Czego ci brakuje w polskim rapie?
Re: Czego ci brakuje w polskim rapie?
Uz Ricky opisał właśnie podcast rap matters
NOWY FORUM ŚLI**
TYLKO NIE RAPOWY

TYLKO NIE RAPOWY
Spoiler

- JoeyJoeJoe
XD
nie
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
dobra, przekonałeś mnie
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
radia, które gra muzykę okolorapową która posiada koncesje od tej rady czy chuj wie czego i normalnie mozesz sobie po fm odbierac w samochodzie ale to chyba z technicznych i budzetowych wzgledow raczej nie mozliwe moze jak przyjdzie ewolucja i wiekszosc przejdzie na dab+ cos sie pojawi
[mention]ricky[/mention] przecież jest użytnik [mention]Jose[/mention]

- JoeyJoeJoe
[mention]aleksy[/mention] Nazywanie chłopa, który jest w stanie wytrzymać wywiad z kozą zamkniętym jest imo śmieszne, chyba że mówimy o jakimś innym zamknięciu aniżeli truskulowym.
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
równowagi między formą a treścią
- filipthekiddo
Konkret w chuj, aż mi głupio, że nie znałem, dziena.
1. beefów, ale większość młodych graczy to kastraci, albo osoby którym się to nie kalkuluje, więc ten element to już niestety przeszłość. zresztą jak oni mają po sobie jechać, jak większość nie ma żadnej charyzmy i skrzeczy na autotune.
2. jak wyżej wspomniałem - charyzmy i emocji. wszystko bezpłciowe i niejakie. na palcach jednej ręki policzę charyzmatycznych graczy na scenie.
3. spontanicznych kawałków robionych na zajawie
4. granicy między podziemiem a mainstreamem jak kiedyś - z jednej strony to dobrze, że już jej nie ma bo ktoś może sobie wypłynąć, ale z drugiej generuje to taki wysryw wacków, że się rzygać chce. lepiej byłoby jakby siedzieli gdzieś tam w podziemiu i nikt by o nich nie słyszał.
5. skreczów i cutów w kawałkach
6. różnorodności w bitach - dużo podkładów jest robionych na jedno kopyto i to w sumie nie tylko rapu dotyczy, ogólnie na przestrzeni lat muzyka się spłyciła
7. treści w kawałkach
2. jak wyżej wspomniałem - charyzmy i emocji. wszystko bezpłciowe i niejakie. na palcach jednej ręki policzę charyzmatycznych graczy na scenie.
Spoiler
bo pokaż kurwo, który by to złożył
tak, że czujesz, jakbyś wyjął serce z piersi i pokroił
tak, że czujesz, jakbyś wyjął serce z piersi i pokroił
Spoiler
5. skreczów i cutów w kawałkach
6. różnorodności w bitach - dużo podkładów jest robionych na jedno kopyto i to w sumie nie tylko rapu dotyczy, ogólnie na przestrzeni lat muzyka się spłyciła
7. treści w kawałkach
wjeżdża największy kaliber, twoja ekipa koliber
Hip hopu który zanikł już lata temu
-
FÜRDIEGANG
chiraqu w polsce
ex-AlmostDivine
Twój chłopak kaloryfer kurwa, a ja se noszę bojler
No bo jem co chcę, a ten głupek liczy kalorie tak jak drobne
By cię wziąć na randkę i zamówić sałatkę
No naprawdę trochę scam, nie?
Twój chłopak kaloryfer kurwa, a ja se noszę bojler
No bo jem co chcę, a ten głupek liczy kalorie tak jak drobne
By cię wziąć na randkę i zamówić sałatkę
No naprawdę trochę scam, nie?
Scena krakowska mogła by się zainspirować, już sobie wyobrażam te tracki o tym kto komu ujebal łapę tasakiem 
A to ciekawy wątek - ostatnio na noisey był materiał o irlandzkim drillu, i tak sobie pomyślałem wtedy że tak mogłaby brzmieć ulica w PL
Powinna tak brzmieć do chuja
[Verse 1: Tay-K]
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
Aha referencyjnie ten materiał z noisey
FOK JOR KARS MI BOJKS AR FASTER
Spoiler
Spoiler
FOK JOR KARS MI BOJKS AR FASTER
strzelanin
Chociaż w sumie, nie wiem czy tak naprawdę ten drill ma rację bytu poza Chicago i trochę UK, a ostatnio właśnie bodaj na noisey/vice był materiał o kurwa australijskim drillu, co oni tam drillują, kangury? Warto trochę poczytać i postarać się zrozumieć czemu początkowa twórczość chociażby keefa była taka a nie inna, skąd ten cały nihilizm w tekstach i atmosfera, no i nie oszukujmy się ważne było także poczucie okrutnej wręcz "prawdziwości" tych raperów. Bo taki Rondo to nie oszukujmy się nie był geniuszem lirycznym, jego delivery też ma swoje mankamenty a mimo wszystko słucha się go tak dobrze, w końcu większość rzeczy które rapował to była po prostu brutalna prawda o tym co się dzieje na ulicach wietrznego miasta.
Tam jednak trochę więcej dostają za chociażby wyświetlenia i nagrywki, gdyby 'ludzie' u nas podłapali coś takiego - wyglądałoby to równie ciekawie.