O.S.T.R. - Gniew (2020)
-
88szczupakow
Re: O.S.T.R. - Gniew (2020)
Po pierwsze ani nie pretensje ani zarzut...nie moja intencja jest komus cos zarzucac ani miec do OSTR pretensje, nie bede mowic co ma robic a co nie. A co do tego ze to nie ma wplywu na muzyke no coz ja uwazam inaczej... Komercja zawsze bedzie starac cie pozyskac,przemielic (dopoki bedzie z ciebie zysk i bedziesz mial popularnosc) i wypluwajac porzucic w zapomnienie. Artysta moze byc swiadomy badz nieswiadomy ze stal sie instrumentem duzego biznesu. Mowisz ze problemem jest ze wydawal co rok? Jakos od pierwszej plyty do 2010 roku czyli "tylko dla doroslych" wydawal co rok(z pominieciem 2005 roku) i kazda plyta potrafila byc zajebista(tekst jak i bit). To wlasnie pozniej plyty zaczely wychodzic z wiekszymi przerwami (2011,2015,2018)wiec nie potwierdza sie twoja teza.
Mario zgadzam sie prawie ze wszystkim co napisales, to nie sa powody by hejtowac ani skreslac i ja tego nigdy nie zrobie poniewaz OSTR jest czescia mojej wlasnej historii to tak jakbym skreslal sam siebie. Jednak mysle ze chodzenie po tych wszystkich programach reklamach i calej reszcie pozera twoja uwage skupienie czas i odbija sie to wlasnie na jakosci co widac po plytach. Przed 2010 roku niczego nie reklamowal potem juz zaczely sie te wszystkie akcje a jakosc kawalkow odczuwalnie spadla.
"Przy tym jednak kibicuję, by troszkę wrócił do klasycznego modelu pracy nad muzą, bo ma do tego świetne ucho i możliwości, fajny styl. Taki powrót do przeszłości pozwoliłby mu może złapać troszkę luzu i tak się nie spinać. Chętnie bym od niego jakąś luźną jazzową letniaczkową produkcję usłyszał. Luźniejszy OSTRy nawet w tej osiedlowej koncepcji potrafił dawać fajne kawałki, bez przesadnej spiny ( zwłaszcza na HollyŁódzi )"
W pelni sie zgadzam.
Tatadilera zgadzam sie z tym ze ja nawet uwazam ze troszke wczesniej tak jak wlasnie "Tylko dla Doroslych" i wstecz.
Jak to sie mowi jak sie jest do wszystkiego to sie jest do dupy.
Mario zgadzam sie prawie ze wszystkim co napisales, to nie sa powody by hejtowac ani skreslac i ja tego nigdy nie zrobie poniewaz OSTR jest czescia mojej wlasnej historii to tak jakbym skreslal sam siebie. Jednak mysle ze chodzenie po tych wszystkich programach reklamach i calej reszcie pozera twoja uwage skupienie czas i odbija sie to wlasnie na jakosci co widac po plytach. Przed 2010 roku niczego nie reklamowal potem juz zaczely sie te wszystkie akcje a jakosc kawalkow odczuwalnie spadla.
"Przy tym jednak kibicuję, by troszkę wrócił do klasycznego modelu pracy nad muzą, bo ma do tego świetne ucho i możliwości, fajny styl. Taki powrót do przeszłości pozwoliłby mu może złapać troszkę luzu i tak się nie spinać. Chętnie bym od niego jakąś luźną jazzową letniaczkową produkcję usłyszał. Luźniejszy OSTRy nawet w tej osiedlowej koncepcji potrafił dawać fajne kawałki, bez przesadnej spiny ( zwłaszcza na HollyŁódzi )"
W pelni sie zgadzam.
Tatadilera zgadzam sie z tym ze ja nawet uwazam ze troszke wczesniej tak jak wlasnie "Tylko dla Doroslych" i wstecz.
Jak to sie mowi jak sie jest do wszystkiego to sie jest do dupy.
