Mata - 100 Dni do Matury (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Re: Mata - 100 Dni do Matury (17.01.2020) [Zapowiedź]

Post autor: zemsta1kadluba »

[mention]przedszkolanek[/mention] wiem widziałem ale tamto nie było śmieszne
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
PSZ

Post autor: PSZ »

Współczuję ludziom, którzy dopiero po jakimś rapowym kawałku są świadomi "patointeligencji".
radioaktywnyodpad

Post autor: radioaktywnyodpad »

Dzisiejszy glowny cel normalnego człowieka to pogoń za pieniędzmi i przyjemnością, banany mają już cel osiągnięty na samym starcie bez wysiłku, nic dziwnego wiec że im odpierdala, bo nie wiedzą tak naprawdę po co żyją, i muszą się zacpac, czy lyknac adrenaliny żeby móc egzystować.
Słucham tylko polskiego rapu, jebią mnie wasze bożki ze Stanów.
hardy

Post autor: hardy »

Może mój pierwszy komentarz był nieco na wyrost, po pierwszym odsłuchu. Trochę przesadziłem z tym że mu się poprzewracało we łbie, bo jednak trzeba spojrzeć głębiej na tematyke młodzieży dzisiaj.

Fakt że młodzież z bogatych domów ma inne problemy i życie niż ci z biednych, średnich. Dochodzą do tego choroby cywilizacyjne jak depresja, internet 24h na dobę, brak znajomych, prześladowania (były od zawsze), nieobecni rodzice, rodziny patchworkowe, czy wspomniane popieranie lewicy. Taka Billie eillish na tym się wybiła. Powiedziała w wywiadzie, że najgorzej jest mieć te 17 lat, wszystko wkurwia, świat jest najgorszy, koledzy i rodzice do odstrzału dlatego robi taką muzykę jaką robi. Jest głosem pokolenia. Mata w Polsce ma podobnie.

Cóż, trzeba wejść w ten problem i zastanowić się. Każde pokolenie ma swoje problemy, urodzeni w latach 80 i początkiem 90 nie skumają pewnie Maty, bo mają inne życie, ale typ nazwał płytę 100 dni do matury, czyli będzie o problemach ucznia i tyle. 19-latek opisuje swoich kolegów i swoje podwórko. Jakaś prawda w tym jest. Zrobił rozgłos, będą gadać a to dla promocji najważniejsze - cel wykonany. A oceniać można różnie.
Hazardzista

Post autor: Hazardzista »

Wtn pisze: 14 gru 2019, 13:36
Spoiler
Obrazek
:bowdown: :bowdown: :bowdown:
Awatar użytkownika
Stary_G

Post autor: Stary_G »

Mentzen, jak ty mnie zaimponowałeś w tej chwili :bowdown:
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

co za debil :damn:
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Ktoś wie czy ta druga córka Tomasza Lisa jest jeszcze wolna?? Nieźle by się chłop ustawił z takimi zięciami.

Obrazek
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
WHITE

Post autor: WHITE »

wszystko wskazuje na to, że to ustawka :what:
Influencer.
Awatar użytkownika
azar

Post autor: azar »

gość musiał sobie nawymyślać historii i nawinąć to wszystko z manierą bedoesa w sweterku dobrej szkoły, żeby wzbudzić sensację. A podobne akcje o których wspomina miały miejsce za czasów gdy sam chodziłem do liceum już trochę lat temu i jakoś nikt nie robił z tego afery. Zresztą np. na muzyce poważnej to niby o czym nawijał Pezet? dokładnie o tym samym, tylko teraz ten mata ma do tego lepiej pasujący image i to wystarcza, żeby jakaś żenująca korwin-piotrowska się spuszczała nad tym jak nad wynalezieniem koła :lol: żałosne te czasy w których przyszło żyć
Eldoka pozdrawia wszystkich pis jol
Awatar użytkownika
KILLIE

Post autor: KILLIE »

i n d u s t r y p l a n t
bortwick
Zbanowany

Post autor: bortwick »

No i co nie wstyd tym którzy sie nad tym spuszczali? To nie jest hip hop Mata nigdy nie bedziesz raperem POPRAW SANDAŁ
24.07.2019 - 16.12.2019
Hazardzista

Post autor: Hazardzista »

Które te akcje są takie nieprawdopodobne ze musiał je wymyślać? Nie ma w Polsce liceum w którym na całą szkołę czyli jakieś kilkaset osób nie wydarzyły się następujące akcje:

