Najlepszy album wszech czasów vol. 2 - DYSKUSJA

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
tkss

Re: Najlepszy album wszech czasów vol. 2 - DYSKUSJA

Post autor: tkss »

edenmar pisze: 14 wrz 2026, 22:17 dobra, poważne pytanie: jakie albumy, które wyszły na przestrzeni tych 7 lat od poprzedniej edycji, kwalifikują się waszym zdaniem do tego, żeby brać je pod uwagę w takim głosowaniu? co wam przychodzi do głowy?
Naturalne laika.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

marmolad_k2 pisze: dzisiaj, 14:18
Liquidsnake pisze: dzisiaj, 13:29 Były jakieś plebiscyty poszczególnych dekad?
Podoba mi się ten pomysł.
myślę, że można później zrobić
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Jasek pisze: dzisiaj, 13:57 Na YouTube jest playlista, co prawda jest tam też Meek Mill wiebany, ale raczej skończony projekt

https://www.youtube.com/playlist?list=P ... s-UnDCekZl
czyli ta płyta to playlista na yt? :rotfl:
Moltisanti pisze: 13 wrz 2026, 23:10 Czy to do chuja rozumiesz ze to państwo finansuje te obiady, a nie ty?
taka

Post autor: taka »

sqlie pisze: wczoraj, 16:30 Czemu te głosowanie nie nazywa się po prostu ulubione albumy w pl rapie?
imo to dwie różne listy, są płyty które nazwałbym ulubionymi ale niekoniecznie wrzucił na listę najlepszych
prawilnie przypominam o nie mylenie najlepszych z najważniejszymi, taki Skandal top10 najistotniejszych płyt izi, ale jak ktoś wrzuca na listę najlepszych to trochę kek
Awatar użytkownika
baqlashan

taka pisze: dzisiaj, 15:11 imo to dwie różne listy, są płyty które nazwałbym ulubionymi ale niekoniecznie wrzucił na listę najlepszych
czemu? zakładasz, że istnieje coś takiego jak "obiektywnie" najlepsza płyta? odbieranie sztuki jest chyba najbardziej subiektywną dziedziną stworzoną przez człowieka rozumnego, stąd najlepszy = najbardziej spełniający twoje oczekiwania względem sztuki.
w przypadku muzyki jedynym poważnym wyznacznikiem jest to jak często wracasz do danej płyty. jeśli masz swój ulubiony album, którego jako, że jest ulubiony to siłą rzeczy słuchasz częściej niż tego, który uważasz za "obiektywnie lepszy" - to jaki to ma kurwa sens?
Moltisanti pisze: 13 wrz 2026, 23:10 Czy to do chuja rozumiesz ze to państwo finansuje te obiady, a nie ty?
Awatar użytkownika
HamulcowyBrembo

Post autor: HamulcowyBrembo »

słowem komentarza:
NAJLEPSZY ALBUM WSZECH CZASÓW
Eis - Gdzie jest Eis? album do którego najczęściej wracam i chyba za każdym razem z taką samą podjarką słucham od początku do końca

Pezet - Muzyka Klasyczna Pezet i Noon w formie no i duży sentyment do płyty
Pro8l3m - Art Brut dużo się zastanawiałem czy eis czy problem za 5 punktów - bity steeza to dla mnie coś unikalnego na naszej scenie

Kaliber 44 - 3:44 żadnej płyty nie katowałem bardziej na full volume
Ten Typ Mes - Alkopoligamia. Zapiski Typa. mes w prime potrafił dobrze nawinąć i nawet po latach ta płyta brzmi dobrze
Łona i Webber - Absurd i nonsens lubię tę ironię i humor Łony w połączeniu z bitami Webbera po prostu

Pro8l3m - Art Brut 2 trudno mi było wybrać drugą płytę problemu ale jednak art brut 2 ma najwięcej kawałków których słucham regularnie
Małpa - Kilka numerów o czymł emocjonalna płyta która pozwoliła mi wyjść z różnych syfów
Kaliber 44 - Księga Tajemnicza. Prolog. wejść na raczkującą scenę i od razu z taką psychodelą - no kurwa szots
Pezet - Muzyka Rozrywkowa za to połączenie z trochę nowszym stylem na tamten moment no i imho pezet w formie

