Ja tam wolę dwa albumy z topki ulicznych tytułów w ostatnich latach (oba Midasy Frostiego) i kozacki real talk przeniesiony na newschoolowe bity, niż elokwencję i dyskusje filozoficzne w wywiadach z NovyTV (bo gdzież ta inteligencja miałaby się przydać, w młodowilczych rozmówkach i tak nikomu nie chciało się dyskutować na poważnie, od czytania mam książki i djniemala, a nie raperów), no ale co kto woli. Wszystkich czytających post wyżej proszę aby się nie zrażać i przebrnąć przez wizerunek - faktycznie - średnio rozgarniętego ale paradoksalnie bardzo poważnego chłopaka z osiedla i dać szansę jednej czy drugiej płycie, bo Frosti samym swoim charakterem umieszcza się na półce wyżej w porównaniu do jego rówieśników zastanawiających się o czym w sumie są ich własne kawałki.
Mata - 100 Dni do Matury (2020)
Re: Mata - 100 Dni do Matury (17.01.2020) [Zapowiedź]
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Co prawda to akurat prawda, rzadko się z czymś z SWN zgadzam (szkoda że tak pobłażliwy nie jest dla Palucha i zraża się nie chcąc przebrnąć przez wizerunek) ale tu ma 100% racji jakim trzeba być tłukiem jak ci idioci z komentarzy pod wywiadem na CGM żeby oceniać książkę po okładce i z góry odrzucać nie znając treści, Frosti Rege to raper przez duże R i Mata może mu buty czyścić bananowiec.
24.07.2019 - 16.12.2019
Za stawianie Maty wyżej niż Frostmena powinny lecieć bany 
Ja bym całe SBM w ogóle wjebał do jakiegoś innego działu bo to jest obrzydliwe w jaki sposób Solar robi becel na tych produktach typu raper
Ja bym całe SBM w ogóle wjebał do jakiegoś innego działu bo to jest obrzydliwe w jaki sposób Solar robi becel na tych produktach typu raper
Robienie z Frostiego debila, to ten sam poziom co robienie z Maty jakiegoś geniusza lirycznego. Coś tam słyszałem, ale jakby się głębiej zastanowić to i jedno i drugie chuja ma wspólnego z prawdą.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Mądre słowa plują z Białasem na wszystkie wartości o które wcześniej walczyli wstyd
24.07.2019 - 16.12.2019
No z tym nie sposób się nie zgodzić:
Deys wyjebany z SB za noszenie sukienki:
Mata 2019 (na koncercie chyba też był w takim czymś, widziałem screena, ale nie mogę go znaleźć)
Przy okazji
Deys wyjebany z SB za noszenie sukienki:
Spoiler

Spoiler

Spoiler
na jakiejś studniuwce na podlaskiej/podkarpackiej wiosce (do wyboru) dyrektorka podczas mowy początkowej właśnie mówi "drodzy uczniowie od dziś mata 100 dni do matury więc przygotowajta się porządnie"
nie może mnie ten tytuł nie śmieszyć w ten sposób
nie może mnie ten tytuł nie śmieszyć w ten sposób
[Verse 1: Tay-K]
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
- zemsta1kadluba
Że ojciec kieruje mu karierą w mniejszy lub większy sposób to sam przyznawał. Mediów nie musi opłacać po prostu buja się w tym liberalnym salonie towarzystkim (przypominam Fundacja Batorego i Fundacja Hołdy, plus akcje z wolnymi sądami) to czemu miałby im nie powiedzieć "ty słuchaj mój syn wydaje płytę, weźcie tam nakręćcie w swoich działach kulturalnych"? Nie wierzę w inną genezę forsowania tego utworu w artykułach które jednocześnie obwołują Matę dosłownie "geniuszem" a jego utwór "najważniejszym dziełem kulturalnym nowoczesnej Polski", potem już faktycznie było powtarzanie przez debili tych samych tez "bo wypada" ale ktoś tą maszynę industry plant musiał ruszyć.gods bidness pisze: ↑16 gru 2019, 11:43 Beka z tego pierdolenia, że ojciec mu karierą kieruje i opłaca wszystkie media, żeby o nim mówili
Krytyka w formie jak zwykle, jakby nie kurek od Sorosa to po obcięciu rządowych dotacji dawno by zdechli czego im życzęMoltisanti pisze: ↑16 gru 2019, 13:12Tu już się bałem czytaćMaciej Kryński KulturoznawcaO KURWA ALE ZAORAŁ!!!!11Jeśli ktoś chciałby przyznawać w Polsce licencje na robienie hip-hopu i tracić czas na dramatyczne obrony jakiejś jego esencji, proponuję zadać sobie podstawowe pytanie w kontekście kulturowych zawłaszczeń – czy rap może być w ogóle tworzony przez białych?
