PRO8L3M - Art Brut 2 (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
sharezza

Re: PRO8L3M - Art Brut 2 (2020)

Post autor: sharezza »

Zacznę od porównania do Art bruta jedynki, która jest absolutnie najlepszą płytą Pro8l3mu, a jej sequel niestety nie jest nawet w 1/10 tak dobry jak wspomniany klasyk z 2014 roku. O ile klimat oddany przez bity steeza i świetne sample na prawdę dają radę, tak nawijka oskara (która swoją drogą nie siedzi mi od widma, czyli ich zdecydowanie najsłabszej płyty, poza jakimiś wyjątkami pojedynczymi) jest niestety jakaś miałka i bezcharakterna w przeciwieństwie do "jedynki". Brakuje tego brudu na majku i może większej arogancji w tekstach(?). Są oczywiście dobre tracki na tej płycie bez podziału na bit czy nawijke, po prostu dobre, i są to na pewno Koło fortuny, Przebój nocy, Noc, Zadzwoń do mnie, Szansa na sukces(!), Bagaże. Problem w nowym pro8l3mie (hehe) leży w tym, że jak odpale pierwszego Art bruta to on leci od początku do końca i może tak śmigać na "ripicie" przez cały dzień, a w Art brucie 2 nie ma to miejsca, bo materiał jest męczący i chwilami nudny przez swój nierówny poziom pomiędzy trackami.
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Noc absolutnie najlepszym numerem. Nawiązuje do najlepszych czasów P83
Awatar użytkownika
Wiewior

Post autor: Wiewior »

Jak usłyszałem, że kolejną płytą będzie kontynuacja Art Brut to miałem wielkie oczekiwania, które malały z każdym kolejnym singlem, a które zmalały praktycznie do zera po przeczytaniu postów na forumku.
Album jest beznadziejny jako kontynuacja AB, a jakby nie traktować go jako sequel to jest po prostu słaby. Będąc na Przeboju Nocy miałem ochotę to wyłączyć w cholerę bo był tak nudny. Po tym kawałku następuje jasny punkt tej płyty czyli "Noc", jedyny utwór, który mógłby znaleźć się na AB1 i jedyny mający repeat value, szkoda tylko, że trwa 2 minuty. Potem jest równia pochyła, utwory zlewają się w całość, nawet nie zauważałem jak się zmieniają. W międzyczasie jest jeszcze "Szansa na sukces" z tą chujową wyliczanką. Oskar niech już przestanie w końcu śpiewać, "ja jąąąąąąą" albo to darcie mordy na siłę na koniec "BMK", ja pierdole. Nie utkwiła mi chyba żadna dobra linijka w głowie z całego albumu, niestety to chujowo śpiewanie słyszę do teraz. Do tego ten sampel z "Wandy i Bandy", nie wiem co oni z tym zrobili, że to tak dziwnie brzmi.
Żałuję tylko, że dałem się na to wszystko nabrać jak dziecko, kupiłem preorder, którego nawet nikomu nie sprzedam bo poszło ich 22k i nikt tego ode mnie nie kupi. Za namową ziomka kupiłem też bilety na koncert, których za to nie mogę sprzedać, bo już mu obiecałem, że pójdziemy, a ja będę stał jak ciul i robił dobrą minę do złej gry.
Mam nadzieję, że forumek będzie mądrzejszy niż rok temu i nie będzie głosował na ten album (rapera, producenta) w ślizgerach jak na "Widmo".
Awatar użytkownika
Kosmokwak

Post autor: Kosmokwak »

Oskar ciągnie problem w dół. Kolejna płyta na to samo kopyto.Z kolei bity Steeza magia.
Awatar użytkownika
The Bitch Fucker

Post autor: The Bitch Fucker »

Płyta taka sama jak dwie poprzednie. Ze dwa kawałki zapadły mi w pamięć, reszta wpadła jednym uchem, wypadła drugim. Po Hacked by ghost równia pochyła w dół. Niestety, specyficzny styl, który na początku był czymś fajnym i świeżym okazał się być pułapką, z której nie potrafią wyjść. Wciąż to samo, tak samo, o tym samym.
Awatar użytkownika
Diavolo

Post autor: Diavolo »

Oskar musi znowu zacząć walić wódę :dunno:
[Zwrotka 1: Sentino]
Nie masz hajsu dla mnie, to się pierdol
edenmar

Post autor: edenmar »

Przesadzacie. Oczywiście, oceniając to przez pryzmat pierwszego Art Brutu, można marudzić, że kiedyś to było, teraz to nie ma, ale i tak jest to najlepszy album Problemu od dawna. Na pewno co najmniej kilka kawałków mogłoby się spokojnie pojawić na pierwszej części i byłyby dziś klasykami, a tak będą tylko tymi kawałkami z gorszego Art Brutu. Nie jestem fanem sequeli, bo one praktycznie nigdy nie wytrzymują porównań z oryginałami, natomiast odcinaniem kuponów bym tego nie nazwał. Przyzwoita kontynuacja w klimacie pierwszej części. "Skrable" zapowiadały coś znacznie gorszego.
Awatar użytkownika
integro06

