Grand Theft Auto [seria]

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Re: Grand Theft Auto [seria]

Post autor: phobos »

aplew pisze: 03 wrz 2026, 1:11 Przecież teraz dokupienie zasobów to jest tylko przeciągnięcie suwaczka w Azure albo innym cloudzie gdzie jest klaster k8s i się samo robi XD

Żadnych torrentow nie trzeba.
ale to kosztuje ciężkie pieniądze, przy gta online nie ma serwera tylko jest peer to peer
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Post autor: zemsta1camzata »

HamulcowyBrembo pisze: 03 wrz 2026, 9:38 teraz ludzie i tak kupują w standardowym tempie i kupią niezależnie od premiery gta6 a gdyby w sklepie zabrakło dla takich jak ja tj. kupujących pod impulsem nowej gierki to mogą potencjalnie stracić klienta bo kupi gdzie indziej albo po dwóch tygodniach ochłonie i oleje temat
no właśnie teraz już kupują pod gta 6, bo zobaczyli na netflixie

no i gdzie niby indziej kupi? sony to jedyny producent, stracić może co najwyżej sklep, sony nic nie traci
HamulcowyBrembo pisze: 03 wrz 2026, 9:38 no i mogą chcieć uchronić się przed jakąś dramką w stylu uuuuu premiera największej gry a sklep X nie ma konsol - ale to już sobie trochę naciągam
ale to problem sony czy sklepu?
HamulcowyBrembo pisze: 03 wrz 2026, 9:38 polityka cenowa to już dłuższy temat i zależy od tego kto na jakich warunkach zakupuje
warunki są takie, że sony opierdala to w standardowej cenie od dawna, kwestia zwyżek to już decyzja dystrybutora / sklepu

po prostu obecnie nie można sobie ot tak zwiększyć produkcji, jak ktoś nie kupił to jego problem, tym bardziej że takie sony ma w kutasie ludzi co chcą kupić konsolę żeby zagrać w jedną grę, oni i tak maja zajebiste wyniki ze stałych graczy xD
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

HamulcowyBrembo pisze: 03 wrz 2026, 9:38 teraz ludzie i tak kupują w standardowym tempie i kupią niezależnie od premiery gta6
No właśnie nie, po pokazie GTA na Netflix ludzie rzucili się na konsole. Od dawna wiadomo, że są problemy z dostępnością, ceny konsol wzrosły więc w tym przypadku czekanie do ostatniej chwili, aby zaoszczędzić potencjalnie 300 zł max na promocji pewnie skończy się tym, że konsol nie będzie bo Sony fizycznie nie da rady ich wyprodukować, albo będą w małej ilości wykupowane przez scalperow, żeby je opchnac po 5000 zł.

Dodano po 2 minutach 45 sekundach:
Pomyślmy o tym tak. Wszystkie konsole jakie Sony produkuje schodzą na pniu. Lepiej dla Sony umożliwić zakup osobom, które kupują konsole wcześniej bo chcą być pewne, że zagrają w GTA na premierę czy trzymać te konsole dla osób, które czekają do ostatniej chwili?

Moim zdaniem potencjalnie lepszymi klientami są ci pierwsi i ich będzie łatwiej naciągnąć na zakup abonamentu, akcesoriów czy innych gier.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
HamulcowyBrembo

Post autor: HamulcowyBrembo »

zemsta1camzata pisze: 03 wrz 2026, 11:31 no właśnie teraz już kupują pod gta 6, bo zobaczyli na netflixie

no i gdzie niby indziej kupi? sony to jedyny producent, stracić może co najwyżej sklep, sony nic nie traci
czyli wracamy do punktu że jest to ważny impuls zakupowy
braki na półkach mogą być spowodowane tym że ludzie się tak rzucili już teraz albo że na magazynie było za mało sprzętu
i wiadomo że tu mowa bardziej o polityce handlowej sklepu i dystrybutorów a nie samego sony
a no i brak w konkretnym sklepie to problem tego konkretnego sklepu ale brak w większości dużych sklepów to już też poniekąd problem sony
zemsta1camzata pisze: 03 wrz 2026, 11:31 ale to problem sony czy sklepu?
sklepu ale ja pisałem od początku w kontekście dystrybutora a nie producenta
zemsta1camzata pisze: 03 wrz 2026, 11:31 warunki są takie, że sony opierdala to w standardowej cenie od dawna, kwestia zwyżek to już decyzja dystrybutora / sklepu
no nie do końca bo przecież sony podnosiło już parę razy cenę w ostatnich kwartałach przede wszystkim w odpowiedzi na drożejące podzespoły
ostatnia podwyżka jakoś z kwietnia to była chyba o ponad 15% jeśli mnie pamięć nie myli
zemsta1camzata pisze: 03 wrz 2026, 11:31 po prostu obecnie nie można sobie ot tak zwiększyć produkcji, jak ktoś nie kupił to jego problem, tym bardziej że takie sony ma w kutasie ludzi co chcą kupić konsolę żeby zagrać w jedną grę, oni i tak maja zajebiste wyniki ze stałych graczy xD
tutaj zgoda że obecnie większą wartość przynosi gracz z subskrypcją ale to znowu punkt widzenia producenta a nie dystrybutora

