Mata - 100 Dni do Matury (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
krakowski łotr

Re: Mata - 100 Dni do Matury (17.01.2020) [Zapowiedź]

Post autor: krakowski łotr »

To jaki ten numer zrobił szum wokół siebie to jest szok
FÜRDIEGANG

Post autor: FÜRDIEGANG »

tak sie zastanawiam czy te facebookowe fejmy i "twórcy opinii" by udostepniali ten kawałek gdyby nie konotacje rodzinne. Moze to faktycznie wszystko spisek...
ex-AlmostDivine

Twój chłopak kaloryfer kurwa, a ja se noszę bojler
No bo jem co chcę, a ten głupek liczy kalorie tak jak drobne
By cię wziąć na randkę i zamówić sałatkę
No naprawdę trochę scam, nie?
Awatar użytkownika
Rhubarb

Post autor: Rhubarb »

generalnie nie rozumiem hejtu tu na slizgawce, bo przecież ten numer jest po prostu ok, przepraszam ale no to trzeba mieć bardzo ograniczony sposób odbioru muzyki, żeby w zdaniu "pierdole mamę i tatę za to że oddali by mi serce" widzieć jebanie rodziców :bag: :crazy: przecież tu nawet nie trzeva nic interpretować, to zdanie na pierwszy rzut oka jest przecież pokazaniem nastawienia jakie ma dużo młodych bananów, nie wiem jak można tu wyczuć, że to w jakikolwiek sposób stanowisko Maty :damn: za to wkurwia mnie tak samo promocja tego kawałka w internecie, no jest to po prostu nawet ok kawałek o gościu, który pisze o swoich znajomych, ale gdzie tu kurwa jakąś analiza czy ciekawa obserwacja polskiej młodzieży, no ja pierdole : :confused: to już Ofiary zioła są lepszym kawałkiem w tym stylu, patrzącym przez pryzmat klasy średniej
Awatar użytkownika
janusz

Post autor: janusz »

Pecunia non olet

fuckthepolicje

Post autor: fuckthepolicje »

kurwa ze ludzie dopiero w (prawie) 2020 roku staja sie swiadomi tego ze malolaci z dobrych i bogatych domow/rodzin tez biora dragi i ruchaja dupki i jakis typ musial im o tym nawinac w kawalku rapowym to jest dopiero patologia
Awatar użytkownika
loco

Post autor: loco »

Moltisanti pisze: 15 gru 2019, 0:31 Kurwa, gość wam specjalnie nawinął "mój ziomo pedofil mój ziomo nekrofil" żebyście wiedzieli że on to wszystko wymyśla
Nekrofil może być to nawiązanie do Białasa, który podczasu beefu ze Śliwą został nazwany przez swojego oponenta pedofilem. W odpowiedzi uznał się za nekrofila w utworze “Life After Death (Śliwa diss)”:

Użyłeś w kierunku do mnie tu słowa pedofil, pomyłka – jestem nekrofilem
Bo właśnie ciebie wyruchałem w ryj, no a raz już cię zabiłem

Pedofil może być tu także nawiązaniem do sytuacji z udziałem Bedoesa gdzie na nagraniu wrzuconym do internetu, rzekomo uprawiał on seks z czternastolatką.
no nie wiem.. :lol:
wjeżdża największy kaliber, twoja ekipa koliber
nigdyniebralemkoksu

Post autor: nigdyniebralemkoksu »

Korwin-Piotrkowska: Mata - Patointeligencja
Ja, intelektualista: Laikike1 - Folwark Zwierzęcy

To jaki szum zrobił ten numer jest niepojęte [2]. Numer jest bardzo dobry, mi w sumie przeszkadzało, że jest tak bezpośredni, no ale widzę, że pokoleniu obecnych 30-40 latków tak trzeba podać. W ogóle jeżeli potrzebowali takiego numeru, żeby się zastanowić ojej, że takie rzeczy się dzieją to jak oni te swoje dzieci wychowują? Nie widzą jak jest a na zewnątrz przecież wojna (There's a war goin' on outside no man is safe from).

To jak niektórzy nie kumają ironii to jest niepojęte.

