Filmy/Seriale dokumentalne

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
Luxair

Re: Filmy/Seriale dokumentalne

Post autor: Luxair »

Louis Theroux is back and beta than ever... Join Louis as he dives into the world of the 'manosphere'. From Miami to Marbella, meet the men that are reshaping and radicalising young men's ideas about masculinity and manhood. Louis Theroux: Inside The Manosphere, a feature-length documentary, coming March 11th
Zaraz, zaraz... Marbella?
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

:oops: :oops:
Awatar użytkownika
bilderberg

Post autor: bilderberg »

Moj top to dokument o kleju i herlukes bo slazak here ale z takich ktorych tu jescze nie bylo to dobre jest o warszawskim squacie

I o slunzokach którym wyburza domki z gowna żeby zbudować drogę.

Ogólnie polecam ten kanał szkoły wajdy. Fajne filmiki na zaliczenie, Marysia polana tez dobra
Awatar użytkownika
Pshemass1

Post autor: Pshemass1 »

kozak temat! kilka pozycji juz widze ze looknę...
pewnie pojadę klasyczkiem widzowie ale kto nie widział niech wie:
"ARIZONA" - smutna rzeczywistość po PGR-owskich wiosek z okolic Słupska bodajże...pytanie kto miał bardziej przejebane - OG gangstaz z fawelii w Campton czy jednak nasi tutejsi Boye po zmianach Balcerowicza. essa.

Hyphap! |:rotfl: |
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

"Arizona" zajebista szczególnie oglądana razem z kontekstem, tzn. także z krytyką dokumentu, taką jak np. tu:
Spoiler
W reportażu „Kac po Arizonie” autorstwa Edyty Gietki, mieszkańcy odsłaniali kulisy kręcenia filmu: „Stawiali, ile wlezie. Nie chciałam wystąpić, ale szefowi było na rękę, bo tyle wina, co normalnie w miesiąc, szło w dzień, jak były telewizory. Ale nie aż 14 skrzynek. Bzdura! Dwie, może trzy, no cztery, jak była wypłata. Jest nas 206 mieszkańców. Nawet z dziećmi i emerytami nie dałoby rady tyle wypić. (…) Reporterka mówiła »Bronia, nic nie pożałujesz«. Za jakiś czas Musiałowa dostała przekazem 120 zł za warunki, jakie stworzyła na ekranie (…) Dzień emisji dobrze pamięta. Tak się napatrzyła na własną szpetotę, że ze wstydu przez trzy lata nawet się zarejestrować nie poszła”.
https://historia.dorzeczy.pl/historia-w ... ckiej.html
...obroną samej reżyserki (częściowo wspomniana w artykule wyżej,
czy tekstami różnych socjologów, którzy badali rzeczywistość postpegeerowską, choćby tu wywiad przykładowy:
Spoiler
– Pamiętam z początku lat 90. charakterystyczny obrazek z moich popegeerowskich rodzinnych stron: młodzież i dorosłych podróżujących na rowerach za pracą w promieniu kilkunastu, kilkudziesięciu kilometrów. Działo się to w tym samym czasie, gdy bardzo mocno zmieniał się rynek pracy i gdy poważnie ograniczano transport publiczny. Myślę, że ten fenomen początków transformacji właściwie nie istnieje jako obraz zbiorowy w polskiej pamięci. Myślę, że takich przeoczonych rytuałów tamtych czasów jest więcej. To zbyt wstydliwe, a przy tym przeczy stereotypom o biernych, leniwych popegeerowskich masach.

– Często na seminariach wchodziłem w polemiki z moimi bardziej doświadczonymi koleżankami i kolegami, którzy prezentowali tezę, że Polki i Polacy są mało mobilni, a ci z Polski wiejskiej to już w ogóle, popegeerowska wieś to zaś zupełna stagnacja. To były po prostu stereotypy: roszczeniowość, bezczynne oczekiwanie na pomoc ze strony państwa, uzależnienie od socjalu itd. Niestety jest tak, że pewne przekazy głęboko się wryły w polską świadomość. Był ten nieszczęśliwy paradokument…

– „Arizona” Ewy Borzęckiej.

– Był to bardzo sugestywny obraz, który w społecznej wyobraźni mocno się zakorzenił i stał się fatalnym punktem odniesienia. W pewnym momencie chyba nawet zaczął funkcjonować jako pewien synonim tego typu społeczności.

– Zachowania autorki filmu budziły zastrzeżenia także w środowisku filmowym. Kupowała alkohol bohaterom swojego filmu: to nie tylko zachowanie nieetyczne, ale także noszące znamiona manipulacji rzeczywistością dla osiągnięcia konkretnego celu.

– Trzeba podkreślić, że te społeczności nie są wolne od wszelkich problemów. Pamiętam, że jeszcze przed publikacją swojej książki konsultowałem się z prof. Arkadiuszem Karwackim z Instytutu Socjologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. On też pisał swoją rozprawę doktorską o tych społecznościach i zwrócił moją uwagę m.in. na to, że mało wspominam o problemie uzależnienia od alkoholu. Starałem się wyjaśnić, że skupiłem się na problemie radzenia sobie z ubóstwem. Rzeczywiście było tak, że jeżeli w rodzinach był wyraźny problem alkoholowy, to traktowałem go jako odrębne zagadnienie. Jednak społeczności, z którymi miałem kontakt, były albo bardzo nietypowe, albo daleko odbiegały od obrazu ukazanego w paradokumencie „Arizona”.
https://nowyobywatel.pl/2017/05/16/ludz ... -binderem/

Pouczające nie tylko w kwestii tych pegeerów, ale też prawdziwości tego, co jest pokazywane, wycinkowości, wpływu reżysera na odbiór nawet w wydawałoby się wolnej od takich nadmiernych wpływów formie itd.
Jest nas ze trzy dychy, nikt z nas nie ma laski
Ale mamy instynkt bandycko - chuligański
Awatar użytkownika
Pshemass1

o kurde o tym to nie wiedziałem heh to gruba czopka się tam odjebała :damn:
wychodzi na to ze trochę krzywdę mieszakańcom zrobili tym doumentem...nieźle :roll:
Awatar użytkownika
chaya

Post autor: chaya »

Dobrze pamiętam, że to w tym filmie pada legendarne w moich kręgach "chujom ręki nie podaję"?
Awatar użytkownika
Pshemass1

wariaciki z centalnego

ODPOWIEDZ