Co tam ostatnio przeczytałem?
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: Co tam ostatnio przeczytałem?
A Moebiusa znasz?
P(A|B) = [P(A)*P(B|A)]/P(B), all the rest is commentary.
R.I.P mordy
R.I.P mordy
A jakże. "Blueberry" to jedna z moich ulubionych serii ever.
Jest nas ze trzy dychy, nikt z nas nie ma laski
Ale mamy instynkt bandycko - chuligański
Ja nie wiem czemu to forum ma hip-hopowe konotacje. Przecież tu po prostu dużo popkulturowych freaków siedzi 
R.I.P mordy
R.I.P mordy
Wszystko się przenika, nawet "Punisher" miał rapowy zeszyt.
Edit. No i kurde. Przeca "Jeż Jerzy" leciał normalnie odcinkami w OG "Ślizgu"
Edit. No i kurde. Przeca "Jeż Jerzy" leciał normalnie odcinkami w OG "Ślizgu"
Ostatnio zmieniony 05 mar 2026, 15:53 przez dr zjeb, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiesz, że nigdy nie czytałem nic Marvela? Ja to bardziej mangi (ostatnio "The Promised Neverland") i przyjemne rzeczy dla dzieci ("Tymek i Mistrz" <3!!!).
R.I.P mordy
R.I.P mordy
Są od Marvela dobre rzeczy także u nas, nie tylko kaszana od sztancy jakby co
Na przykład?
R.I.P mordy
R.I.P mordy
Spider-Man Niebieski
Daredevil Żółty
Cage Azzarello i Corbena
Alias Bendisa
Punisher MAX Ennisa
Es Brubaker Incognito
Alan Moore Miracleman
Te bym śmiało polecił
Daredevil Żółty
Cage Azzarello i Corbena
Alias Bendisa
Punisher MAX Ennisa
Es Brubaker Incognito
Alan Moore Miracleman
Te bym śmiało polecił
Crowleymass!Alan Moore Miracleman
R.I.P mordy
R.I.P mordy
- yungXpaproch
wróciłem po latach do czytania ostatnio, więc wleciała na półkę cała seria wiedźmina. łyknąłem dwa pierwsze chronologią wydarzeń tomy, w między czasie kupiłem dwie książki comedy-horror grady’ego hendrixa. brzmią ciekawie, szukałem czegoś w luźniejszym stylu internetowej grozy, zobaczymy z czym to się je. jeszcze ostatnio za grosze wyrwałem w super wydaniu zbiór opowiadań lovecrafta po angielsku, który sobie na wolno zacząłem czytając pięciostronowy Dagon. Z tym może być ciężko bo jednak język nie jest super przystępny ale totalnie muszę poczytać lovecrafta w oryginale
pozdro książkowe świry
pozdro książkowe świry
Skonczona trylogia Grzesiuka. Dobrze mi sie czytalo, podobnie torche jak Piaseckiego. Samego autora to raz lubilem raz nie, temu z bani jebnalem, tego okrzyczalem, tutaj znowu mialem racje, tu sie zachowalem super, no sporo tego było. Chociaz bywaly tez momenty w ktorych byl dla siebie krytyczny. Z jednej strony cieszylem sie ze wyjasnial niektore postacie a z drugiej czasem juz mnie wkurzaly te docinki. Piec lat kacetu na pewno najmocniejsza i chyba jedna w ogole z najmocniejszych ksiazek jakie czytalem. Bardzo rozna od innych ksiazek o obozach. Nie ma tam jakichs gornolotnych rzeczy, bohaterow, patosu, ukrywania czegos. Jak byli ksieza ktorzy brali za spowiedz chleb to o tym pisal, jak byli ludzie ktorzy chodzili na druty z usmiechem na ustach to bylo to w ksiazce, jak przywiezli prostytutki do obozu to on to opisuje. No zycie w obozie o ktorym ja nie mialem pojecia. Gosc sobie pisze przykladowo ze z Auchswitz ludzie przyjezdzali do Mauthausen i mowili no w Auschwitz to bylo zycie, tam to mozna bylo ogarnac cos, cos pokombinowac, cos zarobic, nie to co tutaj. No bardzo prawdziwa ksiazka i mocna. Boso w ostrogach tez mocne, smieszylo mnie czasem jak słowka ktore wtedy byly uzywane przez mlodziez i uznawane za fajne teraz by kompletnie nie przeszly i pewnie bylyby okreslane cringe. Ostatnia czesc tez mi sie podobala, trzeba miec talent zeby tak ciekawie opisywac proze zycia w sanatorium.
