O.S.T.R. - Gniew (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Hyperborea

Re: O.S.T.R. - Gniew (27.02.2020) [Zapowiedź]

Post autor: Hyperborea »

Nedvved pisze: 27 gru 2019, 18:11
gods bidness pisze: 27 gru 2019, 8:01 I mimo wszystko nie chcę srać na ten pomnik jak gołomp
Halo, ale to Adaś sra na swój pomnik pokazując, że wszyscy wkoło potrafili się dostosować do zmiany czasów i trendów, a on mimo sprzyjających mu okoliczności pozostał ograniczonym bucem z blokowiska.
Nie, nie wszyscy potrafili się dostosować do zmiany czasów i trendów. To udało się bardzo niewielkiemu procentowi raperów, którzy zaczynali na przełomie wieków. Większość albo totalnie zniknęła ze sceny, albo odcinała przez jakiś czas kupony, albo dalej nagrywa gdzieś dla niewielkiej niszy sentymentalnych słuchaczy, ziomków i przyjaciół. OSTR przynajmniej został na szeroko pojętym topie, a przecież do bardzo niedawna wypuszczał porządne płyty - "Życie po śmierci" wyszło tylko trzy lata temu i było naprawdę znakomite pod każdym względem. Nawet teksty były dojrzałe, tyle że chyba formuła się po prostu wyczerpała.

Ten kawałek nie jest zły. Bit daje radę i rapowo też spoko - uszy bolą przy niektórych linijkach, chociaż obciachowe wersy zdarzały się Ostremu od dawna (nawet na uwielbianym przez prawie wszystkich "Jazzie w wolnych chwilach"). Od ostatnich dwóch płyt mamy niestety ogromną koncentrację cringe'owych wersów i to trochę zasmuca. Podobnie jak ta niedawna akcja z akademią rapu czy czymś kurwa podobnym - oczywiście nie będę nagle pierdolił, że OSTR się sprzedał, bo tak naprawdę zrobił to już dawno, tylko że nigdy w życiu nie spodziewałbym się, że będzie kiedykolwiek robił to tak ostentacyjnie. Raczej bym się spodziewał, że dalej będzie to perfidnie robił pod przykrywką prawdziwości, na którą dzieciaki przecież bez problemu się złapią.
Awatar użytkownika
Raph

Post autor: Raph »

Nie chcę mi się powtarzać, więc przekopiuję to, co pisałem na twitterze i rozwinąłem na fejsie:

"To nie jest rap dla dzieciaków, raczej dla mądrych, doświadczonych ludzi, którzy potrafią utożsamić się z przekazem serwowanym przez Adama." przeczytamy w informacji prasowej dotyczącej nowego singla O.S.T.R-a. Nie, Adamie (i dziale marketingu/PR-u Asfaltu), to, że nawijasz o tym jak to masz wyjebane we współczesny rap, wizerunek i w promocję (ale jeżeli chodzi o branie udziału w reklamach to już nie?) nie sprawia, że jest to chociaż odrobinę mądrzejsze od tamtych rzeczy.

Serio, aby być odbiorcą tego tekstu nie trzeba być specjalnie inteligentnym, a stawianie siebie w kontrze wymagałoby nie mieć nic na sumieniu. A jak abstrakcyjnie musi brzmieć wers "Tani snobizm, dragi i komizm, hajs nie zrobi z nich MC", kiedy sam O.S.T.R za niemal 300 zł poświęci dla was cztery godziny ze swojego życia, aby nauczyć was, jak rapować, jak pisać teksty, jak kierować swoją karierą? A jeżeli ktoś nie wie, wtóruje mu w tym naczelny grafoman polskiego rapu, L.U.C., który całe szczęście uczy podczas kursu jedynej rzeczy, którą potrafi robić dobrze, czyli produkcji.

Co więcej, O.S.T.R narzeka na rzeczy, na które sam daje przyzwolenie. "Ja mam dosyć, dosyć gości "yolo", weź im zamknij dziób"? Serio nawijać takie rzeczy, kiedy nagrywa się chociażby z Otsochodzi już po konwersji Młodego Jana na newschoolowe rytmy?

I nie chodzi mi nawet o to, że Ostry robi, to co robi. Nie zabronię mu - ba, nawet przy "Podróży zwanej życiem" udowodnił, że jednak dalej potrafi nagrać coś, w czym słychać autentyczne emocje, słychać, że coś w nim żyje, pulsuje i chce się wydostać na zewnątrz. Może nie porywało to tak, jak niegdyś "Tabasko", ale w końcu po raz pierwszy od "7" usłyszałem tam coś więcej niż wykorzystywanie koniunktury.

