Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać
Re: Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać
numer raz się nigdy nie zniżył do grania podłej muzyki w remizach, no nie wiem
- v3sp347ine
Paczki z samplami, ale możesz skreczować z CD, winyla, czegokolwiek tak właściwie, ogólnie w dobie internetu nie jest to jakieś trudnekomapy pisze: ↑wczoraj, 2:23 Luźne pytanko, konkretnie o skrecze w rapie. Zastanawiałem się skąd dj'e biorą sample i ogółem to wiem, ale chodzi mi bardziej konkretnie (cokolwiek to znaczy). Nie raz słyszałem skreczowane te same konkretne dialogi z jakiegoś filmu i to w kilku różnych kawałkach przez zupełnie różnych dj'ów. Lub u dwóch dj'ów słyszałem, że mają np. więcej niż 2 wspólne sample, które są dosyć "nietypowe". Więc się zastanawiam czy to jakieś paczki, płyty specjalne do skreczowania albo nie wiem.
Jezus Maria, styl jak krezus
jo, no ale nie ma chyba paczek z cutami, a ziomek pyta właśnie o to
to po prostu praca każdego DJ-a, którzy ma tego na pęczki na swoich dyskach twardych, ewentualnie mają w pamięci i wiedzą, co będzie pasowało do kawałka, te z filmów pochodzą po prostu najczęściej z jakichś bardzo kultowych rzeczy jak Hydrozagadka w PL rapie
to po prostu praca każdego DJ-a, którzy ma tego na pęczki na swoich dyskach twardych, ewentualnie mają w pamięci i wiedzą, co będzie pasowało do kawałka, te z filmów pochodzą po prostu najczęściej z jakichś bardzo kultowych rzeczy jak Hydrozagadka w PL rapie
- v3sp347ine
No to ta, wszystko po stronie DJa, żeby ogarnął takie rzeczy. Z cutami gotowych paczek raczej nie znajdziesz, ale nie wiem, nie szukałem tak głęboko. Jak chcesz jakieś wokalne sample czy coś se poszukać to
splice i looperman - polecam, spory wybór.
splice i looperman - polecam, spory wybór.
Jezus Maria, styl jak krezus
Nieraz wokale są w internecie, ale też często na dysku twardym.
Zeus na pierwszej płycie "Co nie ma sobie równych" narobił skitów o swoim niedoszłym(?) managerze. Czy wiadomo coś konkretnego na ten temat? Czy sytuacja faktycznie miała miejsce?
Nie, to był zabieg stylistyczny z którego zrezygnowano, chyba żaden ciapaty Samir (?) nigdy naprawdę nie istniał z tego co pamiętam
Mi się wydaję, że to nie koniecznie takie kultowe rzeczy (sceny i dialogi), ale dzięki.Jose pisze: ↑wczoraj, 8:53 jo, no ale nie ma chyba paczek z cutami, a ziomek pyta właśnie o to
ale masz fajnego awatara @komapy
dziwki basen i machanie kutasem
@BublOner ty tez bardzo fajny, dzięki
Queen krakowa kotolga
Queen krakowa kotolga
@Burr teraz masz na krajowej scenie kolorowego Samira 
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
A Jędker do pytania Winiego w poszukiwaniu akceptacji, czy uważa go za dobrego rapera
Uwaga społeczniacy jadą ganji konsumenci
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
FREE GIMB
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
FREE GIMB
-
LilChiellini
Siema.Jak wygląda dodawanie swoich utworów na Spotify? Jak sie tam zarejestrować jako twórca, na jakiej zasadzie działają wyświetlenia i wynagrodzenia za odsłuch i odtworzenia.Poprzez co założyc tam konto itp itd. Jak wygląda sprawa z prawami do np. bitów
Musisz to zrobić przez jakiegoś dystrybutora, np. https://distrokid.com/ , więcej nie powiem bo nigdy nic nie wrzucałem.
Uwaga społeczniacy jadą ganji konsumenci
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
FREE GIMB
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
FREE GIMB
Trzeba się zarejestrować przez jakiegoś dystrybutora, który ma umowę ze Spotify, samemu się chyba nie da na zasadzie, że zakładasz konto jak na YT i po prostu publikujesz. Za odsłuch Spotify liczy sytuację, w której ktoś odsłucha jakąś część utworu, nie wiem ile dokładnie, czy to w sekundach jest liczone czy jako % długości trwania piosenki. To ci dystrybutor zapewne wytłumaczy. Za każdy odsłuch płacona jest jakaś tam drobna kwota. Podejrzewam, że zależy czy odsłuchu dokonuje konto darmowe z reklamami czy ktoś z opłaconym premium itd. Przyjmuje się, że w Polsce za 1 mln odsłuchów Spoti płaci między 6 a 8 tys. zł. Podejrzewam, że duzi artyści mogą mieć nieco wyższe stawki niż standardowi, ale to moja spekulacja. Kraj też ma znaczenie z tego co da się wyczytać, w USA płacą nieco więcej za streamy, ale to standard światowy, w przypadku reklam na YT czy tradycyjnych klikanych reklam też w Polsce zarabia się mniej.LilChiellini pisze: ↑dzisiaj, 12:22 Siema.Jak wygląda dodawanie swoich utworów na Spotify? Jak sie tam zarejestrować jako twórca, na jakiej zasadzie działają wyświetlenia i wynagrodzenia za odsłuch i odtworzenia.Poprzez co założyc tam konto itp itd. Jak wygląda sprawa z prawami do np. bitów
-
piotr474747
-
LilChiellini
A miał ktoś styczność z licencjami instrumentalu? Na jakiej zasadzie to działa? Np. mam prawo do beatu ktory zakupiłem wiec jak to jest z weryfikacją streamingu.
-
piotr474747
no to zależy zapewne od licencji którą wykupiłeś, jeśli jakaś 'najtańsza' to nic z tym zbytnio nie możesz zrobićLilChiellini pisze: ↑dzisiaj, 12:51 A miał ktoś styczność z licencjami instrumentalu? Na jakiej zasadzie to działa? Np. mam prawo do beatu ktory zakupiłem wiec jak to jest z weryfikacją streamingu.
Jeśli chodzi ci o sytuację, że kupiłeś bit i nie chcesz, żeby ktoś na nim nagrał i to udostępnił to twój bit musi być zgłoszony do tych wszystkich systemów wykrywających. Na YT to się chyba Content ID nazywa, na Spoti nie wiem. I wtedy algorytm porównuje treści chronione prawem autorskim z bazy z tym co jest uploadowane i to wykrywa. Ale jak wgrać coś do tych systemów nie mam pojęcia. Najlepiej jak skontaktujesz się z supportem Spoti i innych streamingów.