Najlepsze wielokrotne
Re: Najlepsze wielokrotne
Zajebiste świnie to to na co teraz patrze
Pytasz mnie czy jaram, bongo bucha stargam zawsze
Tadek Firma
Pytasz mnie czy jaram, bongo bucha stargam zawsze
Tadek Firma
Uwaga społeczniacy jadą ganji konsumenci
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
To jest już kurwa żałosne jak się wynurzasz jak z Loch Ness
Jak taki brud za paznokciem tu zgrywa króla na ośce
-Te-Tris
To nawet fajnie poskładane imo. Schemat sylab "u 'a-a' 'o'-e" x 4.
Jak taki brud za paznokciem tu zgrywa króla na ośce
-Te-Tris
To nawet fajnie poskładane imo. Schemat sylab "u 'a-a' 'o'-e" x 4.
Medium - Strzał w DziesiątkęSpójrz na te zdjęcia z przeszłości
Zrzuć na nie ciężar emocji
- gods bidness
bawić do rana
malik montana
malik montana
"Pewny siebie, pusta kieszeń, wajb obok
Pieprzyć sepie, ustaw deseń, high kolor"
"Tętnią membran całe instalacje
Serio przegrasz, masz żadne szanse"
Jobix - Uniwersalny B-boy
Niby nic nadzwyczajnego, ale zawsze lubiłem ten wałek, jako ten bardziej techniczny na Obskurwie.
Pieprzyć sepie, ustaw deseń, high kolor"
"Tętnią membran całe instalacje
Serio przegrasz, masz żadne szanse"
Jobix - Uniwersalny B-boy
Niby nic nadzwyczajnego, ale zawsze lubiłem ten wałek, jako ten bardziej techniczny na Obskurwie.
Taco Hemingway - Deszcz na betonie
w mojej głowie dwa się różne gryzą światy
chcę być poza głównym nurtem, ale kusi widmo platyn
z jednej strony chciałbym kiedyś znów się wzruszyć pisząc rapy
z drugiej chciałbym robić hajs, nie czuć w sumie nic poza tym
w mojej głowie dwa się różne gryzą światy
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
pisząc rapy / nic poza tym rozumiem, ale gdzie rym w wzruszyć / w sumie nic
wzruszyć rymuje się do w sumie
pisząc do nic po
a rapy do za tym
ten pierwszy jest niedokładny i może jako pojedynczy by nie robił roboty, ale jako element wielokrotnych takie rymy się świetnie sprawdzają
pisząc do nic po
a rapy do za tym
ten pierwszy jest niedokładny i może jako pojedynczy by nie robił roboty, ale jako element wielokrotnych takie rymy się świetnie sprawdzają
- gods bidness
gra gitara kapibara
Akurat tu, jeśli mówimy o niedokładnych to wzruszyć rymuje się do kusi, a różne do w sumie. I leci to w kolejności ABBA. Od biedy jeszcze: głównym - kusi - wzruszyć (u/ó - i/y) + różne - nurtem - znów się - w sumie (ó/u - ie/e).w mojej głowie dwa się różne gryzą światy
wzruszyć - w sumie to chuj nie rym.
Pozdrawiam, Rymek.
nie masz racji, to jest rym i to zajebisty (jako całość), również pozdrawiam
Czemu tak uważasz, dowody?
Ale, o ile to "u" w pierwszej sylabie wzru-szyć - w su-mie się rymuje i te wersy:
sumie nic poza tym - wzruszyć pisząc rapy się do siebie spoko "jako całość" kleją, to śmiem twierdzić, że sylaba "szyć" się niezbyt rymuje do sylaby "mie", czyż nie?
Tak od dupy strony to w sumie tak.
Ale, o ile to "u" w pierwszej sylabie wzru-szyć - w su-mie się rymuje i te wersy:
sumie nic poza tym - wzruszyć pisząc rapy się do siebie spoko "jako całość" kleją, to śmiem twierdzić, że sylaba "szyć" się niezbyt rymuje do sylaby "mie", czyż nie?
- bylerymdorymu
Jednak jestem tu chyba za teorią przedstawioną przez jednego z użytkowników, że w długich wielokrotnych lepsze są bardziej dokładne rymy, bo je po prostu słychać.
Myślę, że gdzieś podswiadomie czułem tę regułę, ale ja w wielokrotnych jestem jak native speaker - po prostu wiem jak powinno być nawet jeśli nie nauczyłem się konkretnych reguł, reguły są dla tych, którzy tego się uczą jako drugiego języka i native pewnie nigdy nie będą.
Posłuchajcie z resztą Lenia.
Myślę, że gdzieś podswiadomie czułem tę regułę, ale ja w wielokrotnych jestem jak native speaker - po prostu wiem jak powinno być nawet jeśli nie nauczyłem się konkretnych reguł, reguły są dla tych, którzy tego się uczą jako drugiego języka i native pewnie nigdy nie będą.