Post autor: integro06 »

Się opisałem to mnie wylogowało zanim dodałem posta. Krótko mogła być mocna epka, wyszła po prostu tylko dobra płyta i średni pro8l3m. Dla mnie niestety najsłabsza ich płyta.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2020, 18:19 przez integro06, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michau

Post autor: Michau »

Bengal wyjaśnił przecież, jedynka była nagrana 6 lat temu, życie od tamtego czasu im się zmieniło i to nie będzie taki sam brudny materiał i raczej już takiego nie nagrają. Tak samo Kaz nie nagra drugiego takiego Lot022 czy Scib bo kurwa już nie żyje na zrywie. A Art Brut 2 i tak mi fajnie siadło i nie przestaje słuchać. ;)
daveyo

Post autor: daveyo »

Wiewior pisze: 07 mar 2020, 14:23 Żałuję tylko, że dałem się na to wszystko nabrać jak dziecko, kupiłem preorder, którego nawet nikomu nie sprzedam bo poszło ich 22k i nikt tego ode mnie nie kupi. Za namową ziomka kupiłem też bilety na koncert, których za to nie mogę sprzedać, bo już mu obiecałem
Ten jaki biznesmen wszystko by sprzedawał :lol:
pociejyo

Post autor: pociejyo »

Teraz sobie zapuściłem art brut dla porównania i kurwa jednak to jest przepaść. Wokal Oskara teraz brzmi jakby na siłę wygładzony, nwm o co chodzi, może za mało wódy pije. Do tego tekstowo to jak się odpali taki księżycowy krok albo pan Bóg twój a potem szansę na sukces to się przykro robi.
Awatar użytkownika
meeron

Post autor: meeron »

Jestem ciekawy, jak by ta płyta wygladała jako mixtejp, czyli bez patrzenia na prawa autorskie w samplach.
Awatar użytkownika
loco

Post autor: loco »

może ze cztery dobre numery na szesnaście, więc nie ma po co wracać. jedynie pojedyncze numery do playlisty i nara
wjeżdża największy kaliber, twoja ekipa koliber
Awatar użytkownika
integro06

Post autor: integro06 »

"Księżycowy krok" to sztos przeokrutny, moja topka ich kawałków. Brakuje tu takich kombinacji, albo chociaż przeplatanych refrenów jakie były na jedynce. Tu mam wrażenie jakby były niektóre na siłę, bez większego związku z resztą numeru, jak np. w "Przebój nocy", gdzie wydaje mi się można by było na podstawie tego zrobić bardzo dobry banger. W tej formie mi niestety ten numer nie wszedł. Zresztą po pierwszym przesłuchaniu, pomijając parę wyjątków jakieś to nijakie, nie wbiło się tak jak w przypadku reszty ich wydawnictw, warstwa muzyczna całkiem mi się rozmyła, mało co zapamiętałem. Rozumiem, że to pewnie wina praw autorskich i gdyby było wydane jako nielegal, mogło by wyjść lepiej, odważniej by skorzystali z różnych patentów, choć pewnie przy ich obecnej rozpoznawalności mogły by i tak wyniknąć jakieś problemy, ale też chyba po prostu jakiś słaby dobór sampli przez Steeza, bo praktycznie brak tu jakiś charakterystycznych bitów, albo mi tak nie podeszły do końca. Po prostu brakuje mi tego czegoś, potencjał nie do końca wykorzystany. Nie tyczy się to wszystkiego, ale dużej części. Taki odbiór póki co. Gdybym nie był taki sajko to pewnie była by to dla mnie płyta na raz i wracał do konkretnych paru kawałków, ale dam jej jeszcze szansę, później dla odmiany naskrobę też coś o pozytywach, bo mimo wszystko też jest o czym.
Awatar użytkownika
Hytry Wałek

Post autor: Hytry Wałek »

Przesłuchałem raz ten album... w sumie to jeszcze lecą Skrable... i rzeczywiście, jest kilka naprawdę fajnych numerów. Stilo Oskara mocno wygładzone/ugrzecznione - tylko szkoda, że tak przez całą płytę. Jakoś te jego historyjki mnie nie porywają na tej płycie. Za to chętnie bym posłuchał instrumentalnej wersji AB2.
No cat can match me... I'm passing fastly. Who's half as nasty?
Awatar użytkownika
Groszek

Post autor: Groszek »

Jedziecie po oskarze jakby steez dal jakieś super bity :what: oboje używają generatora i nie raz im cos fajnego l wyjdzie
Wszystko jest kawałem oraz żartem
Wszystko już widziałem, co potrzebneXD
Nedvved

Post autor: Nedvved »

integro06 pisze: 07 mar 2020, 18:15 . Rozumiem, że to pewnie wina praw autorskich i gdyby było wydane jako nielegal, mogło by wyjść lepiej, odważniej by skorzystali z różnych patentów, choć pewnie przy ich obecnej rozpoznawalności mogły by i tak wyniknąć jakieś problemy.
Ale takie pro8l3my z prawami zostały opisane gdzieś przez Oskara i Steeza czy są to forumowe domysły? Prawdę mówiąc nie sądzę żeby mieli jakieś większe problemy będąc totalnie w mainstreamie.
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

Ubolewam jak czytam komentarze że chłopakom życie się zmieniło i to rzutuje na materiał. Bo ja właśnie zawsze się jarałem tym jak bardzo ich sukces nie przekłada sie na muzykę. Oskar nigdy nie nawinął rapu o rapie, zero tandetnej przewózki, odniesień do obecnego stanu materialnego, wszystko co robił to była narracja i ja nie dopuszczam opcji że to się zmieni. Bo to trochę tak jakby następna książka o Grze o Tron miała być inna z tego względu że Martinowi zmienił się status :confused:
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
dms

Post autor: dms »

Nedvved pisze: 07 mar 2020, 19:10
integro06 pisze: 07 mar 2020, 18:15 . Rozumiem, że to pewnie wina praw autorskich i gdyby było wydane jako nielegal, mogło by wyjść lepiej, odważniej by skorzystali z różnych patentów, choć pewnie przy ich obecnej rozpoznawalności mogły by i tak wyniknąć jakieś problemy.
Ale takie pro8l3my z prawami zostały opisane gdzieś przez Oskara i Steeza czy są to forumowe domysły? Prawdę mówiąc nie sądzę żeby mieli jakieś większe problemy będąc totalnie w mainstreamie.
No przecieź im są wyżej tym na mniej mogą sobie pozwolić w nielegalach. Muszą wszystkie sample poczyścić.
Dla mnie oczywiście AB2<<<<AB, ale jedynka to jest jedna z najlepszych płyt w polskiej muzyce więc to wcale nie jest duża ujma. Wspomniany tutaj Księżycowy Krok jest nie do powtórzenia już nigdy i przez nikogo.

Jestem fanem sampla z przeboju nocy, super to się komponuje z trackiem.
Awatar użytkownika
BENGAL

Post autor: BENGAL »

bo kurwa temate na temat tematycznie jest taki ze on nawija w art brut 2 o tym co bylo i za czym teskni i to brzmi kurwa hujowo przez pryzmat tego ze on to przedstawia najbardziej pozytywnie jak tylko moze bo to jest sliniejsze od niego chlopa kurwa opetalo jak golema mania pierscienia ale to przez to ze pisalem ze on kurwa w koncu sie uwolnil i teskni za tym co go stworzylo a dlaczego tu dal tak slabo?? bo na c30 c39 i na artbrut 1 nawinal o tym co jest kurwa grane zajebal realtalka niezlego bez bawienia sie muzyczka kurwa tak zwany low life a teraz kurwa jak ma high life to juz nie widzi tych kurwa detali panowie jak to nawija polski morderca z bundesligi bo siedzi w fotelu za wysoko i huj
posluchajcie se artbrut 1 tam sa klasyki sample klasyki beaty i klasyki cuty z filmow jako bridge ale on nawija o kurwa aktualnym stanie rzeczy co sie nie zmienilo kurwa doslownie od stu lat co typ z 1 z 10 tez potwierdzi prowadzacy dziadzia polski morgan freeman co wie wszystko. c30 c39 to jest to samo kurwa nawijka o tym co jest plus jakies kurwa wizje illuminati zjarane skunem w kominiarkach ale aktualne tematy taka kurwa szarosc zwyklego dnia gorzki smak zycia w gardle po splywajacym glucie z resztkami kokolino ktorej nie chcial ktora znal ktora kurwa opanowal ktora kurwa mial w malym palcu i znal jak wlasna dziurawa kieszen ale chcial sie z niej wyrwac dlatego wlasnie jego opisy byly takie trafne
zeby nie bylo nawijal o tym co bylo o typie co sie spalil na stadionie albo o filmie z deniro i git bylo bo nie mial w bani zwarcia na stykach z powodu emocji prawdziwych bo on to kurwa przezyl i to byl jego najlepszy czas zycia a tu go ponioslo bo nawinal o tym co bylo ale niestety z takim sentymentem ze to wszystko sie zrobilo miekkie jak kanapy z tylu w lagunie kombi 2000 i juz nie bylo klimatu miejskiej beemwe
ja wam mowie ze to trzeba rozkminiac jako jego chec zamkniecia etapu jak lodowki jak jakis kurwa wiecie szat alt for his nygas
ODPOWIEDZ