O.S.T.R. tłumaczy się z podobieństwa do flow Lamara i jest kurwa grubo
Najśmieszniejsze jest to, że najbardziej się oburzyli ci, którzy sami kopiują. Niektórzy tak bardzo czekali na mój błąd, że dali się podpuścić. Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Spójrz na to z takiej strony: tworzę muzykę od 20 lat, jestem nieustannie od dwóch dekad w trasie z koncertami, wydałem wiele płyt i każda z nich osiągnęła sukces. Wszystko to, co mam, osiągnąłem ciężką i konsekwentną pracą. Mam pełną świadomość tego, co nagrywam i jakie efekty chcę uzyskać. Jeżeli ktoś uważa, że liczyłem na to, że ludzie nie zauważą podobieństwa do kawałka Kendricka Lamara i że nie zrobiłem tego celowo, to delikatnie mówiąc: nie unieśli tego intelektualnie.
https://hhnigdystop.com/2020/03/o-s-t-r ... D8ReXwzOj8Jest nawiązaniem, ale nagrałem go z innych powodów. Chodziło mi o to, by zwrócić uwagę na pewien problem, jaki na naszej scenie panuje od kilku lat. Mam na myśli kopiowanie kawałków z Zachodu. Kopiuje się flow, patenty, bity i prawie nikt o tym głośno nie mówi. Wielokrotnie starałem się uświadomić to ludziom na swoich płytach, ale bezskutecznie. Postanowiłem więc zwalczyć ogień ogniem. Jestem bardzo zadowolony z faktu, że utwór zrobił zamieszanie.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
tym tłumaczeniem tylko potwierdza, że mu prąd odcięło
wjeżdża największy kaliber, twoja ekipa koliber
- KillerCroc
Przecież to jest ctrl c + ctrl v jakiegoś tłumaczenia pod tym kawałkiem na yt jakiegoś sajko Ostrego który wpierał ludziom że dokładnie taki był zamysł 
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
- afterlight
ostry potrzebowal 2 miechy zeby to wymyslic i zajebiscie to przekminil nie ma co
muszę kupić sobie buty do biegania
to nie wystarczy, buty do zapierdalania
to nie wystarczy, buty do zapierdalania
- yungXpaproch
jebac ostr, skurwialy dziad boomer
nie unieśliście tego intelektualnie
Tak właśnie mi się wydawało że wiem że nic nie wiem, a OSTRy nareszcie to potwierdził. Jestem debilem
OSTATNIA SZANSA TEGO RAPU <3
OSTATNIA SZANSA TEGO RAPU <3
Spoiler
Kopiuje się flow, patenty, bity i prawie nikt o tym głośno nie mówi. Wielokrotnie starałem się uświadomić to ludziom na swoich płytach, ale bezskutecznie. Postanowiłem więc zwalczyć ogień ogniem.
OSTRy największy spec od strzelania w powietrze ex aequo z Paluchem.
Kurczę, ale dałem się podpuścić, myślałem, że Ostry nie zna Kendricka Lamara i tak naprawdę to był przypadek, ehhh.
Spoiler
a no i świetne zwrócenie uwagi na problem, teraz to on będzie kojarzony z największym kserem w Polsce, bo nikt nie zrobił tego w tak zjebany sposób.
- JoeyJoeJoe
Czemu ostr miałby kopiować Kendricka? Naprawdę sądzicie, że on sądził, że nikt tego nie zauważy? Beczunia lekka
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
Nie wiem czemu miałby, ale to zrobił i teraz próbuje dorobić do tego jakąś ideologię
NOWY FORUM ŚLI**
TYLKO NIE RAPOWY

TYLKO NIE RAPOWY
Spoiler

- JoeyJoeJoe
to tak jakby powiedzieć że oki skopiował cardi b w whoop
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
zrobił kopię i ludzie zaczęli mu to wytykać, w przypadku mniejszych artystów nikt nie zwraca na to uwagi. patrząc co zrobił kiedyś Keith Ape z U Guessed It OG Maco to nie jest tylko problem "inspirowania się" polskich artystów. super fanem twórczości nie jestem ale popieram taki krok w przód.
po tej akcji straciłem do niego resztki szacunku
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
co chwilę wbijam szpileczkę