Kukon - Ogrody Mixtape 2 duży dylemat którego Kukona wybrać ale do tej płyty mam największy sentyment za melancholijny klimat
Zdechły Osa - Sprzedałem dupę zdechły trochę zdechł ale w chuj mi się podoba jego arogancka forma i brzmienie które się mocno wyróżnia
Quebonafide - Egzotyka różnorodność i koncept płyty bardzo do mnie trafiają
DJ600V - Wkurwione Bity za mocne i wkurwione bity i to jedna z tych płyt które ugruntowały mnie w rapie
Północny Toruń Projekt - Toronto Crunk Style na tamten czas zajebiście oryginalny styl i nadal tego słucham
Mamusiu, nie czytaj!
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

baqlashan pisze: dzisiaj, 15:11
Jasek pisze: dzisiaj, 13:57 Na YouTube jest playlista, co prawda jest tam też Meek Mill wiebany, ale raczej skończony projekt

niesamowite, podziemna płyta w formie listy na yt, nikt nigdy wczesniej ani pozniej nie zrobil nic tak przypalowego
ta droga ide dalej
Awatar użytkownika
baqlashan

to wymień 3 tego typu akcje
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Pierwsze Ogrody chyba tak wyszły
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Czemu się tak @Burak zacietrzewiłeś o to dwatysiącedziewiętnaste top10?
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Lubię sobie ponarzekać dla sportu, zgrywam się przecież, to jest placeholder który zostanie podmieniony przed końcem głosowania

Chociaż wciąż uważam że plebiscyt byłby lepszy jakby wyłączyć z niego te albumy
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

eddy_wata pisze: dzisiaj, 15:22 nikt nigdy wczesniej ani pozniej nie zrobil nic tak przypalowego
Co następne, link do pobrania? Ci raperzy są crazy.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
taka

Post autor: taka »

baqlashan pisze: dzisiaj, 15:19
taka pisze: dzisiaj, 15:11 imo to dwie różne listy, są płyty które nazwałbym ulubionymi ale niekoniecznie wrzucił na listę najlepszych
czemu? zakładasz, że istnieje coś takiego jak "obiektywnie" najlepsza płyta? odbieranie sztuki jest chyba najbardziej subiektywną dziedziną stworzoną przez człowieka rozumnego, stąd najlepszy = najbardziej spełniający twoje oczekiwania względem sztuki.
w przypadku muzyki jedynym poważnym wyznacznikiem jest to jak często wracasz do danej płyty. jeśli masz swój ulubiony album, którego jako, że jest ulubiony to siłą rzeczy słuchasz częściej niż tego, który uważasz za "obiektywnie lepszy" - to jaki to ma kurwa sens?
nigdzie nie pisałem o "obiektywnie" najlepszej, jeżeli jakaś płyta jest dla mnie najlepsza to jest ona subiektywnie najlepsza, w ogóle stwierdzenie "obiektywna opinia" jest głupie

najwyraźniej operujemy inną definicją, dla kogoś takie listy mogą się pokrywać ale osobiście jakiejś producentki typu RAW czy Goodlife albo jakiegoś koncept-albumu typu Pismo Święte nie wrzuciłbym na listę wszech czasów mimo, że często do nich wracam
Awatar użytkownika
mieszko

Post autor: mieszko »

pomysl z dekadami dobry
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

baqlashan pisze: dzisiaj, 15:11

No na to wychodzi xd jak poważne gremium konkursu nie uzna tego za wystarczające nazwy płyty, to edytuje, ale wariacik zasługuje na to wyróżnienie imo
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

baqlashan pisze: dzisiaj, 15:19 czemu? zakładasz, że istnieje coś takiego jak "obiektywnie" najlepsza płyta? odbieranie sztuki jest chyba najbardziej subiektywną dziedziną stworzoną przez człowieka rozumnego, stąd najlepszy = najbardziej spełniający twoje oczekiwania względem sztuki.
zawsze przy topkach czegokolwiek jest taka sama dyskusja, ale to chyba tylko dlatego ze ludziom sie miesza ulubiona/najlepsza z najbardziej ikoniczna/wplywowa na dany gatunek/nurt w/e
zobaczylbym osobne glosowanie na najwazniejsze albumy kazdej polowy dekady od jakiegos 1990
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
Awatar użytkownika
camzat

Post autor: camzat »

Czak pisze: dzisiaj, 10:18 Spokoju i pieniędzy
wspólczuje
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2026, 17:35 przez camzat, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
georgefloyd

Post autor: georgefloyd »

Skolim- Król Latino, nie ma i nie będzie lepszego. Nawet nie ma co wchodzić w dyskusje.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Wylistowałem sobie tematy z działu ALBUMY w których napisałem post, usunąłem z tej listy albumy niewarte uwagi, potem przeleciałem przez głosy już złożone i wyszło mi ponad 100 albumów które mógłbym uznać za najlepsze albumy wszech czasów w polskim hip-hopie. Mam z tego tylko 15 albumów wybrać i jeszcze rozdzielić punkty pomiędzy nimi? Przecież to niewykonalne.

BTW Cieszy że dwie osoby umieściły Sztuki Arkana Mixtape w swojej topce, w mojej też na pewno znajdzie się miejsce dla tego mixtapu.
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
bcn