Co tam ostatnio przeczytałem?
Moderatorzy: gogi, con shonery
- nobezprzesady
Re: Co tam ostatnio przeczytałem?
John le Carre "Pieśń misji", już dawno nie miałem do czynienia z książką czy innym dziełem popkulturowym z tak naiwnym bohaterem, niby jest to nieco uzasadnione w backstory, ale jednak nadal robiło wrażenie
Natomiast jako powieść szpiegowska dojebongo, rano zacząłem czytać, wieczorem skończyłem, elegancko wciąga.
Ej jak cos czytacie i wam nie idzie to rzucacie ksiazke w pizdu czy jestescie team #przemecze sie i doczytujecie? Zawinalem gdzies ksiege pieciu kregow i tak jak dopisany zyciorys jako wstep do ksiazki Musashiego mnie smieszyl to juz jego rozkminki sa nudne jak flaki z olejem i sie zastanawiam czy konczyc czy juz przeniesc sie na cos innego
Mam małego, a rapuję jakbym miał dużegoprzyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Rzucaj w pizdu, po co się męczyć
- nobezprzesady
Nie ma ani jednego powodu, racjonalnego czy nieracjonalnego, aby się zamęczać w ten sposób.
jak sie mecze to i tak czytam do konca
zawsze znajde tam jakis fajny zabieg, ktory mi sie spodoba, albo proboje myslec, co autor mial na mysli i dlaczego nie idzie mi takie czytanie, fajny eksperyment myslowy
zycie nie polega na tym zeby szukac komfortu gdzie tylko sie da xD
zawsze znajde tam jakis fajny zabieg, ktory mi sie spodoba, albo proboje myslec, co autor mial na mysli i dlaczego nie idzie mi takie czytanie, fajny eksperyment myslowy
zycie nie polega na tym zeby szukac komfortu gdzie tylko sie da xD
zostaw suba https://youtu.be/2cEiuZPi2zQ
- scam_sakawa
Ja kiedyś czytałem do końca, teraz już nie mam tej potrzeby.
Jakoś mam takie wewnętrzne przekonanie, że literatura jest najbardziej ambitną formą sztuki i z szacunku do niej po prostu potrafiłem domęczyć książkę, choć była kiepska. Nigdy nie byłem fanem fantastyki, ale dałem szansę Huxleyowi no i odbiłem się od Nowy wspaniały świat. To był punkt zwrotny i teraz czytam tylko jeśli z każdą stroną mam ochotę cisnąć dalej.
Jakoś mam takie wewnętrzne przekonanie, że literatura jest najbardziej ambitną formą sztuki i z szacunku do niej po prostu potrafiłem domęczyć książkę, choć była kiepska. Nigdy nie byłem fanem fantastyki, ale dałem szansę Huxleyowi no i odbiłem się od Nowy wspaniały świat. To był punkt zwrotny i teraz czytam tylko jeśli z każdą stroną mam ochotę cisnąć dalej.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Ja mam tak, że odkładam jak męczy z zakładką i po jakimś czasie jak mnie najdzie wracam i jest dużo lepiej. Teraz czytam chyba ze cztery książki na raz. 
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
- nobezprzesady
Teraz wjechał z kolei "Negocjator" od Forsythe'a (także super lektura) i w sumie z tym Le Carre sprzed kilku dni mi przypomniały, jak wiele się dowiadywałem kiedyś o świecie z takich zwykłych książek przygodowych albo sensacyjnych i jak bardzo nie są w stanie tego zastąpić seriale czy filmy z tego samego gatunku.
Dodano po 19 godzinach 30 minutach 52 sekundach:
Wleciała "Cyfrowa twierdza" Dana Browna i o ile faktycznie ładnie się przez to leci i trzyma napięcie, tak już dawno nie czytałem czegokolwiek do tego stopnia głupiego pod kątem trzymania się realiów.
Dodano po 1 dniu 3 godzinach 44 minutach 43 sekundach:
"Omerta" Mario Puzo przeczytana, lepsze niż się spodziewałem, zacząłem z rozpędu czytać "Ostatniego Dona" i jak będę miał okazję, to pewnie też trylogię ojca chrzestnego powinę.
