Mata - 100 Dni do Matury (2020)
Re: Mata - 100 Dni do Matury (17.01.2020) [Zapowiedź]
Sam nie rozumiem czasem zbędnego rozpisywania się - lecz od tego jest forum dyskusyjne? Takim podejściem powinniśmy zamknąć każdy temat pt. 'album' w tym dziale, po napisaniu od każdego posta - 'podoba mi się/nie podoba mi się.
Fajny pomysł mi nasunąłeś. Można do każdego tematu z płytą dodawać ankietę z oceną i wtedy będziemy widzieć jasno jakiego forum jest zdania o konkretnych płytach 
Pisałem o tym jakiś czas temu i temat nie został pchnięty dalej: http://slizgawka.eu/viewtopic.php?f=3&t=3002
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
bylo?

Spoiler
"Jest to dodatkowe przenośne pokazanie fascynacji takimi “patologicznymi” zachowaniami jak np. kradzież."
już wiem o co chodzi z tym voice tagiem na geniusie i nie wierze, że ktoś to napisał na poważnie xDDDD
już wiem o co chodzi z tym voice tagiem na geniusie i nie wierze, że ktoś to napisał na poważnie xDDDD
[Verse 1: Tay-K]
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
- przedszkolanek
- zemsta1kadluba
[mention]przedszkolanek[/mention] przyznam ci szczerze że przed napisaniem tego posta rzeczywiście przeczytałem tylko akapit zajebałem facepalm i wyłączyłem, jednak później wróciłem do niego i zobaczyłem ten cytat, który zresztą widziałem wcześniej na fejsie (obserwuję obu Okrasków). Trochę w sumie zjebałem jak teraz myślę i dobrze że zwracasz uwagę, ale też sugerowałem się tym że środowisko krypolu "cultural appropriation" traktuje jako poważny temat i nie zdziwiłby mnie artykuł od nich że biali nie mogą rapować. Jednak mimo wszystko powinno się oceniać artykuły po zapoznaniu się z całością treści.
A określenie jasiuwave zajebiste i będę forsował.
Ja też nie czaję jak ludzie mogą uważać że wszystko dzieje się w jakiejś próżni, że nie ma żadnych związków przyczynowo-skutkowych, że każdy może być w określonych mediach tak samo promowany w taki sam sposób.przedszkolanek pisze: ↑16 gru 2019, 19:05 a co do tezy, że to wszystko spontaniczne i osoba autora nie ma znaczenia - serio sądzicie, że wszystkie wzmianki w mediach i posty w socialach powstały z potrzeby serca? Naprawdę sądzicie, że pieniądze i znajomości nie grały żadnej roli? Skoro nawet Bonsoul był przez Tytusa promowany via newonce i jakieś instagramerki modowe
A określenie jasiuwave zajebiste i będę forsował.
mołpy są kozackie
- marco_pantani
lewactwo w rapie, na to czekałem od 1939
zwracam honor
I porównanie do Grety Thunberg xD
A słuchałem sobie spokojnie "Klubowych" pół roku temu i nikt się nie przypierdalał do chłopaka, jego ojca, produktu, industry planta, znajomości, opłacanych recenzji i reszty, był młody talenciak z ciekawą epką i jedna wzmianka na slg
Jak ten czas zapierdala
Jak ten czas zapierdala
- gods bidness
No ale wystarczyło, że zrobił bańkę w 1 dzień głośnym kawałkiem, żeby się nim zainteresowały media, a najzatwardzialsi obrońcy hip-hopu uznali go za produkt, resortowe dziecko i zorganizowaną i szeroko zakrojoną akcję służb, bo za pół roku Mata będzie rapował, żeby głosować na PO.
