Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

MalinowyJogurt

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: MalinowyJogurt »

Też jestem zdania, że teraz na forum jest wyższa świadomość społeczna, że każdy z nas jest inny i ma inny gust muzyczny, dla jednego spoko, dla drugiego chujowy, ale można w końcu o tym podyskutować, jeden lubi Żabsona, drugi Bonsona, trzeci Ostrego a czwarty Zbuka :lol: ale w końcu opinie zaczynają być podpierane jakimikolwiek argumentami. Ja mimo, że rapu słucham świadomie jako jedynego wyboru od jakiegoś 2006 roku, miałem wtedy 11 lat, ale już wiedziałem, że tylko taki typ muzyki mi się podoba to np Jimsona poznałem dopiero na forumku, a połowa moich znajomych co lubią rap nawet nie wie kto to jest, a kiedyś na forum byłoby to nie do pomyślenia i by powiedzieli, że jesteś debil bo jak możesz nie znać króla którego zna elitarne grono tysiąca osób w Polsce. Byłem w gimnazjum to słuchałem Rycha, Chady, Hemp Gru, WWO, Donguralesko gdzie teraz to jest beka, ale ich muzyka miała na mnie większy wpływ i była dla mnie wtedy bardziej słuchalna niż Laik czy Jimson i wiem, że ma tak bardzo dużo osób, ale mało kto się przyzna, bo przecież wiadomo, że nikt tu w wieku 14 lat nie słuchał Firmy, Chady czy HG tylko podziemnych krążków z winyli
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Nie no, był czas na ślizgu że było w chuj ruchu i mówienie o złotych czasach dzisiaj gdzie tematy kończą się na pięciu postach to nie bardzo halo. Same plebiscyty i podsumki to były wydarzenia. Do tego od zbója klasycznych rozkmin jak Seniory za fity, albo portfelo zegarek albo 300 klasycznych wg Digitala gdzie imo formą w jakiej chlopak był rozjebal wszystko. Do tego naprawde charakterne dyskusje i wymiany zdań na temat tego po co tu jestem czyli dział niżej. Tutaj tego nie ma. Generyczne wrzucanie wszystkiego co nowe kończy się jak już pisałem... pięcioma zachowawczymi postami. Nie chce wysuwać za daleko idących wniosków ale imo troche to wina kondycji tej muzyki.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
Tracz
Zbanowany

Post autor: Tracz »

Nie wina kondycji muzyki tylko wina młodzieży wychowanej na social media dawniej człowiek posiadał kulturę dyskusji na forum a dzisiaj nikomu nie chce się czytać nikomu nie chce się pisać dlaczego wszelkie fora umierają? Głowy się otworzyły ale przeciąg jest i myśli wylatują ot co
#BOR4LIFE
Awatar użytkownika
Addicted

Post autor: Addicted »

[mention]jogi[/mention]

Nawet nie trochę, a wydaje mi się, że bardzo wina muzyki. Wszystko stało się kopią kopii. Oczywiście, że kiedyś pewnie też tak było, ale w 2005 roku nie każdy mógł robić bity na najchujowszym kompie, bo nie potrafił/nie miał się skąd nauczyć/zajebać programu/obejrzeć tutorialu/nie było takiego hajpu na rap, który aktualnie stał się po prostu maszynką do robienia kasy, skoro nawet youtuberzy mogą to robić i nagle napierdalać milionami wyświetleń... Teraz możesz zrobić płytę na chociażby iPhonie jak się uprzesz.
MalinowyJogurt

Tracz pisze: 31 mar 2020, 21:17 Nie wina kondycji muzyki tylko wina młodzieży wychowanej na social media dawniej człowiek posiadał kulturę dyskusji na forum a dzisiaj nikomu nie chce się czytać nikomu nie chce się pisać dlaczego wszelkie fora umierają? Głowy się otworzyły ale przeciąg jest i myśli wylatują ot co
No to już zrobię offtop, ale to że fora umierają to jest jakaś tragedia, obecnie wszystko dzieje się na grupkach na fb a weź tam coś wyszukaj w zalewie tego szamba, często też grupki to są miejsca od wzajemnego lizania się po wirtualnych kutasach i jak na grupce danego rapera/drużyny cokolwiek złego napiszesz to już masz bana, zero dyskusji a każda krytyka nawet konstruktywna to hejt
Awatar użytkownika
JoeyJoeJoe

