Hip Hop Kemp 2026 (21-22/08)

Kategoria poświęcona wydarzeniom odbywającym się poza granicami Polski.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
miku

Re: Hip Hop Kemp 2026 (21-22/08)

Post autor: miku »

MC Rene, tlumaczenie przez claude, ale chyba w miare zrozumiale

https://www.instagram.com/p/DcS_Y81jIZu?img_index=12
Co wydarzyło się w przeddzień Hip Hop Kemp 2026.

Dziś miałem jechać na Hip Hop Kemp. Zamiast tego siedzę z rodziną w Ratyzbonie i piszę o jego odwołaniu.

Wczoraj około godziny 18 przyszła wiadomość:

Nie wyjeżdżajcie.

W grze było 30 procent ustalonej gaży. Reszta może później. Jednocześnie mówiono, że pierwsi technicy już wyjechali.

Na tym „później" nie chciałem opierać swojej decyzji.

Informacje dotyczące mojego występu były dostępne. Znałem hotel, miałem harmonogram i wiedziałem, gdzie ma stać stoisko z merchem. To też część prawdy: na papierze ten wieczór był przygotowany.

Jeszcze przed odwołaniem dostałem aktualne zdjęcia z terenu festiwalu. Pojedyncze konstrukcje stały, duże fragmenty sprawiały wrażenie pustych i niedokończonych. Jedno zdjęcie pokazuje tylko wycinek. Ten wycinek raczej nie wyglądał jak przeddzień festiwalu z międzynarodowym line-upem.

Figub rozumiał, dlaczego nie chcę jechać. Mimo to szukał powodów, żeby to zrobić. Zna Hip Hop Kemp od wielu lat. Ludzie byli już w drodze. Zgodził się poprowadzić jedną ze scen. Chciał pomóc.

Kiedy coś się sypie, artyści często najpierw zastanawiają się, co jeszcze da się uratować.

Miałem wyrzuty sumienia.

Inne składy przecież też były w drodze. Jak to wygląda, gdy jedni się pojawiają, a inni zostają w domu? Czy zostawia się w ten sposób fanów na lodzie?

Właśnie w tym miejscu przesuwa się odpowiedzialność.

Organizator ma problem finansowy. Chwilę później artysta zastanawia się, czy zawiedzie ludzi, jeśli nie wyruszy za ułamek swojej gaży.

Widzowie zapłacili za bilety i zorganizowali podróż. Wydane już przez nich pieniądze stały się w naszych głowach argumentem moralnym — choć to nie my sprzedawaliśmy bilety ani nie kalkulowaliśmy festiwalu.

Kilku kolegów było już w drodze. Jeden z artystów dotarł do hotelu i dowiedział się, że jego rezerwacja została anulowana. Dopiero po długich dyskusjach udało mu się zameldować.

Dla niego stan festiwalu stał się widoczny w hotelowym lobby.

O 19:45 przyszła wiadomość:

Festiwal jest odwołany.

Według mojej ówczesnej wiedzy widzowie nie byli jeszcze poinformowani przez organizatora. Inny artysta podał odwołanie do publicznej wiadomości. Chwilę później ja też opublikowałem post: „Hip Hop Kemp 2026 jest odwołany. Proszę, nie wyruszajcie."

Wielu potraktowało mój wpis jako potwierdzenie i przekazywało go dalej.

W ten sposób artyści stali się biurem prasowym odwołanego festiwalu.

Hip Hop Kemp miał wrócić po swojej ostatniej edycji w 2019 roku. O powrocie zrobiło się głośniej dopiero na kilka miesięcy przed terminem. Międzynarodowy line-up, kilka scen i camping dla ludzi z różnych krajów trzeba było zorganizować w wyjątkowo krótkim czasie.

W takich historiach odpowiedzialność chętnie pozostaje abstrakcyjna. Tutaj da się ją przypisać.

Na oficjalnej stronie jako organizator wskazana jest COSMO PRODUCTION s.r.o. Spółka istnieje od 26 lutego 2026 roku. Jej jedynym wspólnikiem i prezesem jest Radek Maliník. Publicznie występował jako organizator i założyciel Hip Hop Kemp.

Dlatego jego nazwisko powinno znaleźć się w tym tekście.

Mojej ustalonej gaży w wysokości 1100 euro prawdopodobnie już nie zobaczę. Jestem w stanie to przeboleć. Inni tracą koszty podróży, czas pracy albo dochód, od którego są zależni.

Nie mam dowodów na zaplanowane od początku scamu. Według mojej oceny wiele przemawia za bardziej banalnym wyjaśnieniem: przedsprzedaż najwyraźniej nie wystarczyła, by udźwignąć wydarzenie tej wielkości.

Krótki czas przygotowań, propozycja wypłacenia tylko części mojej gaży, doniesienia o technikach, którzy wyjechali, oraz zdjęcia z terenu — to wszystko składa się dla mnie na taki obraz.

Jakie płatności czy umowy funkcjonowały w tle, tego nie wiem.

Przypuszczam, że do ostatniej chwili liczono na dalszą sprzedaż biletów. Każda odłożona decyzja oznaczała kolejny dzień, w którym mogły jeszcze wpłynąć pieniądze.

Ta nadzieja miała swoją cenę.

Ci, którzy mogli decydować, czekali. Ci, którzy byli od tej decyzji zależni, siedzieli już w samochodzie albo w pociągu.

Może odpowiedzialni byli po prostu kompletnie przytłoczeni. Uważam to nawet za prawdopodobne. Przytłoczenie tłumaczy złe decyzje. Rachunek i tak zostaje u innych.

Motto powrotu brzmiało „Family Reunion". Rodzina tworzy bliskość. W kryzysie takie słowo potrafi skłonić ludzi do wzięcia na siebie ryzyka, za które nigdy nie odpowiadali.

Lojalność nie należy do żadnego planu finansowania.

Festiwal może się nie udać. Decydujące jest to, kiedy mówi się o tym tym, którzy płacą za to cenę.

Hip Hop Kemp był już po wszystkim, podczas gdy artyści wciąż siedzieli na autostradzie.
Dodano po 3 godzinach 30 minutach :
niemiecki hip hop kemp napisal oswiadczenie organizatora, ten Radek to naprawde jest niezle pogrzany jezeli mysli, ze ktokolwiek wroci na ten festyn. I czy ja dobrze interpretuje, to co on napisal? Nie bedzie zwrotu za bilet, bo wszystko zainwestowane w festival? :rotfl:

https://www.instagram.com/p/DcTK-spjPcm/

Tlumaczenie claude:
OŚWIADCZENIE ORGANIZATORA

PRZENIESIENIE TERMINU HIP HOP KEMP – NASTĘPNEGO LATA SŁOŃCE WZEJDZIE ZNOWU

Każdego ranka i po każdej burzy słońce wschodzi na nowo. Burza minęła, a my obudziliśmy się w nowym dniu. Żadnej zielonej łąki. Żadnego wynajętego parkingu przy centrum handlowym.

Fundamentem – sercem Hip Hop Kemp – jest jego własny teren.

Kiedy po sześciu latach poszukiwań znalazłem nasz nowy dom – COSMO – chciałem stworzyć piękny teren festiwalowy, dokładnie taki jak kiedyś w Festivalparku w Hradcu Králové.

Nie udało mi się. W połączeniu z wczorajszą nawałnicą, kiedy nad terenem przeszła burza i wyrywała drzewa z korzeniami, musiałem z ciężkim sercem odwołać tegoroczną edycję festiwalu.

Nie poddaję się i przenoszę festiwal na przyszły rok.

Budowałem ten festiwal z całym sercem. Wielu z was zna mnie i zespół od lat i wie, czym jest dla mnie Kemp. Doskonale rozumiem, że jesteście źli i rozczarowani – zwłaszcza te około 500 osób, które już dotarły na miejsce. Dla nikogo ta decyzja nie jest bardziej bolesna niż dla mnie.

Główny powód przełożenia: sprzedaliśmy tylko około 2 200 biletów. Ekonomicznie to po prostu nie wystarczyło, ponieważ line-up był przygotowany na 5 000–6 000 uczestników. Nie doszło do oczekiwanego finiszu w przedsprzedaży. Jeszcze wczoraj chcieliśmy przeprowadzić festiwal w mniejszej skali, ale pogoda była kroplą, która przelała czarę.

Wiem, że odzyskanie waszego zaufania będzie trudne. Ale chcę uczynić z terenu COSMO wyjątkowe miejsce – dla Hip Hop Kemp i dla twórców z różnych scen.

Wesprzyjcie Hip Hop Kemp, przyjeżdżając w przyszłym roku. Będziemy was na bieżąco informować o stanie przygotowań, zespołach i nie tylko. Wszystkie bilety na HIP HOP KEMP 2026 zachowują ważność na HIP HOP KEMP 2027 (20–21.08, szczegóły wkrótce). Wszystkie wpływy z przedsprzedaży zostały już bezpośrednio zainwestowane w festiwal.

Jest mi z całego serca przykro. Ta sytuacja motywuje mnie bardziej niż cokolwiek innego.

