https://www.instagram.com/p/DcS_Y81jIZu?img_index=12
Dodano po 3 godzinach 30 minutach :Co wydarzyło się w przeddzień Hip Hop Kemp 2026.
Dziś miałem jechać na Hip Hop Kemp. Zamiast tego siedzę z rodziną w Ratyzbonie i piszę o jego odwołaniu.
Wczoraj około godziny 18 przyszła wiadomość:
Nie wyjeżdżajcie.
W grze było 30 procent ustalonej gaży. Reszta może później. Jednocześnie mówiono, że pierwsi technicy już wyjechali.
Na tym „później" nie chciałem opierać swojej decyzji.
Informacje dotyczące mojego występu były dostępne. Znałem hotel, miałem harmonogram i wiedziałem, gdzie ma stać stoisko z merchem. To też część prawdy: na papierze ten wieczór był przygotowany.
Jeszcze przed odwołaniem dostałem aktualne zdjęcia z terenu festiwalu. Pojedyncze konstrukcje stały, duże fragmenty sprawiały wrażenie pustych i niedokończonych. Jedno zdjęcie pokazuje tylko wycinek. Ten wycinek raczej nie wyglądał jak przeddzień festiwalu z międzynarodowym line-upem.
Figub rozumiał, dlaczego nie chcę jechać. Mimo to szukał powodów, żeby to zrobić. Zna Hip Hop Kemp od wielu lat. Ludzie byli już w drodze. Zgodził się poprowadzić jedną ze scen. Chciał pomóc.
Kiedy coś się sypie, artyści często najpierw zastanawiają się, co jeszcze da się uratować.
Miałem wyrzuty sumienia.
Inne składy przecież też były w drodze. Jak to wygląda, gdy jedni się pojawiają, a inni zostają w domu? Czy zostawia się w ten sposób fanów na lodzie?
Właśnie w tym miejscu przesuwa się odpowiedzialność.
Organizator ma problem finansowy. Chwilę później artysta zastanawia się, czy zawiedzie ludzi, jeśli nie wyruszy za ułamek swojej gaży.
Widzowie zapłacili za bilety i zorganizowali podróż. Wydane już przez nich pieniądze stały się w naszych głowach argumentem moralnym — choć to nie my sprzedawaliśmy bilety ani nie kalkulowaliśmy festiwalu.
Kilku kolegów było już w drodze. Jeden z artystów dotarł do hotelu i dowiedział się, że jego rezerwacja została anulowana. Dopiero po długich dyskusjach udało mu się zameldować.
Dla niego stan festiwalu stał się widoczny w hotelowym lobby.
O 19:45 przyszła wiadomość:
Festiwal jest odwołany.
Według mojej ówczesnej wiedzy widzowie nie byli jeszcze poinformowani przez organizatora. Inny artysta podał odwołanie do publicznej wiadomości. Chwilę później ja też opublikowałem post: „Hip Hop Kemp 2026 jest odwołany. Proszę, nie wyruszajcie."
Wielu potraktowało mój wpis jako potwierdzenie i przekazywało go dalej.
W ten sposób artyści stali się biurem prasowym odwołanego festiwalu.
Hip Hop Kemp miał wrócić po swojej ostatniej edycji w 2019 roku. O powrocie zrobiło się głośniej dopiero na kilka miesięcy przed terminem. Międzynarodowy line-up, kilka scen i camping dla ludzi z różnych krajów trzeba było zorganizować w wyjątkowo krótkim czasie.
W takich historiach odpowiedzialność chętnie pozostaje abstrakcyjna. Tutaj da się ją przypisać.
Na oficjalnej stronie jako organizator wskazana jest COSMO PRODUCTION s.r.o. Spółka istnieje od 26 lutego 2026 roku. Jej jedynym wspólnikiem i prezesem jest Radek Maliník. Publicznie występował jako organizator i założyciel Hip Hop Kemp.
Dlatego jego nazwisko powinno znaleźć się w tym tekście.
Mojej ustalonej gaży w wysokości 1100 euro prawdopodobnie już nie zobaczę. Jestem w stanie to przeboleć. Inni tracą koszty podróży, czas pracy albo dochód, od którego są zależni.
Nie mam dowodów na zaplanowane od początku scamu. Według mojej oceny wiele przemawia za bardziej banalnym wyjaśnieniem: przedsprzedaż najwyraźniej nie wystarczyła, by udźwignąć wydarzenie tej wielkości.
