Ogólna dyskusja o grach i konsolach

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
Rozpierdalator

Re: Ogólna dyskusja o grach i konsolach

Post autor: Rozpierdalator »

Ja to bym to spiracił i jebał to pies a nie wydawać 2 paki na grę co i tak na niej nikt nie zarobi poza osobą która ją dawno kupiła
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Dokładnie, w takich przypadkach piractwo jest moralnie uzasadnione.
gagugi

Post autor: gagugi »

Nie widzisz sensu w kolekcjonowaniu gier w pudełkach, trzymaniu ich kilka lat i sprzedawaniu z przebitką?

Dodano po 7 minutach 14 sekundach:
Znajdź sobie konsolę, na którą gry są tanie. Szukaj okazji. Kilka dni, tygodni i się wkręcisz. Pamiętam mój prime, gdzie licytowanie gier na allegro to było jak hazard.
Ale to zdrowsze niż hazard. Po latach mam kolekcję małą. Część sprzedałem kilka razy drożej. Resztę trzymam na czarną godzinę albo jak znajdą się kupcy.

Najbardziej żałuję sprzedaży RE2 I RE3 na Gamecube. Chciałem je odkupić w wersji japońskiej, ale też drogo. Ja kupowałem jeszcze po stówie mniej więcej. Sprzedałem po 270. Miałem fazę, że odpuszczam horrory. Sprzedałem też kilka Silent Hill. W tym dziesięć razy ukończonego Shatterem Memories na PSP. Kupiony za 45. Sprzedany za 275.
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

Post autor: Rozpierdalator »

No to tak to rozumiem, z poprzedniego posta myślałem że chcesz kupić tylko żeby ograć jedną grę
Spoiler
ale i tak bym spiracił
sydemon

Post autor: sydemon »

Sekundy bym się nad tym nie zastanawiał tylko od razu kupił r4 czy jak to tam się nazywa do dsa i od razu grał
Nie wiem w sumie czy trzymanie gier przez 20 lat żeby je sprzedać potem ma sens. Co za różnica czy sprzedam to teraz czy za 20 lat za te 200 zł drożej jak licząc inflację to całe gowno w większości się zarobi
Awatar użytkownika
miku

Post autor: miku »

albo kup dsi albo 3dsa i zrob softmoda.
http://www.instagram.com/mikuberlin
Obrazek
Tommy Genesis really appreciates me
#BlackpinkIsTheRevolution
gagugi

Ja wiem czy gówno.
Retro gaming w chwilach kryzysu pozwolił mi podreperować budżet.

Gry pudełkowe mają to do siebie, że jak masz exclusivy i hidden gems, to prędzej czy później jakiś youtuber retrogamingowy wypuszcza film top ten must haves albo hidden gems, ludzie przypomniaja sobie o grach z młodości i ceny rosną. Najwięcej udało mi się zarobić na silent hillach na psp. Kupowałem po 45 złotych. Sprzedawałem prawie po 300. Po jakichś czterech latach.

Z doświadczenia najlepiej kolekcjonować horrory, w tym rzadkie, chociaż Silent Hill i Resident do najtańszych nie należą. Pogodziłem się z myślą, że Silent Hill 2 na PS2 już nigdy nie kupię, bo mnie nie pojebało. Jrpgi najlepiej niszowe, może poza Final Fantasy, które jest popularne. Sprzedałem FFX z niewielką przebitką, bo tego sprzedało się od zajebania. Gry Nintendo też trzymają cenę, bo ogólnie ludzie nie chcą ich sprzedawać, dlatego jest ich niewiele na rynku wtórnym. A jeszcze lepiej jak nie sprzedały się w dużych nakładach. Wtedy masz pewność, jak kupisz tanio, że za jakiś czas na nich zarobisz. Zwłaszcza na tych na konsole, które się nie sprzedały, jak Nintendo Gamecube. Swego czasu, jak patrzyłem na allegro, ta sama gra i to multiplatforma, na PS2 kosztowała na przykład 10, 15 złotych, a na Gamecube 70 złotych. Swoją drogą przeglądanie gier na Gamecube na Allegro było fajne. Pięć podstron i tyle. Za to na PS2 kilka tysięcy i głównie shovelware. Nigdy nie chciało mi się tego przeglądać.
Swego czasu lokalny sklep z grami pozbywał się gier na PS2 i tak dorobiłem się MGS, trylogii DMC, trylogii GTA, FF, SH 3 po 10, 15 złotych.

