Big Pun - Capital Punishment (1998)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: instinkt, luk0as

Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

Big Pun - Capital Punishment (1998)

Post autor: instinkt »

OKŁADKA
Obrazek
1. Intro
2. Beware
3. Super Lyrical (feat. Black Thought)
4. Taster's Choice (skit)
5. Still Not a Player (feat. Joe)
6. Intermission
7. The Dream Shatterer
8. Punish Me (feat. Miss Jones)
9. Pakinamac Pt. I (skit)
10. You Ain't a Killer
11. Pakinamac Pt. II (skit)
12. Caribbean Connection (feat. Wyclef Jean)
13. Glamour Life (feat. Fat Joe & Terror Squad)
14. Capital Punishment (feat. Prospect)
15. Uncensored (skit) [feat. Funkmaster Flex]
16. I'm Not a Player
17. Twinz (Deep Cover '98) [feat. Fat Joe]
18. The Rain & The Sun (Interlude) [feat. Dead Prez]
19. Boomerang (feat. Armageddon)
20. You Came Up (feat. Noreaga)
21. Tres Leches (Triboro Trilogy) [feat. Prodigy & Inspectah Deck]
22. Charlie Rock Shout (skit)
23. Fast Money
24. Parental Discretion (feat. Busta Rhymes)

https://music.apple.com/us/album/capita ... /253530902
SPOTIFY
zakładam z okazji plebiscytu żeby niektórym przypomnieć o istnieniu takiego świetnego skądinąd materiału
póki co tylko jedna osoba oddała na niego swój głos, ale w mojej 15tce prawdopodobnie też się znajdzie
być może niektóre skity są zbędnę i niektóre bity mogłyby być minimalnie wyższych lotów, szczególnie zestawiając je z kosmicznym poziomem gospodarza - ale nie przeszkadzają
klasyk

szkoda że finalnie jego apetyt na żarcie wygrał z apetytem na wpierdalanie rap gry i się przez to przekręcił bo mógł dać jeszcze masę (hehe) zajebistego materiału zważając na to jakie nieskończenie wielkie skillsy miał w zanadrzu i to jak potrafił balansować między czysto rapowym rozpierdolem, a lżejszymi numerami
Awatar użytkownika
vampmoney

Re: Big Pun - Capital Punishment (1998)

Post autor: vampmoney »

Uwielbiam ten album, pamietam jak kupowałem pierwsze poważne auto za pierwszy zarobiony hajs większy niż 1k to wyjeżdżając już z bramy wrzuciłem tą płytę do radia. Pierwszy wydanie miałem, komuś pożyczyłem i poszło w pizdu, nigdy nie pożyczajcie płyt, nigdy.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Kiedyś bodajże [mention]Chojny[/mention] pisał o Big Punie (albo o innym grubym raperze), że te bragga o ruchaniu panienek na wszelkie sposoby przy takiej wadze nie wypada zbyt przekonująco, no i teraz zawsze jak słucham rapera, który waży ze 200kg to wyobrażam sobie, jak on te dziewczyny mógł zadowalać.

Album świetny. Lubię go zarówno w tym surowszym klimacie, jak i w tych bardziej chwytliwych (radiowych to byłoby chyba zbyt mocne słowo) bitach i jaram się strasznie tymi bitami z "You Ain't a Killer", "Still Not a Player" czy "You Came Up". Świetne flow, świetne linijki, niesamowita charyzma, mógłbym się nawet zastanowić nad włączeniem tego albumu do plebiscytu, ale jednak za bardzo przeszkadzają mi skity i gości też mógłbym ze dwóch wyciąć (chociaż te kooperacje z Fat Joe w genialnym "Twinz" czy z Black Thoughtem są oczywiście na propsie). Skrócić to o 20-25 minut i mielibyśmy album 10/10, a tak to w kilku miejscach aż się prosi o skip, ale to były takie czasy, że 60-70-minutowe krążki to był standard.
dicegame

Post autor: dicegame »

klasyk ale nie żadne top15, mimo wszystko czasem trochę corny, lirycznie super ale brakowało punowi charyzmy jaką miał biggie, nie?
TheD

Post autor: TheD »

Usunięto
Ostatnio zmieniony 20 lut 2023, 17:40 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.
RIP Earl "DMX" Simmons - 1970-2021 [*]

#freeardrian

https://youtu.be/eFTlFPRCytU
Awatar użytkownika
Yayo

Post autor: Yayo »

Najgrubszy raper w historii (374 kg - do dziś nie wiem jak to możliwe) i jego debiut. Poza ogromną wagą wyróżniał się nie mniej wielkimi skillsami na mikrofonie. Największy hicior z płyty - "Twinz" to świetny pokaz umiejętności.
Dead in the middle of Little Italy little did we know
That we riddled some middlemen who didn't do diddly
:bowdown: Chyba nikt nie byłby w stanie położyć tych wersów w tak charakterystyczny sposób. Jedna z moich ulubionych płyt i zdecydowanie najlepsza jeśli chodzi o Terror Squad. Następna płyta Pun'a niestety bez podjazdu, ale ta rozpierdala po całości.
TheD

Usunięto
Ostatnio zmieniony 20 lut 2023, 17:40 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.