- Moltisanti
To ja kurwa nie wiem czego ty słuchałeś do 12 grudnia 2019 ale na pewno nie rapu
- marco_pantani
MolestaMoltisanti pisze: ↑17 gru 2019, 0:51To ja kurwa nie wiem czego ty słuchałeś do 12 grudnia 2019 ale na pewno nie rapu
zwracam honor
Skoro nie ma odkrywczego wersu to dlaczego nikt wcześniej tego po prostu nie nawinął?
Poza tym jak coś może być mało odkrywcze skoro nawija o, powiedzmy, że sobie i swoich znajomych? To zawsze jest odkrywcze, bo kazda historia jest nieco inna.
Chyba żyjesz za krótko skoro śmiesz porównywać aktualną pozycję i wpływ hip hopu na mainstream do czasów sprzed 15 lat. W ogóle ten fragment jest absurdalnyazar pisze: ↑16 gru 2019, 13:34 Jeśli ktoś potrafi samodzielnie myśleć, to zapewne zastanowi się czemu coś takiego jest nagle tak nachalnie wszędzie promowane. Jakoś sobie nie przypominam, żeby np. po wyjściu muzyki poważnej, która te same problemy poruszała 15 lat temu (gdy rap również był popularny) był taki szum, w ogóle nie przypominam sobie żeby po wyjściu czegokolwiek z polskiego rapu był taki szum i zbyt długo żyje na tym świecie, żeby widzieć w tym przypadek.
Ja tam nie wiem, bo nie jestem w temacie, typa nie śledze, tak jak nie śledze już nowych graczy bo wyrosłem już z tej dziecinady, wystarczy jeden track żeby ocenić czy typ coś umie, no i tutaj musze powiedzieć, że tym jednym trackiem zrobił robotę bo jest to kurwa o czyms. Powiedz mi jeden z drugim w jakim innym kawałku, który niby był głosem pokolenia zawarte było tyle, dosc niewygodnej, treści i kto by sie odwazyl? Jakos nie moge sobie wyobrazic, że Budka suflera śpiewa coś w rodzaju podawania kutasa w kiblu, jebania na dwa baty. Jak na młodego to jestem zaskoczony, w koncu coś co jest akceptowalne w ramach hip hopu
Molesta jest lewacka od osiedlowych akcji.marco_pantani pisze: ↑17 gru 2019, 6:57MolestaMoltisanti pisze: ↑17 gru 2019, 0:51To ja kurwa nie wiem czego ty słuchałeś do 12 grudnia 2019 ale na pewno nie rapu
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Ale odleciałeś [mention]ether[/mention]. Serio sądzisz, że nikt nie nawija takich linijek, bo to "niewygodne"? Ludzie tego nie przewijają w tekstach, bo mają to w piździe i nie mają takiej potrzeby. Mata też pewnie nie ma takiej potrzeby, ale wiedział jaki efekt będzie miało skumulowanie maksymalnej ilości takich zachowań w jednym numerze. To fikcja literacka, która masturbuje mózgi małolatów z dobrych domów, bo w tej całej "patologii" jest coś co ich niesamowicie podnieca. To nie głos pokolenia, dzieciak dał dzieciakom coś czego chceli, ale zdecydowanie nie potrzebowali.
- gods bidness
Ale co to znaczy, że nie mają takiej potrzeby i o czym to świadczy? Mają potrzebę nawijać o paskach Gucci, ale nie mają potrzeby nawinąć czegoś o swojej generacji (choćby to był jej wycinek)? Przecież on tego nie nawija na zasadzie bragga, a że bragga o ruchaniu cudzych dup jest cały czas modne, pokazują koledzy po fachu.Drmz pisze: ↑17 gru 2019, 8:41 Ale odleciałeś [mention]ether[/mention]. Serio sądzisz, że nikt nie nawija takich linijek, bo to "niewygodne"? Ludzie tego nie przewijają w tekstach, bo mają to w piździe i nie mają takiej potrzeby. Mata też pewnie nie ma takiej potrzeby, ale wiedział jaki efekt będzie miało skumulowanie maksymalnej ilości takich zachowań w jednym numerze. To fikcja literacka, która masturbuje mózgi małolatów z dobrych domów, bo w tej całej "patologii" jest coś co ich niesamowicie podnieca. To nie głos pokolenia, dzieciak dał dzieciakom coś czego chceli, ale zdecydowanie nie potrzebowali.
Ten kawałek jest po prostu dobry i tym wiele osób zainteresował, w tym mnie, wychowanego na rapie sprzed 15 lat i amerykańskim z lat 90-tych, któremu parę tematów wcześniej zarzucano tutaj bycie dinozaurem z zamkniętą na nową falę głową. Napisałem o tym, czemu to jest dobre w pierwszych swoich postach tego tematu i nikt mi za to ani nie płacił, a że ma ojca prawnika, to się dowiedziałem w połowie.
Dlatego trochę żalowo się czyta jakieś wydumane pretensje o protekcji, nachalnym promowaniu itd., kompletnie pomijając sam kawałek i jego istotę, zwłaszcza że widać było, że więcej niż połowa wpisujących się tutaj kompletnie go nie zrozumiała. Nie zrozumiała też - już pomijając muzyczne - z socjologicznego punktu widzenia, czemu ten kawałek miał prawo wywołać takie zamieszanie, więc szuka w tym jakichś spisków.
Ten kawałek wywołuje takie zamieszanie w środowiskach zupełnie odklejonych od klimatów o których nawija Mata i o to chodzi. Jeśli masz nie wiem czterdzieści lat i w ciepłych papciach wspominasz sobie czasy Afrika Bambaataa to właśnie o tobie mowa i tacy ludzie są pod wrażeniem, że Mata miał odwagę mówić o takich rzeczach. Dla reszty to podkoloryzowany hymn do palenia fajek za szkołą. Nie zrozum mnie źle, ja uważam że to dobry numer na dobrym patencie, ale jak doszukujesz się tu głosu pokolenia to posłuchaj Mata - Hanna Montana
e; poza tym w całym tym gorzkim wyznaniu ten numer jest kurewsko ironiczny i nie mów, że tego nie widzisz
e; poza tym w całym tym gorzkim wyznaniu ten numer jest kurewsko ironiczny i nie mów, że tego nie widzisz
i ty wytykasz komuś odloty.
Przecież w muzyce od czasów Afrika Bambaataa chodzi o wywołanie emocji. Skoro młody to zrobił i wypaliło i strzeliło w wyświetleniach tzn. że była potrzeba na coś takiego. Przecież takich historii było pierdyliard w muzyce. Taco też słuchają dziadki, ludzie w średnim wieku (czyli po 20stce a przed 40ką) i dzieci. Imo, to nie jest kwestia odwagi żeby mówić o takich rzeczach, tylko właśnie kwestia pomysłu i trafienia w temat. Po chuj mu odwaga w tym wszystkim? Bijecie gówno pianę, a prawda jest taka że trafił w temat, chwyciło, słuchają tego wszyscy i hajs sie zgadza. Kropka.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Przecież właśnie to powiedziałem
no może cytat niefortunny wybrałeś
e; też myślę, że wpływ na odbjur tutaj ma fakt, że raper Mata generalnie wygląda i zachowuje się jak najgorszy gimbus, a tu taki wjazd. Uważam, że raper Bonson przykładowo porusza czasem dużo bardziej wrażliwe tematy znane dzisiejszej młodzieży, ale Bons to wydziarany dziad z brodą, więc nie ma takiego efektu.
e; też myślę, że wpływ na odbjur tutaj ma fakt, że raper Mata generalnie wygląda i zachowuje się jak najgorszy gimbus, a tu taki wjazd. Uważam, że raper Bonson przykładowo porusza czasem dużo bardziej wrażliwe tematy znane dzisiejszej młodzieży, ale Bons to wydziarany dziad z brodą, więc nie ma takiego efektu.