1) ziomek zjarał blanta w 1lo i poszedł na rozpoczęcie roku
2) ziomki przynosiły do szkoły piersiówki i popijały na lekcjach
3) ziomki na zielonej szkole nawciągały się i grały w poksa
4) ziomek za śmietnikiem za szkołą walnął wiadro
5) ziomek się powiesił
6) dwóch ziomków zajebało z carefoura flaszkę i wypiło na raz
7) ziomek spróbował heroiny i słuchał kazika
8) starzy posłali ziomka na odwyk
9) dupeczka obciągnęła ziomkowi w kiblu
10) ziomek zalał pannę
11) ziomek zajebał mamie Xanax z apteczki
12) ziomek w wieku 13 lat był zaprawionym kokainista (tutaj beka, wymyślone xD ale u zarobasów jak w barku obok wódki leży kostka koksu to kto wie)
13) ziomek jarał dzień w dzień całe liceum i miał czerwony pasek
14) sex dwóch ziomków z jedną dziewczyną
15) ziomek woził kryształ w aucie
16) ziomek który dostał się na dobrą uczelnie mimo ze czasami wypił wódkę
16) piwka w plenerze z ziomkami
17) ziomek zjadł ecstasy
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

patrząc z boku na tę akcję po raz pierwszy w życiu zaczynam wstydzić się, że słucham rapu. już hołdys spuszczający się na początku roku nad bedoesem to był dzwonek ostrzegawczy, ale tamto było przynajmniej śmieszne. to co teraz wyprawiają te celebryckie przygłupy, niemające jeszcze zielonego pojęcia o niczym, o czym piszą w tej sprawie, jest zwyczajnie żenujące

ale chuj wracam do robienia podsumowania końcoworocznego amerykańskich rapsów
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

w sensie jak nie mają pojęcia [mention]przedszkolanek[/mention]? na jaki temat?
Obrazek
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

rapu przede wszystkim (a po tym co pisze ta halber to chyba też o kulturze ogólnie) - co nie przeszkadza im się o nim wypowiadać ex cathedra
ale też o psychologii - co im nie przeszkadza psychologizować na podstawie trzech minut pozowanego teledysku
ani też o samych młodych - o których przecież wiedzą tyle co im tam dzieciaki odburkną na pytanie co tam w szkole
itp.
itd.
i chuj z tym
Awatar użytkownika
LWD

Post autor: LWD »

w sumie o dokładnie tym samym nagrywał Zioło kilka lat temu, tylko trochę mniej obrazowo i bez otoczki

Spoiler
Pamiętam te domówki o 10 rano aby zdążyć zanim Kaśki starzy wrócą z pracy
Najebać się, wytrzeźwieć, i zjeść obiad na chacie
No nie patrz się tak, 14-latkowie w temacie
My, konsumenci z dobrych domów, ofiary wolności wyboru, i nienaturalnych ilości bodźców
Oślepieni przez łazienkowe światła, odbite w wyciąganych tam kredytowych kartach
Wyrastaliśmy w domach gdzie hajs to nie problem, przy dramatach niektórych o naszych nawet nie wspomnę
Połowa moich miała miejsce tylko w mojej głowie, połowa miejsca nie miała wcale - było dobrze
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Grzech
2 godz. temu
zgłoś do moderacji
45 na karku. Jestem ojcem 4 dzieciaków. Każde potencjalnie zagrożone tym co w treści. Właśnie zostałem poczesany. Chłopcze, jesteś celnym świadectwem swoich czasów i pokolenia. Dla mnie przestroga i temat do przemyśleń. Też tacy byliśmy. I nie piszcie, że "patointeligencja" nie zmusza do refleksji. Każdy jest dzieckiem swojego czasu, synem swej epoki.

Nie pamiętam kiedy i czy w ogóle jakiś polski kawałek hip-hopowy narobił tyle zamieszania.
specjalniedlaps4pro

Post autor: specjalniedlaps4pro »

Numer dobry wszystko się zgadza. Jeżeli chodzi o txt to komentarze jak wyżej pokazują tylko w jakim zakłamaniu i mydlanej bance żyje społeczeństwo. Mnie starszej daty kolegę trafiło tylko jedno. Kiedyś jak ktoś był niezły gagatek to się wyróżniał. Jak ktoś był takim kudlatym chłopakiem jak ci z teledysku to raczej nie robił złych rzeczy. Teraz nie widać kto jest kto :)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Kilgore Trout

Post autor: Kilgore Trout »

jak to jest ze jak bonus rpk nawija o tym ze diluje to jest to fikcja literacka jak to sie tlumaczy przed sadami, a jak jakis banan mowi ze jego 13 letni ziomo wali koks lub ze walil heroine to nikt nie ma wątpliwości ze to prawda. jeszcze te teksty z "najlepszym polskim tekstem kultury" :lol: coz
ODPOWIEDZ