#freeardrian

Awatar użytkownika
vampmoney

Post autor: vampmoney »

Yayo pisze: ↑23 sty 2020, 23:51 Najgrubszy raper w historii (374 kg - do dziś nie wiem jak to możliwe)
Google twierdzi ze 180, jakieś strony inne ze ponad 200 a wiki ze waga zaczęła zbliżać się do 300
Skąd info masz tak z ciekawości?
Awatar użytkownika
Yayo

Polskie last efę przeglądałem xD :lol: Faktycznie pewnie gruba przesada. Ogólnie myślałem, że nie ma tematu ta płyta, ale ktoś przeniósł mój post jak widzę.
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

Post autor: instinkt »

ja wiem że do wysokich nie należał ale przy 180kg by raczej nie zdech, więc musiał mieć grubo (dosłownie) grubiej
Awatar użytkownika
Yayo

Wczoraj rocznica śmierci. Wjeżdża znowu na odsłuch, dość długą przerwę od tej płytki miałem.
Awatar użytkownika
quasimoto

Post autor: quasimoto »

Jak ktoś nie zna jeszcze twórczości tego gościa, to polecam się zapoznać z tym rozpierdolem
Awatar użytkownika
Yayo

Swoją drogą te dwie następne (kolejne solo i kompilacja) dużo gorsze, myślę, że trochę prócz oczywiście, wiadomo, genialności debiutu to śmierć uczyniła z niego legendę. Potem wjechały już lekko popowe/komercyjne jazdy z Fat Joe jako executiv producentem. Ciekawe czy byłby w stanie odbić w ten bardziej uliczny styl, czy dziś - jeśliby żył - byłby kolejnym mainstreamowcem. Raperem na pewno był lepszym niż Fat Joe... Czy utrzymałby się na topie? Takie gdybanie tylko, bo oczywiście nie idzie się tego już dowiedzieć.
Awatar użytkownika
quasimoto

Post autor: quasimoto »

Lubię się rozmarzyć więc trochę niech mnie poniesie
-Zrobilby na pewno hit z Neptunesami
-Mialby jakiś numer z Premierem
-Na trapach pewnie śmigalby jak szalony, ale myślę, że już nieprzebilby swojego debiutu
-Pewnie odszedłby z Terror Squad szybciej niż w 2003
-Mozliwe ze byłaby jakas kosa z Fat Joe później, ale jako że lojalny pewnie ziomek to był, to szybko by się pogodzili
-W beefie jaki miał 50 z fat Joe to pewnie trochę wtracilby swoje "50 groszy" i myślę, że trochę porozstawialiby się ziomki jak całe G-Unit czy te małe romanse z Mobb Deep czy MOP, możliwe że Big Pun też uderzylby w któreś z tych grup, nie wiem tutaj popłynąłem już, ale chyba byłoby "grubo"
Jakieś inne teorie?
TheD

Usunięto
Ostatnio zmieniony 27 lut 2023, 18:24 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.

#freeardrian

Awatar użytkownika
Yayo

Numer z Premierem to pewnie byłaby kwestia czasu, na trapach nie umiem go sobie wyobrazić.
Ciekaw jestem jak sytuacja wyglądałaby z takim chociażby Termanology'm dla którego Pun jest ogromną inspiracją. No i czy syn Puna by rapował.
Wydaje mi się, że jednak poszedłby w połączenia z rnb czy też inne lajtowe numery z śpiewanymi refrenami, co widać po jego drugiej solowej płycie na której nie brak takich zabiegów. Potem jakby już swoje zarobił wróciłby do korzeni i nagrał kolejny rozpierdol na klasycznych bitach.
Pewnie kumałby się niestety dalej z Ruff Ryderami i nagrał kilka następnych tracków na bitach Swizz Beatza :what:
Terror Squad mógłby być naprawdę wielką potęgą.
Awatar użytkownika
sebring

Post autor: sebring »

myślę że pun skończyłby praktycznie tak samo jak fat joe
AND NOW I'M IN A SHARK TANK
RAP GAME TOM HANKS
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

quasimoto pisze: ↑09 lut 2022, 11:23
Jak ktoś nie zna jeszcze twórczości tego gościa, to polecam się zapoznać z tym rozpierdolem
mój ulubiony numer Puna obok Twinz, strasznie tam rozpierdolil

zajebisty kanał btw
lygrys pisze: ↑11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Awatar użytkownika
Karleone

Post autor: Karleone »

Mega klasyk, wg mnie kandydat do top5 wszechczasów

Po wyjebaniu skitów zostaje 14 klimatycznych bangerow, czyli idealna liczba na album
ODPOWIEDZ