Ja pierdole to wszystko robi się zbyt mocne![]()
A Frosti gdyby nie Kabe byłby najlepszy z młodzików, obie płyty kupione nie bez powodu.
mołpy są kozackie
na początku myśłałem podobnie do
z drugiej jednak strony, taki kawałek mógłby negatywnie wpłynąć na wizerunek ojca i raczej Matczakowie przewidywali co może wywołać i wiedzieli co robią go puszczając. o jakieś opłacanie redakcji bym nie podejrzewał, o podsuwanie tego tematu też nie (już prędzej sami dziennikarze z tej liberalnej strony się pytali starego Matczaka czy to przemilczeć), ale podejrzewam że rzeczywiście może stać za tym jakiś "większy cel" niż wypuszczenie singla mającego dobrze sprzedać płytę.
gods bidness pisze: ↑16 gru 2019, 15:36 A teraz do rzeczy - kawałek jest promowany (o ile za promocję można uznać samo wspominanie o nim), bo nagrał go chłopiec z dobrego domu, czym wywował poruszeniu u rodziców dzieci z dobrego domu, z tzw. Warszaffki. Kasia Nosowska też ma syna, który robi rap (łał to dziwne, że takie resortowe dziecko, z matką która zgarnia parę baniek rocznie, jeszcze nie wypłynęło). Wszystkie te Lisy, nie Lisy, mają synów i córki w podobnym wieku. I nagle za pomocą kawałka budzą się z ułudy, w którą wierzyli. Mniej lub bardziej. A może nabierają odwagi się wypowiedzieć, bo sami dobrze wiedzą, że poza ustawkami do pudelka ich świat i relacje z dziećmi wcale nie są takie idealne.
z drugiej jednak strony, taki kawałek mógłby negatywnie wpłynąć na wizerunek ojca i raczej Matczakowie przewidywali co może wywołać i wiedzieli co robią go puszczając. o jakieś opłacanie redakcji bym nie podejrzewał, o podsuwanie tego tematu też nie (już prędzej sami dziennikarze z tej liberalnej strony się pytali starego Matczaka czy to przemilczeć), ale podejrzewam że rzeczywiście może stać za tym jakiś "większy cel" niż wypuszczenie singla mającego dobrze sprzedać płytę.
Zapytaliśmy absolwentów liceum im. Stefana Batorego o to, co myślą o Patointeligencji Maty
https://newonce.net/2019/12/zapytalismy ... uZADFzbm88
Tego jeszcze nie było. Co ciekawe spodziewałem się głupszych wypowiedzi, a ciężko mi coś zarzucić.
https://newonce.net/2019/12/zapytalismy ... uZADFzbm88
Tego jeszcze nie było. Co ciekawe spodziewałem się głupszych wypowiedzi, a ciężko mi coś zarzucić.
- mlodyperkez
newonce nowym pudelkiem/glam rapem. co za durny i bezsensowny artykul, rownie dobrze mogli to sobie zmyslic. artykul pod klikniecia jak wszystko na tej stronie.
newonce ostatnio takie gówno serwuje, że masakra
wcześniej pomiędzy gównem pojawiły się tez fajne artykuły i dzięki nim nawet kilku spoko raperów poznałem już jakiś czas temu
no ale teraz codziennie "DLACZEGO [tu wstaw wykonawce/tytuł] JEST NAJWAŻNIEJSZYM ALBUMEM/UTWOREM W TYM ROKU/DEKADZIE/POLSKIM RAPIE", pluje tfu
wcześniej pomiędzy gównem pojawiły się tez fajne artykuły i dzięki nim nawet kilku spoko raperów poznałem już jakiś czas temu
no ale teraz codziennie "DLACZEGO [tu wstaw wykonawce/tytuł] JEST NAJWAŻNIEJSZYM ALBUMEM/UTWOREM W TYM ROKU/DEKADZIE/POLSKIM RAPIE", pluje tfu
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
No widocznie tak jest młody wychowywany, pewnie mówi o wszystkim rodzicom bo to jego przyjaciele, nie kryje się z niczym. Ojciec pomaga mu rymować, daje tematy, zawozi i wchodzi w garniturze do studia, płaci za garnitur i studio syna, ma wpływ na wszystko. Na wybór studiów zapewne też i na wybór przyszłej synowej też, o ile w ogóle młody będzie chciał wyprowadzić się z domu przed 30-ką.
Na jakie studia Mata się wybiera? Czy już się wybrał bo on chyba w 2019 maturę zrobił?