Post autor: JoeyJoeJoe »

^grupy raperów to rzeczywiście nie miejsce na dyskusje aczkolwiek są grupki na facebooku gdzie ludzie coś sobą reprezentują
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

MalinowyJogurt pisze: 31 mar 2020, 21:40 Nie wina kondycji muzyki
muzyki też. Nie wywołuje dyskusji i zamieszania bo nie prowokuje do tego by dyskutować.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
Addicted

Poza tym te grupki na fb są chujowe po prostu... Tego można używać chyba jedynie jak masz fure i potrzebujesz pomocy mądrzejszych głów, co jeżdzą jedną furą 15 lat i potrafią po odgłosie silnika stwierdzić, ze zalałeś chujowy olej do fury. Zdecydowanie lepsze są właśnie normalne fora. Troche offtop wyszedł, ale no.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

jogi, co to zagranicznego to się zgodzę, w złotych czasach jak sieah się kłócił z chojnym przez kilka stron to było super widowisko, tego tutaj rzeczywiście brakuje (zresztą widać po liczbie głosów w plebiscycie), ale w PLHH imo jest lepiej niż kiedykolwiek, naprawdę sporo mamy fajnych wymian i takich z szacunkiem dla drugiej strony, gdzie często na SLG od razu było jechane. Czasami robię research w starych tematach, no i nie powiedziałbym, że było tam mnóstwo jakichś ultra głębokich dyskusji.

Inna sprawa, że teraz raczej nie ma rozmów dot. rozkminiania linijek, co tam napędzało dyskusje. Po pierwsze dlatego, że raperzy mniej kombinują, po drugie dlatego, że wszystko z automatu trafia na geniusa, a potem łatwo to wszystko samemu zgooglować.

Chociaż zgoda z tym, że wrzucanie linków do poszczególnych kawałków tylko po to, by je wrzucić, bez jakiegoś własnego komentarza ani zachęty do dyskusji tylko zaśmieca forum, a nie jest wartością dodaną.
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
Addicted

[mention]Jose[/mention]

Chciałem się tylko odnieść do tych linków wrzucanych w temat. Nie każdy siedzi na fb/ig 24/7 przez co łatwo przeoczyć jakąś premierę, która akurat jest warta uwagi. Niejednokrotnie dzięki temu dowiedziałem się, że nadciąga jakieś nowe CD, albo że wjechał jakiś luźny track.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

No tak, dla mnie też ślizgawka jest pierwszym źródłem dowiadywania się o kawałkach, niemniej nie jest to do prowokujące do dyskusji, w idealnym świecie wpadłaby do tego jakiś komentarz fana czy hejtera, ale też kminię, że nikomu nie chce rozkładać pojedynczych kawałków na czynniki pierwsze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

jak na agonię for dyskusyjnych ślgwk trzyma się naprawdę dobrze i uważam że porównywanie ślizgu z okresu gdzie fora stały twardo jest niesprawiedliwe- przecież nawet rok przed powstaniem ślizgawki było w chuj prośb do kagłupa żeby otworzył rejestrację bo wieje chujem i nikt o niczym nie gada.
Kurwa ja pierwsze forum co trafiłem to było forum shaman king jak miałem 13 lat i dyskutowałem o tej bajce plus innych rzeczach z całą masą innych podobnie wiekiem dziwne uczucie, ale wtedy miałeś fora od wszystkiego.
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Tym razem zgadzam się z postem użytkownika [mention]Tracz[/mention], a co do tego co napisał [mention]Jose[/mention] to mnie nie irytuje wrzucanie nowych kawałków danego artysty, a zakładanie tematu o płycie z przeszłości z okładką, tracklistą i odsłuchem Spotify, ale bez nawet 1 zdania od siebie.

A i oczywiście fora>grupki FB, tych 2 Google nie indeksuje. Powodzenia ze znalezieniem czegoś po przykładowo roku.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
MalinowyJogurt

A na forach teraz najczęściej przez brak aktywności ujrzysz to
Obrazek

Dodatkową przewagą forum jest względna anonimowość.