Dodano po 19 godzinach 30 minutach 52 sekundach:
Wleciała "Cyfrowa twierdza" Dana Browna i o ile faktycznie ładnie się przez to leci i trzyma napięcie, tak już dawno nie czytałem czegokolwiek do tego stopnia głupiego pod kątem trzymania się realiów.
Dodano po 1 dniu 3 godzinach 44 minutach 43 sekundach:
"Omerta" Mario Puzo przeczytana, lepsze niż się spodziewałem, zacząłem z rozpędu czytać "Ostatniego Dona" i jak będę miał okazję, to pewnie też trylogię ojca chrzestnego powinę.
Wróciłem do Trylogii Husyckiej w formie audiobooka i przesłuchałem "Narrenturm", skończyło się, odpaliłem "Bożych bojowników" i był taki dziwny przeskok, ale no, ok, może tak było, w trakcie książki było kilka aluzji do rzeczy, których za chuja nie pamiętałem (tzn. pamiętałem z czytania kiedyś tam), jedna postać rozwinięta w pełni, a tam pod koniec pierwszego tomu dopiero co się pojawiła, no ale myślę sobie: "ok, słucham do spania, może mi odcięło prąd na kilka minut i coś tam ominąłem, spoko", no i ci "Boży bojownicy" skończyli się tak totalnie z dupy. No i kurde, lampka się świeci już na czerwono, szukam ostatniego tomu, wpisuje se tam w szukajce i się okazało, że te dekle na Legimi dodali następujące książki:
- Narrenturm (obejmuje rozdziały 1-14, czego nie widać na pierwszy rzut oka)
- Narrenturm cz. 2 (obejmuje rozdziały... 1-28 czy tam który jest ten ostatni xd wtf)
- Boży bojownicy
- Boży bojownicy cz. 2
no kurwa co za
jeszcze jakby napisali normlanie Narrenturm cz. 1 to by człowiek se to mógł rozkminić xd
- Narrenturm cz. 2 (obejmuje rozdziały... 1-28 czy tam który jest ten ostatni xd wtf)
- Boży bojownicy
- Boży bojownicy cz. 2
no kurwa co za
wypuscic diably losacka, wydane niedawno przez artrage. mysle ze wielu stad by sie spodobalo, bo czuc z tego vibe dirty south (na pierwszej stronie jest zreszta cytat z z-ro). sa narkotyki, kradzieze, bron, a pomiedzy tym wszystkim proby prowadzenia w miare normalnego zycia.
pewnie spodoba sie tez fanom filmow seana bakera czy spring breakers
tlumaczenie jak cos sztos, ale pewnie lepiej siada wersja og. zobacze co tam ten losack jeszcze wyprodukowal i sie zapoznam
pewnie spodoba sie tez fanom filmow seana bakera czy spring breakers
tlumaczenie jak cos sztos, ale pewnie lepiej siada wersja og. zobacze co tam ten losack jeszcze wyprodukowal i sie zapoznam
Dungeon crawler carl super książka polecam
Szkoda że tylko dwie częściej przetłumaczone
Jakbym czytał gierkę typu z jajem
Szkoda że tylko dwie częściej przetłumaczone
Jakbym czytał gierkę typu z jajem
- scam_sakawa
Judith Grisel - Nigdy dość. Mózg a uzależnienia
Bardzo ciekawa pozycja, jeśli lubimy ugryźć dany temat od strony naukowej. Nie ma moralizowania w stylu "nie ćpaj, bo coś tam", jest natomiast bardzo konkretnie opisane, co dzieje się z mózgiem człowieka pod wpływem różnych substancji psychoaktywnych.