Tylko czy w świetle tego, co O.S.T.R robi (dodam tu jeszcze Sebastiana Fabijańskiego dla smaku), stawianie siebie w roli obrońcy prawdziwości nie trąci... hipokryzją? Co z tego wszystkiego, skoro ponownie mamy równie pochyłą, przez którą pamiętny tekst Laika o dotykaniu ręki trupa nie był dla mnie tylko śmiesznym tekstem z internetu, ale tym, co w pewnym momencie czułem, słuchając Ostrego? Ja rozumiem: lata pracy, pozycja na scenie, zasłużony szacunek za stare dokonania. Do starych płyt Adama czy "Podróży zwanej życiem" naprawdę chętnie wracam. Rozumiem: Ostry nawijać i produkować potrafi, w końcu lata doświadczenia robią swoje. Rozumiem: autor tego poniższego kawałka hip-hop kocha i bije mu w sercu. Dlaczego więc swoją postawą, swoimi wypowiedziami i swoimi tekstami (nie przypominajcie mi tego, co działo się na "Instrukcji obsługi świrów" i tej epce z Magierą) tak chętnie wystawia moje zszargane nerwy na kolejną próbę?
aka anthony hotbeats / skwer represent
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

sugarhill_notausgang pisze: 27 gru 2019, 19:49 Zawołajcie mnie please, jak Ostry nagra coś o własnych kontraktach reklamowych, zamiast o innych mitycznych "sprzedajnych raperach" bez ksywek, albo jak nagra jakąś zwrotkę o tym, czy fajnie się pisało te PDF-y z nauką rapowania, co je sprzedaje za 240zł, albo ile mu płaci mniej więcej Hennessy za swoje bannery i drinki na jego koncertach i wyłączność na bar - to mogłoby być ciekawe kawałki, bo na razie, to nawet w to nie klikam.
No i tu jest właśnie pole do popisu dla młodych niepokornych, najlepiej takich, którzy mają wielkie wyświetlenia, choćby jakaś zaczepka z przymrużeniem oka. Ale nie ma młodych niepokornych, bo te pedały wolą nawijać o ciuszkach jak szafiarki i taki to jest właśnie niuskul.
Nedvved

Post autor: Nedvved »

JoeyJoeJoe pisze: 27 gru 2019, 18:27
Nedvved pisze: 27 gru 2019, 18:11 on mimo sprzyjających mu okoliczności pozostał ograniczonym bucem z blokowiska.
>hurr jest ograniczony, bo nie wpasowuje się w trendy durr
wytłumacz mi ciąg logiczny, który doprowadził do tej komicznej konkluzji, proszę
Hipokryzja, szowinizm, homofobia, zadufanie w sobie na poziomie Lecha Wałęsy - ja wiem, że to jest istotna postać dla polskiego hip hopu, ale jak można tego potężnego zjazdu nie widzieć?

Raph pisze: 27 gru 2019, 20:38 Co więcej, O.S.T.R narzeka na rzeczy, na które sam daje przyzwolenie. "Ja mam dosyć, dosyć gości "yolo", weź im zamknij dziób"? Serio nawijać takie rzeczy, kiedy nagrywa się chociażby z Otsochodzi już po konwersji Młodego Jana na newschoolowe rytmy?
Przecież w tym nowym kawałku jest coś o ryjach na puszkach coli, na których jest m.in. Otsochodzi
Awatar użytkownika
scarz

Post autor: scarz »

frontkick pisze:
O co chodzi z tym że to już druga płyta Adama której nakład wynosi 5k?
Imo Instrukcja obsługi świrów sprzedała się tak źle że postanowili robić limitki żeby nikt się nie dziwił że skrzypek już nie dostaje odznaczeń pracownika miesiąca bo przecież on sam zdecydował że nie chce i gdyby chciał to by sb nagrał znowu taką płytę żeby pół kraju kupiło
To chyba po prostu specjalna wersja płyty i to na dodatek „wersja A” (tak na stronie Asflatu napisali). Pewnie za 2 tygodnie pójdzie do sprzedaży limitka w wersji B z innymi bonusami i tak to się będzie kręciło - chcesz mieć pełne wydanie Gniewu to kup 3 różne wersje limitowane i wydaj 180 zł ;)

