Mata - 100 Dni do Matury (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Aka M

Re: Mata - 100 Dni do Matury (2020)

Post autor: Aka M »

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ostatnio zmieniony 03 paź 2020, 8:04 przez Aka M, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaayu

Re: Mata - 100 Dni do Matury (17.01.2020) [Zapowiedź]

Post autor: Jaayu »

w ogole odpalilem sobie to cale mata montana i jestem w ciezkim szoku ze ktos mu to pozwolil nagrac i wypuscic
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
azar

Post autor: azar »

gods bidness pisze: 16 gru 2019, 11:43 Beka z tego pierdolenia, że ojciec mu karierą kieruje i opłaca wszystkie media, żeby o nim mówili. Może i doradza gówniarzowi w jakichś kwestiach marketingowo-wizerunkowych i w sumie od tego ojciec powinien być dla nastolatka, ale tekstów mu raczej nie pisze i nie mówi o czym ma nawijać.

A sam kawałek miał potencjał zrobić szum, jaki właśnie zrobił i sił nieczystych bym się w tym nie dopatrywał, bo jak czytam pierdolenie o resortowych dzieciach, wszystko opłacających bananom rodzicach i tego typu wynurzenia internetowej "prawicy", to mi się słabo robi. Zawsze to ma ten wydźwięk podszytego przegraństwem życiowym bólu dupy.

A kawałek zwyczajnie broni się sam z siebie. Jakby to było chujowe, to żadna protekcja by nie pomogła - przykład Pikeya. A z drugiej strony, jak ktoś się obraża na coś, choćby było dobre, tylko dlatego, że ojciec bogaty, znany i być może politycznie nie po drodze, to już niech sobie te bitwy rozgrywa sam ze sobą.
teraz uważaj, bo twoja zamknięta głowa może zacząć boleć gdy będziesz to czytał:
Dla mnie to jest chujowe i nie ma w tym numerze pół odkrywczego wersu. Jeśli ktoś potrafi samodzielnie myśleć, to zapewne zastanowi się czemu coś takiego jest nagle tak nachalnie wszędzie promowane. Jakoś sobie nie przypominam, żeby np. po wyjściu muzyki poważnej, która te same problemy poruszała 15 lat temu (gdy rap również był popularny) był taki szum, w ogóle nie przypominam sobie żeby po wyjściu czegokolwiek z polskiego rapu był taki szum i zbyt długo żyje na tym świecie, żeby widzieć w tym przypadek. No ale ty wiesz, że ojciec RACZEJ nie pisze mu tekstów, na pewno ma na nie znikomy wpływ - w końcu każdy nastolatek chcący nagrywać rap, przyjeżdża do studia z ojcem :) więc wierzę na słowo, na pewno masz rację. Jakby nie ta nachalna propaganda, to ten temat miałby ze 3 strony jako ciekawostka.
Eldoka pozdrawia wszystkich pis jol
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Chcesz powiedzieć że niby dlaczego to jest tak nachalnie wszędzie promowane? Nie potrafię samodzielnie myśleć. Powiedz wprost, plizzz!
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
azar

na pewno dlatego, że jest przełomowe i opisuje problemy współczesnej młodzieży.
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

Ty no ale w jaki niby sposób popularność tego numeru mialaby wesprzeć jakiś front polityczno/ideologiczny bo za chuj nie rozumiem :lol:
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
Awatar użytkownika
jogi

azar pisze: 16 gru 2019, 14:02 na pewno dlatego, że jest przełomowe i opisuje problemy współczesnej młodzieży.
No ale nie owijaj. Dawaj wprost. Bez krempacji. Dasz radę.
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

to zrobiło milion w 1 dzień zanim dziennikarzyny się połapały że coś jest na rzeczy, płyta Pezeta wyszła w kompletnie innych czasach, kiedy rap nie był najpopularniejszym gatunkiem muzy w kraju i na świecie. Nie wątpię że ojczulek wspiera go jakoś w karierze ale myślę że to się zawiera bardziej w hajsie na studio/jakiś sprzęt a nie w proszeniu jakichś dziennikarzyn o propsy, piszecie to wszystko z przekonaniem i pogardą dla ludzi którzy tego nie zauważają jakbyście mieli na to jakieś twarde dowody a macie tylko domysły, nie dopuszczając do głowy myśli że może ziomek po prostu nagrał zgrabny track wzbudzający dyskusję na nośny temat
Awatar użytkownika
Minutka

Post autor: Minutka »

Ten numer jest dobry, a nawet normalny, ale czemu pisze o nim Kayah to nie wiem
Awatar użytkownika
azar

chodzi tylko o to, że to wszystko ma miejsce, bo nie jest przypadkową osobą, a nie dlatego że TO NAJLEPSZY TEKST POLSKIEJ KULTURY OD DAWNA (mój ziomo znajomej podawał kutasa w kiblu dla inwalidów w Złotych Tarasach) czy mówi o czymś, z czego ludzie sobie nie zdawali sprawy. A w jaki sposób ta marionetka zostanie wykorzystana, zapewne dowiemy się w kolejnych aktach teatrzyku
@jogi jak nauczysz się poprawnie pisać w moim języku, wtedy możemy porozmawiać
Awatar użytkownika
Opieronie

Post autor: Opieronie »

Spoiler
0:53
Nie stoję po żadnej ze stron, lecz dla mnie jest to trochę dziwne gdy ojciec mówi Ci, że MUSISZ coś inaczej zaakcentować, lub pytasz się go będąc dorosłym, czy możesz przyjść do CGM'u.
Awatar użytkownika
azar

no nie no skądże, przecież to zupełnie naturalne, że chłopak w okresie buntu, który rzekomo ma dość swoich rodziców, bierze na nagrywkę ojca i pyta go co ma robić :lol:
Awatar użytkownika
jogi

azar pisze: 16 gru 2019, 14:13 @jogi jak nauczysz się poprawnie pisać w moim języku, wtedy możemy porozmawiać
aha, ok. Myślałem, że ty tak poważnie i z interpunkcją.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Wyborcza będzie pisać o Macie:
Spoiler
Obrazek
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

koniec pisze: 16 gru 2019, 14:11 ziomek po prostu nagrał zgrabny track
tylko że ten numer nie jest zgraby, ale to szczegół

find a more iconic duo
Spoiler
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

O chuj, przecież to wyżej aż nierealnie brzmi :lol:
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

przedszkolanek pisze: 16 gru 2019, 9:58
potter pisze: 16 gru 2019, 5:05 mnie ciekawi jakich 5 jest w tej chwili rzeczywiście najlepszych
potter pisze: 16 gru 2019, 5:05 Może ktoś wymienić zatem jakichś fajnych młodych raperów z pl?
kryterium czardiego czyli lvl23, kolejność z grubsza losowa:

Frosti Rege (96), Young Igi (99), Skip (98), Zeamsone (01), Kukon (96?) - wszyscy z legalami na koncie, Oki (98), Wiktor z WWA (96) - po jednym
do tego Kabe (00), Pazzy (98), Zdechły Osa (97?) - bez legalnego wydawnictwa, ale to co jest trzyma dobry poziom, który powinien się przełożyć
mimo wszystko Bedoes (98), PlanBe (96), nawet White (96) jeżeli chodzi o potencjał, tylko ktoś musiałby nim pokierować
jest jeszcze kilku z dobrym potencjałem, zobaczymy jak się rozwinie, o kimś też pewnie zapomniałem

w związku z tym prosze mi tu nie mówić, że nie potrafię docenić młodej fali, ja nic na to nie poradzę, że ten Jasiuwave, który uprawiają Jan Rapowanie, Otschodzi czy Mata właśnie jest chujowy w samym zamierzeniu, w samym rdzeniu
Nie no jak stawiasz Frosi Rege przy Young Igim czy wyżej niż Mata to mi się nawet nie chce sprawdzać tej reszty co nie znam. Ten typ zdania po polsku nie potrafi złożyć i chyba nie ma większego przygłupa w polskim rapie. Zeamsone przecież też nagrywa jakieś smuty pod dupeczki, niczym ciekawym się nie wyróżnia.
I nie mówiłem o Tobie, że nie doceniasz nowej fali tylko ogólnie, moim zdaniem to nie jest kwestia chujowatości ich rapu, bo ten jest na wyższym poziomie niż ich równolatków 10-20 lat temu, ale tego że ich teksty są miałkie głównie i o niczym, więc wystarczy że ktoś próbuje coś ciekawego zawrzeć w swoim rapie i już się wyróżnia. A reszta po prostu może musi jeszcze dojrzeć, by pisać lepiej.

Kabe props.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

azar pisze: 16 gru 2019, 13:34
gods bidness pisze: 16 gru 2019, 11:43 Beka z tego pierdolenia, że ojciec mu karierą kieruje i opłaca wszystkie media, żeby o nim mówili. Może i doradza gówniarzowi w jakichś kwestiach marketingowo-wizerunkowych i w sumie od tego ojciec powinien być dla nastolatka, ale tekstów mu raczej nie pisze i nie mówi o czym ma nawijać.

A sam kawałek miał potencjał zrobić szum, jaki właśnie zrobił i sił nieczystych bym się w tym nie dopatrywał, bo jak czytam pierdolenie o resortowych dzieciach, wszystko opłacających bananom rodzicach i tego typu wynurzenia internetowej "prawicy", to mi się słabo robi. Zawsze to ma ten wydźwięk podszytego przegraństwem życiowym bólu dupy.

A kawałek zwyczajnie broni się sam z siebie. Jakby to było chujowe, to żadna protekcja by nie pomogła - przykład Pikeya. A z drugiej strony, jak ktoś się obraża na coś, choćby było dobre, tylko dlatego, że ojciec bogaty, znany i być może politycznie nie po drodze, to już niech sobie te bitwy rozgrywa sam ze sobą.
teraz uważaj, bo twoja zamknięta głowa może zacząć boleć gdy będziesz to czytał:
Dla mnie to jest chujowe i nie ma w tym numerze pół odkrywczego wersu. Jeśli ktoś potrafi samodzielnie myśleć, to zapewne zastanowi się czemu coś takiego jest nagle tak nachalnie wszędzie promowane. Jakoś sobie nie przypominam, żeby np. po wyjściu muzyki poważnej, która te same problemy poruszała 15 lat temu (gdy rap również był popularny) był taki szum, w ogóle nie przypominam sobie żeby po wyjściu czegokolwiek z polskiego rapu był taki szum i zbyt długo żyje na tym świecie, żeby widzieć w tym przypadek. No ale ty wiesz, że ojciec RACZEJ nie pisze mu tekstów, na pewno ma na nie znikomy wpływ - w końcu każdy nastolatek chcący nagrywać rap, przyjeżdża do studia z ojcem :) więc wierzę na słowo, na pewno masz rację. Jakby nie ta nachalna propaganda, to ten temat miałby ze 3 strony jako ciekawostka.
Łał, dobrze, że mnie ostrzegłeś w pierwszym zdaniu przed tym wiekopomnym objawieniem, bo moja zamknięta głowa by nie wytrzymała. Poczułem się przez chwilę jak Neo w Matrixie, dziękuję mój Morfeuszu. "Dla mnie to jest chujowe i nie ma w tym numerze pół odkrywczego wersu" - dziękuję kapitanie Nemo, tym oświadczeniem obróciłeś kurs naszego Nautiliusa o 180 stopni. Tylko serio nie rozumiem, co w tym wszystkim ma twoja prywatna opinia o tym kawałku do rzeczy. Bo moja opinia jest zgoła odmienna.