Radek Maliník
Organizator HIP HOP KEMP
[email protected]
http://www.instagram.com/mikuberlin
Obrazek
Tommy Genesis really appreciates me
#BlackpinkIsTheRevolution
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

mnie przekonał, normalnie wbijam
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

Kwitflip robiony jakby tomb był jego starym
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

kto się wybiera w 2027? ja już kupiłem tani namiot
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
edenmar

Post autor: edenmar »

Obrazek
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

Marzy ci się festiwal, dawaj, zróbmy test
Zaproponuję nazwę, Po Chuju Fest!
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Jeśli tłumaczenie nic nie pojebało, to jest w ogóle legalne żeby ogłosić że nie ma możliwości odzyskania hajsu, bo event nie został ODWOŁANY tylko PRZENIESIONY?

Przecież to nie dość że przyszły rok, to nikt nie zagwarantuje że za rok też nic się nie odjebie. Myślałem że odwołanie na godziny przed to szczyt bezczelności, ale jeśli ludzie nie odzyskają hajsu, to trzeba będzie edytować podium.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Za rok się uda, wierzę :bowdown: :bowdown:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
miku

I w tym oswiadczeniu ani razu nie padlo slowo przepraszam, piekny narcyz.

Dodano po 12 minutach 3 sekundach:
@SWN tlumaczenie jest w porzadku.

Z tego co pamietam, to nie moze odwolac tak po prostu bez zwrotu pieniedzy. Ale sa jakies wyjatki typu katastrofa naturalna - i obstawiam, ze on bedzie probowal obrac ta strategie.
Obrazek
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

katastrofa to był ten lineup, może przejdzie :dunno:
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

Post autor: horrypaz »

:rotfl: :rotfl:
Awatar użytkownika
sqlie

Post autor: sqlie »

Niezły kwitflip, niezłe kurwy
zuperhero

Post autor: zuperhero »

miku pisze: 21 sie 2026, 18:06 I w tym oswiadczeniu ani razu nie padlo slowo przepraszam, piekny narcyz.
napisał przecież, że Dla nikogo ta decyzja nie jest bardziej bolesna niż dla mnie. więc git, można się rozejść ;)
miku pisze: 21 sie 2026, 18:06 Z tego co pamietam, to nie moze odwolac tak po prostu bez zwrotu pieniedzy. Ale sa jakies wyjatki typu katastrofa naturalna - i obstawiam, ze on bedzie probowal obrac ta strategie.
jestem ciekawy w którym momencie organizator wiedział, że festiwal się nie odbędzie- nie da się postawić całej infrastruktury w jeden dzień, więc jak było 'puste pole' jak z posta w temacie, to organizator z premedytacją czekał na ostatni dzień, w którym zazwyczaj ludzie kupują bilety, żeby zmaksymalizować swojego exit-scama.
wgl w temacie to przypomniał mi się dokument z netflixa: Fyre: The Greatest Party That Never Happened
Awatar użytkownika
Konczal

Post autor: Konczal »

Trochę głupie pierdolenie z tą katastrofą naturalną jeśli tak rzeczywiście jest. Jeżeli jest termin przeniesiony to ludzie bez problemu powinni odzyskać siano, Ci którzy chcą. Nie wiem jak to w Czechach działa, ale w Polsce UOKiK szybko by ich dojechał jakby robili problemy. Mi jeden z polskich organizatorów zwrócił hajs za koncert który został przeniesiony na inny termin, z tym, że hajs był pomniejszony o 5,6zł czyli o opłatę serwisową. A, że ze mnie uparty skurwiel to ich UOKiKiem dojechałem, dwa pisma im pracownica wysłała i ostatniego dnia zwrócili całą resztę jak im kara finalnie 2000zł groziła XD

jakby ktoś był ciekawy co to za organizator to nazwa jest po angielsku, po polsku - scena i tyle godzin ile trwa doba
zuperhero

Post autor: zuperhero »

problem jest taki że żeby oddać, to trzeba mieć z czego
edenmar

Post autor: edenmar »

Zapraszam na wycieczkę po terenie festiwalu

Awatar użytkownika
miku

Nie no, on nie jest normalny na pewno. :wall:

Zrodlo: https://www.bbarak.cz/vy-kteri-chcete-s ... ionu-korun
Tlumaczenie: claude
Czytałem sporo nagłówków, a krótko też jakieś dłuższe teksty o scamie, o tym, jaki jestem oszust, że to było wcześniej ukartowane itd. To oczywiście kompletna bzdura. Mój obecny bilans finansowy festiwalu to minus kilka milionów koron z moich własnych i pożyczonych środków.

Żebyście mieli chociaż z grubsza wyobrażenie, jak to wygląda, podam tylko, że z przyjętych zaliczek za bilety pokryłem mniej więcej 70% zaliczek dla wykonawców, które są bezzwrotne, mimo że festiwal się nie odbył. Pozostałe środki z przedsprzedaży poszły na marketing i zamówienia u dostawców. W sumie zainwestowałem w festiwal — ponad pieniądze otrzymane z zaliczek — kilka milionów z własnych i pożyczonych środków. Rok przygotowań terenu, który przez 30 lat był opuszczony, pochłonął kolejne kilka milionów koron, na które również wykorzystałem własne i pożyczone środki.