gdzie jest rap ktory kiedys gral tak mocno ze trzymales kumpla zeby nie chcial wpasc w policje
- JoeyJoeJoe
Z polecenia użytkownika @kendo przeczytałem ostatnio "Znikającą Polskę" oraz "Zapaść: Reportaże z mniejszych miast".
Ta pierwsza, traktująca o Włocławku, który miałem okazję odwiedzić parę lat temu, bardziej przypadła mi do gustu. Nie wiem czy to kwestia zamieszczonych zdjęć, czy lepszej selekcji bohaterów opisanych w reportażu, ale łatwiej mi było wczuć się w klimat podupadłej miejscowości. "Zapaść" zlewa się w papkę, nie pamiętam prawie żadnej z wielu opisanych tam osób i jako czytelnikowi beletrystyki, brakowało mi hooku fabularnego, punktu zaczepienia i możliwości wczucia się w historię konkretnego człowieka. Polecam obie z uwagi na realtalk jaki tam pada, ale przyjemność z czytania "Znikającej Polski" była dla mnie niewątpliwie większa.
Po tych dwóch jeszcze sieknąłem "Niechcianych nielubianych" Kalinowskiego dojebana lektura, nic nie mam do dodania.
Ta pierwsza, traktująca o Włocławku, który miałem okazję odwiedzić parę lat temu, bardziej przypadła mi do gustu. Nie wiem czy to kwestia zamieszczonych zdjęć, czy lepszej selekcji bohaterów opisanych w reportażu, ale łatwiej mi było wczuć się w klimat podupadłej miejscowości. "Zapaść" zlewa się w papkę, nie pamiętam prawie żadnej z wielu opisanych tam osób i jako czytelnikowi beletrystyki, brakowało mi hooku fabularnego, punktu zaczepienia i możliwości wczucia się w historię konkretnego człowieka. Polecam obie z uwagi na realtalk jaki tam pada, ale przyjemność z czytania "Znikającej Polski" była dla mnie niewątpliwie większa.
Po tych dwóch jeszcze sieknąłem "Niechcianych nielubianych" Kalinowskiego dojebana lektura, nic nie mam do dodania.
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
- nobezprzesady
@JoeyJoeJoe a "Nie ma i nie będzie" miałeś już wcześniej okazję?
^ no właśnie @JoeyJoeJoe , jeśli podeszły ci klimaty rozkładu, to "Nie ma i nie będzie" też warta przeczytania. Można sobie po rozdziale od czasu do czasu przegryzać, tutaj jeden rozdział to jedna miejscowość, z różnych części Polski.
E: jest tam też i rozdział o Włocławku, a jego końcu wklejony tekst rapowego kawałka pt. "Włocławek" autorstwa m.in. znanego niektórym Wergawera (Projekt Ganges)
e2: spodobała mi się nazwa literatura rozkładu na tę tematykę
E: jest tam też i rozdział o Włocławku, a jego końcu wklejony tekst rapowego kawałka pt. "Włocławek" autorstwa m.in. znanego niektórym Wergawera (Projekt Ganges)
e2: spodobała mi się nazwa literatura rozkładu na tę tematykę
- JoeyJoeJoe
Nie, wiesz co, tamte dwie książki to moje pierwsze zetknięcie z reportażami w ogóle, nic innego z tego gatunku nie czytałem.
Git, przeczytałem opis i brzmi ciekawie. Będę ją miał z tyłu głowy, ale na razie zrobie sobie przerwę i coś lajtowego poczytam
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
Przeczytałem ostatnio Trylogię Ciągu: Neuromancer, Graf Zero, Mona Liza Turbo od Williama Gibsona. Słowa takie jak matrix, cyberprzestrzeń zostały wykute właśnie przez niego, właśnie w tej trylogii.