Na jakie studia Mata się wybiera? Czy już się wybrał bo on chyba w 2019 maturę zrobił?
ale w sensie, że była tak sytuacja? dajcie linkgods bidness pisze: ↑16 gru 2019, 15:36 Wreszcie mówił o tym w zupełnie innych czasach, kiedy rap jeszcze się tak nie przenikał z mainstreamem, dzisiaj odniesienia do kąpieli w wannie z Belmondo można usłyszeć w "Mam Talent" z ust tego wysokiego (fakt).
- przedszkolanek
[mention]potter[/mention] do Frostiego się nie odniosę, bo SWN zamknął temat
co do clou - właśnie próbuję tobie pokazać, że tak nie jest - wymieniłem 10 najlepszych, moim zdaniem oczywiście - młodziaków - rówieśnikach Maty czy Młodych Janów, napisałem że przy wszystkich zastrzeżeniach jestem w stanie docenić Bedoesa czy nawet White'a, więc przynajmniej w moim przypadku, a myślę że nie tylko, dobry rap obroni się sam, niezależnie od tego, jak duża jest rozbieżność między metryką moją a danego rapera
a poza tym twojego posta nie potraktowałem osobiście, "proszę mi tu nie mówić, że nie potrafię..." to była tylko figura retoryczna
PS. jak nie znasz Skipa, to puść sobie Mięthę - to jest właśnie on
------
[mention]zemsta1kadluba[/mention] nie żebym bronił krypola, ale ten cytat się odnosił do tego cytatu, którego już nikt nie wrzucił (bo pewnie nie czytał)
[mention]rakieta_rakieta[/mention] cudne
-------
a co do tezy, że to wszystko spontaniczne i osoba autora nie ma znaczenia - serio sądzicie, że wszystkie wzmianki w mediach i posty w socialach powstały z potrzeby serca? Naprawdę sądzicie, że pieniądze i znajomości nie grały żadnej roli? Skoro nawet Bonsoul był przez Tytusa promowany via newonce i jakieś instagramerki modowe
co do clou - właśnie próbuję tobie pokazać, że tak nie jest - wymieniłem 10 najlepszych, moim zdaniem oczywiście - młodziaków - rówieśnikach Maty czy Młodych Janów, napisałem że przy wszystkich zastrzeżeniach jestem w stanie docenić Bedoesa czy nawet White'a, więc przynajmniej w moim przypadku, a myślę że nie tylko, dobry rap obroni się sam, niezależnie od tego, jak duża jest rozbieżność między metryką moją a danego rapera
a poza tym twojego posta nie potraktowałem osobiście, "proszę mi tu nie mówić, że nie potrafię..." to była tylko figura retoryczna
PS. jak nie znasz Skipa, to puść sobie Mięthę - to jest właśnie on
------
[mention]zemsta1kadluba[/mention] nie żebym bronił krypola, ale ten cytat się odnosił do tego cytatu, którego już nikt nie wrzucił (bo pewnie nie czytał)
-------Magdalena Okraska na swoim Facebooku napisała: „Po latach artystycznych zakusów klasy średniej na hip-hop (inspiracja muzyczna i odżegnywanie się od treści) nastąpiła, jak widać, fala mrzonek o tym, że typki z Bednarskiej, z zapleczem w postaci grubego portfela tatusia, korepetycji i rodzinnej fury niezgorszej marki, prowadzą »życie na krawędzi« jak ziomki z bloków w Ciechanowie, choć wszyscy wiemy, że żaden z nich nie przetrwałby kwadransa na ławce. […] Rap w wykonaniu klasy średniej to zapożyczenie zapożyczenia, siódma woda po kisielu muzyki i przekazu”.
[mention]rakieta_rakieta[/mention] cudne
-------
a co do tezy, że to wszystko spontaniczne i osoba autora nie ma znaczenia - serio sądzicie, że wszystkie wzmianki w mediach i posty w socialach powstały z potrzeby serca? Naprawdę sądzicie, że pieniądze i znajomości nie grały żadnej roli? Skoro nawet Bonsoul był przez Tytusa promowany via newonce i jakieś instagramerki modowe
- przedszkolanek
zdał maturę, wszędzie się chwali, że pisał międzynarodową o rapsach Tedego
ten hana montana maty to jest serio cringe, tylko że cringe to za małe słowo, potrzeba na takie coś nowego określenia bo chłopak wyznaczył tym nową jakość
- przedszkolanek
unconscious klocuchwave może być
a poza tym ja dzisiaj ukułem na rap młodych janów termin jasiuwave i myślę, że mata montana może być w ten poczet zaliczona
kurwa mam jakiś dzień na wymyślanie języka krytycznego do opisywania polskich rapsów
Ostatnio zmieniony 16 gru 2019, 19:14 przez przedszkolanek, łącznie zmieniany 1 raz.
nie wiem po cholerę rozpisywać się tak bardzo w temacie produktu Mata, dostaliście produkt, kupujecie go albo nie i tyle