Krótki czas przygotowań, propozycja wypłacenia tylko części mojej gaży, doniesienia o technikach, którzy wyjechali, oraz zdjęcia z terenu — to wszystko składa się dla mnie na taki obraz.
Jakie płatności czy umowy funkcjonowały w tle, tego nie wiem.
Przypuszczam, że do ostatniej chwili liczono na dalszą sprzedaż biletów. Każda odłożona decyzja oznaczała kolejny dzień, w którym mogły jeszcze wpłynąć pieniądze.
Ta nadzieja miała swoją cenę.
Ci, którzy mogli decydować, czekali. Ci, którzy byli od tej decyzji zależni, siedzieli już w samochodzie albo w pociągu.
Może odpowiedzialni byli po prostu kompletnie przytłoczeni. Uważam to nawet za prawdopodobne. Przytłoczenie tłumaczy złe decyzje. Rachunek i tak zostaje u innych.
Motto powrotu brzmiało „Family Reunion". Rodzina tworzy bliskość. W kryzysie takie słowo potrafi skłonić ludzi do wzięcia na siebie ryzyka, za które nigdy nie odpowiadali.
Lojalność nie należy do żadnego planu finansowania.
Festiwal może się nie udać. Decydujące jest to, kiedy mówi się o tym tym, którzy płacą za to cenę.
Hip Hop Kemp był już po wszystkim, podczas gdy artyści wciąż siedzieli na autostradzie.
niemiecki hip hop kemp napisal oswiadczenie organizatora, ten Radek to naprawde jest niezle pogrzany jezeli mysli, ze ktokolwiek wroci na ten festyn. I czy ja dobrze interpretuje, to co on napisal? Nie bedzie zwrotu za bilet, bo wszystko zainwestowane w festival?
https://www.instagram.com/p/DcTK-spjPcm/
Tlumaczenie claude:
OŚWIADCZENIE ORGANIZATORA
PRZENIESIENIE TERMINU HIP HOP KEMP – NASTĘPNEGO LATA SŁOŃCE WZEJDZIE ZNOWU
Każdego ranka i po każdej burzy słońce wschodzi na nowo. Burza minęła, a my obudziliśmy się w nowym dniu. Żadnej zielonej łąki. Żadnego wynajętego parkingu przy centrum handlowym.
Fundamentem – sercem Hip Hop Kemp – jest jego własny teren.
Kiedy po sześciu latach poszukiwań znalazłem nasz nowy dom – COSMO – chciałem stworzyć piękny teren festiwalowy, dokładnie taki jak kiedyś w Festivalparku w Hradcu Králové.
Nie udało mi się. W połączeniu z wczorajszą nawałnicą, kiedy nad terenem przeszła burza i wyrywała drzewa z korzeniami, musiałem z ciężkim sercem odwołać tegoroczną edycję festiwalu.
Nie poddaję się i przenoszę festiwal na przyszły rok.
Budowałem ten festiwal z całym sercem. Wielu z was zna mnie i zespół od lat i wie, czym jest dla mnie Kemp. Doskonale rozumiem, że jesteście źli i rozczarowani – zwłaszcza te około 500 osób, które już dotarły na miejsce. Dla nikogo ta decyzja nie jest bardziej bolesna niż dla mnie.
Główny powód przełożenia: sprzedaliśmy tylko około 2 200 biletów. Ekonomicznie to po prostu nie wystarczyło, ponieważ line-up był przygotowany na 5 000–6 000 uczestników. Nie doszło do oczekiwanego finiszu w przedsprzedaży. Jeszcze wczoraj chcieliśmy przeprowadzić festiwal w mniejszej skali, ale pogoda była kroplą, która przelała czarę.
Wiem, że odzyskanie waszego zaufania będzie trudne. Ale chcę uczynić z terenu COSMO wyjątkowe miejsce – dla Hip Hop Kemp i dla twórców z różnych scen.
Wesprzyjcie Hip Hop Kemp, przyjeżdżając w przyszłym roku. Będziemy was na bieżąco informować o stanie przygotowań, zespołach i nie tylko. Wszystkie bilety na HIP HOP KEMP 2026 zachowują ważność na HIP HOP KEMP 2027 (20–21.08, szczegóły wkrótce). Wszystkie wpływy z przedsprzedaży zostały już bezpośrednio zainwestowane w festiwal.
Jest mi z całego serca przykro. Ta sytuacja motywuje mnie bardziej niż cokolwiek innego.
Radek Maliník
Organizator HIP HOP KEMP
[email protected]