Bardzo ciekawa pozycja, jeśli lubimy ugryźć dany temat od strony naukowej. Nie ma moralizowania w stylu "nie ćpaj, bo coś tam", jest natomiast bardzo konkretnie opisane, co dzieje się z mózgiem człowieka pod wpływem różnych substancji psychoaktywnych.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Haha mialem dokladnie to samo. Tez na nieswiadomce ominąłemJose pisze: ↑19 lip 2026, 17:27 Wróciłem do Trylogii Husyckiej w formie audiobooka i przesłuchałem "Narrenturm", skończyło się, odpaliłem "Bożych bojowników" i był taki dziwny przeskok, ale no, ok, może tak było, w trakcie książki było kilka aluzji do rzeczy, których za chuja nie pamiętałem (tzn. pamiętałem z czytania kiedyś tam), jedna postać rozwinięta w pełni, a tam pod koniec pierwszego tomu dopiero co się pojawiła, no ale myślę sobie: "ok, słucham do spania, może mi odcięło prąd na kilka minut i coś tam ominąłem, spoko", no i ci "Boży bojownicy" skończyli się tak totalnie z dupy. No i kurde, lampka się świeci już na czerwono, szukam ostatniego tomu, wpisuje se tam w szukajce i się okazało, że te dekle na Legimi dodali następujące książki:
- Boży bojownicy
- Boży bojownicy cz. 2
no kurwa co zajeszcze jakby napisali normlanie Narrenturm cz. 1 to by człowiek se to mógł rozkminić xd
Dobra to teraz rozkminka inna bo rzucilem tamto w pizdu i pora sie dobrac do kupki wstydu: od ktorej ksiazki najlepiej zaczac serie wiedzmina? Jak zaczne od miecza przeznaczenia bedzie git? Mam 6 tomow ale nie mam ostatniego zyczenia 
Dodano po 1 minucie :
Mam nadzieje ze sie wkrece bo na razie moja jedyna stycznosc z uniwersum to przejscie glownej fabuly wiedzmina 3 dziki gon
(i nie rozjebalo mnie to na lopatki ale bylo fajne nawet)
Dodano po 1 minucie :
Mam nadzieje ze sie wkrece bo na razie moja jedyna stycznosc z uniwersum to przejscie glownej fabuly wiedzmina 3 dziki gon
Mam małego, a rapuję jakbym miał dużegoprzyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
https://lubimyczytac.pl/aktualnosci/179 ... pkowskiego Może to pomoże. Ja jeszcze nie czytałem rozdroża kruków a sezon burz czytałem już po przeczytaniu sagi. Czytałem najpierw opowiadania a potem sagę.
Lista forumowych najmanic.: jAg, art, moltisanti,camzat
Myślę że w te wakacje przeczytam sobie znowu dzieła braci Strugackich. Zacząłem od Żuka w mrowisku - no i czytało się świetnie
Stupid poor people, stupid poor people
I've got more money than you
They can't even afford food!
I've got more money than you
They can't even afford food!
całkiem przyjemne, ale trochę krindżuwa
z tego klimatów tego typu to polecam drogę szamana, pierwsze trzy (a zwłaszcza pierwsza) to jest 1000% wow expirience i jak ktoś grał to dla samego doświadczenia tego bym powiedział, żeby spróbować chociaż jedynkę
później też przyjemnie, ale już jako guilty pleasure, coś jak carl
Dodano po 30 sekundach:
wg kolejności wydania i na pewno opowiadania na początek, bo to najlepsze co wiedźmin ma do zaoferowaniabronek pisze: ↑25 lip 2026, 23:18 Dobra to teraz rozkminka inna bo rzucilem tamto w pizdu i pora sie dobrac do kupki wstydu: od ktorej ksiazki najlepiej zaczac serie wiedzmina? Jak zaczne od miecza przeznaczenia bedzie git? Mam 6 tomow ale nie mam ostatniego zyczenia
Dodano po 1 minucie :
Mam nadzieje ze sie wkrece bo na razie moja jedyna stycznosc z uniwersum to przejscie glownej fabuly wiedzmina 3 dziki gon(i nie rozjebalo mnie to na lopatki ale bylo fajne nawet)
Dziękuję lowrider
Podbijam jedną z powyższych wiadomości, że najlepiej w kolejności wydawania.
Oczywiście, mógłbyś zgodnie z kolejnością lore'ową, ale zaczynałbyś od najnowszej książki a potem musiał sobie kupić od razu 2-3 pozycje w celu przeskakiwania między pięcioksięgiem a opowiadaniami co x rozdziałów.
W razie czego na necie pewnie znajdziesz gdzieś rozpiskę chronologiczną.