Może ten numer zrobił taki szum, bo to pierwszy raper młodego pokolenia, który nawija O CZYMŚ.
hardy

Post autor: hardy »

Podbijam teorię, że numer poszedł szeroko bo nawinął go ktoś z dobrego domu, nie z ulicy, nie stereotypowy jak zwykle. Ogólnie wielu ludzi ma pojęcie o rapie zatrzymane na latach 90-ych a tutaj typek z najlepszego LO, syn bogaczy został raperem, wg niektórych to niemożliwe, niepasujące do tezy, dlatego numer taki rozgłos zyskał. Gdyby to samo nawinął znowu Bedoes czy ktoś z klasy średniej albo ulicy, to nie byłoby takiego szumu a tutaj ładny i dobry chłopak pisze o złych rzeczach, no nie, to trzeba poruszyć i zrobić z tego hasztag nr 1 na Twitterze i wszędzie.
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Nadal nie mogę uwierzyć w to jak dużo osób mających faktyczny wpływ na opinię obserwujących ich fanów, nazwijmy tę grupę roboczo celebrytami (Meller, Korwin-Piotrowska, dziennikarze naTemat), napędza hajp poprzez budowanie narracji REWOLUCYJNEGO, EPOKOWEGO, PRZEŁOMOWEGO ukazania czegoś tam, brzmiąc przy tym jak te demotywatory z 2011, że Eldo i Ostry powinni być pokazywani na lekcjach języka polskiego. Wkurwia mnie to, bo na co dzień te same osoby nie dają absolutnie ŻADNEGO jebania o hip-hop, dla nich to pewnie nadal jest kręcenie się na głowie przy akompaniamencie Afrika Bambata, a Tede dissuje się z Peją rzucając co drugi wers przerywnik "joł joł".

Potem wchodzi taka dziennikarka jedna z drugą i każdy - umówmy się po środku - dobry, ale w żaden sposób nie przełomowy kawałek nagrany przez kogokolwiek wychodzącego z tego wąskiego wyobrażenia jest czymś rozbrajającym wyobraźnię. Jeszcze te zdania typu "NIGDY JESZCZE NIE BYŁO (...)" - a kiedy miało kurwa być, skoro wy omijaliście wszelkie podrygi cięższych tekstowo albumów i woleliście zapraszać do studia 8 letniego Green Grenade, żeby besztać na oczach całej polski za próby robienia muzyki.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
czardi

Post autor: czardi »

Chuj, może chociaż ślizgawka zyska jak po akcji z Kartkym

Ale bawi jak scrolluję sobie twitterka, a tu Stanowski z Ćwiąkałą propsują Matę w żarliwej dyskusji z jakimś typem :lol:
Krynew pisze: 20 kwie 2021, 14:15No z pewnością po 2 dniach porzuca projekt, który był planowany latami xD
SLG SINCE 2013
Awatar użytkownika
exyou
Zbanowany

Post autor: exyou »

Kurwa, śmieszy mnie jak ktoś przywołuje jakieś numery Zioło. Ten utwór Maty jest wstrząsający w swojej formie, klip, bit, akcentowanie, prostota. Klimat troche jak u Joy Division, i te pierwsza zwrotka, na początku myślałem że oni nawijają przed obozem koncentracyjnym :shock: :shock: :shock:
Straszny jest ten numer, przerażający ale naprawde dobry, chociaż na początku kompletnie nie weszło mi to.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

czardi pisze: 15 gru 2019, 13:11 le bawi jak scrolluję sobie twitterka, a tu Stanowski z Ćwiąkałą propsują Matę w żarliwej dyskusji z jakimś typem
przedszkolanek pisze: 14 gru 2019, 23:55 zdelegalizuj ktoś polskie dziennikarstwo, sportowe zwłaszcza
exyou pisze: 15 gru 2019, 13:12 Kurwa, śmieszy mnie jak ktoś przywołuje jakieś numery Zioło. Ten utwór Maty jest wstrząsający w swojej formie, klip, bit, akcentowanie, prostota. Klimat troche jak u Joy Division, i te pierwsza zwrotka, na początku myślałem że oni nawijają przed obozem koncentracyjnym :shock: :shock: :shock:
Straszny jest ten numer, przerażający ale naprawde dobry, chociaż na początku kompletnie nie weszło mi to.
weźcie wy wszyscy matofile sole trzeźwiące, kurwa, jakaś zbiorowa histeria maciczna
Awatar użytkownika
kon rafal

Post autor: kon rafal »

exyou pisze:Kurwa, śmieszy mnie jak ktoś przywołuje jakieś numery Zioło. Ten utwór Maty jest wstrząsający w swojej formie, klip, bit, akcentowanie, prostota. Klimat troche jak u Joy Division, i te pierwsza zwrotka, na początku myślałem że oni nawijają przed obozem koncentracyjnym :shock: :shock: :shock:
No ja kurwa nie mogę spać od 3 dni. Masakrycznie mi rozjebał głowę ten ciężki klimat, tak samo miałem po obejrzeniu klipu do "Mata Montana"

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

No i jesteśmy świadkami tego, czego się spodziewałem:

Wytkniesz w tym kawałku chujowe wersy - ale to miało być takie przerysowane, nie wszystko się musiało zdarzyć. Nie można brać czegoś dosłownie.

