Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Perkoz

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: Perkoz »

baqlashan pisze: 10 wrz 2026, 1:10
w związku z powyższymi tym bardziej śmieszne jest w polsce to doklejanie deskorolki jako 5 3 elementu. skateboarding wywodzi się z białych klimatów, no i okej, nie jesteśmy rasistami (choć ja w hiphopie nim jestem) ale to co przez to mam na myśli to to, że wywodzi się z hardkorowo bananowych klimatów. case z hip hopem i jego największą bronią było to, że mógł to robić każdy. masz głos od boga - rapuj. masz ciało od boga - tańcz. a te pojebanie drogie deski (które wgl są adaptacją kultury surferskiej na ulice, jeszcze lepiej xD) i niszczenie ich poprzez robienie jakichś dziwacznych trików to.... eeee, takie antyhiphopowe się wydaje. skoro w polsce specyfika kultury HH jest inna to moim zdaniem już więcej sensu ma że piłka nożna jest tym 5 3 elementem kultury, bo na 200% więcej młodych hiphopowców wychowało się na ciskaniu co tydzień na mecz swojej ulubionej drużyny niż skejtpark i na pewno to oddziaływało na większą liczbę młodych umysłów. słychać to zresztą w tekstach - nawiązania do kibolki i plemienna jazda, że jestem za takim a takim klubem są wszechobecne, a referencje do skateboardingu pozostają wczutką dla niezwykle wąskiego grona eliciaków z bananowa.
W ogóle się z tym nie zgadzam. Jeżdżę na desce ponad 20 lat i przez ponad 20 lat powszechna opinia wśród deskorolkowców jest taka, że deskorolka to osobna subkultura. Choćby dlatego, że sama deskorolka jest podzielona na rock/punk i hip hop pod względem stylu ubierania jak i soundtrackach pod videopartami. Dodatkowo deskorolka trzyma z deskorolką ewentualnie pozostałymi grupami sportów ekstramalnych takimi jak BMX Rolki (jebać hulajnogi), a nie z raperami, djami, graffiterami czy bboyami. Wiec jak my jako deskorolkowcy mamy uznawać się za 5 element hip hopu?

Gdybym miał siebie gdzieś w tym umieścić to uznałbym siebie za kuzyna hiphopu, który gdzieś się przecina z tą kulturą przez słuchanie rapu.
W alternatywnej rzeczywistości pewnie słucham punku i z kulturą hiphopową mam wspólnego mniej niż nic a to też deskorolka.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Ale właśnie bakłażan się nie zgadza z tym że deska to element hip-hopu, i ja się z nim zgadzam. Skateboarding to osobna subkultura.
Uwaga społeczniacy jadą ganji konsumenci
KUPIĘ: Fazi - Opowieści Dziwnej Treści CD (2000)
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE KONG444
FREE HULAKA
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Może truskulowi deskorolkowcy się za hiphopowców nie uważają, ale część raperów próbowała to przykleić do tej kultury.
dla nich jesteś nikim
sprawiedliwość dorwie cię jak wiking
weź od córki te płyty, posłuchaj tej muzyki
kiedy ci wlecą po długi panowie z ciemnej bryki
Awatar użytkownika
Krew

Post autor: Krew »

@Burak tak się droczę ale Dilated Peoples wcześniej wspomniane ładniej karmi truskulowe serduszko mimo że nie mam truskulowego serduszka.

BtW. Wkurwialo mnie w gimbazie jak nosiłem szerokie spodnie to komentowali że ubieram się jak skejt bo ja ubierałem się bambus z Brooklynu, Yo

Dodano po 1 godzinie 5 minutach 13 sekundach:
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Perkoz pisze: 10 wrz 2026, 12:21 powszechna opinia wśród deskorolkowców jest taka, że deskorolka to osobna subkultura. Choćby dlatego, że sama deskorolka jest podzielona na rock/punk i hip hop pod względem stylu ubierania jak i soundtrackach pod videopartami. Dodatkowo deskorolka trzyma z deskorolką ewentualnie pozostałymi grupami sportów ekstramalnych takimi jak BMX Rolki (jebać hulajnogi), a nie z raperami, djami, graffiterami czy bboyami. Wiec jak my jako deskorolkowcy mamy uznawać się za 5 element hip hopu?
Ja się z toba zgadzam
huj mnie to obchodzi co ty chcesz zaopiniować
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

aleksy pisze: 10 wrz 2026, 12:30 Może truskulowi deskorolkowcy się za hiphopowców nie uważają, ale część raperów próbowała to przykleić do tej kultury.
Winę ponosi Ślizg, który do czasopisma o deskorolce wkładał jakieś pierwiastki informacji o rapie, a potem chyba proporcje się w ogóle odwróciły.

Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
Burak pisze: 10 wrz 2026, 11:39

A najlepsze scratche w murzynskim rapie są w tym numerze, ciary za każdym razem jak tego słucham, szkoda że więcej scratchy nie mieli na swoich albumach Three 6 Mafia
Tutaj to jak dla mnie bębny robią robotę, bo skrecze trochę jak z hip hop ejay albo płyty 12 groszy Kazika.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

ważny głos w dyskusji i również Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie (hiphopie)

dla nich jesteś nikim
sprawiedliwość dorwie cię jak wiking
weź od córki te płyty, posłuchaj tej muzyki
kiedy ci wlecą po długi panowie z ciemnej bryki
Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

Post autor: Rupert »

Graffiti jest dojebane jebać murale i legalne ściany pozdro
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

Tylko murale. Chociaż kibicie też potrafią fajne graffiti zajebać
Awatar użytkownika
TooMuchSmoke

Post autor: TooMuchSmoke »

Pociągi najlepsze, propsuje wariatów co je bombią
Awatar użytkownika
BublOner

Post autor: BublOner »

Rupert pisze: 10 wrz 2026, 19:19 Graffiti jest dojebane jebać murale i legalne ściany pozdro
nic dodać, nic ująć
dziwki basen i machanie kutasem
Awatar użytkownika
baqlashan

murem za graffiti
Awatar użytkownika
tkss

Post autor: tkss »

Jebać graffiti, nigdy nie rozumiałem po chuj mazać jakis syf na elewacji bloku. Szczególnie wkurwia mnie na kamienicach w centrum.
Pociągi to już inny poziom spierdolenia.
Ale chętnie dam się przekonać czemu wg was graffiti jest super.
Awatar użytkownika
baqlashan

no a co tu przekonywać? albo czujesz tę estetykę albo nie. oczywiście zgodzę się, że jebać malowanie po zabytkach, za to huj do dupy, ale po prawdzie to nawet nie wiem czy kodeks graficiarza umożliwia malowanie po tego typu rzeczach i chyba nigdy w zyciu nie widziałem grafiti na zabytku xD - a tagi już tak. no i o ile tagi jako sztandarowy przykład bazgrołów mogą oszpecić szare pstrokate blokowiska - o tyle dobre grafiti zawsze je upiększy, taka moja opinia. poczyniłbym tu rozgraniczenie na dojebany wildstyle a jakieś proste podpisy. jaka logika za tym stoi? nie wiem, no wszystko rozbija się o poczucie estetyki, które jest niedefiniowalne. dla mnie stosunek do grafiti to ostateczny test na bumera.
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

baqlashan pisze: 10 wrz 2026, 1:10 piłka nożna jest tym 5 3 elementem kultury
Jeśli ze 2/3 facetów w Polsce lubi piłkę, a hiphopowców 3/4, to bardziej element polskiej kultury niż hip-hopowej.
Burak pisze: 10 wrz 2026, 1:18 a czwartym wciąganie dziada, ogólnie można branie wszelakiego rodzaju używek za część hip-hopu, ile klasycznych utworów czy płyt by nie powstało gdyby nie narkotyki
To samo można powiedzieć o każdej muzyce, przy czym w rocku wykonawcy pewnie więcej ćpają niż w rapie (pomijając zielsko), ale w hip-hopie ćpa więcej odbiorców.
Awatar użytkownika
baqlashan

SuperRapMaster pisze: wczoraj, 17:06 Jeśli ze 2/3 facetów w Polsce lubi piłkę, a hiphopowców 3/4, to bardziej element polskiej kultury niż hip-hopowej.
ale 3/4 to więcej niż 2/3 więc chyba na odwrót
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

Miałem na myśli, że jeśli coś jest tak mocno związane z polską kulturą, to nie można mówić, że jest jedynie elementem subkategorii polskiej kultury.
Awatar użytkownika
baqlashan

ok, rozumiem
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

Rupert pisze: 10 wrz 2026, 19:19 Graffiti jest dojebane jebać murale i legalne ściany pozdro
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

Perkoz pisze: 10 wrz 2026, 12:21 W ogóle się z tym nie zgadzam. Jeżdżę na desce ponad 20 lat i przez ponad 20 lat powszechna opinia wśród deskorolkowców jest taka, że deskorolka to osobna subkultura. Choćby dlatego, że sama deskorolka jest podzielona na rock/punk i hip hop pod względem stylu ubierania jak i soundtrackach pod videopartami.
Proszę kogoś wtajemniczonego w zagraniczny rap o powiedzenie czy tam deska łączyła się z rapem? Bo u mnie niedaleko był skate park i faktycznie większość tam słuchała rocka lub punku, miała koszule w jakąś kratę i grzyweczki lub włosy do ramion. No i tak jak @baqlashan napisał zdecydowanie bliżej rapu byli wszyscy chłopacy dzień w dzień grający w gałę na boisku niż wszelkiego rodzaju skejterzy i chłopaki od bmx, może dlatego że rap początkowo był bliżej podwórek niż domów. Też nigdy nie zgadzałem się z tym, że to jest jakiś element hip-hopu. Z resztą kto najgłośniej w Polsce mówi o desce? Banany z JWP (ale tu też graffiti) Tede i Wini, czyli każdy z dobrego i bogatego domu. Z resztą jak tak sobie przypomnę te pojebane czasy, to za bycie "skejtem" można było od miłośników osiedlowego rapu wpierdol wyłapać.
MalinowyJogurt 2
ODPOWIEDZ