A co do tematu nie wiem czy to kontrowersja czy nie, ale dla mnie grupa Trzeci Wymiar z tymi śmiesznymi przyśpieszeniami i sileniem się na jak największą ilośc rymów zawsze była asłuchalna
Awatar użytkownika
Addicted

Niektórzy np. Diho, jarają się jak zapierdolą najbardziej przypałowe i głupie wersy jakie się da, inni kiedyś napierdalali multum rymów, co zrobisz jak nic nie zrobisz
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

[mention]MalinowyJogurt[/mention], to ja tak mam z Guralem, no nie mogę po prostu typa słuchać. Rym po to, żeby się rymowało i elo. Raz sobie wszedłem na geniusa i klikałem kolejne teksty Gurala, co chłop za farmazony pierdoli to szkoda gadać :lol:

Chociaż na ślizgawce to może być całkiem popularna opinia
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Addicted pisze: 31 mar 2020, 20:05 To najzwyczajniej w świecie przesuwanie się ze skrajności w skrajność. Chociaż jak wspomniałem, nie ukrywam, że bliżej mi do slg state of mind, niż aktualnego podejścia, że żabson jest full zajebistym mc
W sensie, propsowanie żabsona i uważanie go za zajebistego MC to jest jakaś skrajność? Bo nie wiem czy do końca kumam. A co do young multich i innych tego typu łaków to nie widzę po forumie żeby specjalnie walił pod nich konia.
aleksy pisze: 31 mar 2020, 20:05 dogadasz się normalnie ze wszystkimi, propsuje się użytkowników, którzy umieją dyskutować i szanują się nawzajem, a kiedyś to kurwa jakiś alien dostawał propsy, bo obrażał każdego kto nie pasuje do swojego idealnego obrazu, dziś jest miejsce na różne opinie i różnych ludzi
dokładnie, i wynika to moim zdaniem po prostu ze zmiany gwardii - stary beton został rozkruszony, bo przyszli wreszcie charakterni i charyzmatyczni ludzie którzy byli w stanie bronić swojego zdania z poziomu racjonalizmu, burząc tym samym stary, utarty kanon, ponad który mało kto się wychylał

Już pod koniec SLG zaczęło być w miarę ludzko, a ślizgawka ten proces dokończyła
zemsta1kadluba pisze: 31 mar 2020, 20:18 mogę się założyć że w kurwę ludzi propsowało niektóre rzeczy tylko dlatego że tak wypadało, a po latach nawet nie pamiętają tych nut, bo nigdy tak naprawdę im się nie podobały
otóż to, permanentna pogarda dla takich samców beta, którzy nie mają własnego zdania i tylko przytakują kilku tuzom aby dalej uchodzić za członków stada
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

Post autor: horrypaz »

najlepsze forum o rapie to był dział O MUZYCE na h-h.pl później jak wycwelili juzka, freon pokrzyczał na siebie z maxem i sieahem, a seba sprzedał to farfoclowi bodajże, to większość polazła na ślizg.
będzie w sercu nadal.
Awatar użytkownika
scarz

Post autor: scarz »

Horry pisze:najlepsze forum o rapie to był dział O MUZYCE na h-h.pl później jak wycwelili juzka, freon pokrzyczał na siebie z maxem i sieahem, a seba sprzedał to farfoclowi bodajże, to większość polazła na ślizg.
będzie w sercu nadal.
+1 za przypomnienie forumka, choć to miejsce do dyskutowania o muzyce nadawało się najpóźniej do 2008, potem na Loosnych już było więcej sensownych userow.

Żeby nie było offtopu - Chleb i Miód Kazka to naprawdę dobra płyta i gdyby nie chujowe featy i jej przesadzona długość mogłaby się nawet w jakimś top 5 znaleźć. Jej problem to fakt, że wyszła po rewelacyjnym Narkopopie i nie wytrzymywała z nim porównania. Wróciłem sobie ostatnia do CiM i jestem zdziwiony, że tak dobrze mi to teraz wchodzi, mimo że po premierze byłem trochę rozczarowany.
Awatar użytkownika
vampmoney

Post autor: vampmoney »

Szamz to najbardziej stylowy raper w Polsce
a obecnie najbardziej stylowy producent (no dobra jeszcze Kuba O ale on to bardziej producent wykonawczy bo tworzy całą hewre)
ODPOWIEDZ