Ogólni ludzie - biorą ten tekst dosłownie. Ten MATA taki prawdziwy, głos pokolenia. Rozkminy czy pedofil to Bedoes, a nekrofil to Białas. Jak słyszałem o ziomku co się uczył mając 13 lat po kokainie to miałem ciary itd.

Ojciec Maty - fragment z eska.pl
Tata Maty wymienił też 10 wartości, które jego zdaniem są najcenniejsze w w nowoczesnym polskim hip-hopie. Na pierwszym miejscu znalazła się... "pełna autentyczność".

nieudawanie kogoś innego, nieoszukiwanie i niemydlenie oczu

- definiuje ową autentyczność ojciec autora kawałka "Patointeligencja". Brzmi, jak skrócona recenzja tekstów Maty, prawda?

No to traktujemy to jako realtalk czy jako pokazanie zachowań pewnej grupy w społeczeństwie? Bo wszyscy go broniący odnoszą się do tego drugiego, podczas gdy cała reszta robi z tego kawałka jakieś chuj wie co.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
czardi

Post autor: czardi »

Zachowania grupy zwanej "ziomo", do której należy każdy bananowy dzieciak. Czyli realtalk, bo wiadra, alko czy ruchanie to na porządku dziennym w większości szkół, zapewne również w Batorym, a 13-letni kokainista też na pewno miał miejsce w Warszawie, Krakowie czy innym Gdańsku albo Poznaniu, skoro u mnie w 100tys. mieście latali podopieni 13-latkowie.
Krynew pisze: 20 kwie 2021, 14:15No z pewnością po 2 dniach porzuca projekt, który był planowany latami xD
SLG SINCE 2013
pardon

Post autor: pardon »

Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

tak teraz myślę sobie na spokojnie, kurwa, ale to sobie Solar z Białesem wymyślili. i jeszcze pewnie sporą część promocji mają za darmo (znajomości starego Matczaka) albo za cudze pieniądze (też starego Matczaka), rok 2019 rokiem SBM zdecydowanie, aż chyba jebnę sobie tekst na ten temat
hardy

Post autor: hardy »

Dodam jeszcze, że ten numer kojarzy mi się z filmem Sala Samobójców z 2011, tam też był bogaty dzieciak, któremu nic nie brakowało, była studniówka, picie pod stołem ale to nic, bo głównym tematem był hejt na pierwsze doświadczenia seksualne, które nie spodobały się kolegom i wykluczyły bohatera z życia, potem depresja i upadek. Tutaj też mamy takie coś tylko upadek następuje przez używki i łatwe życie. Tutaj patointeligencją jest młodzież a w Sali byli dorośli, rodzice którzy byli zajęci firmami i robotą, nie wiedzieli co się dzieje z synem, przegapili najważniejszy moment w jego życiu. Tutaj tak samo - rodzice mówią "moje dziecko nigdy by tego nie zrobiło itp" a potem odwyki, szpitale i kryminał. W Sali synek też jeździł prywatnym samochodem z szoferem i miał problemy do wszystkich.

Jednak ten film nie wywołał takiej burzy, dlaczego? Ani na temat pierwszych doświadczeń seksualnych ani na temat patologii w bogatych domach. To jest ciekawa sprawa. Może nie trafił na swój czas, było to prawie 10 lat temu.

A dzisiaj Mata wyjeżdża z podobną tematyką i robi raban jak chuj. A to tylko 3-minutowy kawałek. Myślę jednak że za 80% jego sukcesu stoi właśnie jego ojciec, wpływy jego rodziny i to że zrobiło to bogate dziecko. Obaj jeździli do studia nagraniowego w garniturach. Mata może być nowym Taco, wykreowanym przez media i napompowanym głosem pokolenia.

A SBM tylko się cieszy. Solar już tam zaciera ręce że odkrył nowego Quebo i zrobi na nim hajs. Ten przykład z numerem Białasa "Patrzcie idzie frajer" wspaniały, props!
dponki1

Post autor: dponki1 »

"Ja pierdole nie zesrajcie się no banan nawinal ze jego koledzy bananowcy cpaja za hajs starych i wielkie odkrycie"
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

[mention]hardy[/mention] no offense, ale po twoich filozoficznych postach zawsze mam wrażenie, że jak tylko dane zjawisko/raper/kawałek wypływa na szerokie wody, to znajdujesz 10 argumentów, że to jest dobre w jakiś sposób, a to, że świat się zmienił i to oddaje jego zmianę, a to że to głos pokolenia, a to, że coś tam. Nigdy nie widziałem jakiegoś negatywnego spojrzenia na cokolwiek z twojej strony.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
ODPOWIEDZ