Jeszcze warto kupować gry sportowe wydawane na koniec życia konsoli. Rzekomo nie sprzedają się już w dużych nakładach i potem są rzadkie na rynku wtórnym.

Ale czasem takie typowe crapy mają cenę z dupy.
Kiedyś widziałem jakiś japoński symulator głaskania kotków czy huj wie, co tam te kotki robiły, ale koleś to wystawił za chyba dwa czy trzy tysiące.

Zabawę psują scalperzy i kilka firm, a może ona jest jedna, które wyceniają zafoliowane kopie np. Mario 64 na kilka milionów dolarów. Gdzie cena jest sztucznie pompowana przez zaprzyjaźnionych spekulantów. Przez to ceny normalnych kopii też rosną, bo pani Grażynka usłyszy o tym news i sobie pomyśli, że jej Fifa 2006 na PS2 jest warta kilka stów, bo firma wyceniająca sealed copy w pudełku z błędem drukarskim wymyśliła sobie jakąś chorą cenę i media o tym doniosą.
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

@gagugi grałeś w king's field 4 na ps2?
Moltisanti pisze: wczoraj, 23:10 Czy to do chuja rozumiesz ze to państwo finansuje te obiady, a nie ty?
gagugi

A jak nie grałem, to nie jestem gamerem?
Ceny są wysokie.
Przy obecnej sytuacji musiałbym mieć dużo szczęścia, żeby to trafić gdzieś tanio. Marka From Software dojebała do pieca.
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

gagugi pisze: 12 wrz 2026, 20:58 A jak nie grałem, to nie jestem gamerem?
nie, po prostu myślałem, że jako wysokiej klasy kolekcjoner może masz w kolekcji i mi puścisz po znajomości taniej tę gierkę bo płacić tysiaka za tego klasyka na aukcjach nie zamierzam :lol:
Moltisanti pisze: wczoraj, 23:10 Czy to do chuja rozumiesz ze to państwo finansuje te obiady, a nie ty?
gagugi

Jakiej wysokiej?
Jeszcze się nie dorobiłem gameroomu, jak niektórzy youtuberzy w USA.

Najbliżej do gameroomu miałem podczas jednego odbioru osobistego z OLX. Rozjebał mnie widok strychu zajebanego samymi grami i konsolami. Nie był tak schludny jak gameroomy z youtube'a, ale cała ściana samych gier na PS2 robiła wrażenie. Były jeszcze inne konsole. Koleś miał nawet kontroler do symulatora czołgu na Xboxa, który służy tylko do jednej gry.
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Parlae pisze: 08 wrz 2026, 23:34 Dodano po 4 godzinach 54 minutach 59 sekundach:
https://www.polygon.com/starcraft-3-bli ... zcon-2026/

Starcraft 3? Czemu nie. To tylko plotka, ale Blizzcon w ten weekend już. :cool:
Starcraft 3 to nie jest, ale plotki okazały się prawdziwe. Nowy shooter w świecie Starcrafta:

Awatar użytkownika
Archie

Post autor: Archie »

Szkoda, że nie SC3, a jak już jakiś first-person to z chęcią sprawdziłbym porzuconego Ghosta. Fajnie byłoby ograć misję odpalania nuke'a na jakąś bazę.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

gram se ostatnio w crimson desert i kurde idealne gra dla mnie do chiluu, biegam se chłopem zbieram zioła, kradnę kozy i robię jakieś inne pierdoły a w tle se leci jakiś audiobook, uwielbiam takie wielkie światy gdzie ciągle masz poczucie - hej sprawdzę co jest za tym pagórkiem bo może coś ciekawego
ODPOWIEDZ