A teraz do rzeczy - kawałek jest promowany (o ile za promocję można uznać samo wspominanie o nim), bo nagrał go chłopiec z dobrego domu, czym wywował poruszeniu u rodziców dzieci z dobrego domu, z tzw. Warszaffki. Kasia Nosowska też ma syna, który robi rap (łał to dziwne, że takie resortowe dziecko, z matką która zgarnia parę baniek rocznie, jeszcze nie wypłynęło). Wszystkie te Lisy, nie Lisy, mają synów i córki w podobnym wieku. I nagle za pomocą kawałka budzą się z ułudy, w którą wierzyli. Mniej lub bardziej. A może nabierają odwagi się wypowiedzieć, bo sami dobrze wiedzą, że poza ustawkami do pudelka ich świat i relacje z dziećmi wcale nie są takie idealne.

Naprawdę nie trzeba do tego opłaty i odgórnego sterowania, żeby się wypowiedzieć. Widzę swoich znajomych na facebooku, którzy się wypowiedzieli jeszcze przed wszystkimi celebrytami, a pojęcie mają o rapie jak Korwin Piotrowska. Wypowiedział się Bosak ze zgoła innej opcji politycznej i też pozytywnie. Kret z niego czy co?

Że się komuś nie podoba utwór, ni mnie ziębi, ni grzeje. Dla mnie też nie jest nazbyt przełomowy i może nie tyle co wkurwia, bo nie mam już nastu lat, żeby bronić hip-hopu jak OSTR na pięćdziesiątej plycie, ale lekko żenuje że media znowu z rapu robią jakieś dziwaczne przedstawienie przy okazji tego kawałka, popisując się swoją ignorancją.

Pezet nie miał do tego ani warunków zewnętrznych, ani wewnętrznych, żeby trafić do pań domu. Nie nagrywał w ładnych mundurkach na tle renomowanego liceum, nie wykrzykiwał swoich emocji tak efektownie, bardziej marudził swoje przerymowane zwrotki i nikogo spoza kręgu odbiorców to nie interesowało. Nikt w nim nie widział potencjalnie własnego dziecka z zajętej swoimi sprawami zawodowymi familii, ani on się sam się na takiego nie kreował. Nie był z bogatej familii, z którą utożsamiłby się salon, ani jego utwory nie miały takiego wydźwięku, napotkany przypadkiem w telewizji wywołałby raczej "Patrz Ksawery, znowu patologię w telewizji pokazują".

Wreszcie mówił o tym w zupełnie innych czasach, kiedy rap jeszcze się tak nie przenikał z mainstreamem, dzisiaj odniesienia do kąpieli w wannie z Belmondo można usłyszeć w "Mam Talent" z ust tego wysokiego (fakt).

Bogaty i (u)znany ojciec nie przeszkadza, pomaga wręcz. Dodaje zresztą pikanterii do całej narracji, tak z lewa, jak z prawa. Ale przekierowywanie dyskusji w tym kierunku, jest kompletnie nieproduktywnym w dyskusji wyrazem jakichś osobistych żali i próbą przekierowania jej na własne bóle i paranoje.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2019, 15:38 przez gods bidness, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rakieta_rakieta

Post autor: rakieta_rakieta »

Jedyne prawilnie podejście jest tu https://instagram.com/elegancizmosiny?i ... v6gxvupvxn

Na instastory, by nie było.
Je suis Polonaise, so all i need is vodka, i może miłość
moxxi

Post autor: moxxi »

Pezet nie miał do tego ani warunków zewnętrznych, ani wewnętrznych, żeby trafić do pań domu. Nie nagrywał w ładnych mundurkach na tle renomowanego liceum, nie wykrzykiwał swoich emocji tak efektownie, bardziej marudził swoje przerymowane zwrotki i nikogo spoza kręgu odbiorców to nie interesowało.
:lol:
Biorę pałe i załatwiam nocą sprawe
kshaq pisze: 26 paź 2020, 19:53 Jeżeli te kilka straconych lat było potrzebne, żeby młodzi w tym kraju zaczęli walczyć o swoją wolność, to I ain't even mad.
ODPOWIEDZ