OKŁADKA

2. Take a Chance (feat. Playa Fly)
3. Getting Crunk (feat. Project Pimp)
4. On The Run (feat. K-Roc)
5. Royalty (feat. Playa Fly)
6. Thuggish Ruggish Bustaz (feat. Kingpin Skinny Pimp (uncredited))
7. Do Or Die (feat. Dirty Red & Project Pimp)
8. Fuck All Yall (feat. Willett Klick)
9. Die Nigga Die (feat. Mr. TiniMaine)
10. Angry Souls (feat. Playa Fly)
11. Amnestia (feat. Lil' Blunt)
12. Havin' Thangs (feat. T-Dog)
13. Psycho Sounds (feat. Playa Posse)
14. ManSlaughter (feat. TiniMaine)
15. Gangsta Forever (feat. LaChat, Playa Fly)
16. Last Alternative (feat. LaChat, Project Pimp)
YOUTUBE
Na samym wstępie, mogą być pewne różnice związane z gościnkami, bo brałem informacje z trzech miejsc (discogs, skan okładki i genius).
1996. Memphis. Jedna z najbardziej reprezentatywnych płyt z tego regionu i okresu. Oczywiście płyta brzmi bardzo mrocznie, dzięki podkładom stworzonym przez Blackouta, D.J'a Squeekiego i M.D.B. (źródło discogs). Album otwiera D.J. Squeeky. Następnie leci Take a Chance, gdzie można już dosłyszeć się pierwszych ataków na Bone Thugs N Harmony. Warto również wspomnieć o tracku Thuggish Ruggish Bustaz,gdzie BTNH, dostaje się najbardziej, a przy okazji Eaziemu. Jak dla mnie "Put the grip to your dome, tell me bone what you gonna do?
I hope y'all fuck that dirty ho Eazy, fuck so y'all can die too" to mega mocne wersy i delikatnie rzecz ujmując balans między tym co wypada, a tym co już nie wypada mówić. To chyba odpowiednia rekomendacja
Wracając do tracklisty, następne Do Or Die to jeden z moich faworytów. Mega zapadający w pamięć refren wykonany przez gospodarza. Generalnie środkowa część tracklisty jest dla mnie najmocniejsza. Po świetnych Fuck All Yall, Die Nigga Die, Angry Souls i Amnestii z fajnym refrenem chyba Lil' Blunt. Na samym końcu czeka jeszcze jedna perła, czyli Gangsta Forever. Uważam, że TMIII i LaChat idealnie się tutaj uzupełniali i szczerze to po wysłuchaniu tego dzisiaj żałuję, że nie powstał ich wspólny album.
Wiem, że wiele osób zna ten materiał choćby z rankingów z kanonu Dirty Southu. Może ktoś będzie znał dokładną tracklistę, producentów, a przede wszystkim liczę na jakieś ciekawostki o tym albumie (ile tego się sprzedało???) jak i o samym Tommym Wrightcie.
Jeżeli ktoś zaczyna (jak ja) ze starym Memphis to jest to pozycja obowiązkowa.