Posłuchajcie z resztą Lenia.
CEO
Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333
SLG appka na Google Play:
viewtopic.php?t=13156
Sociale:
https://www.youtube.com/@TakiJedenKrzysztof
Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333
viewtopic.php?t=13156
Sociale:
Nie wiem, czy dam radę to dobrze wytłumaczyć, bo ja przede wszystkim czuję, że tutaj jest rym. Myślę, że tak to jest z rymami, czujesz że słowa do siebie pasują, a uzasadnienie przychodzi potem.
Ale jak bym miał spróbować, to powiedziałbym, że po pierwsze chodzi o to, że "mie" jest zmiękczone przez "i" w środku i w wymowie to "e" nie jest aż takie wyraźne. Oczywiście nie mówi się "w sumji", ale "w sumje" już tak bez mocnego zaakcentowania tego "e". I też nie bez znaczenia jest poprzednia sylaba, która już się rymuje w oczywisty sposób, bez niej by się tak nie kleiło.
Ale jak nie chcesz tego nazywać rymowaniem to spoko. IMO w jakiś sposób te słowa do siebie pasują. Chociaż jakby to był taki pojedynczy to bym konia nie zwalił. Głównie chodzi mi tutaj o całość i to "szyć" do "mie" pasuje w środku wielokrotnego na tyle, że nie przeszkadza tylko sobie pięknie płynie.
Ale jak bym miał spróbować, to powiedziałbym, że po pierwsze chodzi o to, że "mie" jest zmiękczone przez "i" w środku i w wymowie to "e" nie jest aż takie wyraźne. Oczywiście nie mówi się "w sumji", ale "w sumje" już tak bez mocnego zaakcentowania tego "e". I też nie bez znaczenia jest poprzednia sylaba, która już się rymuje w oczywisty sposób, bez niej by się tak nie kleiło.
Ale jak nie chcesz tego nazywać rymowaniem to spoko. IMO w jakiś sposób te słowa do siebie pasują. Chociaż jakby to był taki pojedynczy to bym konia nie zwalił. Głównie chodzi mi tutaj o całość i to "szyć" do "mie" pasuje w środku wielokrotnego na tyle, że nie przeszkadza tylko sobie pięknie płynie.
- bylerymdorymu
Dla.mnie intuicja zdecydowanie występuje w wielu dziedzinach, ale akurat w tym wypadku nie ma to dla mnie sensu, bo rozbija się o definicję tego co jest rymem lub nie. Ty możesz mieć najwyżej intuicję co fajnie brzmi i to też w Twoim mniemaniu ewentualnie co fajnie brzmi dla danej grupy osób, ale to jest subiektywne i nie jest tym samym co jest rymem lub nie, bo to zapewne można definiować na wiele różnych sposobów.Nie wiem, czy dam radę to dobrze wytłumaczyć, bo ja przede wszystkim czuję, że tutaj jest rym. Myślę, że tak to jest z rymami, czujesz że słowa do siebie pasują, a uzasadnienie przychodzi potem.
Np. w szachach lub matematyce możesz mieć intuicję zanim pojawi się uzasadnienie, ale tam z reguły albo jest zupełnie zero jedynkowy lub chociaż obiektywny outcome. Możesz mieć intuicję w dziedzinach gdzie tego nie ma albo jest lepiej ukryte jako to co spodoba lub nie spodoba się danej grupie osób jeśli jesteś artystą, ale nie myliłbym tego z obiektywnymi definicjami.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2026, 16:56 przez bylerymdorymu, łącznie zmieniany 2 razy.
CEO
Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333
viewtopic.php?t=13156
Sociale:
Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333
viewtopic.php?t=13156
Sociale:
Spoko, ja rozumiem o co ci chodzi, polemizuje tylko i wyłącznie ze zdaniem:
"wzruszyć rymuje się do w sumie", które było odpowiedzią na pytanie innego e-kolegi, a powiedzmy, że były nieco lepsze odpowiedzi
I fakt, tak na marginesie, że sztuką jest tak zarapować słowa, które w teorii się nie rymują, by brzmiały na takie co się rymują.
O jeszcze mamy eskperta w temacie!
"wzruszyć rymuje się do w sumie", które było odpowiedzią na pytanie innego e-kolegi, a powiedzmy, że były nieco lepsze odpowiedzi
I fakt, tak na marginesie, że sztuką jest tak zarapować słowa, które w teorii się nie rymują, by brzmiały na takie co się rymują.
O jeszcze mamy eskperta w temacie!
- bylerymdorymu
Akurat jeśli chodzi o wielokrotne to myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że coś na ten temat wiem.
CEO
Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333
viewtopic.php?t=13156
Sociale:
Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333
viewtopic.php?t=13156
Sociale: