Sokół
Re: Sokół
https://glamrap.pl/pierwszy-wydawca-sok ... 2005-roku/
Pierwszy wydawca Sokoła ocenił szyderczą przeróbkę jego hitu z 2005 roku „Mogę wszystko (reklamować)”.
Reprezentanci ZIP Składu to najczęściej parodiowana ekipa rapowa w Polsce. W przeszłości przekonali się o tym Fu, dwukrotnie Pono, a teraz ponownie Sokół. Na temat szyderczej przeróbki hitu Narratora głos zabrał jego pierwszy wydawca, Kozanostra.
Co sprawiło, że ZIP Skład stał się celem aż tylu drwiących szpil na przestrzeni lat? To pytanie musi z pewnością dręczyć reprezentantów tej ekipy. Najsłynniejszym prześmiewczym utworem skierowanym w ich stronę była oczywiście „Noc na osiedlu”, autorstwa Eldoki i Eisa i trudno nie traktować tego numeru jako kultowego z perspektywy czasu. Kilka lat później podobny manewr wykonała Grupa Operacyjna, parodiując „Ugryź suchara”.
Musiało upłynąć sporo wody w Wiśle, żebyśmy mieli okazję posłuchać kontynuacji patentów z przeszłości. Trend został podtrzymany na kanale Kontrargumentu i nawiązuje do jednego z bardziej rozpoznawalnych kawałków Sokoła – „Mogę wszystko”, który znalazł się na płycie WWO „Witam was w rzeczywistości”. Parodia przypadła do gustu Kozanostrze, który dał Sokołowi szansę pokazać się szerszej publiczności, wydając „Chleb powszedni”.
– Props – skomentował wymownie prześmiewczy utwór założyciel RRX.
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
Hirek Wrona komentuje kawałek Mario, imo banger w chuj, każde zdanie mega mocne

Spoiler

- Haczapurjan
Ładnie Nocny Narrator tyrany przez środowisko
Jak znielubiłem Mario za profanacje leveli tak za ten diss na Jastrzębia props jak stąd do Kansas
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
konstrukcja posta jak u Hitchcocka xD
- Haczapurjan
No ten numer ciągle na repeacie u mnie
- nobezprzesady
Z racji na te ostatnie zawirowania związane z Sokołem puszczam sobie na Spotify różne kawałki i o ile z tym Skokiem to daj pan spokój, tak ogółem ma jego muzyka jedną niezaprzeczalną zaletę - jego głosu się po prostu dobrze słucha, to jest absolutna topka w branży pod kątem przyjemnego brzmienia, nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, tembru, barwy czy innego chujwieczego.
-
nescafeklasyg
Wiadomo, sokolnik tym głosem tak naprawdę wygrał, podejrzewam że połowa jego tekstów nawinięta przez kogoś innego nie robiłaby takiej roboty.
-
starydobryhiphop
Panie Hirku litości, chyba że to na bekę
Dodano po 1 minucie 51 sekundach:
Dodano po 1 minucie 51 sekundach:
Tak chyba jeden z niewielu lektorskich głosów w mainstreamie hh, już nawet niski głos fokusa nie jest tak brzmieniowo czysty. Radiowy ma wręcz sokół głos. No ale we wszystkich kolejkach stać nie mógłnescafeklasyg pisze: ↑13 lip 2026, 22:09 Wiadomo, sokolnik tym głosem tak naprawdę wygrał, podejrzewam że połowa jego tekstów nawinięta przez kogoś innego nie robiłaby takiej roboty.
Swoją drogą to props dla Mario Kontrargument, który zaczynał produkując mega przekminionym graczom jak Oxon czy Eripe, a teraz rapuje przeciwko kurestwu i upadkowi zasad sceny lepiej od nich. Szczere propsy jak to czytasz Mario, oby tak dalej.
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
Pewnie JE Wronę w pełni zadowoliłby jakiś hit pod tytułem „cześć 2”, ale nie wiem na jakiej zasadzie wpadł na to, że akurat pan sokół jest na tyle luzakiem, żeby odjebac taki numer hehe.
Ale nie o tym - coś mi mówi że so so sokol stwierdzi, że nie ma sensu, obrazi się i uzna że jest już za poważny na jakiś tam rap. Na odgrzewane kotlety typu zip skład i wwo jest za późno o jakieś 15 lat. W 64 barach red bulla coś tam mówił, że już go takiego nie usłyszycie i faktycznie, odjebala się hewra z temu. Myślę że po cichu liczył na jakiś efekt pro8l3mu, pewnie pokładał w tym nadzieje na jakiś giga sukces zbudowany na pseudo tajemniczości, rozpoznawalnych ksywkach i jakimś innym brzmieniu, a wyszło jak wyszło
w plyte z pezetem nie wierzę, a nawet jesli, to juz po tym wszystkim i tak by nic nie dało. Mysle, ze na koniec pożegnalnego (trzeciego) koncertu z jedkerem oznajmi smutno-poważnym głosem, że dziekuje za 30 lat na scenie i w 50-ty rok życia wejdzie jako pisarz, ekspert, juror, reżyser, grafik, projektant czy kim on tam już nie był (niepotrzebne skreślić)
Ale nie o tym - coś mi mówi że so so sokol stwierdzi, że nie ma sensu, obrazi się i uzna że jest już za poważny na jakiś tam rap. Na odgrzewane kotlety typu zip skład i wwo jest za późno o jakieś 15 lat. W 64 barach red bulla coś tam mówił, że już go takiego nie usłyszycie i faktycznie, odjebala się hewra z temu. Myślę że po cichu liczył na jakiś efekt pro8l3mu, pewnie pokładał w tym nadzieje na jakiś giga sukces zbudowany na pseudo tajemniczości, rozpoznawalnych ksywkach i jakimś innym brzmieniu, a wyszło jak wyszło