Sam singiel raczej cienki i wywołujący ziewanie - co z tego, że bit całkiem w porządku skoro Ostry wraca do najgorszych nawyków sprzed 10-12 lat i znowu pierdoli o prawdziwym hiphopie i ciśnie (oczywiście bez ksywek) o złych sprzedajnych MCs. Szkoda kurde, bo już nie raz pokazał, że jak chce, to potrafi napisać dobry tekst vide Podróż Zwana Życiem, czy Życie Po Śmierci. Nawet hejtowane tutaj W Drodze Po Szczęście, choć bardzo radiowe, miało swoje momenty. Sprawdzę pewnie z ciekawości, ale podtatusiały 40-latek pieprzący o prawdziwym hiphopie to zdecydowanie nie moja bajka.
Awatar użytkownika
loco

Post autor: loco »

Spoiler
wjeżdża największy kaliber, twoja ekipa koliber
Yerkes

Post autor: Yerkes »

No i to się nazywa wena twórcza Adama :)
Awatar użytkownika

Post autor: #1 »

Wstyd
^ kogo to chuj obchodzi?
Awatar użytkownika
Giweres

Post autor: Giweres »

gościu powinien w końcu iść na emeryture bo się już dawno wystrzelał
Robię ten rap jak bambus, chcesz, to nawijaj pod Jungle
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

XDDDDDDDDDDD to jest hit hitów, chyba muszę zmienić ostatnią pozycję w ślizgerach
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
frontkick

Post autor: frontkick »

Jakie bezczelne ksero :bowdown:

Wiedziałem że już najwyższa pora żeby ktoś wyjaśnił populistę a tu się jednak okazało że ten prewencyjnie wyjaśnił się sam, piękna sprawa

Fajnie że trochę dym się robi, na niułansie jest artykuł, glamrap pewnie też niedługo coś wrzuci, nawet w komentarzach na jutubku jest sporo nieprzychylnych komentarzy a zazwyczaj tam same pelikany
ether

Post autor: ether »

Ksero?
Ależ spektakularny upadek ikony sceny. Ojej
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Myślę, że tak wyszło zupełnie przypadkowo
Awatar użytkownika
Krynew

Post autor: Krynew »

Kendrick korzystał z kursu, dobra robota Adama
Kocham, pozdrawiam
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Może taki gong będzie dla niego sygnałem, żeby przestać pisać rap o rapie. Wolałem go w ziomeczkowym wydaniu a'la Hollyłódź :(
Nudne już to narzekanie na scenę, tym bardziej, że mało spektakularne. Zamiast narzekać, nie lepiej po prostu zrobić dobry oldschool rap ? ( Pozdro Knap ! )
BTW czuję że 2020 będzie fatalnym rokiem dla Asfaltu skoro nawet Adam może zawieść
E-42

Post autor: E-42 »

ostatnia szansa tego rapu
I rot in this dread, my only world's the one in my head
I hate psychotherapists, I walk amongst walking dead

Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
fvntvsycool

Post autor: fvntvsycool »

loco pisze: 28 gru 2019, 14:19
Spoiler
iks de de de de de de de de de
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Oookeeej :wall:
komuś chyba kończą się pomysły,ciekawe czy w tym kursie daje wskazówki typu jak nie masz pomysłu na numer to podpierdol patent potem tłumacz że inspiracja .
Jeszcze trochu czasu i Ostry sam sobie jeszcze zaprzeczy zaczynając robić trapy z tjunem
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Nedvved pisze: 28 gru 2019, 1:48
JoeyJoeJoe pisze: 27 gru 2019, 18:27
Nedvved pisze: 27 gru 2019, 18:11 on mimo sprzyjających mu okoliczności pozostał ograniczonym bucem z blokowiska.
>hurr jest ograniczony, bo nie wpasowuje się w trendy durr
wytłumacz mi ciąg logiczny, który doprowadził do tej komicznej konkluzji, proszę
Hipokryzja, szowinizm, homofobia, zadufanie w sobie na poziomie Lecha Wałęsy - ja wiem, że to jest istotna postać dla polskiego hip hopu, ale jak można tego potężnego zjazdu nie widzieć?
No tak, hipokryzji, szowinizmu i homofobii w rapie nie było jeszcze 10 lat temu. Co to za argument :damn: Już abstrahując od tego, wolę, żeby taki dziadek jak Ostry pisał wersy, które na ten moment same mu się piszą niż pierdolić w trackach jak Bedoes, Mata czy Taco, aby być słuchanym i dOcEnIaNyM zA PrZekAz przez studenciaków z psychologii otwartych na świat hehe
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

dlaczego wolisz :lol: :wall:?
Obrazek
ODPOWIEDZ