Jest to typek, który stworzył gatunek Cyberpunk. Jeżeli graliście w grę (tabletop lub grę wideo) i wam się podobało, MUSICIE przeczytać tę trylogię.
Neuromancer i Mona Liza Turbo zdecydowanie bardziej mi siadły od Graf Zero, chociaż całą trylogię czytało się ZAJEBIŚCIE. Uwielbiam duszne, cierpkie i dystopijne klimaty, a to wprost wylewa się z książek tego autora. Czytałem w języku angielskim, w Neuromancerze niekiedy ciężko było nadążyć za tym co się dzieje, bo Gibson za bardzo nie tłumaczy fabuły ani przedstawionego świata, tylko jesteśmy wrzuceni w uniwersum jako ktoś z zewnątrz. Powoduje to kozacki efekt zagubienia, podobny do tego, jak czulibyśmy się odwiedzając gigantyczne, zurbanizowane megalopolis
Trochę straszne, że coraz bardziej zbliżamy się ku realiom przedstawionym w tym jakże depresyjnym uniwersum. Im jestem starszy tym bardziej nienawidzę technologii, AI, mediów społecznościowych i chcę wyjechać gdzieś, gdzie nie będę miał kontaktu z elektronicznym ścierwem.
Jeżeli znacie jakieś ciężkie Sci-fi lub dystopijne książki będę wdzięczny za rekomendacje.
Jest to typek, który stworzył gatunek Cyberpunk. Jeżeli graliście w grę (tabletop lub grę wideo) i wam się podobało, MUSICIE przeczytać tę trylogię.
Neuromancer i Mona Liza Turbo zdecydowanie bardziej mi siadły od Graf Zero, chociaż całą trylogię czytało się ZAJEBIŚCIE. Uwielbiam duszne, cierpkie i dystopijne klimaty, a to wprost wylewa się z książek tego autora. Czytałem w języku angielskim, w Neuromancerze niekiedy ciężko było nadążyć za tym co się dzieje, bo Gibson za bardzo nie tłumaczy fabuły ani przedstawionego świata, tylko jesteśmy wrzuceni w uniwersum jako ktoś z zewnątrz. Powoduje to kozacki efekt zagubienia, podobny do tego, jak czulibyśmy się odwiedzając gigantyczne, zurbanizowane megalopolis
Trochę straszne, że coraz bardziej zbliżamy się ku realiom przedstawionym w tym jakże depresyjnym uniwersum. Im jestem starszy tym bardziej nienawidzę technologii, AI, mediów społecznościowych i chcę wyjechać gdzieś, gdzie nie będę miał kontaktu z elektronicznym ścierwem.
Jeżeli znacie jakieś ciężkie Sci-fi lub dystopijne książki będę wdzięczny za rekomendacje.
zostaw suba https://youtu.be/2cEiuZPi2zQ
Klasycznie zapodam polecajkę pt. "Ślepowidzenie"
@dr z@dr zjeb dzieki, dokladnie czegos takiego szukalem
zostaw suba https://youtu.be/2cEiuZPi2zQ
podbijam to samo mialem przy zapaści, niby dobre ale brakuje czegośJoeyJoeJoe pisze: ↑26 cze 2026, 18:51 Z polecenia użytkownika @kendo przeczytałem ostatnio "Znikającą Polskę" oraz "Zapaść: Reportaże z mniejszych miast".
gdzie jest rap ktory kiedys gral tak mocno ze trzymales kumpla zeby nie chcial wpasc w policje
Aktualnie Hrabal Zbyt głośna samotność - ciekawe, ale lekko męczę ją, może przez styl w jakim książka jest utrzymana tzn. monolog.
W kolejce: Ziemia niczyja, Traktat o łuskaniu fasoli oraz trzy tomy Obłędu
W kolejce: Ziemia niczyja, Traktat o łuskaniu fasoli oraz trzy tomy Obłędu