w skrócie jak brakuje ps5 w konkretnym sklepie to pocą się w biurach tego sklepu
tak samo jak będą się cieszyć że będą mogli uruchomić mechanizm przeceny co jest dużym bodźcem przy zakupie choć w rzeczywistości cena będzie zbliżona do tej powiedzmy z lipca/sierpnia - ale to już gdybanie co zaznaczyłem wcześniej
a dla soniaka ważniejsze jest żeby konsole poszły w rynek a z którego sklepu i czy pod jedną gierkę to już temat na ich osobną rozkminkę
oldschool pisze: 03 wrz 2026, 11:43 No właśnie nie, po pokazie GTA na Netflix ludzie rzucili się na konsole. Od dawna wiadomo, że są problemy z dostępnością, ceny konsol wzrosły więc w tym przypadku czekanie do ostatniej chwili, aby zaoszczędzić potencjalnie 300 zł max na promocji pewnie skończy się tym, że konsol nie będzie bo Sony fizycznie nie da rady ich wyprodukować, albo będą w małej ilości wykupowane przez scalperow, żeby je opchnac po 5000 zł.
czyli impuls sprzedażowy już się zaczął
nie musi zacząć się w dniu premiery i grze na półkach w sklepie tylko właśnie cały ten bieg promocji przed to już elementy pobudzające do zakupu
no i dużo ludzi nie czeka do ostatniej chwili i kupiło teraz ale pewnie masa ludzi tego tak nie rozkminia
oldschool pisze: 03 wrz 2026, 11:43 Pomyślmy o tym tak. Wszystkie konsole jakie Sony produkuje schodzą na pniu. Lepiej dla Sony umożliwić zakup osobom, które kupują konsole wcześniej bo chcą być pewne, że zagrają w GTA na premierę czy trzymać te konsole dla osób, które czekają do ostatniej chwili?

Moim zdaniem potencjalnie lepszymi klientami są ci pierwsi i ich będzie łatwiej naciągnąć na zakup abonamentu, akcesoriów czy innych gier.
tutaj zgoda patrząc z perspektywy soniaka
z perspektywy dystrybutora to jest myślenie o swojej marży i tym kiedy możesz ją uzyskać możliwie najwyższą przy sprzedaży takiej samej ilości sprzętu
sony pewnie woli gracza który wykupi subskrypcję plus jakieś akcesoria a dystrybutor tego gracza który mu zapewni wyższą marżę
Mamusiu, nie czytaj!
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Post autor: zemsta1camzata »

HamulcowyBrembo pisze: 03 wrz 2026, 12:14 i wiadomo że tu mowa bardziej o polityce handlowej sklepu i dystrybutorów a nie samego sony
a dystrybutor czy sklep ma sobie wyczarować te konsole?
HamulcowyBrembo pisze: 03 wrz 2026, 12:14 a no i brak w konkretnym sklepie to problem tego konkretnego sklepu ale brak w większości dużych sklepów to już też poniekąd problem sony
to nie jest problem sony, oni w 6 lat opierdolą 100 mln konsol, jest to taki sam poziom jak w przypadku ps4

ponadto sony przyznało, że w obecnym szale cen na pamięci średnio interesuje ich sprzedaż urządzeń i skupiają się ps plusach

https://www.ppe.pl/news/424864/ps5-nie- ... iadze.html

kto miał kupić to już kupił
HamulcowyBrembo pisze: 03 wrz 2026, 12:14 sklepu ale ja pisałem od początku w kontekście dystrybutora a nie producenta
jakoś twoje posty pokazują inaczej

Obrazek
HamulcowyBrembo pisze: 03 wrz 2026, 12:14 no nie do końca bo przecież sony podnosiło już parę razy cenę w ostatnich kwartałach przede wszystkim w odpowiedzi na drożejące podzespoły
ostatnia podwyżka jakoś z kwietnia to była chyba o ponad 15% jeśli mnie pamięć nie myli
zdajesz sobie sprawę jak wygląda kontraktowanie podzespołów na produkcję? tym bardziej w dobie obecnego boomu na pamięci, to nie jest tak że sony teraz powie "kurwa jednak więcej konsol produkujemy" i dzwonimy do producentów, że chcemy po tej cenie co zawsze więcej komponentów, samsung ma zablokowaną sprzedaż pamięci do 2031 roku, nie zakontraktowałeś sobie wcześniej to teraz spierdalaj albo płać ileś % więcej, zmieniliby msrp z 900 euro na 1000 euro to byłby płacz, ze kolejna podwyżka

