber to wizjonerzy, no i Margaret.
[mention]przedszkolanek[/mention] to ukształtowało grę rap:
[mention]daveyo[/mention] pewnie powie, że Mezo i Liber to wizjonerzy, no i Margaret.
[mention]przedszkolanek[/mention] to ukształtowało grę rap:
Spoiler
Jakby Cruz i Kidd decydowali jaki ma być rap, to byłby on zajebisty, no a jest jak jest niestety xd W ogóle to się nie rozwinęło przecież
cztery żubry i dwie kurwy
- The Bitch Fucker
Mało kto wie że nie było by SBM Label bez Palucha bo to on promował tych dwóch hipokrytów.
#BOR4LIFE
Dokładnie tak, jak ktoś nie wierzy to niech odpali kawałek "Baus" (albo całą Hardkorową Komercję) a potem sprawdzi, z którego jest roku
Poza tym Eis i jego swagowe przewózki.
Tylko jedno "ale". Czy to na pewno wizjonerstwo? Czy po prostu zajawka i formuła rapu, która nie trafiła w swoje czasy
Siemano, stolica WWA, a nie Waszyngton,
Jeśli chodzi o hajs jestem je**ną maszynką
Jeśli chodzi o hajs jestem je**ną maszynką
-
rubinstein
bardzo szanuje obu skwerowiczow, ale nigdy nie byli oni wizjonerami. byli poza rapem troche. jesli mieli na kogos wplyw, to nie wiem, moze na mlodego pi. moze kidd na cruza. tyle.Finn pisze: ↑06 kwie 2020, 1:41 Pierdolicie głupoty. Cruz, Kidd (szczególnie na projekcie ddekombinacji) - to oni wyprzedzili rap wznosząc go na wyżyny.
[mention]przedszkolanek[/mention] to ukształtowało grę rap:Spoiler
Wolałem tego nie widzieć, jeszcze mniej lubię Palucha teraz.
Belmondo, Hewra, Rogal, Brx, Taco, Tede, tonciu emo rap 2.0
Quebo z powodu wymienionego przez Tracza.
baqlashan pisze: przyszedł belmondo i każdy wybraniec od razu skminił że on obiektywnie jest najlepszy, nie widzisz to znaczy że nie doznałeś wizji, nie jesteś po prostu wrażliwy na tak subtelnie tętniące zajebistością i ogładą piękno
- gonny_trebor
- Moderator
skwer zainspirował pokolenie młodych przećpanych wrocławian typu osa i michał wojtek, czasem jak się zabłądzi w komentarze na yt widać ich wpisyrubinstein pisze: ↑06 kwie 2020, 10:12bardzo szanuje obu skwerowiczow, ale nigdy nie byli oni wizjonerami. byli poza rapem troche. jesli mieli na kogos wplyw, to nie wiem, moze na mlodego pi. moze kidd na cruza. tyle.Finn pisze: ↑06 kwie 2020, 1:41 Pierdolicie głupoty. Cruz, Kidd (szczególnie na projekcie ddekombinacji) - to oni wyprzedzili rap wznosząc go na wyżyny.
[mention]przedszkolanek[/mention] to ukształtowało grę rap:Spoiler
ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #108 - Sampel
Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo - pożywieniem
>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo - pożywieniem
>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
-
rubinstein
no zainspirowal to chyba zbyt mocne slowo. zwyczajnie sie jarali, moze tyle.
Kaz Bałagane to najwiekszy wizjoner. Pierwszy w Polsce rap i dodatkowo wymyślił język którym gadasz z kolegami
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
cała ekipa która zdominowała 2016 - hewramabyn, kazek, gm2l z sentino na czele
rap kiełas prod. kiełas