W czwartek podczas przygotowań dostawcy sprzętu, na podstawie prognozy pogody, odwołali swoją dostawę w obawie o bezpieczeństwo materiału i to była dość zasadnicza komplikacja.

Jeszcze potem zastanawialiśmy się z zespołem, że festiwal odbędzie się w bardzo ograniczonym wariancie na dwóch małych scenach, ale pogoda zdecydowała za nas. To była ostatnia kropla i nie mieliśmy już siły się temu przeciwstawiać.

Teren przygotowywałem przez ostatni rok praktycznie codziennie i finansowo, czasowo oraz energetycznie było to oczywiście wyczerpujące.

Hip Hop Kemp zorganizowałem dla Was już 18 razy, w tym roku niestety mi się nie udało. Ale teren widzieliście już wszyscy i sądząc po Waszych reakcjach, postrzegacie jego potencjał podobnie jak ja.

Wiem, że trudno będzie odzyskać Wasze zaufanie, ale na terenie COSMO nie chcę robić kolejnego parku przemysłowego, choć aż się o to prosi. Chcę tam stworzyć miejsce nie tylko dla Hip Hop Kempu, ale przestrzeń, w której przez cały rok będą się spotykać twórczy ludzie z całej sceny kulturalnej.

To negatywne wydarzenie przyniosło mi w ostatnich dniach — obok tego złego (95%) — również coś pozytywnego: skontaktowało się ze mną już trzech promotorów, którzy w przyszłym roku chcą zorganizować w COSMO koncert albo festiwal. Jestem oczywiście otwarty na taką współpracę, więc kontynuujemy przygotowania terenu.

Jeśli możecie, jeśli chcecie — wesprzyjcie HIP HOP KEMP tym, że przyjedziecie w przyszłym roku. O festiwalu i realnym stanie terenu, składzie zespołów i całej reszcie będziemy informować z dużym wyprzedzeniem. Wy, którzy nadal wierzycie w Kemp, zatrzymajcie proszę swoje bilety i pomóżcie mi tym odbudować Kemp. Wy, którzy chcecie odzyskać swoje pieniądze, złóżcie wniosek o zwrot u dystrybutora biletów.

Przykro mi, jak wypadła tegoroczna edycja, ale jednocześnie motywuje mnie to bardziej niż cokolwiek innego na świecie.

Z około 300 uczestnikami rozmawiałem w tym roku na Kempie osobiście. Niektórzy mieli zrozumienie dla zaistniałej sytuacji od razu, ktoś spojrzał na to inaczej po tym, jak wyjaśniłem mu powody, dla których do tego doszło. Ktoś hejtował mnie nawet po dłuższej rozmowie. Ale wielu z Was powiedziało mi, że dziękuje mi za poprzednie edycje pełne pięknych przeżyć, że nigdy tego nie zapomną i że nie mają nic przeciwko temu, że w tym roku nie wyszło — byle tylko się nie poddawać.

Kiedy w czwartek wieczorem i w nocy chodziłem po terenie i po kempingu, a na drogach dookoła co dziesięć metrów stały grupki ludzi, którzy dla swojej mini publiczności nawzajem rapowali, beatboxowali i tańczyli razem, czułem dokładnie tę atmosferę, po którą wszyscy przyjechaliście i dla której robiłem ten festiwal przez te wszystkie lata.

I właśnie dla tej atmosfery, i dla nas wszystkich, chcę w to wejść jeszcze raz w przyszłym roku, choć wiem, że będzie to więcej niż trudne.

Radek Maliník, organizator HHK
Obrazek
Awatar użytkownika
piernikowyskoczek

Post autor: piernikowyskoczek »

wajb rakieta rakieta
rakieta_rakieta pisze: 16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
Awatar użytkownika
Travson

Post autor: Travson »

dobrze że mi nie przyszło do łba by się tam wybrać :bowdown:
phobos pisze: ten świat to symulacja na zaliczenie jakiegoś kosmicznego studenciakaxd który co roku oddaje ten sam projekt ze zmianami
Awatar użytkownika
TooMuchSmoke

Post autor: TooMuchSmoke »

„Kiedy w czwartek wieczorem i w nocy chodziłem po terenie i po kempingu, a na drogach dookoła co dziesięć metrów stały grupki ludzi, którzy dla swojej mini publiczności nawzajem rapowali, beatboxowali i tańczyli razem, czułem dokładnie tę atmosferę, po którą wszyscy przyjechaliście i dla której robiłem ten festiwal przez te wszystkie lata.”

hahaha o kurwa za mocne :rotfl: to w sumie można powiedziec, ze festiwal się odbył xD
ODPOWIEDZ