No dobra, jakich padów używacie do grania? Czy macie różne pady do każdej konsoli czy np. DualSense'a albo pada od Xboxa używacie do wszystkiego?
Ja mam 3 DualSense'y (jeden zwykły biały, drugi w kolorze baby blue a trzeci z tej edycji anniversary - podoba mi się, bo jako jedyny chyba ma klasyczne kolory na przyciskach). I jak jednym gram to drugi albo trzeci się ładuje. Jak ktoś przyjdzie w odwiedziny to zawsze jest czym zagrać w Fifkę czy CoDa.
Do kompa używam oryginalnego pada do Xboxa Series - o ten, biały Spoiler
A do Switcha oprócz standardowych Joy-Conów mam Pro Controller w edycji Zeldy Spoiler
Oczywiście jakieś tam pady do PS4 i PS3 też są ale to mniejsza z tym. Teraz się zastanawiam nad nowym padem do PC i chyba wybór padnie na Flydigi Vader 5 Pro, sporo o nim poczytałem, ma zajebiste podzespoły i mi się podoba ten design + ma ciekawy soft zdolny zmienić wszystko co się chce.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2026, 19:48 przez Parlae, łącznie zmieniany 1 raz.
No właśnie te pady Xboxowe tak chwalone są. I faktycznie są bardzo wygodne, ale mój już chyba lekkiego drifta złapał na lewej gałce wyczuwalny w Forzie. No ale mam go już z 6 lat. Dlatego myślę nad tym Flydigi.
Microsft powinien robić jak Nintendo i za darmo serwisować driftujące analogi.
Mam:
- pad do PS5
- pad do PS4
- pad do PS3 (Dualshock 3)
- pady do Xbox Series X (zwykły i Anniversary 20th Special)
- pad do Xbox 360
- pad GameSir T4n Lite Nova (kupiony na Alliexpress za 30 zł)
- jakieś pady retro typu replika pada do NESa i SNESa z Allegro
Na PC używam Gamesira - wygodny, ma gałki z efektem Halla bodajże. Nic się z nim nie dzieje, wadą jest brak adaptacyjnych spustów i tych wibracji jak w padzie PS5.
I pad do Xboxa i do PS5 jest spoko, śmiało mógłbym na PC używać. Uważam, że pady z obecnej generacji są najlepsze w historii jeśli chodzi o podstawowe kontrolery konsol, a nie jakieś wymyślne, drogie edycje. Największa wada pada od PS5 to to, że szybko się psują skurwysyny.
Pad od Xboxa mam od premiery Series X i spokojnie można na nim grać dalej.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Pół życia na padzie od x360, teraz mam chyba od Xboxa one na PC i seriesiksowy przy konsoli (one się czymś różnią? XD), pamiętam, że gdy po raz pierwszy zobaczyłem te iksowe pady z analogiem w miejscu dpada to ni chuja nie wierzyłem w to rozwiązanie, ale po tylu latach korzystania to właśnie klasyczny układ pada do PS4 wydał mi się dziwny i musiałem się przyzwyczaić, więc jakieś wojenki o układ kontrolera to beka jak chuj.
PS5 na oczy nie widziałem, a starsze plejki sto lat temu, więc brak opinii
"CO?!" mówię do niego, a on do mnie "Że tego, rozumiesz, bo tutaj"