oczywiście bredzisz też z tym, że sony kilka razy podnosiło cenę w ostatnich kwartałach, ps5 pro miało premierę w listopadzie 2024 z ceną 800 euro i jedyna podwyżka była w tym roku na 900 euro, zwykłe ps5 miało premierę z ceną 500 euro, potem była podwyżka w 2022 na 550 i teraz na 650, przez sześć lat były dwie podwyżki cen
HamulcowyBrembo pisze: 03 wrz 2026, 12:14 w skrócie jak brakuje ps5 w konkretnym sklepie to pocą się w biurach tego sklepu
pocić to by się mogli co najwyżej w jakimś sklepie osiedlowym z konsolami 20 lat temu, cała sprzedaż konsol leci przez wielkie elektromarkety i to że pójdzie im trochę konsol mniej nie ma kompletnego znaczenia dla ich wyników

po prostu próbujesz szukać dziury w całym, bo liczyłeś jak kilku innych spryciarzy, że przed premierą najbardziej oczekiwanej gry od lat kupisz sobie konsolę i to jeszcze w promocji na black friday, a teraz co najwyżej możesz kupić za 5,5k pln od scalpera

chytry dwa razy traci
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
Awatar użytkownika
HamulcowyBrembo

Post autor: HamulcowyBrembo »

zemsta1camzata pisze: 03 wrz 2026, 12:43 a dystrybutor czy sklep ma sobie wyczarować te konsole?
wiadomo że nie
natomiast jest też coś takiego jak kontrolowanie podażu w zależności od okresu sprzedaży
zemsta1camzata pisze: 03 wrz 2026, 12:43 to nie jest problem sony, oni w 6 lat opierdolą 100 mln konsol, jest to taki sam poziom jak w przypadku ps4

ponadto sony przyznało, że w obecnym szale cen na pamięci średnio interesuje ich sprzedaż urządzeń i skupiają się ps plusach

https://www.ppe.pl/news/424864/ps5-nie- ... iadze.html

kto miał kupić to już kupił
a to gdzieś wspomniałem / przyznałem że mają w piździe jednorazowych klientów
zemsta1camzata pisze: 03 wrz 2026, 12:43 jakoś twoje posty pokazują inaczej
ten jeden post tak może się źle wyraziłem
generalnie ja tu nie zgrywam wszechwiedzącego tylko się na głos zastanawiam
zemsta1camzata pisze: 03 wrz 2026, 12:43 zdajesz sobie sprawę jak wygląda kontraktowanie podzespołów na produkcję? tym bardziej w dobie obecnego boomu na pamięci, to nie jest tak że sony teraz powie "kurwa jednak więcej konsol produkujemy" i dzwonimy do producentów, że chcemy po tej cenie co zawsze więcej komponentów, samsung ma zablokowaną sprzedaż pamięci do 2031 roku, nie zakontraktowałeś sobie wcześniej to teraz spierdalaj albo płać ileś % więcej, zmieniliby msrp z 900 euro na 1000 euro to byłby płacz, ze kolejna podwyżka
tak zdaję sobie sprawę
zemsta1camzata pisze: 03 wrz 2026, 12:43 oczywiście bredzisz też z tym, że sony kilka razy podnosiło cenę w ostatnich kwartałach, ps5 pro miało premierę w listopadzie 2024 z ceną 800 euro i jedyna podwyżka była w tym roku na 900 euro, zwykłe ps5 miało premierę z ceną 500 euro, potem była podwyżka w 2022 na 550 i teraz na 650, przez sześć lat były dwie podwyżki cen
nie śledziłem cen na bieżąco bo nie planowałem zakupu ale pamiętam z ostatniego okresu podbicie ceny o kilkanaście procent
zemsta1camzata pisze: 03 wrz 2026, 12:43 po prostu próbujesz szukać dziury w całym, bo liczyłeś jak kilku innych spryciarzy, że przed premierą najbardziej oczekiwanej gry od lat kupisz sobie konsolę i to jeszcze w promocji na black friday, a teraz co najwyżej możesz kupić za 5,5k pln od scalpera
całkowicie błędny wniosek bo nie zakładałem w ogóle zakupu ps5 bo ledwo co gram obecnie i mi się ps4 pro kurzy
wielkim fanem gta też nie jestem i takie gta5 jest według mnie maksymalnie nudną gierką ale im więcej widzę zapowiedzi i materiałów z gta6 tym bardziej się przekonuję że gierka może być ogień
ale nie pali mi się więc do zakupu podejdę w innym terminie bo obecnie ceny są z kosmosu
Mamusiu, nie czytaj!
ODPOWIEDZ