PRO8L3M - Art Brut 2 (2020)
Re: PRO8L3M - Art Brut 2 (06.03.2020) [Zapowiedź]
Ogólnie skoro dwa pierwsze kawałki na playliście są o latach 90 i dzieciństwie Oskara, a przedostatni (Skrable) nawiązują do teraźniejszości, to to się to wszystko ładnie spina w chronologiczną całość, ciekawe czy na albumie to idzie w ten sposób
Jestem dwa lata młodszy od Oskara, jak miałem 7 lat zmarła moja matka.
Na razie nie mam odwagi drugi raz tego kawałka przesłuchać. Dla kogoś, zwłaszcza młodszego, ten numer to może być tani chwyt na sentyment i nostalgię, no ale ja się utożsamiam w pełni.
Na razie nie mam odwagi drugi raz tego kawałka przesłuchać. Dla kogoś, zwłaszcza młodszego, ten numer to może być tani chwyt na sentyment i nostalgię, no ale ja się utożsamiam w pełni.
PISZĘ TO POD WEWNĘTRZNYM PRZYMUSEM
ŻE MYŚLĘ ŻE MÓGŁBYM BYĆ PLATYPUSEM
BYŁBYM W TEJ ROLI NIEZAWODNY
BYŁBYM KURWA JAJORODNY
ŻE MYŚLĘ ŻE MÓGŁBYM BYĆ PLATYPUSEM
BYŁBYM W TEJ ROLI NIEZAWODNY
BYŁBYM KURWA JAJORODNY
Kurwa ciary, zgrzecznieli czy nie w chuju to mam. Bardzo piękny kawałek.
-
nigdyniebralemkoksu
Damn, chyba największy respekt, że z sampla piosenki o tym, że typiarka chce się puścić z sąsiadem zrobili piosenkę o dzieciństwie ze stratą matki w tle. Bowdown.
To jest kurwa piękne.

No nie wiem
tekstowo to nie przemawia do mnie. Ok czuję klimat, dzieciństwo w blokach i te sprawy ale wydaję mi się że Oskar naprawdę nie ugryzł tego w ciekawy sposób. Nie jaram się.
- mlody jelcz
- zielony skurwiel
może wiekowo dzieli mnie z oskarem więcej lat ale u mnie była podobna sytuacja z mamą, jak 5 lat miałem tak więc no, szacunek
na ciebie mówią samosieja a na mnie zielony skurwiel
wedlug mnie poezja co tu duzo mowic, nie boje sie o ten album bedzie kozakiem i tyle
- KillerCroc
Po tym jak skończył nawijać pierwszą zwrotkę liczyłem że wjedzie z drugą na której będzie nastolatkiem i opowie jak zajebał komuś radio z fury i wykręcali żarówki w klatkach na osiedlach. Zajebisty kawałek. Świetnie ujął śmierć jego matki używając do tego tak pozytywnie nacechowanych wersów. Mimo że nie jest to tym czego oczekiwałem to tworzy bardzo spójną całość z pozostałymi utworami. To idealnie opisuje co Oskar miał na myśli na urywku wywiadu sprzed kilku stron.
Czekam natomiast na
8 Street Fighter
10 BMK
11 Mistrz ping-ponga
12 Szansa na sukces
13 Dym
14 Bagaże
Czekam natomiast na
8 Street Fighter
10 BMK
11 Mistrz ping-ponga
12 Szansa na sukces
13 Dym
14 Bagaże
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Kurde, chwyta za serce ten numer. Zaszkliły mi się oczy a wy macie mnie za zwyrodnialca. Problem dziękuję za ten numer 
#BOR4LIFE
Ciary przy pierwszym odsłuchu. Niby tesktowo prosto i nic odkrywczego, ale sama tematyka powoduje u mnie nostalgię i to jest piękne. Beztroskie lata i wielkie nadzieje.
fajnie i najlepszy singiel ale co niektorzy sie poplakali do monitora to przesada chyba
Zależy ile masz lat i w jakich warunkach się wychowałeś, też się sobie dziwię, że tak na mnie zadziałał ten kawałek no ale jednak
- KillerCroc
Ja na przykład nie miałem styczności z takimi klimatami bo mieszkałem w domu i moje dzieciństwo bardzo różniło się od stereotypowego polskiego dzieciństwa ale jest kilka rzeczy które mnie przeniosły myślami w czasie za wspomnieniami i domyślam się że dla osób które dorastały w bardzo podobnych warunkach to będzie bliższe w odbiorze i może tak być.
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
No takie rozcieńczone Boiskowe Ferajny
Acz motyw odejścia matki zawsze chwyta za serce, bo nikt nie zasługuje na coś takiego
Acz motyw odejścia matki zawsze chwyta za serce, bo nikt nie zasługuje na coś takiego
- Ezio_Wroclaw
No kurwa, do 3ch razy sztuka
Aczkolwiek zgodzę się z przedmówcami, że Oskar tutaj nie poleciał jakoś wybitnie i temat mógł ugryźć ciekawiej.
Nulla è reale, tutto è lecito.
https://musicxperienceblog.blogspot.com/ - maja pisaninka.
RateYourMusic
Bawimy się z kolegami, ręce mamy jak czarne węgle
Bawimy się podobnymi autami, podobnie ubrani i te same meble
Mamy nie ma już z nami, a między dwójkami mam dziurę po zębie
Gdy wszyscy płakali ja chciałem się bawić, no bo w sumie jest w niebie
ale ciary na tym wejściu. tak, na ten numer czekałem bardzo po odsłuchu tydzień temu. rzadko mi się zdarza jeszcze tak mocno emocjonalnie odebrać polski rapowy kawałek. wszystko o czym rapuje Oskar przed oczami w sekundę. mam nadzieję, że malkontentów po Skrablach tym numerem wyjaśnili.
Steez kocurze.
Bawimy się podobnymi autami, podobnie ubrani i te same meble
Mamy nie ma już z nami, a między dwójkami mam dziurę po zębie
Gdy wszyscy płakali ja chciałem się bawić, no bo w sumie jest w niebie
ale ciary na tym wejściu. tak, na ten numer czekałem bardzo po odsłuchu tydzień temu. rzadko mi się zdarza jeszcze tak mocno emocjonalnie odebrać polski rapowy kawałek. wszystko o czym rapuje Oskar przed oczami w sekundę. mam nadzieję, że malkontentów po Skrablach tym numerem wyjaśnili.
Steez kocurze.
- ebismolarek
Bardzo dobre, jest klimat
Na geniusie pojawiły się jakieś teksty z trzech nieopublikowanych kawałków, te refreny z przebojów starszej polskiej muzyki w stylu pierwszej części Art Brut i dzisiejszego singla pojawiają się w każdym z nich, między innymi Hi-Fi Superstar Wandy i Bandy (Przebój nocy na playliście)
https://genius.com/albums/Pro8l3m/Art-brut-2
https://genius.com/albums/Pro8l3m/Art-brut-2